Woningaanpassingen? Zo blijft u fijn langer thuiswonen

woningaanpassingen[Gastbijdrage] Wanneer begint u met het aanpassen van uw huis? Doet u dit pas op het moment dat het écht nodig is, of wilt u de klachten voor zijn en uw woning al op tijd toekomstbestendig maken? En welke aanpassingen doet u dan, zonder dat uw woning eruit komt te zien als een verzorgingstehuis? Wat kunt u zelf doen en waarvoor schakelt u maar beter een expert in? Gelukkig bestaan er tegenwoordig legio subtiele en hypermoderne hulpmiddelen en gadgets die ervoor zorgen dat u in alle comfort thuis kunt blijven wonen. Misschien hoeft u wel nooit meer te verhuizen, een droom voor veel mensen! Hebt u zelf ervaringen met woningaanpassingen? Deel die dan onderaan dit artikel.

Ook langer thuis blijven wonen?

Woont u momenteel erg mooi en bent u helemaal tevreden met uw huis, woonomgeving en de mensen om u heen? Dan ligt de beslissing om voor altijd in uw huidige woning te blijven wonen voor de hand. Die keuze kunt u dus gewoon al maken als u nog een gezonde en vitale vijftigplusser bent! Om uw wens te realiseren zijn woningaanpassingen meestal onvermijdelijk. Deze aanpassingen variëren van onopvallend tot grote en niet te missen wijzigingen in uw woning.

U kunt subtiel kranen vervangen of een opvangbakje aanbrengen voor de post zodat u niet meer hoeft te bukken. Ook planken vervangen door lades in moeilijk bereikbare (keuken)kastjes helpt. Soms is een grotere aanpassing noodzakelijk zoals een gang of deurpost te verbreden of door drempels te verwijderen. Veelal wordt de badkamer ook grondig aangepakt. Zo kunt u een antislipvloer aanbrengen of wandbeugels het monteren van wandbeugels en ook de badkamer drempelvrij te maken. Hiervoor kunt u een aannemer inschakelen.

Voorkom lastige handelingen met valgevaar

Naarmate de leeftijd vordert, wordt het voor veel mensen steeds lastiger om voorheen makkelijke en huishoudelijke taken uit te voeren. Pakte u vroeger simpelweg een trapje om iets uit een hoog keukenkastje te pakken? Liep u zonder problemen tot wel tien keer per dag uw trap op en af? Deze handelingen worden meestal lastig en leveren op hoge leeftijd bovendien veel valgevaar op. Een ongelukkige val kan voor ouderen zeer ernstige gevolgen hebben en moet daarom zo goed mogelijk voorkomen worden. Gelukkig zijn hiervoor veel goede maatregelen en woningaanpassingen beschikbaar. De bovenkastjes van de keuken kunnen verwijderd of verlaagd opgehangen worden en gaat traplopen niet meer zo goed? Dan kan een traplift worden geplaatst.

Woningaanpassingen. Welke doet u eenvoudig zelf?

Wat zijn de verschillende mogelijkheden en welke aanpassingen installeert u makkelijk zelf? Als u hierbij toch hulp nodig heeft, denk dan eens aan deze klussendiensten als oplossing op Alleszelf.nl

Welke hulpmiddelen en woningaanpassingen laat u aan de specialist

Veel kleine aanpassingen kunt u zelf doen, maar om veilig langer thuis te blijven wonen is regelmatig boorwerk of een verbouwing noodzakelijk. Klussen die u beter door een specialist laat uitvoeren zijn onder andere:

  • Douchestoel aan de wand
  • Dakkapel
  • Draadloze deurbel met video-intercom
  • Inductiekookplaat installeren
  • Instapbad
  • Inloopdouche met vlakke douchegoot
  • (Keuken)kastjes verwijderen en/of verlagen
  • Traplift inmeten en plaatsen
  • Verbreden deuropeningen, drempels verwijderen

Meer over trapliften

Bent u op hoge leeftijd en hebt u moeite met de trap in huis? Denk dan eens aan een traplift. Dit vereist vrijwel altijd maatwerk en is vaak een kostbare aangelegenheid. Het biedt wel een ongeëvenaard gemak en houdt uw bovenverdieping bereikbaar als dat vanwege lichamelijke klachten niet of nauwelijks meer gaat.

Trapliften zijn er in vele soorten en maten, ook tweedehands en ook te huur. De prijs voor aanschaf begint bij € 1.000 en soms zijn vergoedingen mogelijk! Alleszelf.nl zet in dit bericht de mogelijkheden van trapliften op een rij. Daarin ook aandacht voor het goed alternatief voor een dure nieuwe traplift: de aanschaf van een gebruikte traplift. Jonge gebruikte trapliften worden volledig nagekeken, voorzien van nieuwe bekleding en accu’s, waardoor de kwaliteit vergelijkbaar is met die van een nieuw exemplaar. Zo komt een traplift voor veel mensen toch binnen bereik. Meer tips in deze video (van Smienk trapliften):

Traplift kopen? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Vergoedingen en subsidies voor woningaanpassingen

Als u uw woning toekomstbestendig wilt maken, hoeft u gelukkig niet altijd alles helemaal zelf te betalen. De Nederlandse overheid stimuleert het langer thuis blijven wonen. Zij heeft daarvoor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen. In ruil voor een vierwekelijkse inkomensafhankelijke eigen bijdrage, worden de kosten van hulpmiddelen en/of voorzieningen voor u betaald. Samen met de gemeente kijkt u naar de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie.  Om direct te zien hoe hoog deze eigen bijdrage van de WMO is, kun u gebruik maken van deze rekentool van het CAK.

De Blijverslening

Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding? Of vindt u de inkomensafhankelijke bijdrage te hoog? Dan kunt u in veel Nederlandse gemeenten een beroep doen op de Blijverslening. Dat is een overheidslening tegen zeer aantrekkelijke rentetarieven.

Uw tips

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor woningaanpassing om lang en comfortabel thuis te blijven wonen. Met dit bericht hoop ik u samen met Alleszelf.nl op weg te helpen. Heeft u ervaring met de genoemde hulpmiddelen en aanpassingen? Of kent nog andere mogelijkheden? Laat het onder dit bericht achter; ik ben benieuwd!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over woningaanpassingen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Woningaanpassingen? Zo blijft u fijn langer thuiswonen
  1. Wil Peters schreef:

    Veroudering? Hoe rem je dit proces?

    Mensen met een actieve levensstijl (weekritme) blijven gezond en vitaal. Dit is wederkerig. Gezonde en vitale mensen bewegen ook graag.

    Je levensstijl(weekritme) zorgt voor een reflex, dat je adrenaline een half uur van te voren al begint te voelen bijv. wandelen, wanneer je wekelijks activiteit hebt. Wanneer je stopt met de activiteiten(bijv bij hielspoor, of slijmbeurs ontsteking) dan is na 2 maanden de reflex (met adrenaline impuls) weg en vervangen door iets leuks (maar passief) (bijv op de bank zitten is de nieuwe gewenning op dat moment).

    De actieve leefstijl moet weer opnieuw aangeleerd worden en heeft weer een drempel omdat je al een substituut had.

    Traplopen remt de verouderingsprocessen

    Ouder worden we allemaal. Echter het is de kunst zo lang mogelijk jong te blijven door te bewegen. Pijn en beperkingen verhinderen dat u nog met plezier blijft bewegen in uw woning. De Easysteppers bieden de mogelijkheid dat u, ondanks uw pijn of beperkingen, veilig kunt blijven traplopen. U remt zo de onvermijdelijke verouderingsprocessen in uw: spieren, kraakbeen en botten (artrose, osteoporose). Op deze wijze blijft u dagelijks aan uw kracht, uithoudingsvermogen en balans werken en voorkomt u daarmee dat u te kwetsbaar wordt om in uw eigen woning te blijven wonen.

  2. René Keller schreef:

    Er zijn ook speciaal opgeleide wooncomfort adviseurs,die een schat aan informatie en advies kunnen geven.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: