Veilige verlichting in huis & tuin. Voorkom een ongeval met deze tips

veilige verlichtingOnder ouderen komen jammer genoeg veel valpartijen voor. Zo komen jaarlijks bijna 100.000 65-plussers binnen bij de Spoedeisende Hulp waarvan er 40.000 worden opgenomen in het ziekenhuis. Als gevolg van een val overlijden zelfs 2.500 mensen. Dit blijkt uit eerder onderzoek van CROW, het Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur. Het herstel duurt lang en vaak is er sprake van blijvende lichamelijke beperkingen en de kosten voor (na)zorg zijn hoog. Genoeg redenen om valpartijen zo veel mogelijk te voorkomen. Ook goede, veilige verlichting in huis en tuin draagt hieraan bij. Een 80-jarige heeft ongeveer 3x zoveel licht nodig om goed te zien dan een jong volwassene!

Wanneer en waar is het risico om te vallen het grootst? Wat is er mogelijk op welke plek in huis en tuin? Zorgt verlichting voor meer vormen van veiligheid? Alleszelf.nl ziet het licht en deelt graag antwoorden en tips. Zoals een vuurtoren met lichtsignalen aan schepen de weg wijst.

Valpreventie in de schijnwerper

Gelukkig zijn er in Nederland verschillende werkgroepen ‘valpreventie’ actief om het valrisico en valincidenten te verminderen. Dit heeft onder meer geleid tot VeiligheidNL. Zij willen de veiligheid van de leefomgeving van mensen verbeteren. Dat doen zij met consumentenvoorlichting over het thema veiligheid in en om het huis. Een van de speerpunten is de veiligheid van ouderen onder andere met interventies en trainingen voor professionals. U kunt zelf ook veel doen om een ongeval in huis te voorkomen en veiliger te wonen. Begin met uw verlichting!

Ongelukkige plekken voor veilige verlichting

Er zijn verscheidene plekken in huis en tuin om een ongeval te voorkomen. Daarbij kan de juiste verlichting een grote rol spelen. Op deze locaties binnen en buiten werkt veilige verlichting uiterst effectief:

 • buitenverlichting (om toegang en drempels zichtbaar te maken en met extra voordeel: ook tegen inbrekers).
 • afstapjes
 • trappen
 • overloop (met een trapgat)
 • slaapkamers (plaats onder het bed en bij de deur na nachtelijk toiletbezoek)
 • berging / schuur / garage  (voor het zoeken naar de lichtknop).

Onverwacht of eigen schuld?

Het spreekt voor zich dat ongevallen gebeuren als het schemert en als de duisternis is ingevallen. Op het het moment dat u dan in beweging komt, is het oppassen geblazen. Zit en ongeluk in een klein hoekje of ook tussen de oren? Nog even naar de keuken of naar buiten… maar ook tijdens nachtelijk toiletbezoek gebeuren veel ongelukken. Het trapgat pakken in plaats van de deur is helaas een klassieker. Herkent u dit? Te snel en in het donker opstaan, te gehaast lopen, u laten opjagen door deurbel of telefoon, iets pakken dat te hoog ligt, een instabiel trap of ladder gebruiken, losse spullen op de grond in huis en tuin, traplopen met gladde sokken of handen vol spullen, een ongelijk tuinpad, onnodig de gladheid opzoeken… Met gedragsverandering is veel winst te behalen.

Tips voor veilige verlichting

Sensoren

 • Maak gebruik van automatische verlichting. Deze werkt via een bewegingsmelder en zorgt voor veiligheid en gemak. Zo gaat het licht dankzij sensoren aan wanneer u een ruimte betreedt.
 • Vind ook buiten de weg in het donker naar de deur en ontmoedig het dievengilde met een automatische buitenlamp.
 • Neem LED oriëntatieverlichting of plintverlichting voor ’s nachts. Zo’n gidslicht gaat automatisch aan en uit gaat bij het opstaan of langslopen. Met deze verlichting ziet u obstakels en vindt u veilig de weg in het donker

Gedrag

 • Doe het licht aan als u in bed stapt of eruit gaat. Gebruik bijvoorbeeld een bedlampje.
 • Zorg voor voldoende verlichting, vooral rondom de trap. Laat ’s nachts bijvoorbeeld het licht in de badkamer aan.
 • Neem de tijd!

Productkeuzes

 • Werk losse kabels weg om struikelen te voorkomen. U kunt daar kabelclips of snoergoten van bijvoorbeeld de bouwmarkt voor gebruiken.
 • Ga voor zuinig en duurzaam met LED-lichtbronnen. Daar brandt u zich ook niet aan.
 • Stel smartlampen in met een lichtschema dat past bij uw dagelijkse ritme
 • Niet direct voor uw veiligheid met wel voor uw comfort: Kies de kleur van het licht van uw voorkeur; dat is aangenamer en maakt lezen minder vermoeiend. Verder is goede verlichting zonder schitteringen, helder genoeg en schijnt deze gelijkmatig.

Veilig verlicht met behoud van sfeer

veilige verlichting sfeer

Veilige verlichting kan natuurlijk ook heel mooi en sfeervol zijn. Het oog wil ook wat… Zoekt u een strakke bureaulamp of een stoere industriële lamp voor boven de eettafel? Online verlichting bekijken, kopen en met gemak thuis laten bezorgen kan ook prima. Er is er volop aanbod. Zo vonden we bijvoorbeeld bij Directlampen een brede collectie met alle stijlen en soorten verlichting voor binnen en buiten. Zoals binnenverlichting (hanglampen, vloerlampen, wand- en tafellampen) en buitenlampen. Kijk bijvoorbeeld eens naar kwaliteitsmerken als Steinhauer, Light & Living, Anne, Globo of Bronq. Extra handig is de mogelijkheid om verlichting per ruimte te bekijken. Zo vind u bijvoorbeeld de klassieke notarislamp voor ‘kantoor’, die is terug van weggeweest!

Woningaanpassing met veilige verlichting? Zoek, vergelijk en vind hier een klussendienst>>

Uw ervaring met goed zicht

Hopelijk helpen we u met dit artikel om veiliger thuis te bewegen en te wonen. Wat zijn uw ervaringen? Kent u nog andere manieren om vallen  te voorkomen met verlichting? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. Voor meer tips kunt u ook verder lezen op Alleszelf.nl om vallen te voorkomen:

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘veilige verlichting’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Veilige verlichting in huis & tuin. Voorkom een ongeval met deze tips
 1. Zonnetje schreef:

  Bij de Lidl, mogelijk ook anderen, waren ledlampjes met sensor te koop. Zowel in de gang (trapgat) als bij ingang toilet boven geïnstalleerd. Nooit meer in het donker. Gaan vanzelf uit na 30 sec. geen beweging. Overdag, bij licht, reageren ze niet.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: