Hulp nodig in huis of tuin? Een klussendienst klaart uw klus

klussendienstHeeft u op hoge leeftijd een klus in huis of tuin die u zelf niet kunt uitvoeren? Of heeft u hier als mantelzorger niet genoeg tijd voor? Waarbij u de hulp van familie, vrienden of buren niet (altijd) wil of kunt inschakelen? Er zijn meer oplossingen voor klussen dan u denkt. Ontdek elke klussendienst in dit handige artikel!

Al eens aan zo’n klussendienst gedacht?

Uit onze peiling blijkt dat u graag meer wilt weten over het uitbesteden of oplossen van klussen in huis of tuin. U kunt daarvoor natuurlijk contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente of in de gemeentegids kijken. Of u zoekt op internet maar dan krijgt u ook informatie voor andere doelgroepen te zien en geldt het aanbod wellicht niet voor de kluslocatie. Gelukkig zijn er veel meer passende mogelijkheden als u de tijd, vaardigheden of het gereedschap mist. Die zetten wij graag voor u op een rij onder de noemer ‘klussendienst’. Daarbij hebben we het hier alleen over ‘kleine klussen’, zoals:

 • reparaties aan deuren zoals deurkrukken,
 • herstellen ramen, trap, kraan, sloten of toilet
 • meubels in elkaar zetten;
 • hulpmiddelen aanbrengen;
 • apparatuur aansluiten;
 • schilderijtje of lamp ophangen;
 • onkruid wieden, blad harken, het gras maaien, snoeiwerk;
 • ordenen van uw zolder of schuur.

“Ik weet vaak niet waar ik voor kleine klussen terecht kan. Die hulp moet wel betaalbaar zijn…” | Peiling Alleszelf.nl

Klaar de klus met een klussendienst. 10 Tips:

De voorbeelden die we noemen zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en ideeën en mogelijk niet voor iedereen en in elke situatie beschikbaar. Met deze voorbeelden hopen wij u in elk geval te inspireren. Zo kunt u gebruik maken van hulp- en ondersteuningsmogelijkheden waar u vooraf misschien niet direct aan denkt. Kent u nog andere mogelijkheden? Laat u dan onderaan dit artikel een bericht achter.

1. Buurt-, wijk- of dorpsvereniging

Wellicht woont u ergens waar een buurt-, wijk- of dorpsvereniging actief is? Dit zijn ‘verenigingen’ van en voor de buurt, dus ook voor u! Neem daarom eens contact op met het bestuur van deze vereniging en leg uw situatie uit (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Het is goed denkbaar dat het bestuur iemand voor u kan regelen om u uit de brand te helpen.

2. Huurdersvereniging

Als u in een appartementengebouw woont, dan is er vaak een huurdersvereniging. Zo’n vereniging is van en voor de huurders. Bel eens met het bestuur en leg uw situatie uit (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Mogelijk kunnen zij u helpen met uw klus of met het zoeken naar een oplossing daarvoor.

3. Vereniging van Eigenaren (VvE)

Bent u eigenaar van een woning in een woongebouw, appartementencomplex of flatgebouw? Dan bent u waarschijnlijk lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) zoals bijvoorbeeld Amsterdam VVE beheer. Net als bij de vorige voorbeelden: bel eens met het bestuur en leg uw situatie uit (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Mogelijk kunnen zij u helpen met uw klus of met het zoeken naar een oplossing daarvoor.

4. Woningcorporatie of andere verhuurder

Wanneer u een woning huurt, doet u dat bij een woningcorporatie of andere verhuurder. Soms bieden woningcorporaties ‘servicepakketten’ aan, waarmee u een beroep kunt doen op de huismeester voor kleine klusjes. In elk geval kunt u eens contact opnemen met uw verhuurder en uw situatie uitleggen (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Mogelijk kunnen zij u eenmalig of vaker helpen en/of u op het spoor zetten van iemand anders die u kan helpen.

5. Welzijnsorganisatie

In bijna alle gemeenten zijn welzijnsorganisaties actief. Deze organisaties bieden vaak informatie en diensten voor inwoner die (extra) ondersteuning nodig hebben. Soms hebben ze ook een (vrijwillige) klussendienst. Alleszelf.nl brengt steeds meer welzijnsaanbod in Nederland in kaart. Kijk daarom eens op ons klusoverzicht voor huis & tuin of de welzijnsorganisatie van uw gemeente al vermeld staat met een klussendienst. Ook als ze die niet hebben, kunt u contact met ze leggen. Vanuit hun informatiefunctie kunnen ze u wellicht helpen.

6. Ledenvereniging van uw zorgaanbieder

Veel grote thuiszorgaanbieders hebben een ledenvereniging, waar u lid van kunt worden. Dit kan ook als u geen zorg van hen afneemt. Via zo’n ledenvereniging kunt u vaak aanvullende betaalde diensten inschakelen. Vaak zit er ook een klussendienst of klusjesman bij. Onderstaande tabel geeft een overzicht van een aantal grote zorgaanbieders met een ledenvereniging die een klussendienst aanbieden:

Naam zorgaanbiederLedenverenigingOmschrijving klussendienst
CarinovaCarinova ServicepakketKlussendienst
Evean, Icare, Zorggroep MeanderDe ledenverenigingKlusjesman
FlorenceFlorencepasKlushulp
Het Friese LandThuisleven, service van Thuiszorg Het Friese LandKlussendienst
LaurensBuurtPas van LaurensKlussendienst en tuinonderhoud
LivioLivioPlusKlussendienst
OmringOmringpasKlusjesman aan huis samen met KlusUp
Stichting OosterlengteLedenservice Thuiszorg OosterlengteTuin-, schilder- en klussendienst
Savant ZorgGeenKlussenservice
samen met Faros Seniorendienstverlening
STMGSTMG LedenserviceTuin- en klusjesman
TzorgGeenTuin- of klusjesman aan huis samen met KlusUp
PanteinPantein ExtraKlussenservice
ViVa! ZorggroepViVa! LedenserviceKlussendienst
ZorgAccentZorgAccent PLUSTuinservice voor klein onderhoud
ZorgbalansServicepaspoort, een initiatief van ZorgbalansKlussendiensten voor kleine en grote klussen
ZuidZorgZuidZorg ExtraWelzijns-/gemaksdienst tuinman

7. Marktplaatsen voor vrijwillige hulp

Op marktplaatsen voor vrijwillige hulp komen vraag en aanbod bij elkaar. U plaatst uw eigen klus in huis of tuin op de website of u reageert op het aanbod van een ander, die aangeeft mensen graag te willen helpen bij dergelijke klussen. Alleszelf.nl makte eerder een overzicht van portalen voor vrijwillige hulp.

8. Platforms voor betaalde klussendiensten

Naast de marktplaatsen voor vrijwillige hulp, zijn er ook dergelijke plekken voor betaalde dienstverlening. Alleszelf.nl heeft alle platforms voor betaalde diensten al eerder op een rij gezet. Kijkt u eens naar de mogelijkheden op deze pagina.

9. Vakmannen

klussendienst branchevereniging

U kunt ook een particuliere vakman inschakelen om bijvoorbeeld een nieuwe deurkrukset te laten monteren. Om de kosten te drukken, kunt u bijvoorbeeld voor een nieuwe schutting zelf Douglas hout kopen en dit door de vakman laten verwerken tot een mooie tuinafscheiding. Er zijn een aantal landelijke formules actief met lokale aanbieders, zoals De Klussenier en KlusUp. Of u plaatst uw klus op Werkspot of Casius om een professionele vakman bij u in de buurt te zoeken. Bij de branchevereniging VLOK zijn meer dan 1.000 klussenbedrijven aangesloten. In ons keuzemenu Huis & Tuin kunt u ook aanbieders vinden die zijn aangesloten bij zo’n branchevereniging door dit aan te vinken. Hun uitvoeringsvoorwaarden zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

10. Zoeken en vinden op Alleszelf.nl

Op de website van Alleszelf.nl hebben we nu alle directe mogelijkheden van klussendiensten voor u verzameld in de categorie Huis & Tuin. Geef in het keuzemenu in ieder geval de kluslocatie op. Kies naar wens ook nog een prijsrange en/of het klussenformaat. Heeft u haast? Selecteer dan de spoedmogelijkheid. De resultaten krijgt u zo direct in beeld.

Direct naar Klussendiensten >>

Durf te vragen! Klussendienst goed en veilig kiezen

Elk klusbedrijf heeft zo zijn specialisme en ervaring. Neem de moeite om hiernaar te vragen en informeer ook naar referenties. Of gaat u nog zelf aan de slag met het juiste gereedschap? Lees in dit bericht meer tips hoe u veilig (klussen)diensten aan huis kunt ontvangen.

Huis of tuin opgeknapt? Deel uw ervaring met een klussendienst

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om uw klus in huis of tuin te laten klaren. Met dit bericht hoopt Alleszelf.nl u op weg te helpen.

 • Kent u een elfde tip om uw klusjes door anderen te laten uitvoeren? Laat het onder dit bericht achter;
 • Heeft u ervaringen met een klussendienst? Geef dan hier uw tip over een aanbieder.

We zijn benieuwd!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel de mogelijkheden voor een klussendienst?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Hulp nodig in huis of tuin? Een klussendienst klaart uw klus
 1. Huurbuur schreef:

  Je kunt ook je kleine huiselijke klussen plaatsen op http://www.huurbuur.nl zodat handige buurtgenoten je op een sociale, goedkope en snelle manier helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: