Hulp nodig bij een klus in huis of tuin? Dit zijn de mogelijkheden.

klussenHeeft u op hoge leeftijd een klus in huis of tuin die u zelf niet kunt uitvoeren? En kunt u of wilt u de hulp van familie, vrienden of buren niet (altijd) inschakelen? Er zijn meer oplossingen voor klussen dan u denkt. Ontdek ze in dit artikel!

Hebt u dáár wel eens aan gedacht?

Uit onze peiling vorig jaar blijkt dat u graag meer wilt weten over het uitbesteden of oplossen van klussen in huis of tuin. U kunt daarvoor contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente, in de gemeentegids kijken of zoeken op internet. Maar er zijn misschien meer mogelijkheden. Die zetten wij hier op een rij. Daarbij hebben we het hier uitsluitend over ‘kleine klussen’, zoals reparaties aan trap, kraan, sloten, toilet, deuren of ramen, het in elkaar zetten van meubels, het aanbrengen van hulpmiddelen, het aansluiten van apparatuur of het ophangen van een schilderijtje. De voorbeelden die we noemen zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en ideeën en mogelijk niet voor iedereen en in elke situatie beschikbaar. Met deze voorbeelden hopen wij u in elk geval te inspireren om gebruik te maken van hulp- en ondersteuningsmogelijkheden waar u op voorhand misschien niet direct aan denkt. Kent u nog andere mogelijkheden? Laat u dan onderaan dit artikel een bericht achter.

Buurt-, wijk- of dorpsvereniging

Wellicht woont u ergens waar een buurt-, wijk- of dorpsvereniging actief is? Dit zijn ‘verenigingen’ van en voor de buurt, dus ook voor u! Neem daarom eens contact op met het bestuur van deze vereniging en leg uw situatie uit (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Het is goed denkbaar dat het bestuur iemand voor u kan regelen om u uit de brand te helpen.

Huurdersvereniging

Als u in een appartementengebouw woont, dan is er vaak een huurdersvereniging. Zo’n vereniging is van en voor de huurders. Bel eens met het bestuur en leg uw situatie uit (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Mogelijk kunnen zij u helpen met uw klus of met het zoeken naar een oplossing daarvoor.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Bent u eigenaar van een woning in een woongebouw, appartementencomplex of flatgebouw? Dan bent u waarschijnlijk lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE).  Net als bij de vorige voorbeelden: bel eens met het bestuur en leg uw situatie uit (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Mogelijk kunnen zij u helpen met uw klus of met het zoeken naar een oplossing daarvoor.

Woningcorporatie of andere verhuurder

Wanneer u een woning huurt, doet u dat bij een woningcorporatie of andere verhuurder. Soms bieden woningcorporaties ‘servicepakketten’ aan, waarmee u een beroep kunt doen op de huismeester voor kleine klusjes. In elk geval kunt u eens contact opnemen met uw verhuurder en uw situatie uitleggen (‘op hoge leeftijd, klusje dat u niet zelf kunt uitvoeren’). Mogelijk kunnen zij u eenmalig of vaker helpen en/of u op het spoor zetten van iemand anders die u kan helpen.

Welzijnsorganisatie

In bijna alle gemeenten zijn welzijnsorganisaties actief. Deze organisaties bieden vaak informatie en diensten voor inwoner die (extra) ondersteuning nodig hebben. Soms hebben ze ook een (vrijwillige) klussendienst. Alleszelf.nl brengt steeds meer welzijnsaanbod in Nederland in kaart. Kijk daarom eens op onze pagina en kijk of de welzijnsorganisatie van uw gemeente vermeld staat en een klussendienst heeft. Ook als ze die niet hebben, kunt u contact met ze leggen. Vanuit hun informatiefunctie kunnen ze u wellicht helpen.

Ledenvereniging van uw zorgaanbieder

Veel grote thuiszorgaanbieders hebben een ledenvereniging, waar u lid van kunt worden (ook als u geen zorg van hen afneemt). Via deze ledenvereniging kunt u vaak aanvullende betaalde diensten inschakelen. Vaak zit er ook een klussendienst of klusjesman bij. Onderstaande tabel geeft een overzicht van een aantal grote zorgaanbieders met een ledenvereniging die een klussendienst aanbieden.

Naam zorgaanbiederLedenverenigingOmschrijving
CarinovaCarinova ServicepakketKlussendienst: voor al uw klussen in en rondom huis
Evean, Icare, Zorggroep MeanderEvean Ledenvereniging, Icare Ledenvereniging, Zorggroep Meander LedenverenigingMedewerkers van de Klussendienst voeren klusjes voor u uit in huis of tuin, zoals een kastdeurtje sluitend maken, rookmelder ophangen of de heg snoeien
FlorenceFlorencepasMet de FlorencePas kunt u diensten aan huis inschakelen, zoals een pedicure, computerhulp of klushulp
Het Friese LandThuislevenThuisleven werkt samen met professionals die u helpen met een klus
LaurensBuurtPasHet servicepakket van BuurtPas biedt hulp in de huishouding, boodschappenservice of een klusjesman
LivioLivioPlusEen professionele klussendienst waar leden van LivioPlus korting krijgen
OmringOmringpasOmring werkt voor klussen in huis samen met KlusUp
Stichting OosterlengteLedenservice Thuiszorg OosterlengteTuin-, schilder- en klussendienst
Savant ZorgGeenKlussenservice voor alle klussen in en rondom het huis
STMGSTMG LedenserviceVoor al uw klussen in en om het huis
TzorgGeenTzorg werkt samen met KlusUp om klusjes in huis of tuin uit te voeren
PanteinPantein ExtraPantein Extra is de serviceorganisatie en biedt gemaksdiensten
VérianVérian Voordeel PakketDe Handyman: bij afronding van uw verhuizing of uitvoering van klussen
ViVa! ZorggroepViVa! LedenserviceDe klussendienst is voor renovaties of verbouwingen maar ook kleine klusjes
ZorgAccentZorgAccent PLUSHulp bij het uitvoeren van kleine werkzaamheden
ZorgbalansServicepaspoortVoor kleine en grote klussen in en om huis
ZuidZorgZuidZorg ExtraDiensten aan huis, zoals tuinonderhoud

Marktplaatsen voor vrijwillige hulp

Op marktplaatsen voor vrijwillige hulp komen vraag en aanbod bij elkaar. U plaatst uw eigen klus in huis of tuin op de website of u reageert op het aanbod van een ander, die aangeeft mensen graag te willen helpen bij dergelijke klussen. Recent heeft Alleszelf.nl een overzicht gemaakt van portalen voor vrijwillige hulp.

Platforms voor betaalde diensten

Naast de marktplaatsen voor vrijwillige hulp, zijn er ook dergelijke plekken voor betaalde dienstverlening. Alleszelf.nl heeft alle platforms voor betaalde diensten al eerder op een rij gezet. Kijkt u eens naar de mogelijkheden op deze pagina.

Vakmannen

U kunt ook een particuliere vakman inschakelen. Zo zijn er een aantal landelijke bedrijven actief, zoals De Klussenier of KlusUp. Ook kunt u bijvoorbeeld via Klusjesmannen.nl een vakman bij u in de buurt zoeken, zelfs op postcode-niveau.

Klussen, tot slot…

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om hulp bij uw klus in huis of tuin in te schakelen. Met dit bericht hoopt Alleszelf.nl u op weg te helpen. Heeft u ervaringen met een klussendienst? Of kent u misschien nog andere mogelijkheden om uw klusjes door anderen te laten uitvoeren? Laat het onder dit bericht achter; ik ben benieuwd!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over klussen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Hulp nodig bij een klus in huis of tuin? Dit zijn de mogelijkheden.
 1. Heleen van der Leest schreef:

  informatief

 2. Senioren-assistent Michaela ten Siethoff schreef:

  Beste Mark,

  Wat handig dat jullie alle organisaties die een betrouwbare klusser kunnen regelen, op een rij zetten! 🙂
  Ik mis alleen onze organisatie Senioren-assistent (www.senioren-assistent.nl).
  De assistent van Senioren-assistent kan een klusser regelen, maar ook een tuinhulp, een huishoudelijke hulp of wat er dan ook maar nodig is! Wij regelen ondersteuning op maat met tarieven vanaf €15,95. Wij zijn een landelijke organisatie met assistentes in de regio.
  Wil je ons aan het rijtje toevoegen?

  Hartelijke groet,
  Michaela ten Siethoff (0624463714)

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: