Aanpassingen in de keuken om te blijven koken

aanpassingen in de keukenVoor zelfstandig wonende ouderen is koken vaak één van de grootste uitdagingen. Boodschappen doen, kleine porties koken en bewaren, de afwasser in- en uitruimen: het zijn vanzelfsprekende handelingen die op de oude dag niet meer zo gemakkelijk gaan. Het aanrecht of de kastjes zijn te hoog, de spoelbak te diep en daarnaast is lang staan ook uitputtend. Een hoop van deze problemen kunnen worden opgelost met aanpassingen in de keuken.

Tips voor aanpassingen in de keuken

Dit artikel bespreekt de mogelijkheden voor keukenaanpassingen om tot op de hoogste leeftijd zelfstandig te blijven koken. Plaats uw eigen keukentips of -vragen gerust onder dit bericht.

Bukken voor de vaatwasmachine

Een vaatwasser inruimen als u last heeft van uw gewrichten kan zwaar werk zijn. Vooral voor de onderste rekken moet u steeds bukken. Gelukkig bestaan er vaatwassers waarbij u niet langer hoeft te bukken omdat het onderste rek met een druk op de knop uitschuift en naar boven komt. Dit maakt het in- en uitruimen van uw vaat een stuk comfortabeler. Heeft u weinig vaat en wast u liever met de hand af? Een minder diepe spoelbak kan dan ook een oplossing zijn. Goed voor uw rug en goed voor het milieu!

aanpassingen in keuken aanrecht

Rugklachten van het aanrecht

Wat betreft koken kunt u ervoor kiezen om uw aanrecht wat te verlagen. Een andere optie is een losse kookplaat die kan word aangesloten en neergezet waar u wil. Dit kan erg schelen in de kosten van een verbouwing. Zet de kookunit bijvoorbeeld op de afwasmachine die net een stukje lager is dan het aanrecht. Een andere optie om het koken te vergemakkelijken is het toevoegen van een uitklapbaar deel aan uw aanrecht, zodat u er in een (rol)stoel aan kunt zitten om te koken. Natuurlijk hoeven deze aanpassingen in de keuken uw kookplek niet minder mooi te maken. Als u toch aan het verbouwen bent, waarom kiest u dan ook niet voor een verfrissende nieuwe look van uw keukenkastjes of aanrecht? De keukenkastjes kunt u eenvoudig over laten lakken of spuiten in een nieuw kleurtje. Ook alleen al een nieuw aanrechtblad kan een nieuwe, frisse uitstraling geven aan uw keuken. Ga daarbij voor natuurlijke, onderhoudsarme materialen zoals bijvoorbeeld deze granieten aanrechtbladen. Dit zal uw enthousiasme om meer te koken zeker ten goede komen.

Te hoge keukenkastjes

Een klassieke keuken heeft vaak hoge keukenkastjes die los staan van het aanrecht. Als oudere is dit echter helemaal niet handig wanneer u niet meer bij de bovenste planken kunt. Een trapje kan een oplossing zijn maar is erg gevaarlijk. Kies daarom voor een stevige keukentrap met armleuning! In plaats daarvan kunt u ook kiezen voor andere creatieve oplossingen. Borden hoeven niet per se in een hoge kast te staan maar kunnen prima in een lade worden opgeborgen. Verder kunt u pannen aan de muur hangen. Zo zijn ze makkelijk te pakken en kunt u zelf kiezen op welke hoogte ze hangen.

Eten bewaren

Op hogere leeftijd woont u waarschijnlijk alleen of met zijn tweeën. U kookt dan in kleinere porties maar dat is niet altijd eenvoudig. Veel makkelijke gerechten uit verpakkingen zijn voor drie tot vier personen. Dat wil niet zeggen dat u als oudere deze maaltijden niet kunt bereiden. Het kan juist handig zijn om een grotere portie te koken en de helft te bewaren voor later in de week. Dat scheelt weer koken en ook geld, want kleinere porties eten kosten vaak meer. Doe uw maaltijd in een goed afgesloten bakje in de koelkast en u kunt het vaak nog een week bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook vaak heel goed. Pas op met het bewaren van (te) rijp fruit. Er kunnen namelijk snel fruitvliegjes op af komen en als u die eenmaal in huis hebt dan raakt u die maar moeilijk kwijt. Mocht het toch zover komen, op Bestrijdenvanongedierte.nl vindt u handige tips om fruitvliegjes te vangen of te verjagen.

Wmo-loketten Nederland

Kan ik een vergoeding krijgen voor aanpassingen in de keuken? 

Aanpassingen in de keuken kunnen prijzig zijn. Misschien heeft u wel recht op een vergoeding. U kunt een vergoeding krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is afhankelijk van de aard en de zwaarte van de zorg die u nodig heeft. U kunt contact opnemen met uw gemeente om te kijken of u in aanmerking komt. De gemeente vergoedt niet alle aanpassingen, bijvoorbeeld niet wanneer het gaat om een een ‘algemeen gebruikelijke voorziening’. Uitleg over aanpassingen in de keuken vindt u ook in de Regelhulp.

Andere oplossingen

Mocht u niet de tijd en het geduld hebben voor verbouwingen in de keuken maar wilt u toch graag thuis blijven wonen en eten? Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Thuiszorgwinkels hebben voor in de keuken diverse handige en gebruiksvriendelijke keukenaccessoires zoals drinkbekers en blikopeners. U kunt ook eten bestellen bij een van deze maaltijdservices of enkele dagen per week voordelig en gezellig buitenshuis eten (filter onder type in het menu). Ziet u het boodschappen doen niet meer zo ziet zitten? Dan is een van deze boodschappenservices misschien wat voor u. Uw boodschappen worden dan tot aan de deur of het aanrecht gebracht.

Direct aanpassingen in de keuken maken

Heeft u nu het idee dat u wel aan de slag wil met klussen in de keuken? Naast de gangbare keukenzaken kunt u ook onze Keuzehulp ‘Klussen huis en tuin’ gebruiken om een geschikte partij te vinden om u te helpen.

Klussendienst voor uw keuken vinden? Zoek, vergelijk hier >>

Voor aanpassingen in andere ruimtes van het huis, kijkt u vooral ook naar dit artikel over woningaanpassingen. We hopen dat dit bericht wat oplossingen heeft geboden voor problemen waar u tegenaan kunt (gaan) lopen in uw keuken. Herkent u de problemen? En heeft u zelf nog tips of vragen? Laat het ons vooral hieronder weten.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘aanpassingen in de keuken’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: