Private Lease, zorgeloos autorijden?

Private Lease[Gastbijdrage] Misschien heeft u al eens gehoord van private lease, of misschien is dit de eerste keer dat u het langs ziet komen. Private Lease is de snelst groeiende manier in Nederland om een auto te gebruiken. Elke maand komen er 5.000 nieuwe private lease rijders bij in Nederland. Private lease is zeer senior vriendelijk en biedt veel voordelen voor ouderen. Maar hoe werkt het nu precies? En waarom zou u voor private lease kiezen als u ook gewoon een auto kunt kopen? Heeft u ervaring met of tips? Dan horen we dat graag onderaan dit artikel.

Private Lease voor auto’s. Wat is dat nu eigenlijk echt?

Private lease is een gemakkelijke vorm van leasen voor de particuliere rijder. Waar leasen eerst alleen voor zakelijke rijders beschikbaar was, is dit nu ook beschikbaar voor particulieren. Met private lease kan er een nieuwe auto en uitvoering gekozen worden die binnen enkele weken geleverd wordt. De nieuwe auto kunt u naar wens samenstellen met extra’s als een navigatiesysteem, parkeersensoren of all-season banden. Voor deze auto betaalt u een vast maandbedrag. Onderhoud, reparaties, banden en all-risk verzekering zitten al in uw maandelijkse leaseprijs en u betaalt geen bijtelling. Binnen het complete leasepakket wordt alles geregeld. Hierdoor kunt u voor een maandelijks bedrag zonder zorgen de weg op.

De voordelen van Private Lease

Private lease biedt voordelen ten opzicht van het kopen van een eigen auto. Hieronder zijn deze enkele voordelen voor u op een rijtje gezet:

 • Een vast bedrag per maand, zonder onverwachtse kosten.
 • Het vaste maandbedrag is inclusief onderhoud, verzekering, bijtelling en banden.
 • Geen groot aankoopbedrag/investering
 • De auto is snel leverbaar. Na een aantal jaar kunt u deze auto weer inleveren en kunt u een nieuwe auto gaan rijden.
 • Alles wordt geregeld. Dit biedt zekerheid, vrijheid en zorgeloos rijden.

De nadelen van Private Lease

Ook zitten er een aantal nadelen aan private lease ten opzichte van het kopen van een auto. Hieronder zijn deze nadelen voor u op een rijtje gezet:

 • Er moet een kilometerbundel gekozen worden, u moet dus vooraf uw kilometers inschatten. Gedurende het contract kan dit bij de meeste aanbieders gewijzigd worden.
 • Private lease is een financiële maandelijkse verplichting. Het verschilt per aanbieder hoe gemakkelijk u hier onder uit kunt komen.
 • U bent niet eigenaar van de auto en heeft dus geen recht op restwaarde.

Ik wil private leasen, wat nu?

Allereerst kunt zoeken naar een aanbieder die de auto heeft die u graag wilt rijden. Vervolgens kunt u online deze auto naar wens samenstellen met extra’s en verzekeringen. Let op: deze extra’s verschillen per aanbieder, ook in prijs. Daarnaast kunt u over het algemeen kiezen uit verschillende kleuren en uitvoeringen van de auto. Bij het kiezen voor private lease moet u altijd een looptijd en kilometerbundel bepalen. De looptijd kan bijvoorbeeld 12, 24, 36 of 48 maanden zijn. Hoe korter de gekozen looptijd hoe hoger het maandbedrag. Voor een kilometerbundel geldt; hoe meer kilometers u kiest, hoe hoger het maandbedrag wordt. Ook zijn het aantal schadevrije jaren van belang. Hiervoor geldt in het algemeen dat u met meer schadevrije jaren goedkoper uit bent.

Tip Alleszelf.nl: Bespaar extra op uw autokosten door een auto uit het buitenland te importeren. Vooral Duitsland is erg populair. Door de import van een auto te combineren met financial lease behaalt u dubbel voordeel. Zo biedt MrWheelson een full service importconcept met financial lease en de mogelijkheid om uw oude auto in te ruilen. De leaseauto wordt dan met 1 jaar garantie afgeleverd door een dealer bij u in de buurt.

Aanbieders Private Lease

Het aantal aanbieders van private lease groeit snel. Per aanbieder verschilt het assortiment, de prijzen en de mogelijkheden. Wanneer u private lease overweegt, is het verstandig om meerdere aanbieders te vergelijken. Mogelijke aanbieders zijn Leaseplan, ANWB Private LeaseDirectleaseAthlon Privé Lease en Justlease. Er zijn voor zover bekend nog geen private leasemaatschappijen die zich alleen of specifiek op senioren en/of ouderen richten. Daarom wil ik de mogelijkheden graag onderzoeken:

Meer na afronden van mijn scriptie

Momenteel doe ik, Wouter Boom, onderzoek onder 50-plussers naar het autogebruik en de wensen op het gebied van private leasen. Dit onderzoek is onderdeel van mijn scriptie voor de opleiding Commerciële Economie op het Windesheim te Zwolle. Hiermee wil ik ervoor zorgen dat private leasen zo goed mogelijk afgestemd wordt op ouderen. Inmiddels heeft ook een aantal lezers van dit bericht mijn enquête ingevuld, waarvoor hartelijk dank! Ik hoop mijn scriptie in januari 2018 af te ronden en zal daarna de resultaten ook graag delen op Alleszelf.nl.

Tot slot

Ik hoop dat ik u meer inzicht heb gegeven om weloverwogen een keuze te maken. Zodat u zo zorgeloos mogelijk kunt blijven rijden tot op de hoogste leeftijd. Als u minder gemakkelijk kunt autorijden of niet door de rijbewijskeuring komt, bent u aangewezen op andere vervoersoplossingen. Naast het algemene openbaar vervoer zijn daar in Nederland verschillende mogelijkheden voor. Bekijk hier de andere mogelijkheden voor vervoer op Alleszelf.nl. Heeft u ervaring met private lease of wilt u uw tips delen? Uw reactie kunt u hieronder plaatsen.

Update 19-2-2018: De onderzoeksresultaten zijn inmiddels bekend; Hier leest u de belangrijkste resultaten van het onderzoek, ook om u te helpen zelf de juiste keuzes te maken.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Private Lease, zorgeloos autorijden?
 1. W.Kalfsvel schreef:

  Hier plaats ik een aantal kanttekeningen voor uw onderzoek.
  Als je gaat leasen dan ben je no-claim in jaren opgebouwd volledig kwijt!
  In het lease-bedrag zit ook een te betalen rente bedrag die niet voor een particulier is af te trekken van de belasting dus in wezen ben je altijd duurder uit.
  Als de termijn is afgelopen en je levert de auto in dan wordt hij helemaal nagekeken en alle beschadigingen gerepareerd op kosten van de leaserijder dus met een stadsauto loopt dat m.i. flink in de papieren?

 2. Cees Braat schreef:

  Via het Plus-magazine werd ik ruim 2jaar geleden opmerkzaam gemaakt met auto lease voor particulieren. Mijn auto een Renault Laguna 15 jaar oud en nogal onderhouds/gevoelig. Ik heb voor mij zelf een rekensom gemaakt. Het kosten plaatje van mijn Renault kwam totaal op meer €.275,00 per mnd. Ik ben naar de garage gegaan en heb een proefrit gemaakt met een Peugeot 108. Groot verschil met de Renault-Laguna. Mevr Jacobs deze kende ik vanuit mijn werk bij de Van Tilburg/Bastianen groep. Te samen met Heidi heb ik dan mijn keuze gemaakt onder speciale voorwaarden waardoor de levering wat langer duurde. 3 deurs auto geen airco en ook geen navigatie systeem. De maand lasten €.237,45 per maand Max aantal km op jaar/basis 10.000km. Contract voor 4 jaar. Door toedoen van mevr Jacobs heb ik nu een 2de auto in ruil voor €.500 gratis tanken tot30 oktober jl. Met het zelfde maand bedrag. Dit bevalt prima.

 3. Cees Braat schreef:

  Het rijden met een lease/auto, betekend ook verantwoording nemen.!! Dus niet onverschillig zijn met parkeren. Ruimte nemen voor je auto. Vooral het in en uitstappen. komt er schade aan de auto, dat is dan €.500,00 eigen risico. Dit staat vermeld in het contract. Belasting/voordeel geen idee. Voor mij is prive/lease overzichtelijk en duidelijk. Nog maals parkeren let op en voorkom parkeer schade.

 4. Hans van Swoll schreef:

  Er zijn nog een paar aspecten van private lease die mijns inziens, onderbelicht blijven.
  Zoals:
  a. private lease is weliswaar een interessant woord, maar is heel gewoon en heel ordinair een huurcontract voor een vaste periode. Dat wil zeggen de huurder, de lessee gaat een vast omschreven financiële verplichting aan. Bijvoorbeeld 200 euro per maand voor 4 jaar is totaal een verplichting van 9.600 euro voor de hele huurperiode. Dit betekent, bijvoorbeeld, dat de leasemaatschappij deze financiële verplichting zal melden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Niet erg, het is alleen maar dat je het weet. En, als je nog een hypotheek nodig hebt, zal deze maandelijkse verplichting je niet erg helpen.
  b. private lease is, zoals gezegd, een huurcontract. Dat wil zeggen je gaat géén lening aan want je bent geen eigenaar van de auto. Dit kan voor mensen boven een bepaalde leeftijd uitermate aantrekkelijk zijn want die kunnen immers boven die leeftijd niets meer lenen en dus ook geen auto meer financieren.

  Zo gezegd lijkt me private lease minder geschikt voor dertigers en juist uitermate geschikt voor oudere senioren. Op die manier kunnen die namelijk heel gemakkelijk in een nieuwe auto rijden. Overlijden ze gedurende de leaseperiode, het huurcontract, dan is de financiële afwikkeling ten laste van de erfgenamen.
  Dat noem ik nog eens ‘Private lease, zorgeloos autorijden’.

 5. Michael schreef:

  Goede post Wouter. Private lease is zeker interessant en een groeiende markt. Je moet inderdaad alleen de voorwaarden van de leasemaatschappijen in acht nemen. Die lopen ook sterk uiteen onderling. Van de week nog een interessante uitzending op Radar over private lease. Er zitten veel voordelen aan (die noem je ook) maar voorzichtigheid is geboden. Kleine aanvulling, als je van plan bent een woning te kopen heeft leasen ook negatieve invloed op de maximale hypotheeksom.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: