Rijbewijskeuring ouderen: Tips keuring 75 plussers

rijbewijskeuring ouderen

Van alle vervoermiddelen geeft de auto waarschijnlijk wel de meeste vrijheid. Gaan en staan waar u wilt, wat voor weer het ook is. Met het stijgen van de leeftijd neemt echter ook de kans op ongelukken toe. De rijbewijskeuring ouderen zorgt ervoor dat het autorijden een verantwoorde bezigheid blijft. Lees hier hoe deze keuring werkt. Zo blijft u autorijden na uw 75e! Heeft u zelf nog tips over dit onderwerp? Geef deze dan onder dit artikel aan ons door.

Verantwoording artikel Rijbewijskeuring ouderen

De informatie in dit artikel is gebaseerd op bronnen van Wikipedia, de SWOV, het CBR, de rijbewijskeuringsarts en de actuele wetgeving van de Rijksoverheid.

Ouder worden vergroot kans op ongelukken

Het autogebruik onder ouderen neemt sterk toe. In de leeftijdsgroep 70 tot 75 jaar nam het autorijbewijsbezit zelfs het meest toe met 42 procent naar bijna 773.000 dit jaar. Dat wil niet zeggen dat er meer nieuwe auto’s worden gekocht; tegenwoordig een leasecontract direct een betrouwbare auto en een leasemaatschappij lost eventuele problemen voor op. Het aantal door ouderen gereden autokilometers nam met ruim 60% nog sterker toe (NOS). Maar ook steeg het aantal ongelukken van ouderen. In 2019 kwamen 50 70-plussers bij een auto-ongeluk om het leven. Tot het 75e jaar blijken ouderen goed aan het verkeer te kunnen deelnemen. Zij veroorzaken niet meer ongelukken van jongere automobilisten. Daarna nemen de kansen op ongelukken toe.

Oorzaken van ongelukken bij ouderen

Als oorzaken voor de afnemende rijvaardigheid spelen zowel geestelijke als lichamelijke prestaties een rol.

Geestelijk

Geestelijk wordt het voor ouderen moeilijker om veel gebeurtenissen tegelijkertijd te overzien. Daarom is het links afslaan voor ouderen zo lastig. Er kan dan van drie kanten verkeer komen. En daarvan moet men de snelheid inschatten om te bepalen wanneer men kan gaan rijden.

Lichamelijk

In lichamelijk opzicht zijn het verrichten van handelingen en beweeglijkheid (om goed te kunnen kijken) van belang. Ook het gezichtsvermogen van ouderen neemt af. Ouderen hebben moeite met het zien van contrast. Daardoor zien zij de belijning op de weg minder goed. De Stichting Onderzoek en verkeersveiligheid (SWOV) doet onderzoek naar het ‘ouderen-proof’ maken van de wegmarkering van de Nederlandse wegen.

Verplichte keuring rijbewijs 75 jaar

De rijvaardigheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Daarom is het logisch dat ouderen regelmatig een rijbewijskeuring moeten ondergaan. Vanaf het 75e jaar moet dat elke vijf jaar gebeuren. En dat kan lang doorgaan: in Nederland rijden ook nog 100-plussers die gezond genoeg zijn om aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Wanneer is de eerste keuring rijbewijs ouderen?

Na uw 75e verjaardag is een ‘gewone’ verlenging van het rijbewijs niet meer mogelijk. Dat kan alleen wanneer u zich ook medisch laat keuren. U krijgt hiervan vanzelf bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat gebeurt vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs. Het is verstandig om de keuring dan snel in gang te zetten. Het kan namelijk wel vier maanden duren voordat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uw aanvraag heeft beoordeeld.

Aanpassing regels verlopen rijbewijs ouderen vanwege Corona

Als uw rijbewijs inmiddels is verlopen tussen 1 februari 2020 en 1 december 2020 dan:

  • mag u na de verloopdatum nog 9 maanden met uw rijbewijs rijden;
  • kunt u in deze periode ook in andere landen van de Europese Unie rijden;
  • bent u in deze periode gewoon verzekerd.

Keuren voor rijbewijs krijgt tijd: rijden met verlopen rijbewijs als 75-plusser

Vanaf 1 december 2019 mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 1 juni 2021. Als u mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt u persoonlijk bericht van het CBR.| Bron CBR

Hoe bereid ik mij voor op de rijbewijskeuring ouderen?

  • Vraag een formulier voor een ‘eigen verklaring met geneeskundig verslag’ op bij het gemeentehuis. U kunt ook een eigen verklaring invullen en betalen bij het CBR. Daarbij moet u inloggen via ‘Mijn CBR‘ met uw DigiD. Dat kost €37,80 (tarief 2020). De ‘eigen verklaring’ omvat 11 vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. U beantwoordt de vragen op het formulier.
  • Maak een afspraak met een keuringsarts. Dat kan elke huisarts zijn, behalve uw eigen huisarts*. Neem voor deze keuring mee:
    1. De ingevulde ‘eigen verklaring’
    2. Een urinemonster
    3. Een lijstje met gebruikte medicijnen
    4. Legitimatie

* Het advies (sinds 1951) van de KNMG om als een huisarts geen eigen patiënten te keuren met de publicatie (5/10/2016) van de wet ‘Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens’ omgezet in een wettelijke verplichting. Als een huisarts toch deze keuring verricht, is dat met die wet een overtreding geworden waarop een maximale straf staat van doorhaling in het BIG-register, art. 15.i. Volgens het CBR mag de eigen huisarts het keuringsverslag ‘Keuring voor rijbewijs 75+’ wel invullen. De arts mag echter geen mededeling doen over de rijgeschiktheid van de aanvrager. Voor personen <75 jaar mag de huisarts geen keuring doen.

Waaruit bestaat de rijbewijskeuring ouderen?

De keuring is erop gericht na te gaan of u zelfstandig en veilig kunt autorijden. De arts doet enkele tests om na te gaan hoe uw armen, benen en wervelkolom functioneren. Daarnaast wordt uw bloeddruk gemeten en een test van het gezichtsvermogen gedaan. Bent u bang dat dit onvoldoende is? Dan kunt u beter alvast een test laten doen bij een opticien. Zo voorkomt u dat u later nog een keer terug moet. Tenslotte zal de arts enkele vragen stellen om uw geestelijk conditie na te gaan. Om uw gezichtsvermogen te testen kunt u ook deze zelftest voor uw ogen uitvoeren. Besef wel dat alleen een deskundige oogafwijkingen kan vaststellen.

Prijsvoordeel

VoorKeur Rijbewijs- en Medische Keuringen biedt tijdelijk een 75+ rijbewijskeuring aan voor € 45,-
bij gebruik van de code 75PLUSWEB op hun website

Soms aanvullende keuring nodig voor ouderen

Bij sommige aandoeningen is een aanvullende keuring nodig. Dit kan ook het geval zijn als uw gezondheidstoestand tussentijds wijzigt. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • aandoeningen aan hart en bloedsomloop (hartinfarct, beroerte, geïmplanteerde defibrillator);
  • aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel (psychose, epilepsie, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, dementie, neuropathie);
  • een progressieve gezichtsaandoening en
  • bepaalde gedragsproblematiek, zoals ADHD en verslaving.

Een ernstige, tussentijdse wijziging van uw gezondheidstoestand meldt u door een nieuwe eigen verklaring in te vullen. Deze stuurt u dan op naar het CBR. Bij gezondheidsproblematiek die meerdere extra keuringen en/of onderzoeken behoeven, komen vaak de kosten voor eigen rekening. Dit kan oplopen tot honderden euro’s.

Rijtest voor rijbewijs ouderen

Bij twijfelgevallen zal het nodig zijn om een rijtest te doen. Het CBR bepaalt dit op basis van de eigen verklaring met geneeskundig verslag. Net als bij de medische keuring ligt het accent bij de rijtest op het kunnen verrichten van de noodzakelijke handelingen. Met de rijtest kan worden bepaald welke aanpassingen in de auto eventueel mogelijk zijn om toch veilig te kunnen blijven rijden.

Los van deze test is het altijd goed om actueel op de hoogte te zijn van de complexe verkeersregels, dat kan ook met een van deze theorieboeken:

Autofinanciering of alternatief vervoer

Auto rijden mag wat kosten tegenwoordig… Zeker als u graag in een eigentijdse auto wilt blijven rijden. Denk voor de aankoop ook eens aan private leasen of geld lenen door een lening af te sluiten. Vergelijkt u wel goed voordat u leent voor een autofinanciering, dan betaalt u niet onnodig te veel rente. Met of zonder rijbewijs of zonder auto zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om van A naar B te reizen. Lees meer over reizen voor elke afstand en bekijk alle mogelijkheden voor mobiliteit in onze Keuzehulp:

Ander vervoer zoeken en vinden >>

Blijft u rijden na de rijbewijskeuring ouderen?

De vijfjaarlijkse rijbewijskeuring ouderen is volgens ons een geschikt middel om verantwoord te kunnen blijven autorijden. Tot op de hoogste leeftijd! Het biedt echter geen garanties. Tijdens de vijfjaarlijkse periode kan de gezondheid soms plotseling veranderen. Neem opmerkingen uit uw omgeving over uw rijvaardigheid dan ook altijd serieus en hier leest u hoe u prettig ouder wordt. Wij publiceerden eerder over vervoersmogelijkheden van ouderen in onze artikelen over slim reizen van A naar B, reizen, fietsen met een extra wielde elektrische fietsprivate leasen en de regiotaxi. Heeft u nog suggesties? Noteer deze dan onder dit artikel.

Gratis update ontvangen zoals dit artikel over de rijbewijskeuring ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
9 reacties op “Rijbewijskeuring ouderen: Tips keuring 75 plussers
  1. P. Tubee schreef:

    Het lijkt me, dat boven bijvoorbeeld de 80-jarige leeftijd nooit een rijbewijs (standaard) voor 5 jaar verlengd mag worden. Dat zou maximaal bijvoorbeeld 2 of 3 jaar moeten zijn, waarna weer een medische keuring moet plaatsvinden.
    Onlangs nog meegemaakt dat een 96-jarige z’n rijbewijs voor 5 jaar verlengd kreeg. Binnen een half jaar na zijn verlenging was betrokkene letterlijk levensgevaarlijk op de weg, hetgeen ik enkele malen heb kunnen constateren en zelfs ervaren.
    Ondanks mijn aandringen op bijvoorbeeld een rijvaardigheistest (voor zijn eigen en andermans veiligheid) bleef hij halsstarrig geloven in zijn eigen vaardigheid om te rijden…..
    Ik vraag me nu af: Krijgt u niet meer soortgelijke berichten voorgelegd?

  2. Claudi Verhoeven schreef:

    ben zelf nu bezig met een rijbewijskeuring voor een 75plusser
    (eigenlijk nu pas tot het besef gekomen dat ik al wat ouder aan het worden ben)
    moet alleen nog een keuring bij de oogarts doen,bij een huisarts ging dit helemaal fout,zat ik met een mondkapje op met beslagen glazen naar de openingen van de rondjes te staren (dit ging mis)
    Heb vroeger (nog niet zolang geleden)taxi gereden meestal s nachts (kon ook goed kijken in het donker)nu nog ,maar misschien zijn mijn ogen zonder dit in de gaten te hebben veel slechter geworden
    We zullen het straks wel zien bij de oogarts,ben eigenlijk ook best wel tevreden met mijn snorscooterje,lekker scheuren op het fietspad op de oude dag

  3. Theo Jägers schreef:

    Gekopieerd van de website van het CBR:
    “U mag uw eigen huisarts vragen het keuringsverslag in te vullen. De meeste huisartsen keuren geen eigen patiënten, maar verwijzen u naar een onafhankelijke collega. Dit doen zij om de bestaande vertrouwensrelatie niet te verstoren.”
    Corrigeer dat even op deze website – bedankt.

  4. Wim Aafjes schreef:

    Weet iemand wat er met de medische gegevens gebeurt bij een leeftijd keuring verlening rijbewijs woeden deze vernietigd zo ja wanneer of worden deze bewaard zo ja hoe lang

    • sipkens schreef:

      ja dat weet ik. De gegevens horen natuurlijk vernietigd te worden. Maar niet bij het cbr. Zij mogen ze 20 jaar bewaren. Dus alles wat ze van je weten zal altijd weer gebruikt worden om je van je rijbewijs af te helpen.

  5. Rob schreef:

    5 jaar is een behoorlijke lange periode. Zou eigenlijk na een jaar al weer moeten gekeurd worden.
    Mijn vader is 80 en de keuring was een aanfluiting. Stelde niks voor. Maar zijn rijden laat te wensen over.

  6. So Arhan schreef:

    Ik ben van mening dat we allemaal om de 5 jaar een test moeten afleggen. En daarbij zou je op kenteken iemand die zich als een idioot gedraagt in het verkeer moeten kunnen rapporteren. Dat hoeft niet direct concequenties te hebben maar zou wel kunnen meewegen.

    Ik ben dan ook een fan van kenteken op naam. A) is dat enorm lucratief voor de RDW elk ingediend kenteken per opbod gaat verkopen. Werkt erg goed in Hong Kong dus waarom niet in Nederland. Ik ga direct voor ELVIS! 🙂
    B) Ideaal om iemand op te kunnen rapporteren wanneer deze idioot gedrag vertoond. Wel zou zo’n melding niet anoniem mogen. Het RDW zou je er over moeten kunnen navragen wat er precies gebeurt is.

  7. Fred de Lange schreef:

    Belachelijk hoge kosten voor het verlengen van een rijbewijs die maar 5 jaar geldig is. Schandalig als je ouder bent moet je dus 2x hetzelfde bedrag betalen (keuring,rijbewijs en keuringsarts). Als je jonger bent is je rijbewijs 10 jaar geldig.
    Keuring prima,maar dit is schandalig!

  8. Rijschool leiden schreef:

    Goed artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: