Verhuizen op hogere leeftijd. Ja of nee?

verhuizenWanneer u ouder wordt, wordt kan uw woning een hindernisbaan worden. Trappen, of ramen die u vroeger gedachteloos opende, zijn nu een probleem. Wordt het tijd te verhuizen naar een andere woning? Of kunt u uw huidige woning beter aanpassen? Dat hangt natuurlijk erg af van uw woning én van uw persoonlijke situatie. Alleszelf.nl helpt u met dit artikel graag om een goede keuze te maken, op het juiste moment. Heeft u recente ervaring met het nemen van een verhuisbeslissing? Geef uw ervaringen dan onder dit artikel door.

“Ouderdom komt met gebreken”

verhuizen

Bron: Woononderzoek Nederland 2015

Dat is maar al te waar. Vooral na het bereiken van de 85-jarige leeftijd hebben mensen steeds meer moeite met huishoudelijke taken. Handelingen als traplopen, opstaan nadat men gezeten heeft en de dagelijkse boodschappen doen, kunnen de meeste 85-plussers alleen met moeite of helemaal niet meer uitvoeren. Dat zeggen zij zelf tijdens het WoonOnderzoek Nederland in 2015.

Maar er is ook goed nieuws. Hetzelfde plaatje laat zien dat bijna iedereen van rond de 80 jaar zich nog goed kan wassen, aankleden en de woning zelf goed kan betreden en verlaten. Ongeveer 70% kan zonder moeite met boodschappen doen en traplopen.

Dan maar alvast verhuizen?

Van de ouderen in Nederland denkt ruim 60% er wel eens over na om te gaan verhuizen naar een woning waar men ook met beperkingen goed kan wonen. Maar het grootse deel van hen (86%) onderneemt geen actie. Eén op de drie denkt dat verhuizen niet nodig zal zijn en wil er pas over gaan nadenken wanneer het niet anders kan. Dit blijkt uit een verhuisonderzoek van ANBO.

De drie belangrijkste redenen om niet te verhuizen zijn volgens het onderzoek:

 • men heeft te weinig financiële middelen om de verhuizing en herinrichting te bekostigen (25%)
 • er is in de woonplaats geen geschikt woningaanbod (25%)
 • men wil de eigen woonbuurt met de sociale contacten niet achter zich laten (19%).

Daarnaast zullen echter ook emotionele redenen een rol spelen. Velen zijn gehecht aan de woning waar zij al tientallen jaren wonen.

Verhuisdiensten

Ten slotte levert een verhuizing veel ‘gedoe’ op. Kijk maar eens op de checklist verhuizing waar men allemaal moet denken. Om u te helpen om op hogere leeftijd te verhuizen, zijn er speciale verhuisdiensten voor ouderen, zoals Life-lijnOuderenverhuiszorg, Oude stek, nieuwe stekOntzorgdverhuizen,  Seniorenhulp, Verhuisbedrijf Snelle Jongens, Verhuisbedrijf Utrecht en Verhuizenkunjezelf. Erkende aanbieders als Verhuisbedrijf Direct vindt u ook terug in onze Keuzehulp Verhuizing. Wilt u toch nog veel zelf doen? Overweeg dan om lichamelijke klachten te voorkomen een verhuislift.

Verhuizer vinden? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Op zoek naar een geschikte woning

verhuizen

Bron: www.verhuizenkunjezelf.nl

Er zijn veel websites met het actuele aanbod van koop- en huurwoningen. Kijk maar eens op de websites als  RentSlam, Funda, Jaap, Trovit, Pararius of Woonz. Op basis van zoekcriteria als woonplaats, prijsrange, woningtype en ligging kunt u alvast een eerste selectie maken.

Zo maakt bijvoorbeeld RentSlam gebruik van meer dan 400 betrouwbare websites en matchen deze aan de zoekopdracht van huurders. Als u een woning vindt via dit platform worden er geen commissie of bemiddelingskosten in rekening gebracht.

Lichamelijke beperkingen

Om de woning echt te beoordelen is van belang dat u let op de geschiktheid van de woning voor het geval u lichamelijke beperkingen krijgt.

Voor de woning betekent dit: voldoende brede deuren en gangen, ruime badkamer en tenminste een ruime slaapkamer (waar eventueel iemand verpleegd kan worden), een toilet op de verdieping van de slaapkamer.

In de woonomgeving moeten de juiste voorzieningen aanwezig zijn. Het belangrijkst zijn wel de supermarkt, de huisarts, apotheek en fysiotherapeut. Op de website Geroscoop kunt u zien waar in Nederland de woningen en woonbuurten geschikt zijn voor ouderen (of geschikt te maken zijn).

Bijna de helft verhuist niet

Ouderen verhuizen veel minder vaak dan jongeren. Toch is van alle 50-plussers in Nederland meer dan de helft nog minimaal één maal na zijn vijftigste verjaardag verhuisd. In de meeste gevallen verwisselde men de eengezinswoning voor een appartement met lift of een seniorenwoning. Doordat alles gelijkvloers is, hoeft men geen trappen meer te lopen en vaak zijn ook de badkamer en toilet ruim en goed toegankelijk. De verhuizing heeft veel hindernissen weggenomen. Maar bij een verhuizing verandert vaak ook de woonomgeving, en daarmee de voorzieningen en de sociale contacten. Daarom woont misschien ruim 40% van de 85-plussers nog steeds in een eengezinswoning. En dat van hen 84% “beslist niet” wil verhuizen, wat voor ruim 70% van de jongere leeftijdsgroepen geldt (WoonOnderzoek Nederland, 2015). Dit ondanks de mogelijkheden om de huidige woning te verbouwen en deze aanpassingen zo nodig te financieren met een lening.

Niet-verhuizen heeft ook voordelen

De voordelen van niet-verhuizen gaan verder dan alleen het behoud van voorzieningen en sociaal netwerk. Hét grote voordeel van het wonen in een huis met hindernissen is dat men elke dag gedwongen wordt de nodige lichamelijke oefeningen te doen. De effecten daarvan mogen niet worden onderschat. Een fysiotherapeut vertelde eens dat wie driemaal per dag de trap op- en afloopt, voldoende traint om de spieren op kracht te houden. Als gevolg daarvan treden ook minder vaak valpartijen op, waardoor men minder snel een heup of andere botten breekt.

De woning aanpassen

Wanneer u niet verhuist, raden wij u aan te beginnen met maatregelen die voorkomen dat u onverhoopt valt. In ons artikel “Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen” hebben wij hieraan aandacht besteed. In een vervolgartikel gingen we in op een aantal hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de kans op vallen te verkleinen. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om de woning én de tuin meer geschikt te maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de Rijksoverheid.

Huisontruiming ook een dienst

In het geval van een helaas uiteindelijke, nodige huisontruiming zijn er gelukkig ook voor uw naasten geschikte dienstverleners. Alleszelf.nl publiceerde ook dit artikel met meer informatie over woningontruiming.

Tot slot

Neemt u graag het zekere voor het onzekere? Dan kunt u wanneer u ouder wordt het beste tijdig verhuizen naar een voor ouderen geschikte woning. U heeft dan alle tijd om te kiezen en de verhuizing  voor te bereiden. Bent u gehecht aan uw woning en buurt en houdt u van een beetje uitdaging? Blijf dan lekker wonen waar u woont en ga na welke aanpassingen eventueel kunnen worden uitgevoerd aan uw woning wanneer dat nodig is. Toch? Noteer uw reactie gerust onder dit artikel.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over verhuizen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
7 reacties op “Verhuizen op hogere leeftijd. Ja of nee?
 1. J Grootveld schreef:

  Goed verhaal, maar ik mis aandacht voor een site als woningaanpassing.info, waar alle bouwkundige, ergonomische en juridische zaken rondom dit onderwerp worden besproken.

 2. Mevr.H.Groote schreef:

  Hoezo keuze om te verhuizen? Die is er niet voor alle mensen met een inkomen onder € 21.000 ook alle AOwers zonder pensioen.
  De huizen zijn er wel en er worden genoeg nieuwe woningen met sociale huur tot € 710 gebouwd.
  Er is een bezuinigingsmaatregel op huurtoeslag die in de “nieuwe” belastingwet verstopt zat. In december 2016 gewoon door de #tweedekamer mee ingestemd. En snel voor de Kerst op 16 december 2016 ook door de 1ste Kamer. Belachelijk niemand heeft dit opgemerkt dat door deze bezuiniging alle mensen met een inkomen onder € 21.000 de dupe worden ze zitten vast in oude ongeisoleerde woningen (hoge energiekosten) en geen enkele mogelijkheid om naar een fatsoenlijke woning te verhuizen. Dit is bedacht door de VVD en iedereen heeft ingestemd?

 3. A. de Koning schreef:

  Prima informatie. De opgegeven website met woningaanbod zijn gericht op de vrije sectorwoningen. Hierbij nog een toevoeging.
  Het woningaanbod van de woningcorporaties wordt in een aantal regio’s aangeboden op Woningnet.nl(sociale huur + vrije sector) en Rooftrack.nl (vrije sector)
  Deze verdeelsystemen werken per regio verschillend. Daarom is het goed vooraf te oriënteren op de regionale woningmarkt en beleid van de lokale corporatie. Vragen om bij stil te staan:
  – Verdeelregels? Vaak een inschrijfsysteem. Vroegtijdig inschrijven en inschrijftijd opbouwen zonder actief te gaan zoeken kan een optie zijn. Dit kost vaak weinig, maar vergroot de kansen en keuzemogelijkheden in de toekomst.
  – De inkomenssituatie? In de sociale huursector geldt inkomenstoets. Het inkomen moet in 2018 < € 36.798 liggen. Voor ouderen met een huurtoeslaginkomen ( Eenpersoons-ouderen: <€22.375 en Meerpersoons-ouderen: <€30.400) is het aanbod beperkt tot huurwoningen < €597,30 per 2018 (was €592,55 in 2017)
  – Wat is het lokaal woningaanbod? Is er nieuwbouw te verwachten?
  Reageren op woningadvertenties op de website kan leiden tot een uitnodiging voor een bezichtiging. Een bezichtiging is geheel vrijblijvend en kost alleen wat vrije tijd. Door in een woning te gaan kijken groeit wel het idee over wat u wel of niet wilt.

  Verhuizen van een koopwoning naar een huurwoning is een manier om de stenen van je eigen huis om te zetten naar contant geld, waardoor meer bestedingsruimte kan ontstaan.

 4. Barbara van Merle schreef:

  Ik moest altijd op een krukje staan om het bovenraampje open te doen. Nu heeft iemand voor mij een uitzetstang met afstandsbediening gemonteerd. Ideaal! Geen gedoe meer!

 5. Josephine Dries schreef:

  Op http://www.mijnhuisopmaat.nl kunt u de Huistest doen. Daar krijgt u een overzicht van de verbeterpunten van uw woning en staan handige tips en producten om uw woning comfortabeler en veiliger te maken. Op https://www.alleszelf.nl/informatie-en-advies/7woontips gaf Alleszelf al eens eerder waardevolle tips voor thuis.

 6. Van Helder schreef:

  Informatief artikel. Ik denk dat financiën toch een grote rol speelt bij een verhuizing. Mijn grootmoeder heeft gewoon op een doodnormale dag een beroerte gekregen en nadien moesten er aanpassingen gepleegd worden in huis. Verder denk ik dat ouderen al gewend zijn om een bepaald ritme te volgen dus een verhuizing kan grote verandering teweeg brengen waardoor zij zich oncomfortabel kunnen gaan voelen.

 7. Frentzel schreef:

  Geld, geld, geld. Je wilt wel anticiperen op je leeftijd, maar geen overheid of instantie werkt mee. Ik zou van 100 naar 55m2 kunnen, zonder trap en tuin, maar heb geen paar duizend euro voor verhuizing, vloeren, wanden etc. Dus helaas pindakaas. ** dit land van praatjes en gaatjes.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: