Dit vindt u van Private Leasen. De onderzoeksresultaten

private leasenAlles over private leasen, de mogelijkheden en voor- en nadelen heeft u in dit artikel kunnen lezen. Daarin kon u ook uw mening geven via een enquête. Daarmee is er onderzoek gedaan onder 50-plussers naar het autogebruik en de wensen op het gebied van privé leasen. Hieronder leest u de belangrijkste resultaten van het onderzoek ook om u te helpen zelf de juiste keuzes te maken.

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is in november en december 2017 uitgevoerd middels een steekproef van 387 respondenten binnen de leeftijdscategorie 50 tot 75 jaar. De representativiteit voor het volledige onderzoek is goed. De steekproef is vergelijkbaar met de doelgroep voor zowel de man/vrouw verdeling als de leeftijden binnen 50 tot 75 jaar. Zie het overzicht hieronder. Kanttekening is dat er verschillende methodes zijn toegepast om respondenten te verzamelen. Hierdoor kan het zijn dat de representativiteit per methode verschillend kan zijn. Dit is nadelig voor de representativiteit. De onderzoeksperiode was van .

Private leasen

Onderverdeling respondenten enquête naar geslacht en leeftijd

Autogebruik: Veelal eigen auto

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de 50-plussers die een auto gebruiken, zelf eigenaar zijn van een auto. Slechts een klein percentage van de 50-plussers maakt gebruik van andere mogelijkheden als zakelijke lease, private lease, huren van een auto of lenen van een auto. Onder 50-plussers wordt in het algemeen dus weinig gebruik gemaakt van alternatieven voor het bezitten van een auto.

Daarnaast blijkt dat bijna 80% van de 50-plussers tussen tot 1.500 kilometer per maand rijden. Hierbinnen rijdt de grootste groep van alle respondenten (33%) tussen de 501 en 1.000 kilometer per maand. Gemiddeld rijdt een personenauto in Nederland 1.100 kilometer per maand, dit is echter per auto en dus niet per persoon (bron: AD, 13-10-17 ).

Oriëntatie: Internet en showroom populair

Ook is er onderzocht hoe 50-plussers op zoek gaan naar een nieuwe auto. Hieruit blijkt dat zowel het bezoeken van een showroom als het gebruik van internet in het algemeen door meer dan 50% van de 50-plussers word toegepast. Opvallend is dat men in de leeftijdsgroep 50 tot 65 jaar meer op internet oriënteert en bij 60 tot 75 jaar weer meer de showroom bezoekt. Daarnaast blijkt dat het advies van familie/vrienden door bijna 27% gebruikt wordt wanneer er gezocht wordt naar een nieuwe auto. Specifiek bezoekt 38% websites van automerken en fabrikanten.

Private leasen, is dat iets voor mij?

De 50-plusser maakt dus weinig gebruik van alternatieven voor het bezitten van een auto. Als er gekeken wordt naar private lease als mogelijk alternatief, is het gebrek aan de kennis over private lease mogelijk een reden waarom dit nog niet veel gebruikt wordt. Slechts de helft van de 50-plussers weet precies wat private lease is en de overige 50% weet dit dus niet. Dit kan betekenen dat er een gebrek is aan informatie over private lease richting 50-plussers.

Belangrijk: heldere voorwaarden, opzeggen en maandbedrag

De belangrijkste reden onder 50-plussers om voor een bepaalde aanbieder van private lease te kiezen is ‘de transparantie van het contract’. Ook zijn de redenen ‘opzegbaar bij privé omstandigheden’ en ‘hoogte van het maandbedrag’ van belang als men zoekt naar een aanbieder van private leasen. Aanbieders die aan deze drie kenmerken in hoge mate voldoen sluiten dus het beste aan bij de wensen van de 50-plusser.

Conclusies

Uit het voorgaande artikel is gebleken dat private leasen een goede mogelijkheid is voor 50-plussers vanwege het zorgeloos rijden en de vrijheid die het biedt. Echter blijkt dat er momenteel nog weinig gebruik wordt gemaakt van private leasen. In mijn ogen komt dit door een gebrek aan informatie en duidelijkheid richting 50-plussers. Deze informatie moet geboden worden via internet, maar ook via de fysieke auto showrooms. Door onder 50-plussers de kennis van private leasen te verhogen kan de interesse en het gebruik toenemen. Daarnaast moeten aanbieders van private leasen beter aansluiten op de onderdelen die van belang zijn voor 50-plussers, zoals de transparantie van het contract.

Tot slot

Nogmaals dank voor het invullen van mijn enquête, mede hierdoor ben ik nu afgestudeerd. Ik hoop dat u hiermee beter op de hoogte bent van private leasen en de mogelijkheden die het u biedt. Overweeg private leasen wanneer u op zoek bent naar een auto en misschien is het voor u wel de ideale oplossing naast andere manieren van vervoer. Ik ben benieuwd wat u van de resultaten vindt en hoor dat dan graag hieronder.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over Private Leasen? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Dit vindt u van Private Leasen. De onderzoeksresultaten
  1. Riekelt de Boer schreef:

    Ik lease privé sinds 7 maanden, en ben daar zeer tevreden over. Dit doe ik middels de ANWB en Private lease.
    Alleen tanken en verder nergens naar om te kijken.
    Als 80 plusser wilde ik geen nieuwe/andere auto meer kopen.

  2. Wijnand Niesing schreef:

    Lease nu het tweede jaar via anwb altijd een nieuwe wager,geen zorgen bevalt mij helemaal goed.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: