Wat doet het Rode Kruis voor ouderen en mantelzorgers?

Rode Kruis

Kunnen ouderen en mantelzorgers gebruik maken van diensten van het Rode Kruis in uw gemeente? Hier leest u alles over de hulp en ondersteuning door deze grote hulpverleningsorganisatie. Inclusief een overzicht van alle diensten van het Rode Kruis  die online te vinden zijn in Nederland. Voor ouderen én mantelzorgers!

Ga direct naar het overzicht van diensten per afdeling

Wereldwijde hulpverlening

Rode Kruis poster

Het Rode Kruis kennen we allemaal. Het is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie die in actie komt bij rampen en conflicten. Die doen zich in Nederland gelukkig niet zo vaak voor. Bij ons zie je het Rode Kruis vooral bij evenementen. Of wellicht kent u ze van de EHBO-cursussen en huisbezoeken aan ouderen of mensen die eenzaam zijn. In een van de eerdere campagnes brengt het Rode Kruis nadrukkelijk de hulp aan ouderen onder de aandacht. Dat is heel mooi en maakt nieuwsgierig…

Vier maal lokale hulp in Nederland

Wat doet het Rode Kruis voor ouderen in Nederland? Daar is Alleszelf.nl ingedoken want we willen al deze diensten in Nederland laten vinden, vergelijken en gebruiken. Het Rode Kruis werkt via 241 lokale afdelingen en 28.000 vrijwilligers. De hulp van het Rode Kruis op lokaal niveau bestaat uit vier soorten (per afdeling kan dit verschillen):

 • eerste hulp: bij evenementen, via cursussen en voorlichting;
 • hulp bij rampen: opvang en verzorging, rampenhulpverlening, ‘Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie’ (Sigma) en informatie over verwanten;
 • op zoek naar familie: hulp bij het opsporen van familieleden met wie het contact verloren is gegaan door een oorlog, een ramp of het gevolg van maatschappelijke of persoonlijke omstandigheden;
 • goed voorbereid: met verschillende activiteiten op lokaal niveau helpen we mensen die verminderd zelfredzaam zijn zich voor te bereiden op noodsituaties.

Hulp aan kwetsbare mensen

rode kruis afdelingskaartEén op de vijf Nederlanders is verminderd zelfredzaam, bijvoorbeeld omdat ze ouder, ziek, gehandicapt of zwanger zijn. In een noodsituatie lopen zij meer risico om gewond te raken dan andere mensen. Het Rode Kruis wil deze kwetsbare mensen helpen, bijvoorbeeld met lokale activiteiten zoals:

 • De cursus ‘Sterk door je Netwerk’. Hierin leer je contact te maken in de buurt.
 • Contactcirkels / Telefooncirkels. Voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact, uit veiligheidsoverwegingen bijvoorbeeld. Of omdat u minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten, door uw leeftijd, handicap of ziekte.
 • Workshop ‘Goed voorbereid. Deze workshop gaat over voorbereiding op verschillende noodsituaties.
 • Vakanties. Ruim 60 jaar vakanties organiseerde Rode Kruis vakanties op het schip de J. Henry Dunant en in Hotel IJsselvliedt. Dit is begin 2018 overgedragen aan respectievelijk NRK Cruises en Bijzondere Vakanties.
 • Diverse activiteiten om mensen zelfredzamer te maken. Dat blijkt wel uit ons onderzoek. Lees er hieronder meer over. Op de site kan je ook met je postcode checken wat er in de buurt te doen is.

Onderzoek Rode Kruis

[redactieupdate 20/12/2018: In 2018 is besloten dat het Rode Kruis het bieden van sociale hulp gaat afbouwen omdat dit niet tot haar kerntaken behoort. Hierover is meer te lezen in dit artikel. De website van het Rode Kruis is inmiddels vernieuwd. Op deze pagina is meer informatie te vinden over wat het Rode Kruis doet op nationaal niveau. Onderstaand onderzoek is uitgevoerd vóór deze wijziging. In onze Keuzehulp, categorie Ontmoeting kunt u een actueel overzicht bekijken van de contactcirkels.]

Voor dit onderzoek heeft Alleszelf.nl gewerkt via de landelijke pagina met contactgegevens van alle Rode Kruisafdelingen. Alleszelf.nl heeft op 30 en 31 oktober 2014 alle websites bezocht van de 97 afdelingen die een eigen website hebben (een enkele lokale pagina was niet beschikbaar en ontbreekt daarom). Op elke afdelingspagina heeft Alleszelf.nl vooral gekeken naar het onderdeel ‘dit doen we > sociale hulp’. Genoteerd is de ondersteuning die concreet omschreven is, specifiek geschikt voor ouderen en die hen direct helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Het gaat vooral om telefooncirkels, activiteitenmiddagen, huisbezoeken, vervoer, mantelzorgondersteuning en vriendendiensten.

Veel afdelingen organiseren ook vakanties en dagjes uit. Die heeft Alleszelf.nl  buiten beschouwing gelaten, omdat Alleszelf.nl zich vooral op de dagelijkse praktijk in en om huis richt. Ook de ondersteuning voor specifieke groepen mensen, zoals voor mensen met psychiatrische klachten, gehandicapten of blinden zijn niet meegenomen. Zeven afdelingen hebben wél een website, maar geen ondersteuning waar hier naar is gezocht en zijn dus niet meegenomen. Het kan natuurlijk zijn dat Alleszelf.nl iets over het hoofd heeft gezien. Meld dat gerust via een reactie onderaan dit bericht; dan kan dat in een volgende versie terugkomen.

Soorten diensten Rode Kruis

Hieronder staat een algemene omschrijving van de diensten voor ouderen die het Rode Kruis aanbiedt en die in het overzicht vermeld zijn. De exacte naam, definitie en inhoud kan per afdeling anders zijn.

 • Activiteitenmiddagen: bijeenkomsten voor mensen om samen activiteiten te ondernemen. Deze middagen heten ook wel soos, hobbyclub, handwerkclub, sociale middag, contactmiddag of ‘welfare’.
 • Telefooncirkel: deze hulp heet ook wel ‘contactcirkel’ of ‘stercirkel’ (voor mensen die niet zélf kunnen bellen). Dit zijn groepen zelfstandig wonende ouderen die, vaak gecoördineerd door een vrijwilliger, dagelijks of op een aantal afgesproken dagen telefonisch contact met elkaar hebben, zodat het opgemerkt wordt als het niet goed met hen gaat, en ze wat (extra) aanspraak hebben.
 • Huisbezoek: voor iedereen die graag mensen ontmoet, maar daarvoor minder mogelijkheden heeft. Het gaat bijvoorbeeld om boodschappen doen, een wandeling maken of bijkletsen met een vrijwilliger.
 • Vervoer: het gaat om ‘sociaal’ of ‘sociaal-medisch’ vervoer: (aangepast) vervoer voor mensen die zittend, liggend of per rolstoel vervoerd willen worden, bijvoorbeeld naar een afspraak in het ziekenhuis of gebeurtenissen zoals een bruiloft of begrafenis.
 • Mantelzorgondersteuning: deze hulp wordt ook wel ‘oppashulp’ genoemd. Om een mantelzorger een moment voor zichzelf te geven komt een vrijwilliger voor een paar uur langs om de zorg van de mantelzorger over te nemen.
 • Vriendendienst: deze hulp heet ook wel ‘maatjesproject’: op afgesproken tijd en plaats ontmoeten zorgvrager en vrijwilliger elkaar om regelmatig contact te hebben en/of samen activiteiten te ondernemen. Dat kan variëren van boodschappen doen, de stad in gaan om kleren te kopen of een bezoek aan een museum.
 • Computer en internet: sommige afdelingen bieden ondersteuning (individueel of in groepsverband) aan om mensen te leren met een computer en internet om te gaan.
 • Vriendschap en netwerk: dit zijn activiteiten via cursussen of coaching die erop gericht zijn om  vriendschappen aan te gaan en te onderhouden en/of een sociaal netwerk in de eigen buurt op te bouwen.
 • Overige activiteiten: andere activiteiten zijn hulp bij de administratie (‘Eerste Hulp bij Administratie’ – EHBA), cursussen om met mobiele telefoons om te leren gaan, samen boodschappen doen, activiteiten rond maaltijden, tips of training rond veiligheid in en om de woning, scootmobieltraining en dagopvang.

Overzicht Rode Kruis

Hieronder staat het overzicht. U kunt sorteren op elk onderdeel en/of de zoekfunctie gebruiken om makkelijk uw eigen woonplaats te zien. Klik op de naam van de afdeling om direct naar de afdelingswebsite te gaan. Staat er geen afdeling in uw gemeente? Dan is er geen Rode Kruisafdeling of heeft deze geen website. In dat laatste geval kunt u via de algemene Rode Kruispagina met contactgegevens raadplegen.

AfdelingProvincieActiviteitenmiddagTelefooncirkelHuisbezoekVervoerOverige ondersteuning
Assen-VriesDR++Boodschappen doen
Vriendendienst
De WoldenDR++
HoogeveenDR+Mobieltjescursus
Meppel/NijeveenDR+
WesterveldDR+++Mantelzorgondersteuning
AlmereFL+
LelystadFL
NoordoostpolderFLAdministratie
UrkFL+
OoststellingwerfFR+Mantelzorgondersteuning
SkarsterlânFR+
Smallingerland en AchtkarspelenFR+
WeststellingwerfFR‘Allerlei activiteiten’
ApeldoornGLD+++Boodschappen doen
ArnhemGLD+Vriendendienst
BerkellandGLD++
De GraafschapGLD++
DoetinchemGLD++
Ede e.o.GLD+
ErmeloGLD+
Hattem WapenveldGLD+
HeumenGLD++
Liemers-OostGLD++
LingewaardGLD?Mobieltjescursus?
Vriendschap en netwerk?
Computer en internet?
Mantelzorgondersteuning?
NijmegenGLD+
Renkum-WageningenGLD+
Rheden RozendaalGLD+
TielGLD+
VoorstGLD+
Groningen HarenGR+
BelfeldLB+
Eijsden MargratenLB++
Maastricht, Meerssen, MergellandLBMantelzorgondersteuning
Sittard e.o.LB+
VenloLB+
Weert e.o.LB+Vriendendienst
Westelijke Mijnstreek ZuidLB+
Bergen op Zoom e.o.NB++Boodschappen doen
BestNB++Vriendschap en netwerk
Den BoschNBVriendschap en netwerk
EindhovenNB+++Computer en internet
Vriendendienst
Mantelzorgondersteuning
HelmondNB+++Mantelzorgondersteuning
Hilvarenbeek/De MierdenNB+Eetproject
Oirschot - De BeerzenNB+++
Tilburg e.o.NB++
Valkenswaard / VeldhovenNB++
de ZalighedenNB+Eettafel
Mantelzorgondersteuning
AalsmeerNH++
AlkmaarNH+
AmsterdamNHTips over veiligheid in huis en sociaal netwerk
Vriendschap en netwerk
Vriendendienst
GooistreekNH+++
Haarlem e.o.NH++Scootmobieltraining
HaarlemmermeerNH+
Hollands KroonNH++Mobieltjescursus
Computer en internet
Dagopvang
Mantelzorgondersteuning
Weesp e.o.NH+Vriendendienst
AlmeloOV++
BorneOV++
Dinkelland OldenzaalOV+++Tafeltje dekje
Uitleen rolstoelen
EnschedeOV++
HengeloOV++Boodschappen doen
Kampen / IJsselmuidenOV+++
Kop van OverijsselOV++Vriendendienst
Salland Midden / RaalteOV+
TwenteOV+Op weg helpen
Mantelzorgondersteuning
TwenterandOV+
ZwartewaterlandOV++Computer en internet
Mantelzorgondersteuning
ZwolleOV++Computer en internet
AmersfoortUT+++Administratie
Stichts WeidegebiedUT+Vriendendienst
De BiltUT+
HoutenUTMantelzorgondersteuning
NieuwegeinUT++Vriendschap en netwerk
Mantelzorgondersteuning
Soest / SoesterbergUT++
UtrechtUT++Veiligheid in huis
Vriendschap en netwerk
Vriendendienst
Alphen aan den RijnZH++Workshop: risico’s in en om huis
Den HaagZHAdministratie
Mobieltjescursus
Computer en internet
Vriendschap en netwerk
DordrechtZH+
Duin- en BollenstreekZH++
GorinchemZH++
Gouda e.o.ZH+++
Nieuwe Waterweg NoordZH++Mantelzorgondersteuning
RijswijkZH+
RotterdamZH++
VoorschotenZH+
ZoetermeerZH++
ZwijndrechtsewaardZH++Computer en internet
Vriendendienst
HulstZL+
KapelleZL+
Schouwen-ZierikzeeZL++Ondersteuning thuiszorg
WalcherenZL++

Tot slot

Het onderzoek leert dat het Rode Kruis op veel plaatsen belangrijke ondersteuning aan ouderen levert. Het aanbod is niet overal online te vinden en is per afdeling verschillend. De inzet voor ouderen door vrijwilligers van het Rode Kruis zal de komende jaren belangrijker worden. Om daarop in te spelen, zou het mooi zijn als het Rode Kruis de diensten van alle afdelingen via Alleszelf.nl op gemeente- of postcodeniveau direct vindbaar maakt. Tip ons gerust als u een goede ervaring heeft met een dienst van een van de afdelingen.

Deel dit artikel
Een reactie op “Wat doet het Rode Kruis voor ouderen en mantelzorgers?
 1. Bedankt voor het wijzen op deze ‘blinde vlek’ (Rode Kruis) in mijn zoektocht naar vrijwilligers in de omgeving Amsterdam en Amstelveen. Ons thuiszorgbureau Senioren Zorg Plan zoekt samenwerking met vrijwilligers voor mensen met dementie. Door het terugtrekken van de overheid zien wij vaak dat er meer behoefte is aan ondersteuning dan betaald kan worden door de overheid of particulier.

  Fijn dat alleszelf.nl ons helpt de weg te vinden in de wereld van vrijwilligers voor ouderen. Vooral het zoeken naar (gespecialiseerde/ervaren) vrijwilligers specifiek per doelgroep (in dit geval dementie) is niet eenvoudig. Misschien kan alleszelf.nl hier aandacht aan besteden. Succes!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: