Langdurige zorg thuis? 3 x Gratis, onafhankelijke steun

langdurige zorg thuisWilt u op hoge leeftijd in uw eigen huis blijven wonen en hebt u daarbij 24 uur per dag zorg nodig? Daar zijn goede mogelijkheden voor, maar het is niet altijd eenvoudig om die zorg te regelen. Gelukkig zijn er drie organisaties die u hierbij onafhankelijk en kosteloos kunnen ondersteunen. We zetten ze hier op een rij; welke kiest u voor langdurige zorg thuis?

Langdurige zorg thuis

Als u 24 uur per dag zorg dichtbij of toezicht nodig hebt, dan kunt u in aanmerking komen voor zorg vanuit de ‘Wet Langdurige Zorg’. U kunt dan verhuizen naar een zorginstelling. U kunt, onder bepaalde voorwaarden, ook thuis blijven wonen en zorg aan huis ontvangen. Daar zijn drie mogelijkheden voor:

  • Volledig pakket thuis. Met een volledig pakket thuis krijgt u thuis zorg van een zorginstelling. U krijgt alle zorg en ondersteuning waarvoor u een Wlz-indicatie heeft. Hierbij horen ook maaltijden, huishoudelijke hulp en uitstapjes. Net zoals u deze in een zorginstelling zou krijgen. De huur of de hypotheek van uw woning moet u zelf blijven betalen.
  • Modulair pakket thuis. U kunt ook een deel van de zorg van een zorginstelling krijgen en een deel zelf regelen. Of delen van de zorg door verschillende (gecontracteerde) aanbieders laten leveren. Dit heet een modulair pakket thuis (mpt). Met het mpt krijgt u geen maaltijden. De huur of de hypotheek van uw woning moet u net als bij het volledig pakket thuis (vpt) zelf blijven betalen.
  • Persoonsgebonden budget. Met een persoonsgebonden budget (pgb) organiseert u zelf uw zorg en kiest u bijvoorbeeld zelf wie uw zorgverlener wordt. De zorgverlener moet de zorg wel bij u thuis kunnen leveren. U sluit zelf een zorgovereenkomst met de zorgverlener af. De overheid stelt verschillende eisen aan het pgb.

Recht op ondersteuning

Hoe gaat u dit regelen? Welke keuzes kunt u maken? Hoe zorgt u ervoor dat de zorg echt aansluit op uw wensen en behoeften? Als u gebruik gaat maken van langdurige zorg thuis of er al gebruik van maakt, dan hebt u het wettelijke recht op onafhankelijke en kosteloze ondersteuning.

Soorten ondersteuning

Onafhankelijke cliëntondersteuning is ondersteuning bij het regelen van zorg en het maken van afspraken hierover. De ondersteuning waar u recht op heeft bestaat uit verschillende soorten:

  1. Informatie en advies. Bijvoorbeeld over het aanvragen van een herindicatie. Of over de eigen bijdrage die verschuldigd is voor ondersteuning vanuit de Wlz. Het CAK beantwoordt vragen over deze eigen bijdrage; zij stelt deze eigen bijdragen vast en int deze. Maar informatie en advies kan ook duidelijk maken waar u als cliënt recht op heeft.
  2. Een zorgaanbieder kiezen. Er zijn er namelijk heel veel. Zo veel dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een ondersteuner kan, op basis van uw wensen en voorkeuren, een eerste selectie maken zodat u gericht verder kunt zoeken.
  3. Ondersteunen bij uw persoonlijk (zorg)plan. In het zorgplan staat welke zorg u krijgt. Het zorgplan is gebaseerd op uw behoeften en wensen, zodat de zorg goed past bij uw situatie. Het is voornamelijk bedoeld om afspraken vast te leggen over de kwaliteit van de zorg en wat u een prettige manier van leven vindt.
  4. Bemiddelen wanneer u en de zorgaanbieder er samen niet uitkomen. Soms komen verhoudingen onder druk te staan. Dan kan het fijn zijn om een onafhankelijk cliëntondersteuner aan uw zijde te hebben. Samen gaat u het gesprek aan.

Waar vindt u de ondersteuning?

U kunt kiezen uit drie organisaties die de hier genoemde onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden.

Langdurige zorg thuis. Wat zijn uw ervaringen?

Hebt u wel eens gebruik gemaakt van deze cliëntondersteuning? Hebt u tips of adviezen voor anderen? We horen ze graag. Laat uw reactie hieronder achter.

Dit artikel is een update van november 2015.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over langdurige zorg thuis? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
6 reacties op “Langdurige zorg thuis? 3 x Gratis, onafhankelijke steun
  1. willemse schreef:

    Heb het bovenste gelezen, maar als je hulp bij het huishouden nodig hebt, ben je afhankelijk
    van de gemeente waar je woont. Deze kiezen een paar instanties uit die dit geven en daar
    moet je uit kiezen. Als je nu kijk dat ik zelf liever één had die hun niet hebben gekozen maar toch €15,- per uur moet bij betalen.
    Alleen persoonlijke zorg krijg je omdat dat via de zorgverzekering loopt.

  2. jan van de schoot schreef:

    Hallo,
    Men gaat er maar van uit dat de woning van de zorgvrager geschikt is voor thuishulp.
    Ik ken woningen uit de vijftiger jaren, waar de doucheruimte bestaat uit een diepe inbouwkast met een betegeld vloertje en een kleine wasbak.
    als verpleegkundige kun je niet uit de voeten en bijna niet krom om de patient(e) te wassen.
    Ook de slaapkamer is meestal niet ingericht om goed te kunnen werken.
    Men wil wel dat ouderen langer verblijven in hun huidige woning, maar verzorging kan niet, mits men gaat verbouwen naar de hedendaagse eisen van de zorgverlening.

  3. B. Giese schreef:

    Nuttige informatie

  4. Mariëtte van de Ven schreef:

    Dit jaar is er een nieuwe vereniging op gericht: de BCMB, de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking.
    Hierover is meer informatie te vinden via http://www.bcmb.nl

  5. Co Beukema schreef:

    Mantelzorgers die zelf op zoek gaan naar goede verzorging voor hun thuiswonende ouders kunnen ook de mantelzorgmakelaar inschakelen. Kijk op www. bmzm.nl voor een makelaar bij u in de buurt.

  6. Grootveld schreef:

    Helaas is ook in de clientondersteuning alle waar naar zijn geld. Zeker bij complexe zaken als bv. woningaanpassing (@Jan vd. Schoot stipt dat al aan). Organisaties als Zorgbelang of Mee zijn daarvoor onvoldoende toegerust en verwijzen dan beter door.
    Investeren in degelijke voorbereiding (kijk bv. op woningaanpassing.info) verdient zich altijd terug.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: