Zo woont u fijn en veilig in uw smart home

smart-homeU komt ’s avonds in het donker thuis en het huis en de entree zijn al verlicht. De huiskamer is al lekker warm en u hoort uw favoriete muziek… Dat zou toch wat zijn? Zo’n handige ‘smart home’ is echt al eenvoudig te regelen! Het is een van de meest innovatieve oplossingen voor thuis. Een slim huis draagt er aan bij om tot op de hoogste leeftijd veilig en plezierig in de eigen woning te blijven wonen. Voor Alleszelf.nl genoeg reden om dit voor u als oudere, mantelzorger of hulpverlener onder de loep te nemen. Wat is het, wat kan het en hoe regel je het? Lees snel verder.

Huis van de toekomst

Een smart home biedt de bewoner gemak, comfort en veiligheid maar bespaart ook energie. Daarvoor hoeft u niet eens thuis te zijn. Het huis én de tuin van de toekomst is er gewoon al dankzij slimme apparaten en voorzieningen die met elkaar kunnen communiceren. Dat gebeurt nu via Bluetooth en WiFi, maar steeds vaker via WiFi HaLow voor een groter bereik en lager energieverbruik. Zo is er een mooie toekomst weggelegd voor het internet der dingen.

‘Internet of Things’: De mogelijkheden die ontstaan wanneer fysieke objecten en de virtuele wereld samenkomen.

Apparaten doen ‘alles zelf’

Om het wat concreter te maken;  slimme apparaten stuur je aan vanuit elke kamer in huis. Buitenshuis bedien je slimme apparatuur via een smartphone, tablet, computer of ander apparaat. Domotica noemen we dat. Voor elk van onderstaande apparaten kan je een tijdschema instellen:

  • verlichting (smart lampen)
  • verwarming (slimme thermostaat)
  • huishoudelijke apparaten (stofzuiger, deurbel, stekker, oven, koelkast, wasmachine, koffieapparaat, waterkoker en pannen)
  • tuin-apparatuur (robot grasmaaier, tuinsproeier)
  • airconditioning
  • audiosystemen, televisies en  (spel)computers
  • beveiligingscamera’s en -systemen
  • koolmonoxide- of rookmelders
  • systemen voor gordijnen, luxaflex en zonneschermen

Sensoren

Naast vaste instellingen bieden sensoren extra comfort en veiligheid. Zo opent bijvoorbeeld je garagedeur automatisch als je aan komt rijden, ontgrendelt een deur als je er voor staat of gaat het licht aan wanneer je een ruimte betreedt. Alleen dieven zijn geen fan van sensoren die ’s nachts bewegingen opmeten of wanneer je weg bent.

smart home op afstand

Smart home simpel bedienen

Met steeds meer slimme apparaten in huis vraagt makkelijke bediening wel aandacht, zeker op hogere leeftijd. Een mooi voorbeeld van Nederlandse bodem is KPN SmartLife. Deze dienst staat voor veiligheid en gemak. Alle apparaten in en om uw huis kun je daarmee op afstand bedienen. Dat doe je met één speciale beveiligde app op je Samsung smartphone of tablet. In vrijwel alle nieuwe toestellen is een NFC-chip ingebouwd zodat je alles kunt bedienen, waar en wanneer je maar wil.

Je laat je apparaten zo met elkaar samenwerken om je huis slim en veiliger te maken. Met de innovatieve app koppel je alle slimme apparaten en stel je ze in naar je persoonlijke wensen.

Andere mogelijkheden om uw huis slim te bedienen zijn Google Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings of de Apple HomeKit. Alleen tegen de Google (Assistant) en Apple (Siri) kun je Nederlands spreken en antwoord krijgen. Deze Italiaanse oma moest wel even aan haar slimme speaker wennen:

De keuze hangt verder af van het besturingssysteem van uw telefoon; iOS van Apple of Android van bijvoorbeeld Samsung. Zo’n persoonlijke assistent helpt bijvoorbeeld om je wekker te zetten, de tijd te horen en je muziek af te spelen.

Lekker leven in een smart home

Een smart home is er om uw leven gemakkelijker te maken. Daarbij besparen de nieuwe technieken mogelijk geld, tijd en energie. Bekijk wel rustig welke producten en diensten bij u passen. Let goed op de meerwaarde, noodzaak en kosten. Beveilig de slimme apparatuur, net als uw thuisnetwerk, vervolgens wel goed met een wachtwoord. Besef dat u er na wat aandacht en zo nodig wat hulp, geen omkijken meer naar hebt. Na een simpele installatie werken alle apparaten in huis via het internet samen en bedien je ze eenvoudig op afstand. Controleer alleen regelmatig of er een update beschikbaar is voor uw smart home-producten. Een klussendienst kan u desnoods een handje helpen.

smart home app

Veilig en gezond

Naast gemak zijn meer veiligheid én een betere gezondheid grote voordelen. Het spreekt voor zich dat u veilig thuiskomt bij een goed verlichte entree. In het donker thuiskomen is er niet meer bij. Duidelijk zichtbare camera’s schrikken daarbij extra af. Deze beginnen automatisch met opnemen wanneer je niet thuis bent. Bovendien monitor je zo je eigendommen op afstand. Dat is wel zo handig als u van een uitje geniet of op vakantie bent. Bewegingssensoren kunnen er voor zorgen dat het alarmsysteem u automatisch waarschuwt. Of er gaat een sirene bij u thuis af zodra er beweging is gedetecteerd bij afwezigheid.

Een smart home is in de toekomst vast ook een ‘safe & healthy home’ door de raakvlakken met e-health-toepassingen en personenalarmering. Zo kan je bijvoorbeeld nu al je lampen rood laten knipperen als de luchtkwaliteit in huis slecht wordt en het beter is een raam te openen.

Smart home starten? Direct naar aanbod en hulp >>

Slim bakkie doen?

Zet u binnenkort een smart kopje koffie? Heeft u zelf een tip om uw smart home te maken? Noem deze dan hieronder. We zijn ook benieuwd hoe u de installatie ervaart van uw smart home apps.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over ‘smart home’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Dit artikel, incl. beeldgebruik, is tot stand gekomen in samenwerking met KPN]

Deel dit artikel
2 reacties op “Zo woont u fijn en veilig in uw smart home
  1. T.Willemse schreef:

    Weten jullie wel wat dat allemaal gaat kosten alles op afstand bedienen? Enkel lampen die er geschikt voor zijn, kosten al een vermogen. Mensen die van enkel een AOW moeten leven kunnen dit toch niet opbrengen. Heb zelf het een en ander met bediening maar ga er echt geen nieuwe vrieskoel combi voor aanschaffen.

  2. Beer schreef:

    Het is prachtig geschreven …Het huis van de toekomst… maar wat ik mis net als
    T Willemse, is de AOW van de Toekomst of de hulp van de WMO.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: