Makkelijke tuin? Tuinier met deze tips

makkelijke tuin tipsWilt u ook zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dan doet u dat waarschijnlijk ook graag met een fijne tuin. Het aanpassen van je huis naar levenslang wonen krijgt alle aandacht maar ook je tuin kan je perfect (laten) aanpassen aan de oudere dag. Zo’n ‘seniorentuin’ is bij voorkeur goed toegankelijk, onderhoudsvriendelijk en van alle gemakken voorzien. Dat is voor steeds meer ouderen een gezonde, groene wens. Tuinieren op leeftijd heeft dan ook alleen maar voordelen: het houdt de geest scherp en het lichaam gezond en fit. Genieten van de tuin kan met de juiste aanpassingen tot op de hoogste leeftijd, ook als je minder mobiel bent of als je minder kracht hebt. Alleszelf.nl helpt u graag verder naar een veilige, fijne tuin op maat. Er is niets mis met geraniums maar begin tijdig met tuinieren voor later!

9 Tips voor uw makkelijke tuin:

Hieronder geven we negen groene tips met oog voor gemak, tuinplezier en veiligheid. Geeft u de 10e tip?

1. Hou de tuin toegankelijk

Zorg voor paden van 1,60 meter breed zodat iedereen er ook met een wandelstok, een looprek, een begeleider of in een rolstoel makkelijk over kan. Egale paden beperken het risico op struikelen. Vermijd of vervang daarom paden met kasseien, grind of onregelmatige klinkers. Ga bij nieuwe bestrating voor grote, ruwe natuurtegels, beton- of composiettegels van bijvoorbeeld 60×60 cm. Zo’n tegel ligt altijd vlakker en biedt minder ruimte voor onkruid. Zelfs deze voegen kunt u met mortel (laten) vullen. Keramische tegels zijn daarentegen echt te glad! In plaats van tegels geeft een ruw betonpad of een tuinpad van composiet terrasvloerdelen uw tuin een originele look. Vang hoogteverschillen in de tuin op door een hellingbaan te maken, dat geldt ook voor de overgang tussen huis en tuin. Kies of vraag om een ideale hellingsgraad van 15 graden waarbij een reling extra houvast kan geven.

makkelijke tuin tuinkussens

2. Maak de tuin comfortabel

Of u nu wilt zitten, eten, lezen of uitrusten in de tuin, maak het uzelf ook buiten gemakkelijk. Zie uw tuin als een uitnodiging en het verlengde van uw huiskamer of keuken. Kies functioneel tuinmeubilair en comfortabele tuinkussens, ook als extra steuntje in de rug op uw loungebank of tuinstoel. Dat zit net wat lekkerder en houdt zelfs de temperatuur aangenaam; Koeler in de felle zon en extra warm voor de wat frissere dagen of avonden. Ook tuinkussens kunt u gewoon online vergelijken en thuis laten afleveren, bijvoorbeeld bij een webshop uit onze Keuzehulp. Van tuinstoelkussens met hoge of lage rug, tot zit- en ligbedkussens.

3. Verlicht de tuin

Tuinverlichting is niet alleen sfeervol… Plaats buitenverlichting om functioneel tuinpaden te verlichten, maar ook de voor- en achterdeur en de tuinpoort. Goede buitenverlichting geeft  een veilig gevoel en verhoogt de zichtbaarheid wanneer je in de tuin komt. Het voorkomt onnodig vallen of stoten en u kunt goed zien wie er voor de deur staat. Er bestaan ook slimme buitenlampen met bewegingsmelders. Deze gaan pas aan als er beweging wordt geregistreerd. Dat kunt u ook zelf zijn als u bijvoorbeeld het tuinpad opkomt. Zie ook ons artikel over smart home voor bediening op afstand

4. Ga voor onderhoudsvriendelijk

De juiste plantkeuze

Maak gebruik van onderhoudsvriendelijke beplanting zoals wintergroene heesters en bodembedekkers. Ga voor aanplant met trage groei en planten met weinig waterbehoefte. Zo hoef je de meeste hagen minder vaak te snoeien dan een klimop langs de schutting. Gek op kruiden? Kies de soorten die goed tegen de droogte kunnen zoals mediterrane salie, oregano, rozemarijn en tijm. Een gazon vergt ook de nodige tijd en aandacht dus verklein uw gazon of investeer anders in een robotmaaier. Heeft of wilt u een siertuin? Gebruik daarvoor weer wel tuinplanten die gemakkelijk groeien, weinig onderhoud vragen en bestand zijn tegen extremere seizoenen. Met direct wat grotere aanplant heeft onkruid minder ruimte. Bedek de resterende open plekken aarde met organisch materiaal zoals schors, houtsnippers, cacaodoppen of hennep. Helemaal handig is een milieuvriendelijk anti worteldoek.

Tuinier op hoogte

Verhoogde borders of hoge bloem- en plantenbakken scheelt heel veel bukken. Deze toegankelijke bakken zijn geschikt voor kruiden, bloemen, kleinere planten én groente (zie ook punt 5.). Zorg dat er rond de bakken genoeg plaats is om te manoeuvreren. Bij sommige versies kan je er ook deels onder komen, met rollator of rolstoel. Door te tuinieren op hoogte heeft u ook minder last van onkruid en slakken. Dat scheelt weer werk! Nadeel is dat de aarde in de bakken sneller uitdroogt en de regen spoelt de voeding weer eerder weg. Je moet dus vaker water geven en bijmesten.

Makkelijker watergeven

Overweeg als echte tuinliefhebber een automatisch watergeefsysteem. Er bestaand diverse betaalbare systemen die tot op de druppel nauwkeurig bewateren. Het systeem sproeit exact op welke plekken dat nodig is. Ook voor potplanten zijn er oplossingen met drainage of watergift op de markt. Een drainagesysteem zorgt ervoor dat het water goed wordt afgevoerd zodat je planten nooit te veel water zullen hebben. Als je geen tijd hebt om je planten water te geven, is een pot of bak met een systeem dat water geeft een uitkomst. Vorstgevoelige planten en bomen bescherm je in (kostbare) potten met met een dubbele wand. Doordat de pot het vocht beter vasthoudt, hoef je de planten minder water te geven. Zo hebben je planten altijd de beschikking over voldoende water, wel zo handig tijdens een vakantieperiode.

5. Gebruik fijn tuingereedschap

Ga voor handzaam, licht tuinmateriaal ook met lange stelen om niet zo te hoeven bukken. Ook de ergonomie verdient aandacht, zeker als gewoon tuin- en snoeigereedschap moeilijker comfortabel is vast te houden door bijvoorbeeld artritis. Dankzij zogenaamde softgrips en lichtgewicht snoeischaren met een hefboomeffect blijft u langer actief tuinieren. Gebruik een handig tuinkarretje voor onkruid en gereedschap en, jawel daar-is-ie-weer: de robotmaaier! Deze stel je één keer in en daarna maait hij regelmatig uw gazon. Instellen vraagt wel wat aandacht en prijzen vergelijken loont…

moestuintafel

6. Moestuinier eenvoudig

Wilt u ook graag nog een moestuin zorg dan voor een extra functionele indeling. Zo maakt u de moestuinbedden maximum 1 meter breed om er van beide kanten aan te werken. Leg er net als in de rest van de tuin verharde paden aan met ook hier voldoende beweegruimte. Tijdloos zijn natuurlijk de (verhoogde) kweekbakken en moestuintafels. De hoogte maakt dan zittend of staand moestuinieren mogelijk. Deze zijn inmiddels bij de meeste tuincentra, ook online, verkrijgbaar en thuis af te leveren. Let op: niet alle kweekbakken zijn verkrijgbaar met bodem en poten. Ook heel handig is een haag van geleide fruitbomen om te plukken op ooghoogte. Deze zijn ook al kant-en-(pluk)klaar te koop.

7. Verlevendig de tuin

Maak van uw tuin een echte beleeftuin. Met diervriendelijk tuinieren maak je de tuin uitnodigend voor dieren en insecten. Zo is er altijd wat te zien! Laat de tuin zo natuurlijk mogelijk en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet té verzorgd, biedt vogels een mooi menu aan natuurlijk voedsel. U mag ook het gehele jaar bijvoeren bijvoorbeeld met het klassieke vetbolletje of pindasnoer. Zorg voor de juiste verblijfplaatsen zoals vogelhuisjes, vlinderkasten en vleermuiskasten. Biedt ook nestgelegenheid aan voor egels en padden en plaats een insectenhotel voor solitaire bijen en andere kleine insecten. Wordt u ook zo blij van vogels in de tuin of op het balkon? Ontdek dan de vogels in de buurt via een gratis Postcode Vogelcheck. Je krijgt dan van Vogelbescherming makkelijke en praktische tips voor die vogels.

makkelijke tuin terras8. Geniet vanaf het moderne terras

Er zijn inmiddels duurzame en sterke alternatieven voor het klassieke terras van hardhout of gladde natuursteen. Zo kunt u jaarlijks veel tijd en geld kwijt zijn aan het onderhoud van hardhout met schilderen, beitsen of oliën. Een veilige, betaalbare maar toch sfeervolle keuze is een terras van kunststof panelen. Deze composiet vlonderplanken lijken van hout maar hebben geen bewerking nodig en zijn dus onderhoudsvrij. Ideaal natuurlijk als laag bij de grond werken in de tuin lastiger en te zwaar wordt. De vloerdelen zijn ook geschikt voor het balkon, rondom een zwembad of vijver. Van hetzelfde onderhoudsarme materiaal zijn er ook composiet schuttingen, tuinpalen en terrastegels. U kunt uw terras zo helemaal naar persoonlijke smaak aankleden. Voor de perfecte match in de tuin is het materiaal verkrijgbaar in verschillende kleuren bruin of antraciet.

makkelijke tuin weinig onderhoud

9. Hulp bij tuinaanleg en tuinonderhoud

Heeft u op hoge leeftijd een van bovenstaande klussen in de tuin die u zelf niet kunt of wilt uitvoeren? De hulp van familie, vrienden of buren is natuurlijk niet (altijd) in te schakelen. Er zijn meer oplossingen voor assistentie dan u denkt in onze Keuzehulp voor Huis & Tuin! U kunt daarbij onder andere kiezen uit aanbieders bij u in de buurt, het type tuinklus en u kunt aangeven of deze klus met spoed moet worden afgehandeld.

Bent u er nog niet uit, wilt u zich eerst verder verdiepen in de mogelijkheden of meer weten over uitbesteden? Voor inspiratie over makkelijk tuinieren met weinig onderhoud valt er genoeg te lezen:

Klussen voor Huis & Tuin? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Blijf vooral tuinieren!

Ziet u, tuinieren hoeft niet veel werk te zijn. ‘Plant’ u uw tuin toekomstbestendig? Wat zijn uw ervaringen met tuinieren op hogere leeftijd? Zijn er nog meer mogelijkheden om langer en beter van de tuin te genieten? Dat mogen natuurlijk ook balkontips zijn want niet iedereen heeft een Versailles-tuin… Geeft u tuintip nr. 10? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Wilt u ook gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘makkelijk tuinieren’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Makkelijke tuin? Tuinier met deze tips
  1. hans schreef:

    Om mobiel te kunnen blijven zijn er steeds meer zinvolle hulpjes op de markt. De scootmobiel en de e-fiets behoren al tot ons dagelijkse straatbeeld. Maar de vitale ouderen (vitalo’s) willen er bij voorbeeld nog graag zó op uit kunnen trekken, maar durven niet meer op de (e-)fiets te stappen, bang voor (om-)valpartijen met verstrekkende gevolgen.

    Daarvoor werd de (e-)driewieler ontwikkeld, waarmee je gemakkelijk met de andere standaard fietsers kunt meerijden en/of boodschappen kunt gaan doen. Ze hebben zèlfs een “achteruit” voor moeilijkere manoeuvres.

    Sommige van de genoemde apparaten kunnen niet altijd zomaar binnenshuis geparkeerd/opgeborgen worden, maar er zijn weerbestendige containers en daarvoor, dat is mijn tip, zal bij het inrichten van de tuin rekening gehouden kunnen worden. Eventueel met een extra stroomaansluiting voorzien, die van binnenuit afgezet kan worden om het inbrekers niet te gemakkelijk te maken.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: