Museumbezoek maakt ’t leven de moeite waard

museumbezoek-eregalerijWanneer bent u voor het laatst naar een museum geweest? Door deelname aan culturele activiteiten neemt de kwaliteit van leven toe, ook voor ouderen. Museumbezoek kan vaak tot op de hoogste leeftijd en maakt ook mantelzorg tot een extra fijne taak. Want wat is er nou leuker dan samen weer eens een cultureel uitje te plannen? De vervoersmogelijkheden en de toegankelijkheid van de Nederlandse musea maken het alleen maar makkelijker. Om u een indruk te geven geeft Alleszelf.nl u de mogelijkheden, met speciale aandacht voor de musea van onze hoofdstad: De ‘Best of Amsterdam‘! Zo voelt u zich toerist in eigen land…

Musea toegankelijker

Gebruik hulpmiddel

museumbezoek hulpmiddelenAls u minder mobiel bent kunt u in veel musea bij de informatiebalie gratis een rolstoel lenen. Sommige musea bieden als alternatief een museumstoeltje of Alinker (een speciale loopfiets) te leen. Een eigen rollator meenemen mag natuurlijk ook. Om te voorkomen dat de hulpmiddelen bij drukte uitgeleend zijn, kunt u deze beter van te voren reserveren.

museumbezoek rolstoel-toegankelijk

Ook voor bezoekers in een eigen rolstoel is het fijn dat je tegenwoordig direct op de website kunt zien of het gebouw toegankelijk is voor rolstoelen. Op de websites is dit mogelijk aangegeven met een icoon. Daarbij staat vaak vermeld of het museum helemaal of gedeeltelijk toegankelijk is en extra informatie, of er bijvoorbeeld een invalidentoilet aanwezig is. Het Stedelijk Museum Amsterdam geeft met haar informatie het goede voorbeeld.

Even zitten

Wist u dat musea aan uw bezoek voorwaarden stellen? Er zijn echter grote verschillen in de manier waarop zij deze huisregels toepassen. Bij de een mag je wel op de trap zitten en bij de ander vraagt een beveiligingsmedewerker je op te staan. In de bezoekvoorwaarden ligt formeel vast wat een bezoeker wel en niet mag doen. En dat is voor u als bezoeker, maar ook voor het personeel veel prettiger. Als u geen hulpmiddel heeft waar u in of op kunt uitrusten, vindt u in de zalen vaak genoeg een bankje waar u even op adem kunt komen. Natuurlijk is het ook een mooie reden voor een stop in het museumcafé.

Minder zicht

Aan mensen die minder goed zien, geeft de online museumgids Museum4all speciale aandacht. De gids wil mensen inspireren om vaker een museum te bezoeken. Ook musea-organisaties raadplegen de site om met eenvoudige aanpassingen de toegankelijkheid voor deze doelgroep te verbeteren. Zo lijkt het toestaan van geleidehonden ons meer dan logisch.

Van audiotour tot rondleiding

Toegankelijkheid krijgt ook vorm door het aanbod van een audiotour, zoals in De Hermitage met de zogenaamde Podcatcher. Dan hoeft u alleen maar op een sensor te richten die naast het museumstuk hangt en het bijbehorende fragment speelt af. Bekijk de werking in deze video:

Maar ook plaatselijke begeleiding en aangepaste rondleidingen maken de toegankelijkheid van het museumbezoek compleet. Blijft u toch thuis? Google maakt cultuur online toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek met haar Art Project. Zo kunt u virtueel door musea wandelen. Kiest u maar!

Vervoer en begeleiding

Om naar het museum af te reizen heeft u verschillende vervoersmogelijkheden. Maak zo mogelijk gebruik van een invalidenparkeerkaart. Aanvragen kan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of u aan de voorwaarden voldoet. Lukt het niet met een eigen vervoermiddel dan kunt naast het openbaar vervoer een reguliere- of de regiotaxi nemen. Boven de 25 km vanaf uw woonplaats reist u met de Valys.

Als u écht niet meer zelfstandig een museum kunt bezoeken kunt u mee met de Museum Plus Bus. De bus rijdt elke dag een groep senioren naar één van de veertien deelnemende musea. Uit eigen onderzoek blijkt dat de deelnemers een gemiddelde leeftijd van 79 jaar hebben. De meerderheid is alleenstaand en geïnteresseerd in kunst en cultuur. Het is voor hen lang niet altijd vanzelfsprekend meer om dagelijks de deur uit te gaan. Dat zij toch in aanraking komen met de mooiste kunst van ons land, stellen zij zeer op prijs.

“Iets doen is beter dan niets doen” | Vincent van Gogh, citaat uit brief 434

Een ander mooi initiatief is Vier het Leven. Deze stichting biedt ouderen vanaf 65 jaar de gelegenheid om met anderen te genieten van een film, museum, concert of een theatervoorstelling. U kunt ook zelf een museumbegeleider vinden via onze Keuzehulp Begeleiding & Gezelschap, al dan niet met een eigen auto.

Gezellig en voordelig op stap

Regelt u liever alles zelf? Neem op hogere leeftijd ook zelf het initiatief om naasten mee te vragen. Ook als mantelzorger is het dankbaar en leuk om een museumuitje te regelen. Het begint al met de voorpret om samen een leuke expositie uit te zoeken en te plannen. Gaat u vaker? Maak dan de voordeligste keuze. Zo heeft u met de Museumkaart een jaar onbeperkt toegang tot meer dan 400 musea en hun schitterende collecties in Nederland. Ook kunt dan ook uw ideale gezelschap vinden voor een dagje museumbezoek via het digitale prikbord Museumkaart Match. Of maak er zelf een compleet dagje uit van: Vind uw ideale High Tea-locatie in uw museumstad. En vergeet niet dat u ook thuis van kunst aan de muur kunt (voor)genieten!

Museumbezoek top 10 Amsterdam

Om een indruk te geven; alleen al onze hoofdstad telt meer dan 75 musea! De top 10 van beste musea in Amsterdam bekijkt u op het reisplatform Best of Amsterdam. Geef toe; heeft u wel eens gedacht aan een bezoek aan Tassenmuseum Hendrikje, het Kattenkabinet of The Happiness project? U vindt er makkelijk het perfecte museum maar ook het hotel of restaurant van uw keuze. Zo maakt u er een completer uitje van en doet u in uw eigen tempo cultuur op. De site wijst met een helder menu de weg. Een snelle selectie maakt u door het profiel te kiezen, dat bij uw karakter en interesses past. Ook gepersonaliseerde 50+ tips zijn mogelijk met ‘Trip Profielen’.

Wat zijn uw ervaringen met museumbezoek?

Hopelijk inspireren wij u om vaker een cultureel uitstapje te maken. Hebt u nog vragen of tips? Wat is uw favoriete museum en waarom? Deel uw kwaliteit van leven en laat uw reactie hieronder achter. Veel cultureel plezier!

Meer ontmoeting? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over ‘museumbezoek’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: