Zo schakelt u eenvoudig betaalde dienstverleners in

bemiddelaarsHebt u op hoge leeftijd of als mantelzorger extra ondersteuning nodig? En kunt of wilt u daarvoor betalen? Dan kunt u gebruik maken van een groeiend aanbod van dienstverleners overal in Nederland. Laat voor de beste indruk die oude papieren gids maar links liggen. Alleszelf.nl zet de bemiddelaars voor deze betaalde diensten voor u op een rij. Waarin verschillen de aanbieders en welke zou ú kiezen?

Betaalde diensten: een woord vooraf

Dit artikel gaat over betaalde diensten voor mensen op hoge leeftijd. De aanbieders zijn bemiddelaars voor bijvoorbeeld boodschappen doen, vervoer, tuinonderhoud of hulp bij de administratie. Het is een vervolg op ons overzicht van marktplaatsen voor vrijwilligers en het overzicht van betaalde diensten via ledenverenigingen. U kunt deze betaalde diensten naar eigen wens inschakelen, bijvoorbeeld als aanvulling op of vervanging van mantelzorg. En als mantelzorger kunt u hiervan gebruik maken voor meer ondersteuning aan uw oudere vader, moeder of verwante dan u zelf kunt of wilt bieden. Soms kan een zorgvrager de kosten van deze betaalde diensten (deels) betalen uit zijn of haar persoonsgebonden budget (PGB).

Verantwoording

In dit bijgewerkte bericht geeft Alleszelf.nl een ‘quick review’ van verschillende marktplaatsen en bemiddelaars van betaalde dienstverlening. Daarbij geven we een eerste indruk vanuit het perspectief van een oudere hulpvrager of mantelzorger. Het onderzoek is geen officieel, gestructureerd onderzoek en ook niet gebaseerd op eigen ervaring met de aanbieders. Bij het opstellen van dit overzicht hebben we vooral gelet op de functie en inhoud van elke marktplaats: wat kunt ú ermee? We baseren ons op wat wij op internet konden vinden. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van reacties op eerdere artikelen die wij van u mochten ontvangen. Ook nu geldt: wij nodigen u graag uit om onder dit artikel uw bevindingen te delen en ontbrekende platforms te melden.

Overzicht platforms

In dit bericht bespreken we onderstaande volgende platforms en bemiddelaars. We hebben ook een overzichtstabel van bemiddelaars die u hier vindt.

Wilt u het complete aanbod vinden, vergelijken en kiezen? Dat kan ook:

Direct naar totale dienstenoverzicht voor ouderen >>

Accompagna “Exclusieve aandacht voor ouderen”

Accompagna bemiddelaarsAccompagna biedt ‘exclusieve’ zorg en aandacht aan ouderen, of zij nu thuis wonen of in een zorginstelling met vooral gezelschap. Dat kan binnenshuis zijn (samen een boek lezen) of daarbuiten (wandelen, fietsen, de natuur in). Zowel ouderen met lichamelijke ongemakken als ouderen met dementie kunnen gebruik maken van de diensten van Accompagna. Het werkgebied is wel beperkt tot Beuningen, Druten en West Maas en Waal. De tarieven van Accompagna staan niet vermeld op de website. Deze zijn als offerte opvraagbaar via telefoon of e-mail. Wanneer u interesse heeft, kunt u een kennismakingsgesprek aanvragen. Zoals veel andere aanbieders verwijst men naar de mogelijkheid om de diensten via een PGB vergoed te krijgen.

AIIDB “Altijd iemand in de buurt”

aiddb bemiddelaarsProfessionele begeleiders van Altijd iemand bij u in de buurt (AIDDB) zorgen voor extra structuur in het dagelijks leven. Doordat de homepage direct drie wat technische dienstonderdelen toont, moet u goed bekijken of dit in uw behoefte voldoet. Wonen met begeleiding, ambulante begeleiding en intensieve bemoeizorg is wellicht niet direct duidelijk. De uitleg eronder over de doelgroepen wel; de dienstverlening is gericht op mensen  met een lichamelijke beperking, dementie of andere geestelijke beperking. Zo helpen zij bij het vinden van passende woonruimte en bieden tijdelijke- en doorlopende begeleiding om (zo lang mogelijk) zelfstandig te wonen. Daarbij werkt men ook samen met zorgboerderijen en woongroepen. AIDDB richt zich momenteel op het ‘brede’ midden van het land: van Drenthe en Noord-Holland tot aan de grote rivieren. Na een kennismakingsgesprek krijgt u meer informatie, onder andere over de tarieven.

De Zorgbalie: “Thuis wonen zonder zorgen”

De Zorgbalie bemiddelaarsDe homepage van De Zorgbalie oogt fris en maakt het aanbod direct duidelijk. De contactinformatie is niet direct op de homepage te vinden maar via de knop informatie. Bellen kan of je vult het contactformulier in. Door te kiezen voor ‘Diensten aan huis’of ‘Mantelzorg’ komen verschillende diensten in beeld: Van maaltijden aan huis en huishoudelijke hulp tot mantelzorgondersteuning, woningaanpassing en thuiszorg.  Maar ook inzet van videocontact en ‘Life Style Monitoring’ om op afstand te kunnen volgen hoe het thuis gaat. Het werkgebied lijkt zich te beperken tot Zeeuws Vlaanderen. De site verwijst voor technologie en hulpmiddelen ook door naar de eigen webshop. De voorwaarden en tarieven van de diensten zijn niet terug te vinden op de site zelf. Hiervoor moet je helaas contact opnemen.

FaSeLimburg “Faciliteren van Senioren”

FaseLinburg bemiddelaarsFaSeLimburg biedt begeleiding, ondersteuning, gezelschap en aandacht. Ofwel: hulp bij administratie en gezelschap bij uitjes van uw keuze. Bijvoorbeeld naar de markt of het theater, een stad bezoeken. Verder bieden zij een luisterend oor bij dingen die u bezig houden. Dit kan 7 dagen per week en als dat wenselijk is 24 uur per dag. FaSe Limburg is een kleine organisatie die persoonlijke diensten aanbiedt in de regio Limburg. Medewerkers die bij FaSe werken, hebben een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’. Helaas geeft de website geen informatie over de tarieven. U kunt wel een persoonlijk gesprek aanvragen of informatie per e-mail opvragen.


Home Instead Thuisservice “Thuiszorg voor senioren”

Home Instead Thuisservice bemiddelaarsHome Instead helpt door heel Nederland om zelfstandig thuis te blijven wonen en spreekt u daarmee persoonlijk aan. Dat is in lijn met de heldere visie op persoonlijke aandacht maar ook praktische en emotionele ondersteuning. Op de homepage kunt u direct een zelfstandige vestiging in de buurt vinden of contact leggen via een formulier. Zo kijkt een van de ‘CAREGivers’ samen met u naar de meest passende oplossing met ondersteuning. Zij zijn ervaren, goed getrainde professionals. Om de diensten te zien, klikt u twee maal door vanaf de homepage. De ondersteuning kan bestaat uit Metgezelschap (individuele begeleiding), In & Om Huis (praktische ondersteuning) en Persoonlijke Verzorging. De financierig en tarieven staan uitgebreid vermeld, direct in het menu op de pagina met alle dienstverlening.

LekkerLeven: “Uw betrouwbare hulp thuis”

lekkerleven bemiddelaarsDe site van LekkerLeven toont helder en duidelijk. LekkerLeven biedt vijf soorten diensten aan: huishoudelijke hulp, tuinman, hovenier, klusjesman en klusbedrijf. Na keuze van een dienst en postcode kiest u  uit maximaal drie mogelijke dienstverleners. Na bevestiging van uw aanvraag met uw eigen gegevens neemt de dienstverlener binnen twee werkdagen contact op. Als u meerdere dienstverleners heeft gekozen maakt u zelf uw voorkeur kenbaar. Samen maakt u afspraken over het tijdstip en het soort werkzaamheden.

Het aanbod buiten de grote steden lijkt echter beperkt. Wanneer we een hulp in het huishouden zoeken vanuit Woerden, blijken er drie hulpen vanuit Utrecht beschikbaar te zijn, maar deze zijn beide bezet. Een klusjesman voor in Rotterdam Schiebroek geeft wel tien beschikbare ‘rechterhanden’. Per aanbieder staat een kort profiel inclusief een rapportcijfer. Soms staat een ‘vaste prijs’ aangegeven, maar meestal staat daarover niets. Alle dienstverleners beschikken over een verklaring van goed gedrag.

Mantelzorg-Tilburg “Ontzorgt”

mantelzorg-tilburg bemiddelaarsMantelzorg Tilburg neemt in de regio Tilburg functies over van mantelzorgers. Op de wat eenvoudige siteopzet biedt zij onder meer aan: praktische zaken zoals koken en boodschappen doen, vrije tijdsbesteding en vervoer/begeleiding bij dokters- of familiebezoek. Maar ook slaap/waakdiensten, meegaan op vakantie en hulp bij verhuizing of administratie. De tarieven staan duidelijk vermeld. De uurtarieven bedragen op werkdagen € 19,50 en  ’s avonds of in het weekend € 24,50.

Senioren-assistent “Prettig zelfstandig wonen”

senioren-assistent bemiddelaarsDe Senioren-assistent biedt ondersteunende diensten zoals huishoudelijke hulp, gezelschap, boodschappenservice, klussenservice, tuinman en schilder. De regio is alleen in een wat lange omschrijving te vatten; Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Brabant, Ede-Wageningen, Friesland, Gelderland, Gouda, Haaglanden, Limburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Woerden. Er zijn vaste tarieven per dienst. Zo kost een uur hulp in de huishouding of gezelschapsmaatje € 16,50 en een tuinhulp € 22 per uur.

Met een Voordeelpas van €12,50 krijgt u korting op deze uurtarieven. U ontvangt dan ook korting op personenalarmering van LiveSafe en de maaltijdenservice van Apetito.  Om gebruik te maken van de diensten, is een vrijblijvend kennismakingsgesprek vereist waarvoor u zich op de site kunt aanmelden. Een plus is dat u altijd een persoonlijke assistent krijgt: een vaste, lokale contactpersoon die alles voor u regelt.

Senior-support “Voor elkaar”

seniorsupport bemiddelaarsSenior-support zorgt ervoor dat de inwoners van Utrecht (voornamelijke Zeist, Bosch en Duin, Den Dolder, Bunnik, Odijk, De Bilt Bilthoven en Utrechtse Heuvelrug) zo lang mogelijk gezond en actief thuis kunnen wonen. Door u van informatie te voorzien en aanvullende diensten te bieden. Hierbij gaat het om gezelschap, uitjes, bewegen, boodschappen doen en koken, vervoer, respijtzorg. Na een kennismakingsgesprek met uw ‘supporter’ ontvangt u een persoonlijk plan met kostenoverzicht. Na dit gesprek bepaalt u of u met deze persoon verder wilt. Senior-support benadrukt dat men zoveel mogelijk maatwerk wil leveren.

Indicaties voor de tarieven worden niet vermeld, maar afgaand op de omschrijvingen bevinden deze zich in het hogere segment. In een reactie op ons vorige bericht gaf Senior-support het tarief voor een Supporter door: € 19,95 per uur incl BTW. Omdat Senior Support een overeenkomst heeft met vijf gemeentes voor begeleiding van senioren en hun mantelzorgers kan in uw persoonlijke situatie het tarief lager uitvallen.

Wijzelf: “Vertrouwd dichtbij”

wijzelf bemiddelaarsVia Wijzelf is het mogelijk om per stad diensten te vinden. Momenteel kan dat in Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek, Teylingen, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout, Delft, Etten-Leur, Sprundel, Sint Willebrord, Rucphen, Hoeven, Gouda, Waddinxveen, Moordrecht, Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals, Meppel, Leidschendam, Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen, Zoetermeer, Benthuizen, Den Haag, Wageningen en Rotterdam Centrum. Op de homepage kunt u direct een van de vijf dienstencategorieën selecteren. Al met al kunt u kiezen uit huishoudelijke hulp, klussen in/om huis, tuinklussen, burenhulp en persoonlijke verzorgingen. In combinatie met uw postcode krijgt u – als er een coöperatie actief is – individuele hulpverleners in beeld die zich bij Wijzelf hebben aangesloten.

Een korte introductie en de uurprijs per hulpverlener zijn direct zichtbaar. Om meer informatie te zien en aanbieders te kunnen benaderen moet je lid worden van Wijzelf. Dat kan alleen als je woont of hulp zoekt namens iemand in de betrokken gemeente. Verder is een recente pasfoto vereist, je Burger Service Nummer en een bankrekeningnummer. Deze aanmelding maakt het karakter van Wijzelf duidelijk: het is niet ‘slechts’ een marktplaats, maar ook een coöperatie. Tot slot, het lidmaatschap varieert per woonplaats en kost € 10 à € 20 per jaar.

Overzicht van alle bemiddelaars

MarktplaatsWerkgebiedKosten voor bemiddelingOpmerkelijk
AccompagnaBeuningen, Druten en West Maas en WaalGeenKleine organisatie.
Altijd iemand in de buurtDrenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-HollandGeenGespecialieerd in advisering en personal coaching.
De ZorgbalieZeeuws Vlaanderen, verschilt daarbuiten per dienstOnduidelijkBreed aanbod, veel contactmogelijkheden, werkgebied veelal onduidelijk.
FaSe LimburgLimburgGeenKleine organisatie maar wel 24/7 dienstverlening.
Home Instead ThuisserviceNederlandGeenVeel zelfstandige vestigingen. Persoonlijke benadering met professionele 'CAREGivers'
LekkerLevenNederlandGeenBreed aanbod, kwaliteitsscore per aanbieder.
Mantelzorg-TilburgTilburg en omgevingGeenBeperkte informatie op de website.
Senior-supportUtrecht (voornamelijke Zeist, Bosch en Duin, Den Dolder, Bunnik, Odijk, De Bilt Bilthoven en Utrechtse Heuvelrug) GeenDuidelijke website.
Senioren-assistentAmersfoort, Amsterdam, Arnhem, Brabant, Ede-Wageningen, Friesland, Gelderland, Gouda, Haaglanden, Limburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en WoerdenVoordeelpas voor € 12,50 per jaarRuime informatie over de assistenten.
WijzelfDoetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek, Teylingen, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout, Delft, Etten-Leur, Sprundel, Sint Willebrord, Rucphen, Hoeven, Gouda, Waddinxveen, Moordrecht, Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Vaals, Meppel, Leidschendam, Voorburg, Stompwijk, Leidschenveen, Zoetermeer, Benthuizen, Den Haag, Wageningen, Rotterdam Centrum.€ 10 à € 20 per jaarMakkelijk zoeken en selecteren.

Bemiddelaars de conclusie

We hebben een overzicht gegeven van organisaties die tegen betaling diensten aan ouderen verlenen. Doordat het aantal aanbieders snel groeit, zijn we niet volledig. Het valt op dat de meeste aanbieders lokaal tot regionaal werken, slechts enkele werken landelijk. We zien dat veel organisaties groeien en hun werkgebied uitbreiden. De meeste organisaties richten zich op het brede veld van ondersteuning en gezelschap en slechts enkele lijken echt gespecialiseerd in bepaalde diensten. Bij veel aanbieders missen we helaas duidelijke informatie over de uurtarieven. U kunt die natuurlijk wel opvragen, maar een prijsindicatie op de website is welkom. Eens te meer is duidelijk dat onze nieuwe mogelijkheid om diensten te ‘filteren’ broodnodig is. Zo kunt u alleen relevant aanbod vinden en een gefundeerde keuze te maken.

Verder zijn we benieuwd naar uw ervaringen met de bemiddelaars en hun betaalde diensten. Maar ook met het verkrijgen van eventuele vergoedingen hiervoor. U kunt uw aanbevelingen hieronder vermelden of uw beoordeling geven op de pagina van de aanbieder in onze Keuzehulp.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over bemiddelaars? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: