Zo schakelt u eenvoudig betaalde dienstverleners in

bemiddelaarsHebt u op hoge leeftijd of als mantelzorger extra ondersteuning nodig? En kunt of wilt u daarvoor betalen? Dan kunt u gebruik maken van een groeiend aanbod van dienstverleners overal in Nederland. Alleszelf.nl zet de bemiddelaars voor deze betaalde diensten voor u op een rij. Waarin verschillen de aanbieders en welke zou ú kiezen?

Ga direct naar het overzicht van alle bemiddelaars

Betaalde diensten: een woord vooraf

Dit artikel gaat over betaalde diensten voor mensen op hoge leeftijd, zoals boodschappen doen, vervoer, tuinonderhoud of hulp bij de administratie. Het is een vervolg op ons overzicht van marktplaatsen voor vrijwilligers en het overzicht van betaalde diensten via ledenverenigingen. U kunt deze betaalde diensten naar eigen wens inschakelen, bijvoorbeeld als aanvulling op of vervanging van mantelzorg. En als mantelzorger kunt u hiervan gebruik maken voor meer ondersteuning aan uw oudere vader, moeder of verwante dan u zelf kunt of wilt bieden. NB: soms kan een zorgvrager de kosten van deze betaalde diensten (deels) betalen uit zijn of haar persoonsgebonden budget (PGB).

Verantwoording

In dit bericht geeft Alleszelf.nl een ‘quick review’ van verschillende marktplaatsen en bemiddelaars van betaalde dienstverlening, met een eerste indruk vanuit het perspectief van een oudere hulpvrager of mantelzorger. Het onderzoek is geen officieel, gestructureerd onderzoek en ook niet gebaseerd op eigen ervaring met de aanbieders. Bij het opstellen van dit overzicht hebben we vooral gelet op de functie en inhoud van elke marktplaats: wat kunt ú ermee? We baseren ons op wat wij op internet konden vinden en hebben gebruik gemaakt van reacties op eerdere artikelen die wij van u mochten ontvangen. Ook nu geldt: wij nodigen u graag uit om onder dit artikel uw bevindingen te delen en ontbrekende platforms te melden.

Overzicht platforms

In dit bericht bespreken we onderstaande volgende platforms en bemiddelaars. We hebben ook een overzichtstabel van bemiddelaars die u hier vindt.

Accompagna “Exclusieve aandacht voor ouderen”

Accompagna bemiddelaarsAccompagna biedt ‘exclusieve’ zorg en aandacht aan ouderen, of zij nu thuis wonen of in een zorginstelling met vooral gezelschap. Dat kan binnenshuis zijn (samen een boek lezen) of daarbuiten (wandelen, fietsen, de natuur in). Zowel ouderen met lichamelijke ongemakken als ouderen met dementie kunnen gebruik maken van de diensten van Accompagna. De tarieven van Accompagna staan niet vermeld op de website. Deze zijn opvraagbaar via telefoon of e-mail. Wanneer u interesse heeft kunt u een kennismakingsgesprek aanvragen. Zoals veel andere aanbieders verwijst men naar de mogelijkheid om de diensten via een PGB vergoed te krijgen.

AIIDB “Altijd iemand in de buurt”

altijd iemand in de buurt bemiddelaarsAltijd iemand bij u in de buurt (AIDDB) zorgt voor advies en ‘personal coaching’ in uw eigen buurt. De Personal Coach is iemand die samen met u uw mogelijkheden bekijkt, uw netwerk in kaart brengt en bekijkt hoe u daardoor ondersteund kunt worden. Daarnaast gaat uw Personal Coach met u na welke technische mogelijkheden er zijn om uw leven zo zelfstandig mogelijk te houden. AIIDB richt zich momenteel op het ‘brede midden van het land: van Drenthe en Noord-Holland tot aan de grote rivieren. Kijk hier waar u de coaches kunt vinden. Na een kennismakingsgesprek krijgt u meer informatie, onder andere over de tarieven.

De Zorgbalie: “Thuis wonen zonder zorgen” dezorgbalie bemiddelaars

De homepage van De Zorgbalie oogt fris en maakt duidelijk dat op allerlei manieren aanbod gevonden kan worden: telefonisch, per email en via de website. Door te kiezen voor ‘dienstenportaal’ komt een veelheid van diensten in allerlei categorieën in beeld: thuiszorg regelen, mantelzorg regelen, woning aanpassen, en plusdiensten regelen. Plusdiensten zijn onder andere huishouden, tuinonderhoud, geldzaken, juridische zaken, vervoer, welzijnsdiensten en begeleiding bij sterfte. U kunt een woonplan laten opstellen voor € 49. Dit omvat 8 onderwerpen, waaronder woningaanpassing, hulpmiddelen en technische oplossingen.

Voor het afnemen van diensten heeft u de Zorgbaliepas nodig, die eveneens € 49 kost. Daarnaast betaalt u per dienst. Er is veel mogelijk. De Goed Morgenservice belt u ‘s morgens elke werkdag en vraagt of alles in orde is. Dit kost € 60 per maand. De prijs voor een begeleid avondje uit is € 25 tot € 50 en meegaan met boodschappen kan vanaf € 16,75 per keer. Dit zijn maar wat voorbeelden: het totale aanbod is veel groter.

Dinst: “Betrouwbare diensten aan huis”

dinst bemiddelaarsDinst biedt de mogelijkheid te zoeken naar diensten in vijf hoofdcategorieën: klussen aan huis, uiterlijke verzorging, gezondheid, huishoudelijk en ‘overig’ (inclusief administratie, computerhulp en veiligheid). Op dit moment zijn vijf regio’s actief: Amsterdam, Eemland, Haaglanden, Haarlem en het Gooi. Zoeken en selecteren leidt tot een profiel van een dienstverlener met een persoonlijke omschrijving, een prijsindicatie en klantbeoordelingen. Belangrijk onderdeel is een video-presentatie van elke dienstverlener: hij of zij spreekt de zorgvrager toe en stelt zich voor. Na het doorgeven van de eigen naam, het mailadres en het telefoonnummer ontvangt de zorgvrager de contactgegevens om zelf afspraken met de dienstverlener te maken.

Per saldo werkt Dinst heel eenvoudig; de persoonlijke presentatie van elke dienstverlener is uniek en zonder kosten kan iemand zelf afspraken maken met een dienstverlener. Prijzen zijn bij elke dienstverlener vermeld en variëren van € 15 per uur voor een fietsenmaker aan huis tot € 40 per uur voor het doen van uw administratie.

FaSeLimburg “Faciliteren van Senioren”

faselimburg bemiddelaarsFaSeLimburg biedt begeleiding, ondersteuningen, gezelschap en aandacht. Ofwel: hulp bij administratie, gezelschap bij uitjes van uw keuze (de markt, een stad bezoeken, naar het theater) en een luisterend oor bieden bij dingen die u bezig houden. Dit kan 7 dagen per week en als dat wenselijk is 24 uur per dag. FaSe Limburg is een kleine organisatie die persoonlijke diensten aanbiedt in de regio Limburg. Medewerkers die bij FaSe werken hebben een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’. Helaas geeft de website geen informatie over de tarieven. U kunt wel een persoonlijk gesprek aanvragen of informatie per e-mail opvragen.

LekkerLeven: “Uw betrouwbare hulp thuis”

lekkerleven bemiddelaarsDe site van LekkerLeven ziet er fris uit. LekkerLeven biedt 39 soorten diensten aan, waaronder huishoudelijke hulp, kapper-aan-huis, administratie en maaltijdservice. Na het kiezen van een soort dienst, het invullen van de gewenste ‘datum van uitvoer’ en de postcode komt een overzicht van aanbieders in beeld. Het aanbod is echter beperkt. Wanneer we een hulp in het huishouden zoeken vanuit Woerden, blijkt alleen iemand uit Utrecht beschikbaar te zijn. Per aanbieder staat een korte omschrijving, inclusief een ‘rapportcijfer’ en een indicatie van stiptheid, accuratesse, tempo en vriendelijkheid. U kunt tot vijf aanbieders selecteren. Deze krijgen vervolgens uw gegevens om contact met u op te nemen en afspraken te maken voor het uitvoeren van een dienst. Soms staat een ‘vaste prijs’ aangegeven, maar meestal staat daarover niets. Vervolgens moet ik ‘wachten’ totdat de aanbieder(s) contact met me opnemen. Alle dienstverleners beschikken over een verklaring van goed gedrag.

Mantelzorg-Tilburg “Ontzorgt”

mantelzorg-tilburg bemiddelaarsMantelzorg Tilburg neemt in de regio Tilburg functies over van mantelzorgers. Zij biedt onder meer aan: praktische zaken zoals koken en boodschappen doen, vrije tijdsbesteding, vervoer/begeleiding bij dokters- of familiebezoek, slaap/waakdiensten, meegaan op vakantie en hulp bij verhuizing of administratie. De tarieven bedragen op werkdagen € 19,50 per uur, ‘s avonds en in het weekend € 24,50 per uur.

Prodizo: “Kies met zorg”

prodizo bemiddelaarsProdizo presenteert zich als “dé vergelijkingssite van producten en diensten in de zorg” (de afkorting staat voor Producten en diensten in de zorg). Diensten zijn beschikbaar in vijf categorieën (behandeling, welzijn, wonen, zorg en service) en producten in twee categorieën (veiligheid en informatieve producten). Het aanbod kan via een ‘vrij zoekveld’ of via trefwoorden gezocht worden en gefilterd op postcode en prijs. Het overzicht met ‘aanbod’ toont per dienst een prijs, waarna voor ‘meer informatie’ of ‘vergelijken’ gekozen kan worden. Dit ‘vergelijken’ toont een tabel met detailinformatie om te kunnen kiezen.

Om gebruik te maken van een dienst moet je naar de website van een aanbieder gaan en zelf contact leggen. Het beschikbare aanbod lijkt erg beperkt te zijn (we krijgen steeds diensten van een beperkt aantal aanbieders) en lijkt slechts gericht op Drenthe. Per saldo is het ‘vergelijken van diensten’ en het geven van prijsinformatie een goede opzet, maar het aanbod zou uitgebreider moeten zijn.

Senioren-assistent “Prettig zelfstandig wonen”

seniorenassistent bemiddelaarsDe Senioren-assistent biedt in de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Brabant, Ede-Wageningen, Friesland, Gelderland, Gouda, Haaglanden, Limburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Woerden ondersteunende diensten zoals huishoudelijke hulp, gezelschap, boodschappenservice, klussenservice, tuinman en schilder. En zijn vaste tarieven per dienst. Zo kost een uur hulp in de huishouding € 15,95 en een klusjesman € 20 per uur. Om gebruik te maken van de diensten, moet u zich eerst een kennismakingsgesprek voeren, waarvoor u zich op de site kunt aanmelden. Een plus is dat u altijd een persoonlijke assistent krijgt: een vast lokaal contactpersoon die voor u alles regelt.

Senior-support “Voor elkaar”

senior-support bemiddelaarsSenior-support zorgt er in de regio Utrechste Heuvelrug voor dat u zo lang mogelijk gezond en actief thuis kunt wonen. Door u van informatie te voorzien en door aanvullende diensten te bieden. Hierbij gaat het om gezelschap, uitjes, bewegen, boodschappen doen en koken, vervoer, respijtzorg. Na een kennismakingsgesprek met uw ‘supporter’ ontvangt u een persoonlijk plan met kostenoverzicht. Na dit gesprek bepaalt u of u met deze persoon verder wilt. Senior-support benadrukt dat men zoveel mogelijk maatwerk wil leveren. Indicaties voor de tarieven worden niet vermeld, maar afgaand op de omschrijvingen bevinden deze zich in het hogere segment.

Wijzelf: “Vertrouwd dichtbij”

wijzelf bemiddelaarsVia Wijzelf is het mogelijk om per stad diensten te vinden. Momenteel kan dat in Oisterwijk, Zoetermeer, Achterhoek, Delft, Zuid-Hollandse eilanden, Leidschendam-Voorburg, Gouwestreek, en Drechtsteden. Via vijf keuzes (soort hulp; man of vrouw; dagen; uurtarief; taalvoorkeur) komt een lijst met hulpverleners naar voren. Het gaat daarbij om individuele hulpverleners die zich bij Wijzelf hebben aangesloten. Hulp is beschikbaar in vijf categorieën (huishoudelijke hulp, klussen in/om huis, tuinklussen, burenhulp en persoonlijke verzorging). Een korte introductie en de uurprijs per hulpverlener zijn direct zichtbaar. Om meer informatie te zien en aanbieders te kunnen benaderen moet je lid worden van Wijzelf. Dat kan alleen als je woont of hulp zoekt namens iemand in de betrokken gemeente, met een recente foto van je gezicht, je Burger Service Nummer en een bankrekeningnummer. Deze aanmelding maakt het karakter van Wijzelf duidelijk: het is niet ‘slechts’ een marktplaats, maar ook een coöperatie. Lidmaatschap varieert per woonplaats en kost € 10 à € 20 per jaar.


MarktplaatsWerkgebiedKosten voor bemiddelingOpmerkelijkE-mail
AccompagnaOnbekendgeenKleine organisatie; geen indicatie van werkregiomsalet@accompagna.nl
Altijd iemand in de buurtDrenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-HollandgeenGespecialieerd in advisering en personal coachinginfo@aiidb.nl
De ZorgbalieZeeland, West-Brabant, Friese Meren en Wouden, Gooi en Eemland, Zuid-Kennemenrland, West-UtrechtOnduidelijkBreed aanbod, veel contactmogelijkhedeninfo@dezorgbalie.nl
DinstAmsterdam, Eemland, Haaglanden, Haarlem en het GooiGratisEenvoudig in gebruik, persoonlijke video's van elke hulpverlenerSilke@Dinst.nl
FaSe LimburgLimburggeenKleine organisatiemarianne@faselimburg.nl
LekkerLevenNederlandgeenBreed aanbod, kwaliteitsscore per aanbiederservice@lekkerleven.nl
Mantelzorg-TilburgTilburg en omgevinggeenBeperkte informatie op de websiteinfo@mantelzorg-tilburg.nl
ProdizoDrentheGratisTabellen om te vergelijken en prijsinformatie in beeldcontactformulier
Senior-supportZeist, Den Dolder, Bosch en Duin, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt en Bilthoven.
____________________________________
geenChique website
________________________________
marion@senior-support
Senioren-assistentAmersfoort, Amsterdam, Arnhem, Brabant, Ede-Wageningen, Friesland, Gelderland, Gouda, Haaglanden, Limburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en WoerdenVoordeelpas voor € 12,50 per jaarRuime informatie over de assistenteninfo@senioren-assistent.nl
WijzelfOisterwijk, Zoetermeer, Achterhoek, Delft, Zuid-Hollandse eilanden, Leidschendam-Voorburg, Gouwestreek, Drechtsteden€ 10 à € 20 per jaarMakkelijk zoeken en selecterencontactformulier

Bemiddelaars: Conclusie

We hebben een overzicht gegeven van organisaties die tegen betaling diensten aan ouderen verlenen. Het aantal aanbieders groeit snel en alleen al daarom konden we niet volledig zijn in ons overzicht. Het valt op dat de meeste aanbieders lokaal werken, slechts enkele werken landelijk. We zien dat veel organisaties groeien en hun werkgebied uitbreiden. De meeste organisaties richten zich op het brede veld van ondersteuning en gezelschap en slechts enkele lijken echt gespecialiseerd in bepaalde diensten. Bij veel aanbieders missen we helaas duidelijke informatie over de uurtarieven. U kunt die natuurlijk wel opvragen, maar wij hadden liever indicaties hiervan gezien. Verder zijn we benieuwd naar uw ervaringen met de bemiddelaars, deze betaalde diensten en met het verkrijgen van eventuele vergoedingen hiervoor. U kunt uw aanbevelingen hieronder vermelden.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over bemiddelaars? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “Zo schakelt u eenvoudig betaalde dienstverleners in
 1. Jamie Schaduw schreef:

  Een mooi overzicht! Wij zijn zelf lid van het platform http://www.dinst.nl. Lees hier waarom wij een 8,3 scoren https://www.dinst.nl/aan-huis/senior-service. Mvg, Senior Service

 2. Ellie van Erp schreef:

  Een handig overzicht een organisatie die ik nog mis en die in veel steden zijn diensten aanbied is Home Instead thuis services. In Arnhem zijn ze sinds een jaar actief .Zeker een organisatie die de aandacht verdient. Een van oorsprong Amerikaanse organisatie met een duidelijke visie op zorg .

 3. Monique schreef:

  Een vriendin tipte mij over Fase Limburg. Haar vader woont in het Limburgse, terwijl ze zelf 140 km bij hem vandaan woont. Ik woon in een buurgemeente van Den Bosch en heb FaSe benaderd voor begeleiding en verzorging van mijn moeder. Mama is zó tevreden over FaSe dat ik me geen zorgen meer hoef te maken. Het heiligt dus 2 doelen en in de weekenden ga ik zelf zo vaak mogelijk naar Limburg. De afstemming met FaSe verloopt helder en direct. Mama heeft plezier en ik ervaar rust; voor mij is deze oplossing het absoluut waard!

 4. Rob Noldus schreef:

  Home Instead Thuisservice heeft nu 12 vestigingen in Nederland. Kern van de (niet-medische) dienstverlening is dat de klant bepaalt wie er komt, wanneer de dienstverlening plaatsvindt en wat er gedaan wordt. Het kan gaan om Persoonlijke Verzorging (hulp bij wassen, douchen, aankleden etc.), om Metgezelschap en om diensten In & Rond het huis, zoals lichte huishoudelijke werkzaamheden. De website http://www.homeinstead.nl geeft meer informatie.

 5. Lonneke de Vries schreef:

  In het rijtje mis ik SenGeO, http://www.sengeo.nl

  Een Sociaal Pedagoog met ruim 24 jaar ervaring binnen de zorg. Zij biedt professionele mantelzorg ondersteuning, gezelschap en begeleiding aan ouderen en kwetsbare volwassenen in Arnhem en omstreken. Hierdoor is er iemand die vaak over de vloer komt én die vanwege haar achtergrond een signalerende rol heeft. Ook kent zij alle wegen in zorgland en heeft zij een keurmerk van de KIWA. En het mooiste van alles, zij is net zo duur als buro’s die de ondersteuning laten verrichten door mensen zónder achtergrond in de zorg. Wij zijn helemaal in onze nopjes met haar.
  Wat ik de lezers zou willen adviseren, informeer goed welke medewerker bij u of uw ouders komt en kies voor een zorgprofessional. Als er iets gebeurt met je ouders heb je hier écht profijt van. Deze mensen kennen de wegen en denken met je mee. Lang niet iedereen die binnen bovengenoemde organisaties werkt heeft een achtergrond in de Zorg. Vaak volstaat het met het hebben van ‘affiniteit met ouderen’ maar kom op mensen, ouderen is een kwetsbare doelgroep. Van de één op de andere dag kunnen ze wat mankeren, ze verdienen kwaliteit van ondersteuning en al helemaal wanneer ze bereid zijn ervoor te betalen. Anders kunnen ze net zo goed een vrijwilliger inschakelen.

 6. Michaela ten Siethoff schreef:

  Mooi dat Senioren-assistent er tussen staat! 🙂

  Jammer dat er maar 3 regio’s genoemd worden. We zitten nl. door heel Nederland, dus ook in Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Amsterdam, Ede Wageningen, Arnhem, Limburg, Friesland, Amersfoort, Woerden, Gouda, Zeeland enz. enz. Kijk op de website http://www.senioren-assistent.nl voor de assistent in uw regio!

 7. J.C. Joosten schreef:

  Goed initiatief! Nu nog een stap extra zetten door het aanbieden van een prijs-/prestatievergelijker. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer.
  Denk aan de vergelijkers als Independer / Pricewise / Moneywise etc.

 8. Marion Stumpf schreef:

  Overzichtelijke website. Ik zou bij Senior Support nog als aanvulling kunnen geven dat we de regio Utrecht (voornamelijke Zeist, Bosch en Duin, Den Dolder, Bunnik, Odijk, De Bilt Bilthoven en Utrechtse Heuvelrug ) bedienen . Het tarief voor een Supporter is € 19,95 per uur incl BTW. Omdat Senior Support een overeenkomst heeft met vijf gemeentes .voor begeleiding van senioren en hun mantelzorgers kan in uw persoonlijke situatie het tarief lager uitvallen.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: