Door het leven heen, verandert er van alles aan uw behoeftes. De vaste lasten veranderen daarin mee. Wat verandert er zoal? Wanneer u ouder wordt, is er vaak meer zorg nodig, kan de autopremie veranderen, wordt het energieverbruik waarschijnlijk hoger én heeft u misschien meer behoefte aan televisie en misschien ook wel internet. Daar komt bij dat u moet rondkomen met het pensioen dat u ontvangt. Voor iedereen zal dit bedrag anders zijn, maar wees wel bewust van deze veranderingen én de invloed die u heeft op enkele vaste lasten. Lees hier alles over de veranderingen omtrent zorg, auto, telecom en energie(verbruik) en de keuzes die u heeft. Ook in uw mogelijke rol als mantelzorger of hulpverlener kunt u natuurlijk bijdragen aan besparen.
Pensioen en uw financiën
Heeft u de pensioenleeftijd bereikt, dan zult u AOW gaan ontvangen. Daarop heeft iedereen die zich met deze volksverzekering heeft verzekerd, automatisch recht. Heeft u ontheffing voor de verzekeringsplicht aangevraagd, dan ontvangt u geen AOW. Gaat u met pensioen? Dan verandert uw inkomen. Dan is het goed om te weten hoeveel geld u straks aan AOW en bedrijfspensioen ontvangt en hoe hoog de vaste lasten zijn. De AOW is vaak lager dan het loon dat u maandelijks ontving. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u berekenen hoeveel AOW en bedrijfspensioen u ondertussen heeft opgebouwd. Heeft u een ex-partner waarmee u getrouwd was of een ander samenlevingscontract bent aangegaan? Dan kan het zo zijn dat deze recht heeft op een deel van het ouderdomspensioen (AOW) en visa versa. Houd hier rekening mee in de berekening. Meer over deze verdeling leest u bij de Rijksoverheid.
Niet alleen het inkomen verandert, pensioen heeft ook invloed op andere financiële zaken. Zo gaat u het werkgeversdeel van de inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorgverzekeringswet zelf betalen. Eerst deed de werkgever, indien aanwezig, dat voor u. Daar staat tegenover dat u geen AOW-premie meer hoeft te betalen, omdat u in een andere belastingschaal valt. Daardoor gaat er minder van uw pensioeninkomen af. De heffingskorting op de inkomstenbelasting komt juist te vervallen. Wel krijgt u korting op het openbaar vervoer. Ook krijgen ouderen vaak korting bij musea, bioscopen en theaters en hotels en vakantieparken. Sommige gemeenten bieden 65-plussers speciale kortingen door middel van een pas.
Besparen op uw vaste lasten is daarnaast altijd welkom. Alleszelf.nl helpt u graag op weg met deze vier mogelijkheden:
1. Besparen op zorgverzekering
Iedereen is Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Met het stijgen van de leeftijd, neemt vaak ook de zorgbehoefte toe. Er steken nou eenmaal vaak wat meer gezondheidskwaaltjes de kop op. Daarom is het als senior vaak wijs om de zorgverzekering iets uit te breiden. Het is belangrijk elk jaar voor uzelf in kaart te brengen wat voor zorg u nodig denkt te hebben in het aankomende jaar. En niet alleen met het oog op wat u zelf wilt veranderen in de zorgverzekering; ook omdat de zorgverzekeraar elk jaar de inhoud van het pakket kan aanpassen. Aan de hand van beide invloeden kunt u uw huidige zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Hierbij kunt u rekening houden met verschillende aspecten; het soort basisverzekering, de hoogte van het eigen risico dat u daarbij kiest en de aanvullende verzekeringen die u eventueel afsluit. Zo zijn er zorgverzekeraars die vergoedingen voor mantelzorg opnemen in een aanvullend pakket.
2. Besparen op energieverbruik
Als u meer thuis bent doordat u met pensioen bent, of doordat u minder buiten kunt komen, dan zal het energieverbruik in huis zeer waarschijnlijk stijgen. Vooral in de winterperioden, wanneer de verwarming aan staat. En wordt u ouder, dan kan het zijn dat u graag een iets hogere temperatuur in huis heeft. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om te besparen op gas of stroom. Om de kosten voor energie zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om een energiecontract te kiezen met lage kosten. Niet alleen de energietarieven spelen hierbij een rol, ook een eventuele welkomstkorting en de leverkosten zijn van invloed op de totale kosten.
U kunt, met hulp, online energie vergelijken om op die manier een voordelig energiecontract te vinden. Neem telefonisch contact op met een specialist of vraag hulp aan vrienden of familie. Ook hier zijn, net als bij zorg, veel aspecten om rekening mee te houden. Wat belangrijk is om te weten, is dat het vaak voordelig is om een jaarcontract af te sluiten, zodat u elk jaar weer opnieuw kunt kiezen voor een voordelig contract. Wat moet u vooral niet doen? Direct vertrouwen op telefonische verkoop en deur aan deur verkoop (colportage). Koopt u toch aan de deur? Doe dit dan veilig met onze tips! Vaak gaat het hierbij om contracten voor meerdere jaren. Ook wordt hierbij vaak een cadeau aangeboden. Het klinkt allemaal voordelig, maar uiteindelijk betaalt u op deze manier vaak meer voor stroom en gas dan nodig.
3. Besparen op het telecomabonnement
Een abonnement voor internet, tv en bellen kan best wel prijzig zijn. Weet u wat voor abonnement(en) u heeft afgesloten? Het kan de moeite waard zijn deze eens onder de loep te nemen. Bellen via de vaste lijn kost bij abonnementen vaak niet heel erg veel, het zijn vooral internet en extra tv-zenders die de kosten laten oplopen.
Internet en bellen
Bij internet zijn de internetsnelheid én het soort verbinding dat u heeft van invloed op de kosten. Gebruik u geen internet? Dan kunt u ook overstappen naar een enkel tv-abonnement en telefoonabonnement. Dat zal waarschijnlijk een stuk goedkoper zijn. Maakt u wel gebruik van internet, maar doet u dit vooral op een apparaat (computer of telefoon) en surft u wat op het internet, maar downloadt u geen grote bestanden en speelt u geen zware online games? Dan kunt u waarschijnlijk heel goed uit de voeten met een snelheid van maximaal 20 Mb/s. Hoe lager de snelheid, hoe minder u doorgaans betaalt. Mobiel bellen en internetten kunt u op twee manieren betalen. In dit eerdere artikel leest u meer over de keuzes voor een abonnement of prepaid voor de smartphone.
Televisie
Kijkt u ook eens naar wat u ontvangt aan tv-zenders. Is dit gewoon het standaard basispakket, of heeft u extra’s die u niet gebruikt? Schrap deze dan. Dat kunt u doen door contact op te nemen met de provider van internet en of tv, of over te stappen op een ander abonnement. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met de klantenservice van de provider zelf of met die van een vergelijkingssite. Het voordeel van de laatstgenoemde, is dat deze een overzicht kan bieden van heel veel verschillende abonnementen bij verschillende providers. Zo krijgt u een veel beter overzicht van alle abonnementen, die u of los of als combinatie kunt afsluiten. Overstappen van provider heeft vaak wel iets meer voeten in de aarde dan overstappen van energieleverancier of zorgverzekeraar, omdat er vaak iemand langs moet komen om internet en tv te installeren.
4. Besparen op de autoverzekering
Ervaring komt met de jaren, en om die reden krijgen personen die al jaren schadevrij autorijden korting op de autopremie. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd en wordt gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Claimt u schade, dan heeft dit invloed op de no-claimkorting die u krijgt. De premie stijgt daardoor. Met toename van de jaren, stijgt de premie weer iets. Dit omdat ouderen (vanaf 65 jaar) autoverzekeraars gemiddeld iets meer schadekosten bezorgen.
U heeft voor een deel invloed op de premie die u betaalt. Dat is het geval met de volgende factoren:
- schadevrije jaren;
- de dekking die u kiest;
- het soort auto dat u rijdt.
Ook van invloed op de premie zijn uw leeftijd en uw adres, maar daar kunt u weinig aan veranderen. Houd bij een verhuizing wel rekening met een premiestijging of -daling. Wilt u overstappen naar een andere autoverzekeraar? Controleer dan eerst of deze u wel zal accepteren. Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Moet u uitwijken naar een andere verzekeraar, dan kan de premie opeens toch hoger uitvallen. Handig om hier rekening mee te houden, helemaal als u de 75 hebt bereikt en om de vijf jaar een rijbewijskeuring en/of een rijtest moet afleggen.
Hulp van een budgetcoach
Heeft u meer hulp nodig bij het uitzoeken van bepaalde financiële zaken, ook om te besparen? Dan kunt u altijd een beroep doen op budgetcoaching. Een budgetcoach helpt u op weg naar financiële zelfredzaamheid door inzicht te bieden in budgetteren en besparen en hier advies over te geven. In onze keuzecategorie Administratie & Geld kunt een budgetcoach in de buurt vinden. Selecteer eenvoudig uw locatie en onder typen ‘Budgetcoaching’.
Direct naar Administratie & Geld >>
Deel uw ervaring met besparen
Hopelijk maken wij uw verder bewust van de mogelijkheden en doet u uw voordeel met deze tips. Heeft u nog meer tips om te besparen tot latere leeftijd? Of heeft u een ervaring met een dienst om te besparen? Help mee en deel uw informatie hieronder. We zijn ook benieuwd hoe mantelzorgers hiermee omgaan. U kunt ook een beoordeling geven op de detailpagina van een aanbieder in onze Keuzehulp.
Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over besparen op uw vaste lasten?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.