Zo vindt u een vrijwilliger voor uw hulpvraag

vrijwilligerOp hoge leeftijd kunt u wel eens een helpende hand gebruiken. Voor een klusje, voor de administratie of een praatje. Als u niet altijd buren, familie en vrienden om hulp kunt of wilt vragen, dan is het goed om te weten dat er in Nederland veel vrijwilligers voor u klaarstaan. Gewoon, mensen die iets voor anderen willen doen; omdat ze er plezier in hebben om zich voor iemand anders nuttig te maken. Ontdek hier de belangrijkste digitale platforms om een vrijwilliger te vinden.

Een vrijwilliger vinden

Er zijn veel manieren om een vrijwilliger te vinden die u als oudere kan helpen. U kunt een briefje ophangen bij de supermarkt of terecht bij maatschappelijke hulpverleningsorganisaties, zoals Humanitas en het Rode Kruis of een vrijwilligerscentrale in uw gemeente. Ook zijn er steeds meer platforms op internet waar u een oproep kunt plaatsen voor hulp of kunt zoeken naar vrijwilligers die hun hulp aanbieden. Wij zetten deze op een rij, zodat u er makkelijker de weg in kunt vinden. Daarbij hebben we alleen platforms gekozen die zich specifiek richten op vrijwillige hulpvragen; algemene ‘wijk- en buurtplatforms’ laten we dus buiten beschouwing, net als platforms die gericht zijn op betaalde diensten. Kent u nog andere gespecialiseerde hulpplatforms? Laat uw ervaring weten onderaan dit bericht.

De platforms

We hebben de volgende platforms gevonden:

Veel soorten vrijwillige hulp beschikbaar

Voor ouderen is er een ruim aanbod van diensten die via een vrijwilliger geleverd worden. Op de verschillende platforms noteerden wij de volgende diensten:

 • Administratie, belastingen en financiën
 • Begeleiding
 • Boodschappen doen
 • Computer- en tv-hulp
 • Huisdieren en honden uitlaten
 • Huishoudelijke hulp
 • Internethulp
 • Klussen in huis, tuin en op erf
 • Koken
 • Naar activiteiten gaan
 • Mantelzorgondersteuning
 • Medisch bezoek
 • Oppassen
 • Sociaal contact, gezelschap, praatje met de buren, bezoek
 • Vervoer, verhuizen en logistiek
 • Verpleegkundige zorg
 • Verzorging
 • Wandelen

Marktplaatsen verspreid over Nederland

Er zijn twee marktplaatsen die op dit moment vraag en aanbod voor heel Nederland bij elkaar brengen. Andere marktplaatsen zijn gebonden aan gebieden, regio’s of gemeenten. Hieronder het overzicht:

PlaatsMarktplaats (linkt naar een dienst)
Heel NederlandWeHelpen.nl
Heel NederlandMiess.nl
35 Gemeenten in NederlandNLvoorelkaar.nl
Nederland met accent op Noord en OostThuisWoonService.nl
Nederland, met accent op Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-HollandVraagelkaar.nl
Provincie Utrecht (excl. Amersfoort) en WeespHandjehelpen.nl
Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek, Montferland, Velsen, ZaanstadBuuv.nu
EdeGoedebuur.nl
Veghel, inclusief de dorpen Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheid en ZijtaartSamsamVeghel.nl

Beschrijving van elke marktplaats

Hieronder staan van elke marktplaats een omschrijving en ‘quick review’. We bekijken deze vanuit het perspectief van iemand met een concrete hulpvraag. We baseren ons op de informatie op de websites en hebben dus de diensten niet zelf uitgetest. Mocht u dat wel gedaan hebben en daar iets over willen melden, dan houden we ons aanbevolen. U kunt uw ervaringen toevoegen onderaan dit artikel.

Buuv

Vrijwilliger Buuv

Buuv schrijft over zichzelf: “BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV gaat het om diensten die je als bewoners voor elkaar kan doen. Zonder dat er direct iets tegenover staat. Bij BUUV is het niet voor wat hoort wat. Als BUUV hoeft u echt niet altijd klaar te staan. U kunt ook af en toe een handje helpen; gewoon wanneer het u uitkomt. Beter een goede BUUV dan een verre vriend.”

 • Beschikbaarheid: Buuv is actief in Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek, Montferland, Velsen en Zaanstad.
 • Aanbod: Buuv biedt de volgende diensten: computer en administratie, gezelschap, hobby, huisdieren, huishouden en boodschappen, klussen buitenshuis en tuinieren, klussen in huis, koken, onderwijs, vervoer, verzorging en begeleiding.
 • Onze indruk: Buuv komt sympathiek over door een nadrukkelijk beroep te doen op het ‘burengevoel’. De site lijkt vaak gebruikt te worden: in Amsterdam-Zuid bijvoorbeeld worden dagelijks gemiddeld twee verzoeken geplaatst en driemaal per week een aanbod gedaan. U kunt zoeken in hulpvragen, hulpaanbod en zelfs spoedvragen.

Handjehelpen

vrijwilliger handjehelpen

Handjehelpen schrijft over zichzelf: “Heb je af en toe een steuntje in de rug nodig om zelf activiteiten te ondernemen? Of om mantelzorg te kunnen blijven geven? Meld je dan aan. Handjehelpen biedt hulp in de regio Utrecht. Een paar voorbeelden van onze hulp: Een maatje om samen op pad te gaan of een hobby te beoefenen, ondersteuning kinderen met gedragsproblemen, maatje iemand met niet-aangeboren hersenletsel”

 • Beschikbaarheid: Alle gemeenten in de provincie Utrecht, met uitzondering van de regio Amersfoort. Ook Weesp (N.H.) heeft zich onlangs aangesloten.
 • Aanbod: mantelzorgondersteuning en gezelschapsmaatjes. Doelgroep bestaat uit kinderen en volwassenen met een beperking of met een gedragsprobleem, waaronder mensen met dementie.
 • Onze indruk: Handjehelpen.nl is in zijn oorspronkelijke vorm al in 1979 opgericht door ouders met een hulpvraag. Momenteel zijn er overal in de provincie 1.400 mensen actief en wordt jaarlijks 117.000 uur hulp geboden. De site werkt op basis van inschrijving en de matching van vraag en aanbod vindt achter de schermen plaats. Omdat het hier een specifieke groep hulpvragers betreft, lijkt ons dat gepast.

Miess

vrijwilliger Miess.nl

Miess zegt over zichzelf: “Miess.nl is het platform waar u iemand kunt vinden voor diverse activiteiten waar u behoefte aan heeft om zo langer zelfstandig te kunnen blijven wonen maar ook om met de maatschappij mee te doen. Met Miess.nl kunt u uw eigen sociaal zorgnetwerk opbouwen en uw sociale zelfredzaamheid te bevorderen. Vanuit de WMO moet u eerst zaken in uw eigen omgeving proberen te regelen. Maar als oudere, met al een kleiner sociaal leven, is dat best moeilijk. Miess.nl wil u daar juist bij helpen en u in staat stellen uw eigen kringetje op te bouwen.”

 • Beschikbaarheid: Miess is actief in heel Nederland.
 • Aanbod: Miess kent de volgende soorten aanbod: samen boodschappen doen, winkelen, medisch bezoek, wandelen, wandelen met een rolstoel etc., stukje rijden, spel spelen, kop koffie drinken, sporten, naar een buurtavond, voorstelling/film of beurs, fair, evenement gaan, schoonmaken, eten koken/geven, hond uit laten, huisdier verzorgen, tuin verzorgen.
 • Om in contact te treden met iemand die een dienst aanbiedt moet via iDeal of bankoverschrijving €5,00 per keer worden afgerekend. Daarna kunt u natuurlijk met deze persoon onbeperkt vervolgafspraken maken. Deze betaling zorgt ervoor dat het gebruik niet 100% gratis is en lijkt een groot obstakel om ‘alleen even te checken’ of een iemand bij uw vraag past.
 • Onze indruk: Miess lijkt er vooral op gericht om ‘samen’ iets te doen, zoals ook uit de ondertitel ‘met iemand samen’ blijkt. De startpagina nodigt direct uit om te zoeken, maar kent ook veel nieuwsberichten die afleiden van het doel van de site. Met de zoekfunctie kunt u op postcodeniveau naar hulp zoeken. Betaling om in contact te kunnen komen met een mogelijke vrijwilliger lijkt ons een te grote drempel. De deelname aan de website is de laatste tijd verbeterd maar nog steeds beperkt. In een straal van 100 kilometer van Utrecht vinden we iets meer dan 100 hulpaanbieders. Vanuit Woerden vinden we pas op 20 kilometer afstand ene ‘Mevrouw Katja’, een vrouw van 71 uit Utrecht die graag samen boodschappen wil doen. Maar of ze daarvoor helemaal naar Woerden wil…

Mijnbuurtje

entrede platform vrijwilliger

Met onze ‘collega social entreprise’ mijnbuurtje.nl is in Ede-Zuid en het centrum van Ede een website per wijk geactiveerd. De overige wijken volgen. Op deze websites kunt u:

 • Beschikbaarheid: Ede Zuid en Ede centrum.
 • Aanbod: vraag en aanbod plaatsen. De wijkagenda, activiteiten en nieuwtjes uit de wijk zien.
 • Net gestart dus wat te vroeg voor een oordeel qua aanbod. Het platform ziet er toegankelijk en praktisch uit en de mogelijkheden zijn divers.

NLvoorElkaar

NLvoorelkaar vrijwilliger

NLvoorElkaar (voorheen Zorgvoorelkaar) omschrijft zichzelf als volgt: “Van een ander helpen, word je zelf ook beter. Wij geloven dat iedereen iets te bieden heeft, waar een ander misschien om verlegen zit. Een vlotte babbel, talent voor techniek, een passie voor poetsen, een sterke arm voor een boodschappentas of bijvoorbeeld een uurtje voetballen op zondag. Door wat de één kan te koppelen aan wat de ander nodig heeft, zorgen we ervoor dat mensen elkaar een handje kunnen helpen. Zo maken we de samenleving op een simpele manier leuker, vriendelijker en socialer.”

 • Beschikbaarheid: NLvoorelkaar.com werkt landelijk en heeft 35 lokale websites:

Aalsmeervoorelkaar, Alkmaarvoorelkaar, Almelovoorelkaar,AmstelveenvoorelkaarBorselevoorelkaarBredavoorelkaarDeurnevoorelkaar, EerselvoorelkaarEtten-LeurvoorelkaarGoedvoormekaarwaalre, GoudvoorelkaarGOvoorelkaarHaarlemmermeervoorelkaarHelmondvoorelkaar, Hillegomvoorelkaar, Horstaandemaasvoorelkaar, Huizenvoorelkaar, Laarbeekvoorelkaar, Lopikvoorelkaar.nl, Meppelvoorelkaar, Nissewaardvoorelkaar, Noordkopvoorelkaar, Oosterhoutvoorelkaar, Overbetuwevoorelkaar, Reimerswaalvoorelkaar, Roosendaalvoorelkaar, Rotterdammersvoorelkaar, Veldhovenvoorelkaar, Vianenvoorelkaar, VIPvoorelkaar, Voorelkaaringeldrop-mierlo, Voorschotenvoorelkaar, Vughtvoorelkaar, Zaankantersvoorelkaar en Zwijndrechtvoorelkaar.

 • Aanbod: gezelschap, activiteitenbegeleiding, creatief & muziek, erop uit, klussen & techniek, vervoer, maaltijden & koken, huishoudelijk.
 • Onze indruk: zoeken en vinden is makkelijk en de site biedt veel keuze- en selectiemogelijkheden, hoewel op de startpagina iets te veel opties en informatie te vinden is. Landelijk bedragen zowel het aantal vragers als het aantal aanbieders circa 3.500. Vraag en aanbod concentreren zich vooral in de aangesloten gemeenten.

Samsam Veghel

vrijwilliger Samsam Veghel

SamSam Veghel zegt over zichzelf: “SamSam is een digitale marktplaats voor en door bewoners. Bij SamSam gaat het om diensten die u als bewoners voor elkaar kunt doen. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, het uitlaten van de hond, een lift naar de dokter, een klusje in huis of hulp in de tuin. Wat voor u een kleine moeite is, kan voor een ander juist heel veel betekenen.”

 • Beschikbaarheid: Veghel, Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide en Zijtaart.
 • Aanbod: administratie, boodschappen, computergebruik, gezelschap/ontspanning, huisdieren, huishouden, klussen, maaltijden, mantelzorgondersteuning, onderwijs, oppassen, tuinonderhoud en vervoer.
 • Onze indruk: SamSam Veghel ziet er eenvoudig en praktisch uit. Meteen op de startpagina zijn korte omschrijvingen van vraag en aanbod in beeld; dit stimuleert om direct te zoeken en gebruik te maken van het platform. Ook is het makkelijk om selecties te maken voor vraag en aanbod, een categorie en een wijk of dorp. Voor mensen met een adres buiten de regio Veghel is het niet mogelijk om een account te maken. Het actieve aanbod van (op moment van onderzoek) 20 advertenties maakt de moeite van een bezoek aan de website waard.

ThuisWoonService

vrijwilliger Thuiswoonservice

ThuisWoonService zegt over zichzelf: “Het platform ThuisWoonService brengt mensen met een hulpvraag in contact met mensen die hulp willen en kunnen bieden. Door middel van het samenbrengen van vraag en aanbod ontstaat er een groep van mensen die voor elkaar zorgt en waarbij iedereen zelf de regie voert.”

 • Beschikbaarheid: ThuisWoonService is gericht op geheel Nederland maar het accent ligt op Noord en Oost Nederland.
 • Aanbod: zorg/gezondheid, huishoudelijke hulp, sociale hulp, vervoer, dieren, boodschappenservice, oppas, tuin/erf, administratie, computer, studiebegeleiding.
 • Onze indruk: ThuisWoonService biedt op de startpagina direct aan om hulp te zoeken of hulp te bieden. Hulp zoeken kan pas na registratie en door het plaatsen van een oproep. Er is geen mogelijkheid om door het bestaande hulpaanbod te bladeren. Dat maakt het lastig voor een oudere of mantelzorger om in te schatten hoe nuttig dit platform kan zijn. Er is een hoge drempel: men moet eerst aangeven wat men wil, wanneer en met welke frequentie en in welke periode. Vervolgens moet men ‘afwachten’ of men gebeld of gemaild wordt. De hulpvragers staan daarmee in een afhankelijke positie. Men krijgt daardoor ook geen enkele indruk van de benodigde wachttijd.

Vraagelkaar

vrijwilliger vraagelkaar

Vraagelkaar omschrijft zichzelf als volgt: “Vraagelkaar is nieuw. En handig. En gratis. Voor jou en voor iedereen in jouw omgeving! Want op Vraagelkaar kun je elkaar – zonder enige verplichting – alles vragen én aanbieden: aan jouw vrienden en/of bekenden van jouw vereniging. Gewoon omdat je iets zoekt, wat je nodig hebt of omdat je het leuk vindt om iets voor een ander te doen. Zo kun je veel voor elkaar betekenen.”

 • Beschikbaarheid: het is niet direct duidelijk in welk gebied Vraagelkaar actief is. Gelet op de partijen die het mogelijk maken en geplaatste oproepen gaan we er vanuit dat het vooral voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Flevoland en Noord-Holland is.
 • Aanbod: administratie en belasting, bezoek en gezelligheid, cultuur en vermaak, eten, hobby, huisdieren, huishouden, huiswerk en studie, kinderen, klussen, pc-tablet-telefoon, sport, tuin, vervoer-verhuizen-logistiek en zorg.
 • Onze indruk: Vraagelkaar activeert mensen om, zoals de naam doet vermoeden, elkaar vragen te stellen en dit ‘gewoon te doen’. Dat is een mooie missie. Hierbij kan de gebruiker vrienden uitnodigen, groepen aanmaken om samen dingen te ondernemen of in openbaar aanbod zoeken. Hoewel mooie functies, vinden wij de drempel voor deelname toch hoog. Dat komt vooral omdat we nergens voorbeelden zien van vragen en aanbiedingen en alles zich in een black box lijkt af te spelen.

Wehelpen

wehelpen.nl vrijwilliger

WeHelpen omschrijft zichzelf als volgt: “Wehelpen is een online marktplaats voor het vinden en verbinden, organiseren en delen van hulp. U kunt met Wehelpen.nl hulp vragen en aanbieden, maar ook hulp organiseren – voor uzelf of een ander – binnen een hulpnetwerk van familie en vrienden. Hulp vragen en aanbieden kan tussen iedereen die lid is van wehelpen.nl of alleen via bekenden in een eigen hulpnetwerk of een groep. WeHelpen wil ervoor zorgen dat mensen elkaar vinden en dat elkaar helpen weer vanzelfsprekend wordt.”

 • Beschikbaarheid: WeHelpen is niet locatie-gebonden; een  kaart met hulpaanbieders toont beschikbaarheid van aanbod in heel Nederland.
 • Aanbod: administratie/financiën, computer, gezelschap, huishoudelijke hulp, klussen in huis en tuin, vervoer en verzorging.
 • Onze indruk: bij Wehelpen zijn mensen aangesloten uit heel Nederland. Zoeken op woonplaats is mogelijk, alleen is het niet duidelijk binnen welke straal het aanbod wordt getoond. Bijna 9.000 mensen hebben een hulpaanbod en een kleine 1.000 hebben vragen om hulp. Vanwege de landelijke dekking en de goede ‘vulling’ zal het platform voor veel mensen nuttig zijn.

Ten slotte

Zeker tien organisaties hebben evenzoveel websites gemaakt voor mensen die hulp willen krijgen of ontvangen (of elkaar gewoon willen ontmoeten). De wat ons betreft aantrekkelijkste sites hebben de vorm van een prikbord, waar je lekker kunt neuzen tussen de hulpvragen en aanbiedingen die er allemaal bij jou in de buurt worden gedaan. Zit er wat tussen, dan kunt u zelf overwegen of u stappen verder zet en u zich registreert. Het is misschien een kwestie van smaak, maar de site van Thuiswoonservice vinden we wat druk, waardoor we niet snel vinden wat we zoeken.  De landelijke platforms WeHelpen en Zorgvoorelkaar kennen het meeste aanbod. Kortom: wanneer u op zoek bent naar vrijwillige hulp of gezelschap, dan heeft u de mogelijkheid uit een groot aantal sites.

En u?

Wat is uw ervaring met deze marktplaatsen over de vrijwilliger? Kent u nog andere? Hebt u tips voor gebruikers? Laat uw reactie achter!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over een vrijwilliger vinden? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “Zo vindt u een vrijwilliger voor uw hulpvraag
 1. Petra schreef:

  Hoe ontzettend aardig van die vrijwilligers ook, ik zie tegelijkertijd dat mensen hierdoor uit een betaalde baan worden verdrongen. En dat vind ik een kwalijke ontwikkeling.
  Vraag je eens eerlijk af hoe je het zelf zou vinden om in de ww c.q. bijstand terecht te komen omdat een ‘vrijwilliger’ jouw baan heeft ingevuld?
  en hoe voorkomen we dat iemand met slechte bedoelingen zich op deze manier bij ouderen naar binnen weten te praten? Hoe staat het met het toezicht?

 2. Jeanny schreef:

  Vrijwilligers zijn toch ook vaak mensen die met pensioen zijn en dus de jongeren niet in de weg zitten Oss heeft nu ook een Samsam

 3. Jaap van der Kooij schreef:

  Zelf ben ik als vrijwilliger betrokken bij mijnbuurtwelzijn.nl
  Dat is ook een geweldige manier om in de eigen wijk iets voor elkaar te betekenen. Maar ook tevens kunnen er nieuwtjes geplaatst worden. Moet maar eens op de website kijken.

 4. Bert Drenth schreef:

  Als alleenstaande 76 jaar zocht ik advies/hulp voor het vinden van een betrouwbare notaris, nadat ik een treurige ervaring had opgedaan met een eerdere. Aangezien het hier een zware beslissing betreft (Sociale media executeur bij levenseinde) zocht ik bij Alleszelf naar een juiste persoon. Er meldde zich mevrouw Pietersz (met kleine dochter) op 25-02, die echter een FiscaalAdvies en administratie kantoor bleek te hebben. Na een kenninsmakings gesprek beloofde zij op zoek te gaan naar een geschikte notaris. Via een vriend vond ik zelf de juiste notaris op 26-02 en meldde dit aan mevr. Pietersz. Tot mijn verbazing ontving ik op 26-02 een factuur ten bedrage van € 50.== op26/02.
  Mijn vraag: is dit de bedoeling van Alleszelf?

  • Geachte heer Drenth, wat een vervelende ervaring voor u. Als u contact hebt gelegd via één van de genoemde platforms voor vrijwilligers, dan zou ik adviseren om met het betreffende platform contact op te nemen. Met vriendelijke groet

 5. Jetske Tammeling schreef:

  Buurtbox (opgericht in 2011) is een sociaal platform voor inwoners uit de gemeente Haren. Doel is om op een leuke manier in contact te komen met een buurtgenoot door het aanbieden van een dienst (een vraag of aanbod).
  Zonder de verantwoordelijkheid of regie van iemand over te nemen kun je best iets doen dat een wezenlijk verschil is voor de ander. Het gaat vaak om eenmalige diensten waar een leuk contact uit ontstaat. Mensen willen elkaar graag helpen en zelden leidt dat tot de vraag: ‘Wat krijg ik er daarvoor terug?’
  Degene die het handje-hulp vraagt, biedt meestal een kleine tegenprestatie of ruil aan. Gelijkwaardigheid is belangrijk voor iedereen. http://www.buurtbox.nl

 6. Jannet Huisman schreef:

  Bij Stichting Informele Zorg Twente, http://www.siztwente.nl kunt u een vrijwilliger vragen ter ondersteuning thuis. Doelgroepen zijn kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die zorgen voor of zorgen hebben over iemand die chronisch ziek, gehandicapt of dementerend is.
  De vrijwilligers zijn gescreend, opgeleid en verzekerd voor WA en Ongevallen.
  Er zijn verschillende soorten vrijwilligers: ervaringsmaatjes, nachtvrijwilligers (nemen van 23.00 – 7.00 uur een nacht over), zorgvrijwilligers (voor een wandeling, spelletje e.d.).
  In sommige Gemeenten is ook een vervoersdienst actief en de mogelijkheid om deel te nemen aan een kookgroep (voor 65 + en alleenstaanden).
  SIZ Twente heeft steunpunten Mantelzorg in meerdere Twentse Gemeenten.

 7. Nick schreef:

  Ik ben een tijd lang ingeschreven geweest bij zorgvoorelkaar, maar na recente “verbeteringen”van de site, uitgeschreven omdat het steeds meer op een doolhof leek.
  Zoeken op regio bleek niet meer rechtstreeks mogelijk; wel op postcode. Dit werkt niet omdat je dan alleen hulpvragen uit je eigen postcode ziet.
  Via een omweg kun je dan wel weer op een groter gebied zoeken, maar het komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.

  verder lijkt zorgvoorelkaar flink gesponsord of betaald te worden door vrijwilligersorganisaties, want welke selectie of je nu ook maakt, oproepen van verenigingen of van particulieren, je krijgt hoe dan ook alle oproepen van organisaties terug. Na klachten richting zorgvoorelkaar begrepen dat dit systeem niet meer veranderd zou worden en daarna besloten om mij (met nog enkele anderen) uit te schrijven als vrijwilliger.
  Jammer want het was een leuk initiatief.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: