Langer mobiel met een elektrische fiets. Van lage instap tot driewieler

elektrische fiets lage instapBent u al op leeftijd, maar stapt u nog graag op de fiets? Dat snappen wij. Het fietsen zit ons natuurlijk in de genen en het geeft bewegingsvrijheid. Maar wanneer we ouder worden gaat het fietsen soms niet zo soepel meer als dat het ooit ging. Op- en afstappen kost wat meer moeite, het evenwicht bewaren gaat u wat minder goed af en uw uithoudingsvermogen is waarschijnlijk minder dan voorheen. Een elektrische fiets zou een goede oplossing kunnen zijn. Zo’n fiets kan u net dat steuntje in de rug en de zekerheid bieden zodat u langer mobiel kunt zijn! Alleszelf.nl benoemt voor u de voordelen en mogelijkheden van zo’n elektrische fiets.

De voordelen van een elektrische fiets

Het kan frustrerend zijn dat u niet meer de afstanden kunt maken die u vroeger met gemak fietste. Een elektrische fiets is het antwoord daarop. De ondersteuning die u krijgt is vergelijkbaar met een duwtje in de rug. Niet alleen de afstand kan een belemmerende factor zijn, maar bijvoorbeeld ook heuvels, bruggen of de wind. In Nederland zijn wij maar al te goed bekend met wind tegen. Met een elektrische fiets kunt u via simpele bediening de ondersteuning opschroeven en merkt u niets meer van de weerstand.

Lage instap of driewieler

elektrische fiets knop

Naast een duwtje in de rug kunt u misschien ook extra stabiliteit of een gemakkelijke instap gebruiken. Die combinaties zijn goed mogelijk. Een lage instap zorgt voor een minimale instaphoogte waardoor u uw been niet meer hoog op hoeft te tillen en is daarmee minder belastend voor heup- en kniegewrichten. Zelfs op een elektrische bakfiets stap je tegenwoordig zo op, u kunt dan bijvoorbeeld deze stevige Urban Arrow bakfiets kopen. Wanneer  het evenwicht ook een probleem wordt kunt u ook kiezen voor een elektrische driewielfiets, uiteraard ook met lage instap. Deze fietsen waren ooit aan de zware kant, maar door technologische ontwikkelingen zijn deze inmiddels al een stuk lichter en wendbaarder geworden. Kies voor een aluminium frame, dit is licht, maar toch stevig en kan tegen een stootje.

Elektrische fiets thuis proberen

Op zoek naar een passende elektrische (driewiel) fiets? Eentje met een lage instap en/of drie wielen? Via een fietsenspecialist kunt u een afspraak maken om een fiets bij u thuis te testen. Vrijblijvend kunt u een proefrit maken op het gewenste model. Het is altijd prettig om een testrit te maken in de eigen vertrouwde omgeving. En bovendien wel zo makkelijk, u hoeft niet helemaal zelf naar een fietsenzaak, de fiets komt naar u toe! En mocht er iets kapot gaan, dan worden ook de reparaties aan huis gedaan.

Veel fietsplezier!

Kortom, de elektrische fiets biedt u gemak, comfort en zorgt voor langer rijplezier! Graag geven we nog wat tips die u langer met plezier laten fietsen:

elektrische fiets les

  • Oefenen: Gaat u wel voor elektrisch en wilt u wel prettiger, comfortabeler en veilig blijven fietsen? De Fietsschool voor senioren van de Fietsenbond organiseert Fietsinformatiedagen en bemiddelt om een fietsdocent te vinden.
  • Routes: De voorbeleving start ook met dit overzicht van e-bike fietsroutes in Nederland. Deze fietsroutes zijn namelijk erg geschikt vanwege de lengte en het terrein.
  • Transport: Met behulp van een geschikte fietsendrager voor e-bikes kunt u makkelijk één of twee (elektrische) fietsen vervoeren. Ook met uw fiets in de trein komt u overal!
  • Extra wiel: Toch nog niet toe aan een elektrische fiets? We schreven eerder over fietsen op leeftijd op een ‘gewone’ fiets in dit artikel over fietsen met een extra wiel.
  • Steppen: Een elektrische step voor volwassenen is anders ook een gemakkelijke, leuke en veilige manier om u a naar b te verplaatsen, bijvoorbeeld op vakantie.
  • Fietsgymnastiek: Als u moeite heeft met fietsen of u zich niet zo fit voelt kunnen specifieke fietsgym-oefeningen u helpen. Dan stapt u onder andere soepeler op en af en bewaart u beter uw evenwicht. Informeer naar de mogelijkheden voor fietsgymnastiek in uw gemeente of welzijnsorganisatie in de buurt. Deze video geeft meer informatie:

Van A naar B, met of zonder fiets? Gebruik deze Keuzehulp Vervoer >>

Fietstips?

We hopen dat wij u met dit bericht verder helpen met de juiste keuze. Voor de bijdrage aan de technische aspecten bedanken we Forza fietsen voor het advies. Wat zijn uw ervaringen met langer blijven fietsen? Blijft u met onze tips inderdaad beter mobiel? Help anderen met uw ervaring in een reactie onder dit bericht. Lees hier verder over het verzekeren van uw elektrische fiets.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over de ‘elektrische fiets’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “Langer mobiel met een elektrische fiets. Van lage instap tot driewieler
 1. adang schreef:

  ik zie nergens een driewieler in uw bericht.

  • Robert Arnoldy schreef:

   Beste heer/mevrouw Sadang,

   Naast de uitleg kunt u via het de link ‘elektrische (driewiel) fiets’ in het bericht doorklikken naar een aanbieder. Zo komt u bijvoorbeeld uit bij de elektrische Driewieler Forza. Daarnaast kunt u in het genoemde artikel over een extra wiel ook driewielfietsen met trapondersteuning vinden. Veen fietsplezier alvast!

   Groet van het fietsredactieteam van Alleszelf.nl

 2. irene Martinus schreef:

  Ik voel het al kriebelen om weer te fietsen,zaaalig!

  Maar ben nu 82 jaar geworden en mijn evenwicht is ver te zoeken dus hoe doe je dat dan,fietsen???

  lieve groet,irene

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: