Relaxfauteuils en sta op stoelen: zo zit u lekker thuis

Relaxfauteuils en sta op stoelenHoe zit dat nou? U kent de reclames vast over blije mensen die er comfortabel bij zitten. In sommige gevallen zit er zelfs een BN-er lachend in zijn stoel. Zo’n luxe afbeelding zet je toch aan het denken over je eigen zitcomfort. Het is ook wel zo handig om vanuit stilstand ook weer makkelijk uit de stoel te komen. Of niet? Alleszelf.nl bekijkt daarom nut en noodzaak van de al redelijk ingeburgerde relaxfauteuils en sta op stoelen. Naast de verschillen en functies komen de voordelen en mogelijke vergoeding bij een functiebeperking aan bod om langer en beter thuis te ‘zitten’ en… steeds weer op te staan. De wensen van uw huisdier laten we daarbij buiten beschouwing. Laat u na lezing onder dit bericht weten of u het ziet zitten?

Innovatieve meubelen

De technologische vooruitgang heeft ook voor innovatieve oplossingen in de meubelindustrie gezorgd. Ook branchevereniging de Koninklijke CBM zet zich samen met haar leden actief in voor een sterke creatieve maakindustrie voor wonen en werken. Een van de belangrijke resultaten is de comfortabele stoel voor in huis. Er is een breed assortiment van deze relaxfauteuils en sta op stoelen beschikbaar ook met bijpassende relaxbanken. Ze zijn er voor elke smaak en inrichting. Belangrijker nog; de stoelen kunnen als extra hulpmiddel dienen als opstaan lastiger en onveilig wordt. Zelfs maatwerk is mogelijk. Let wel op: Niet elke relaxfauteuil is een sta op stoel…

Verschil tussen relaxfauteuils en sta op stoelen

De termen relaxfauteuils en sta op stoelen worden nogal eens door elkaar gebruikt. De naam lijkt de functie aan te geven maar naast de sta op stoel zijn er ook relaxfauteuils met een hulpmotor om u weer op de been te helpen. Dankzij zo’n verborgen hulpmotor kunt u op een ondersteunende, veilige wijze uit uw stoel opstaan en gaan zitten. Graag benadrukken we dat zelf blijven bewegen de basis is, zie ons bericht met de 10 belangrijkste beweegtips.

Wanneer nuttig

De ondersteunende functie heeft zijn nut bewezen voor mensen die:

  • moeite hebben om uit de stoel te komen;
  • meer risico lopen om te vallen bij het opstaan;
  • op voorhand rekening willen houden met verminderde spierkracht op hogere leeftijd.

Gezonde voordelen

De zitting van een relaxfauteuil verdeelt uw gewicht beter en ontlast de drukpunten op uw spieren en gewrichten. Doordat een relaxfauteuil flexibele standen heeft, kan dit samen een bijdrage leveren om:

  • al bestaande rugklachten te verlichten;
  • houdingsafwijkingen te voorkomen;
  • mogelijke vervormingen van de wervelkolom te voorkomen;
  • chronische nek-, arm- en beenpijn te verlichten.

De standen van een relaxstoel helpen om makkelijk te gaan verzitten om pijnlijke zitplekken te voorkomen. Zo kunt u ook simpel achterover leunen en uw benen omhoog tillen om de druk van pijnlijke lichaamsgebieden af te nemen.

Zitten en opstaan met steun gaat zo

U kunt makkelijk opstaan door gewoon op een knop te drukken. De relaxfauteuil steekt dan naar voren en naar boven uit en maakt daarmee een gelijkmatige, soepele, staande actie mogelijk. Gecontroleerd (weer) gaan zitten is daarmee ook mogelijk. De stoeldelen schuiven rustig terug en helpen u om op stabiele wijze te zakken en te gaan zitten. De zithandeling met steun laat u zo weer comfortabel zitten en beperkt stress op uw benen.

“Als u het even niet meer ziet zitten, sta dan op en maak een wandeling”

De functies van relaxfauteuils

Naast de mogelijke optie om makkelijk op te staan en te gaan zitten zijn er meer functies beschikbaar. Deze ‘kunstwerken’ bieden namelijk ook verschillende functies voor maximaal comfort. Zo kunt u verschillende zitposities instellen. De bediening kan handmatig of elektrisch. Bijvoorbeeld om tv te kijken, te eten of om plat te liggen. Als u ‘plat gaat’ doet u snel een dutje maar gebruik de ligstand niet om er lange tijd in te slapen. De standen zijn veelal ook bedienbaar met een draadloze afstandsbediening. Bij stoelversies met één motor treedt het voet- en ruggedeelte tegelijk in werking terwijl er ook luxe versies bestaan met maar liefst zes motoren. Daarbij bedient u elk onderdeel apart en is vaak ook een massagefunctie beschikbaar.

Bedenk dat de stoel met sta-op functie op stroom werkt. In plaats van een vast snoer naar het stopcontact kunt u ook een fauteuil met accufunctie kiezen; het snoer is dan alleen om op te laden. Tot slot zijn er zelfs fauteuils met een geïntegreerde USB-aansluiting en een warmte element in de stoel!

Een keur voor uw interieur

De fauteuils laten zich door de verschillende stijlen makkelijk combineren met het interieur van uw huis. Maak een weloverwogen keuze uit de designs, leersoorten, stoffen en de kleuren. Maak ook een praktische keuze. Zo trekken wol, katoen, linnen en viscose minder vuil aan maar verkleuren wel door lichtinvloeden. Kijk daarom ook naar alternatieven en moderne varianten als chenille, velours, bouclé en het gebruik van microvezels. Laat u hier goed over voorlichten. Met welk interieur combineert u uw nieuwe relaxstoel? Rustiek, klassiek of landelijk? Of gaat u eigentijds voor modern, industrieel of stedelijk? Vraag gerust of u de stoel op proef mag bekijken in uw eigen omgeving, zeker bij een duurder exemplaar!

Standaard of op maat ontworpen

Het spreekt voor zich dat een stoel op maat nog beter zit dankzij een perfecte zithouding. Voor een sta op fauteuil die persoonlijk op maat wordt gemaakt, past men de maatvoering aan uw persoonlijke eigenschappen zoals beenlengte, conditie, functionaliteiten en uw zitgedrag.

relaxfauteuils en sta op stoelen vergoedingVergoeding voor een aanpasbare sta-op fauteuil

U krijgt geen vergoeding voor stoelen met alleen een eenvoudige sta-op functie voor het gemakkelijker gaan zitten of overeind te komen. De verzekering vergoedt wel een ‘aan functiebeperking aangepaste stoel’. Deze aangepaste stoelen helpen bij ernstige zitproblemen zoals rompbalansproblemen, scoliose, spasticiteit en knie- of heupproblemen. Lees meer over de voorwaarden voor vergoeding van aanpasbare stoelenfauteuils op de hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Aanschaftips

Opmeten en proefzitten is noodzaak om maximaal plezier en profijt te hebben van relaxfauteuils en sta op stoelen. Online oriënteren is alleen maar goed maar bestel niet ongezien online. Neem de tijd in de showroom of zelfs aan huis en vergelijk goed op de prijs-kwaliteitsverhouding.

Merken en daarmee keuzes zijn er legio: Baenks, Chaircreator, Conform, De Toekomst, Feelings, Flexlux, Gealux, Henders & Hazel, Himolla, Hukla, IN.House, Löwik, Mecam, Montèl, Profijt Meubel, Pronto Wonen, ROM3, Stressless, Twice, Xonoo en nog veel meer. Het aantal aangeboden merken verschilt sterk per aanbieder. Bij veel webshops kunt u deze vergelijken op prijs, populariteit en vaak ook op stijl. Maar wanneer komt er een vergelijking op kwaliteit?

De prijzen zijn afhankelijk van kwaliteit, materialen, uitvoering en functionaliteiten lopen ver uiteen: van € 140,- tot maar liefst € 5.000,-. Een duurzaam exemplaar kost maar scheelt misschien wel een massagetherapie… Als u toch al een fauteuil of nieuwe zithoek wilt kopen neem dan deze stoelen ook mee als optie. U zit direct goed en het scheelt allicht op termijn in de kosten.

Persoonlijk zitadvies

relaxfauteuils en sta op stoelen zitadviesAls u er van overtuigd bent dat u een relaxstoel wilt aanschaf dan rest de juiste keuze. Een complete collectie relaxfauteuils troffen we bijvoorbeeld aan bij de Nederlandse zitspecialist Montèl. Zij bieden betaalbaar design en helpen om de ideale fauteuil samen te stellen in drie stappen zitadvies. Dat is wel zo handig want daar kunt u zelf ook op letten:

  1. Meten is weten: opmeten fysieke kenmerken;
  2. Wat is uw stijl: uw smaak en voorkeuren in design, types, kleur, materialen en comfort;
  3. Hoe relaxt u?: extra functionaliteiten in kaart gebracht.

Heeft u nog vragen of tips over comfortabel zitten en weer opstaan? Heeft u al ervaring opgedaan met een bepaald type relaxfauteuils of sta op stoelen? Laat dan hieronder uw reactie achter.

Verder lezen over fijn wonen:

Met dank aan Montèl voor technische input en gebruik afgebeelde foto’s.

Meer voor Huis & Tuin? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over ‘Relaxfauteuils en sta op stoelen’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: