De elektrische fiets is, voor veel mensen, de uitvinding van de eeuw. Zo’n fiets met trapondersteuning maakt het voor veel (oudere) mensen mogelijk om toch nog te genieten van een rondje in de buurt of verder weg. Ook wordt boodschappen halen op de fiets weer een stuk aangenamer. Een elektrische fiets is echter vaak een hele uitgave. In sommige gevallen koop je voor dat bedrag ook een leuke tweede- of derdehands auto. Maar het is het waard, toch? U geniet toch ook van de wind in de haren en de zon op uw gezicht? Uw elektrisch fiets verzekeren kan dat onbezorgde gevoel versterken. Staat uw dure fiets veilig tijdens het winkelen of een (strand)uitje? Alleszelf.nl laat u hieronder graag afgewogen uw keuze maken.
Is het verplicht om de elektrische fiets te verzekeren?
Het is niet verplicht om uw elektrische fiets apart te verzekeren, maar het wordt zeker aangeraden. Dit heeft natuurlijk te maken met de hoge aanschafkosten van de fiets. Bij een goede verzekering wordt minimaal de dagwaarde uitgekeerd na diefstal of schade. Er zijn diverse verzekeraars die verzekeringen voor elektrische fietsen aanbieden.
Valt een elektrische fiets onder de inboedelverzekering?
Een elektrische fiets valt meestal onder de inboedelverzekering van de verschillende verzekeringsmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld deze inboedelverzekering bij FBTO. Dat houdt wel in dat u aan een aantal voorwaarden dient te voldoen. Zo moet de fiets, wanneer deze niet gebruikt wordt, gestald worden in een goed afgesloten ruimte. Wanneer er dan een inbraak plaatsvindt, er brand uitbreekt of de accu van de fiets door waterschade (bij fikse neerslag of een gebroken leiding) kapot gaat, bent u verzekerd. Gaat u op pad met de fiets? Dan heeft u ook nog een andere verzekering nodig.
Een overzicht van diverse verzekeringen voor elektrische fietsen vindt u bij de Consumentenbond.
Een buitenshuisverzekering is een aanrader
Gaat u er met enige regelmaat op uit met de elektrische fiets? Dan is een buitenshuisverzekering een aanrader. U kunt met deze buitenshuisverzekering met een gerust hart de fietspaden in de buurt of verder weg verkennen. Maakt u schade aan uw eigen fiets? Dan is de verzekering er voor u om de schade zo snel mogelijk te vergoeden. Gaat u, in eigen land, op vakantie met de fiets? Ook dan is een buitenshuisverzekering zeker aan te raden. Deze verzekering is er namelijk niet alleen voor de elektrische fiets, maar ook voor alle spullen die u meeneemt. Zo kunt u heerlijk fietsen en vakantie vieren, zonder u zorgen te hoeven maken.
Wanneer valt de elektrische fiets niet onder de inboedelverzekering?
Uw elektrische fiets valt niet onder de inboedelverzekering wanneer deze buiten, bijvoorbeeld onder de niet afgesloten carport, geparkeerd staat. Het is dan verstandig om een aparte fietsverzekering aan te gaan. Is uw elektrische fiets verzekerd bij FBTO? Dan kunt u er van uit gaan dat de verzekering zal uitkeren bij diefstal wanneer u een slot heeft gebruikt dat minimaal een ART-2 certificering heeft. Ook wordt aangeraden altijd een extra slot, bijvoorbeeld een kettingslot te gebruiken. Dat geeft meer zekerheid dat onverlaten uw fiets met rust laten en dus ook meer zekerheid dat u nog langer kunt genieten van uw elektrische fiets.
Tip: Fiets gestolen? Registreer de diefstal dan in het Gestolen Objecten Register.
Hoe kiest u de perfecte elektrische fiets?
Wanneer u minder goed ter been bent, is het misschien lastig om erop uit te gaan om een elektrische fiets aan te schaffen. En zomaar online iets bestellen, dat valt ook nog niet mee. Er zijn diverse leveranciers van elektrische fietsen die graag bij u langskomen voor een uitgebreide demonstratie en een proefrit. Zo kiest u gemakkelijk en veilig uw perfecte elektrische fiets.
We hopen dat u nu een goede keuze kunt maken. Heeft u zelf nog aanvullende suggesties? Geef ze dan hieronder aan ons door!
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over elektrische fiets verzekeren?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Dit artikel is een samenwerking.