Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de Wmo-loketten Nederland. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.
Soorten ondersteuning
De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. Sinds begin 2019 geldt er in de Wmo een abonnementstarief. Dit is een vaste eigen bijdrage van € 19,00 per maand (in 2020) voor ‘maatwerkvoorzieningen’. Dit is ongeacht het inkomen of het vermogen. Voor algemene voorzieningen mag de gemeente echter een andere bijdrage vragen. Zo zijn er gemeenten die bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp als algemene voorziening aanbieden. U kunt bij uw gemeente vragen of u een maatwerk of algemene voorziening heeft.
De ondersteuning kan bestaan uit:
- Begeleiding
- Dagbesteding
- Ondersteuning van mantelzorgers
- Aanvraag hulpmiddel voor langdurig gebruik (aangepaste fiets, rolstoel, scootmobiel)
- Gehandicaptenparkeerkaart
- Huishoudelijke hulp
- WMO-taxipas
- Mantelzorgcompliment
Wmo: dichtbij voor maatwerk
Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen. Daarnaast kunnen sociale wijkteams ook deze dienstverlening uitvoeren.
Verantwoording Wmo-loketten Nederland
De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten. In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.
Overzicht alle Wmo-loketten Nederland
U kunt het Wmo-loket in uw gemeente op 2 manieren vinden:
1. In deze actuele lijst met het Wmo-loket in uw gemeente door in het filtermenu bij ‘Dekkingsgebied’ uw gemeente in te tikken. Dan staat het Wmo-loket tussen het zoekresultaat.
Naar elk Wmo-loket in Nederland >>
2. Via onderstaande tabel met links naar de gemeente van uw keuze. U kunt de zoek- en sorteerfunctie vinden om uw gemeente terug te vinden. Gebruik daarbij de officiële naam van uw gemeente, eventueel rekening houdend met nieuwe gemeentenamen na een gemeentelijke herindeling.
NB: gebruik van de contactgegevens is voor eigen risico; controleer altijd zelf of uw e-mail aan de gemeente is aangekomen! Alleszelf.nl hoopt u ook met dit overzicht van alle Wmo-loketten Nederland te helpen voor zelfstandigheid tot op de hoogste leeftijd.
Blijf op de hoogte, schrijf u HIER in voor onze nieuwsbrief.
Ik ben slecht ter been en heb geen eigen vervoer.
Voor verschillende behandelingen kan ik geen gebruik maken van openbaar vervoer om op de plek van behandeling te komen.
Mij lijkt dat de hulp van een taxi een mogelijkheid bied die ik nodig heb. Hiervoor is een pasje van de gemeente nodig. Hoe kom ik aan zo’n pasje.