De 89-jarige die eropuit ging en genoot van een natuurhuisje

natuurhuisje eropuitDat klinkt als een nieuw boek. Maar nee, die moeder met een respectabele leeftijd dat is die van mij. Samen met mijn drie broers en zus ben ik trots op haar zelfstandigheid en energie. Na een een aantal zware zorgjaren voor mijn vader woont zij in haar vertrouwde buurt maar nu wel gelijkvloers in een eigen flat. Zo kijkt zij nog steeds uit op de bossen en duinen van Kennemerland. Het is fijn om te zien dat zij ondanks afnemende mobiliteit actief blijft en veel sociale contacten onderhoudt. De actieradius wordt alleen wel wat kleiner en daarom ga ik graag met haar wat verder op pad om nieuwe herinneringen te maken. Dat is geen mantelzorg maar gewoon een hele leuke moeder-zoon activiteit. Dit keer boekte ik een natuurhuisje in de prachtige natuur van Drenthe. Reist u mee?

Eropuit naar een natuurhuisje

‘Drenthe? O wat leuk, daar gingen we vroeger ook altijd naar toe!’

Ik hoop u met dit verslag van ons weekendje weg in de natuur te inspireren om er vaker samen op uit te gaan. Voor een ieder verschilt natuurlijk de situatie en de mogelijkheden om eropuit te trekken. Financiën en fysieke beperkingen bijvoorbeeld… Samen is er in ieder geval direct al veel meer mogelijk. Die uitdaging ging ik althans dit weekendje weg graag aan met moeders.

Ons uitje is meestal wat overzichtelijker; we doen een potje scrabble, bezoeken samen een museum of gaan ergens gezellig uit eten. Afgelopen zomer kreeg ik haar nog zover om in de Loosdrechtse plas te zwemmen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt; er bestaan volop keuzemogelijkheden om er op uit te trekken en uit te gaan, zorgvakanties en single op reis kan natuurlijk ook.

Genieten van een natuurhuisje

Rust, ruimte en natuur

Een weekendje weg is de ideale manier om even helemaal te ontspannen. Die paar dagen voelen zo als een lange vakantie! Niets hoeven, weg van de drukte en liefst in onze mooie natuur. Ik had eerder al gehoord van het aanbod van vakantiehuisjes in de natuur. Deze natuurhuisjes onderscheiden zich van andere huisjes door de ligging  in de natuur en vooral niet in een groot, druk vakantiepark. Het leuke is dat je zelf bepaalt wat je doet en je kunt je activiteiten daardoor goed afstemmen op de persoonlijke wensen en mogelijke beperkingen. Zo kies je bijvoorbeeld zelf of je wilt gaat vissen of of dat je liever vogels kijkt tijdens een passende wandeling.

Online boeking natuurhuisje en de opties

Op de website van Natuurhuisje.nl vond ik zo’n bijzondere accommodatie in de natuur. Je selecteert er makkelijk op een land binnen Europa, een meer lokale bestemming of een natuurgebied. Naast de vaste opties als reisdata en -gezelschap en type huisje is de optie aantal slaapkamers en voorzieningen erg handig. Zo kan je extra filteren op rolstoel toegankelijk, vaatwasmachine en duurzaamheid.

Mijn keuze? Een vrijstaand natuurhuisje in Zorgvlied te Drenthe vlakbij het Nationaal Park Drents Friese Wold. Ik miste bij het boeken en vooraf eigenlijk alleen de bekende VVV-informatie van de omgeving en voorzieningen zoals een supermarkt maar Google bood daarvoor ook uitkomst. Zeker goed om dit te doen voordat je definitief boekt. Zo vond ik een toegankelijk familiepad door het bos vanaf het Bezoekerscentrum en zag dat er in Appelscha een uitkijktoren is met lift! Ook in het huisje schijnen nog tips voor op stap te liggen… Genoeg te doen dus!

Een boom per nacht

natuurhuisje boom geplantExtra passend voor alle natuurliefhebbers: met onze boeking bleek dat we twee nieuwe bomen hebben geplant als bijdrage aan een groenere planeet. Natuurhuisje plant namelijk voor elke geboekte nacht een nieuwe boom!

Niet vergeten

Vooraf heb ik even gevraagd naar speciale (dieet)wensen voor de boodschappen vooraf. ‘Iedereen is zo jaloers’, kreeg ik ook nog even mee, leuk he? Neem naast de zaken van de bekende paklijst voor het natuurhuisje ook mee:

De reis zelfnatuurhuisje ontbijt

Mijn moeder heeft de rijbewijskeuring tijdig en heeft nog een eigen auto. Toch reist zij liever met de regiotaxi en de Valys als de afstand te groot is en de route wat druk en ingewikkeld. Ditmaal kwam zij toch liever met de auto over de vertrouwde A9 en A2 naar mij gereden voor onze date. Met in de kofferbak: een wandelstok en de vertrouwde rollator waar zij graag ook tussendoor op uit rust.

familiepadHet natuurhuisje voldeed bij aankomst geheel aan de omschrijving en de foto’s op de site; rustiek van buiten en van binnen mooi gerenoveerd, ook met een frisse inrichting. Alles was erg schoon, netjes en voor het bereiden van onze eerste avondmaaltijd was alles aanwezig. Na een ontbijtje met uitzicht op het bos bezochten we het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Om het hele familiepad van 2 km af te kunnen leggen, kozen we toch maar voor een handige Handy-car(e) die je zo mag pakken. Gelukkig mochten we een kussentje en een paar schapenvachten lenen om in stijl warm te blijven.

natuurhuisjeDaarna genoten we van het (wel wat mistige) uitzicht vanaf de Bosbergtoren in Appelscha. Het weer zat niet zo mee vervolgens dus we speelden een potje Scrabble in ons gezellige huisje en dineerden daarna bij een eetcafé in de buurt. Zo vliegt een dag om he. ‘Leuk bedacht en goed verzorgd’, gooide mijn moeder eruit bij thuiskomst. Ik hoop de volgende keer wel op een heldere hemel om sterren te kijken; de omgeving staat namelijk in de top drie van donkerste en helderste plekjes van Nederland!

In het gastenboek van het natuurhuisje schreef mijn moeder:

“Als moeder genoten van huis en omgeving en vooral ook van de goede zorgen van mijn zoon. Een uitstekende mantelzorger!” | Oma Arnoldy

eropuit natuur en kunst

Nou, daar doe je het voor natuurlijk! Op zondagmiddag bezochten we op de weg terug ook nog de jubileumtentoonstelling in Museum Belvédère te Heerenveen met hoogtepunten uit de collectie.

Meer ontmoetingsgelegenheden >>

Tijd voor actie

Verras elkaar, trek de agenda en plan wat in. Voor onze trouwe lezers: via deze link krijgt u 10 euro terug op de eerst volgende boeking van een natuurhuisje. Gaat u binnenkort ook een weekendje weg, heeft u ervaring met een natuurhuisje of tips om er samen op uit te blijven gaan? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over het natuurhuisje?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “De 89-jarige die eropuit ging en genoot van een natuurhuisje
  1. Ria van den Bent-Foppen schreef:

    Met interesse gelezen omdat mijn geboortedatum ook al enige tijd geleden is. 21-08-1931.

    Onderneem nog veel dingen. Ria

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: