Geheugenspelletjes om te onthouden. Train uw hersenen!

geheugenspelletjesHet is een feit: zodra we ouder worden, gaat ons geheugen erop achteruit. De werking van ons geheugen is complex maar voor verbetering vatbaar. Rust roest en helemaal voor uw hersenen! Daarom is het belangrijk uw hersenen actief te houden tot de hoogste leeftijd. Vitaal blijft u door beweging, goede voeding en sociaal contact maar ook door regelmatig te ‘braintrainen’. Oefen in het beter onthouden met deze geheugenspelletjes.

Wilt u updates ontvangen zoals dit artikel over geheugenspelletjes?
Klik HIER en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Verschillende onderzoeken bevestigen nut en noodzaak van zulke geheugentraining. Gelukkig zijn er allerlei plezierige geheugenspelletjes en brain games om uw geheugen extra te trainen. Een nuttige activiteit, zeker op een regenachtige dag. Zo’n hersenoefening kan met een traditioneel bordspel, door te puzzelen, via een tv-programma en online, ook via handige apps. Alleszelf.nl dook voor u in de spelletjeskast en zet de verschillende mogelijkheden op een rij, samen met gezonde lees- en leertips. Welk spel gooit voor u de hoogste ogen?

Effect geheugenspelletjes onderzocht

Uit onderzoek is gebleken dat je mentaal langer fit kan blijven door regelmatig je hersenen te prikkelen. Geheugenspelletjes trainen het geheugen en verscherpen daarmee de geest en houden uw hersenen fit. Twee voorbeelden van het positieve effect van ‘brain training’:

 • De Amerikaanse Alzheimer Society onderschrijft het effect van ‘braingames’ en puzzelen. Zo verwijzen zij ook naar het populaire online braintrain programma Lumosity. Elliot Berkman, hoogleraar psychologie aan de University of Oregon, onderzocht het effect van brain games. Hij publiceerde dit in de Journal of Neuroscience. Zo bleken brain games de prestaties van de benodigde taken voor die games te verbeteren.
 • Ouderen worden alerter en kunnen langer hun aandacht bij een taak houden na het spelen van een video-racespelletje. Dat blijkt uit publicatie van een onderzoek in 2013 van de universiteit van Californië in Nature.

“Als je niet wordt uitgedaagd, daalt de stofwisseling in het brein die juist nodig is voor de geestelijke alertheid.” | Erik Scherder​, hoogleraar neuropsychologie

Overtuigd? Dan is het de hoogste tijd voor onderstaande hersenkrakers, breinbrekers en nog veel meer oefeningen. Ze zijn er op het gebied van taal, rekenen, inzicht, concentratie, focus, denksnelheid, geheugen en logica! Ook leuk als u gewoon houdt van spelletjes spelen. Het overzicht is ter inspiratie en niet allesomvattend. Welk geheugenspelletje heeft uw voorkeur? Deel uw tip of ervaring onder dit bericht.

1. Bordspellen en puzzelspellen

geheugenspelletjes memoryGeheugenspel Memory

Het legspel Memory speelt u met twee tot en met vier spelers. Een spel duurt afhankelijk van de hoeveelheid kaartjes zo’n  kwartier tot een half uur. Dit spel is ook heel geschikt om met de (klein)kinderen te spelen. Er zijn veel verschillende soorten memory alleen met dezelfde regels. Om het uzelf moeilijk te maken kiest u een versie met veel paren. Dat dwingt u van veel kaartjes te onthouden op welke plek ze liggen. Naast geluk helpt een steeds beter geheugen om te winnen!

Scrabble

Ook creativiteit met taal traint de hersenen. De klassieker Scrabble kent ook diverse spelvarianten. Probeer ook eens de digitale versie, Wordfeud (zie onder apps).

Escape room

Puzzelspellen vragen om snel en logisch na te denken om tot een oplossing of een volgende zet te komen. Maar ook “out of the box” denken en tussen de regels door kunnen lezen helpt. Bekend  zijn de Escape Rooms op allerlei locatie, momenteel een hype. Voor thuis is het gezelschapsspel Escape Room uitgebracht, wel zo toegankelijk!

Diverse breinkrakers

Ook denkspellen houden u scherp. Deze zijn er ook om alleen te spelen op een moment dat het u schikt. Wij vonden deze breinbrekers voor volwassenen.

2. Online geheugenspelletjes

geheugenspelletjes speluitleg

Speluitleg

Bent u op zoek naar de leukste spelletjes op het internet? We vonden de handige site Speluitleg met een breed overzicht van (online) spelletjes, spelregels en speluitleg. Zo kunt u zelf ontdekken welk spel u het leukst vindt.

U kunt er gratis online spelletjes spelen en inspiratie vinden voor leuke, klassieke spelletjes.

Neurocampus

Doe 10 minuten per dag aan hersengymnastiek met brain training zoals met deze online gratis breinbrekers en hersenkrakers.

BrainGymmer

Dit is een online brain training programma om brain games, brain tests en brain teasers te doen. Door oefeningen uit de wetenschap te vertalen naar games, wordt brain training leuk en uitdagend. Verbeter in tien minuten per dag uw dagelijkse cognitieve vaardigheden.

3. Denksport

geheugenspelletjes denksport

Puzzelen

Vul voor de nodige variatie een kruiswoordraadsel, sudoku, doorloper of cryptogram in. Daarmee doet u op een leuke en makkelijk wijze aan geheugentraining. Dit zorgt voor een verbetering van cognitieve functies. Puzzelen is in Nederland enorm populair! Ruim 65% van de Nederlandse bevolking boven de 15 jaar puzzelt (bron: NIPO).  Dus in maar liefst 4,9 miljoen huishoudens buigt iemand zich wel eens over een puzzel.

Puzzels treft u uiteraard aan in kranten en bladen maar ook in de app stores. Voor elk niveau en elk moment is het handiger om een puzzelboekje aan te schaffen in de winkel of online. Zoek uitdaging in deze oefeningen door bijvoorbeeld de tijd te verbeteren waarbinnen je de oefening kan oplossen. Op de site van Denksport staan hersenkrakers voor ieder niveau.

“Puzzels zijn als kippensoep voor het brein” | Marcel Danesi, hoogleraar semiotiek en antropologie Universiteit Toronto / auteur ‘Extreme Brain Work Out’.

Legpuzzels

Ook een legpuzzel laat de hersens kraken. Om het leuk en grappig te houden, kiest u voor een van deze grote Jan van Haasteren puzzels van 1000 – 5000 stukjes.

Dammen en schaken

Dammen en schaken laten de hersenen kraken Met deze zinnige denksportactiviteiten bevordert u uw denkvermogen. Er is namelijk inzicht voor nodig en u moet vooruitzien.

“Hoe meer je je brein uitdaagt, hoe meer contactpunten je krijgt en hoe sterker die zijn. Hoe meer reserves, hoe beter je klappen kunt opvangen van het verouderingsproces.” | Dick Swaab, hersenonderzoeker

4. Kaartspellen zijn ook geheugenspelletjes

geheugenspelletjes bridgeOok de verschillende kaartspellen stellen het geheugen op de proef. Veel kaartspellen worden gespeeld met de bekende voorbeeldkaarten met de icoontjes harten, ruiten, schoppen en klaveren. Zo moet u bij bridge of rikken slagen halen en bij andere kaartspellen weer zoveel mogelijk punten (hartenjagen en klaverjassen). Via internet kunt u 24/7 bridge oefenen tegen de computer. Ook zijn er uitstekende websites om bridge te leren en ook tablet apps. Deze zijn geschikt voor beginners, om biedingen te oefenen of te spelen met échte tegenstanders.

Bij patience (bijv. Freecell) en joker moet u weer zoveel mogelijk kaarten wegspelen. Maar er zijn ook kaartspellen die hun eigen set kaarten hebben. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten kwartetspelletjes of het ruilkaartspel Magic: The Gathering. Tot slot speel je UNO net als een van deze digitale spelletjes op afstand die je kunt kiezen. Dit heeft een heel eigen spelprincipe en bijbehorende spelregels net als skip-bo.

5. Apps voor geheugenspelletjes

Lumosity hersentraining

geheugen spelletjes lumosityTest uw geheugen, concentratievermogen en meer. Meer dan 70 miljoen mensen over de hele wereld gebruiken deze hersentraining van Lumosity. Het combineert diverse cognitieve spelletjes in een dagelijks trainingsprogramma om uw hersenen uit te dagen. De spelletjes passen zich aan op basis van uw unieke prestaties. Dat geeft elke keer weer de uitdaging in een breed scala aan cognitieve opdrachten.

Download in store:
Google play (voor Android-tablet of -telefoon)
Apple App (voor Apple-tablet of -telefoon)

MAX Geheugentrainer

max geheugentrainerEen laagdrempelige manier om gratis het brein te trainen. Leuke én uitdagende app, gebaseerd op het populaire tv-programma van Omroep MAX. Met het Boodschappenspel, Letterregen en Zoekplaatje.

Download in store:
Google play (voor Android-tablet of -telefoon)
Apple App (voor Apple-tablet of -telefoon)

Einstein Hersengymnastiek

einstein hersengymnastiekHoud uw hersengebieden in beweging met deze brain trainer. De applicatie bestaat uit meerdere spelletjes, in vier verschillende categorieën: logica, geheugen, rekenen en inzicht. Achteraf kan de gebruiker zelf inzien hoeveel vooruitgang er is geboekt. Alle 30 oefeningen voor hersenactiviteit zijn getest tijdens de ontwikkeling van het programma ‘Hersengymnastiek’ samen met het Industry University Research Project en neurowetenschapper Professor Dr. Kawashima.

Download in store:
Google play (voor Android-tablet of -telefoon)
Apple App (voor Apple-tablet of -telefoon)

Wordfeud

braingame wordfeudDeze app is de online variant van Scrabble en wordt door gebruikers over de hele wereld gespeeld. Het spel is (met reclame-onderbrekingen) gratis als app te downloaden Tegen betaling is een reclamevrije versie verkrijgbaar. Op app.nl kun je een review van Wordfeud lezen.

Download in store:
Google play (voor Android-tablet of -telefoon)
Apple App (voor Apple-tablet of -telefoon)

Meer tips naast geheugenspelletjes

 1. De geheimen van ons geheugen: Lees hoe je van alles kunt onthouden in dit boek van de Duitse geheugentrainer en neurowetenschapper Boris Konrad, verbonden aan de Radboud Universiteit. Van beelden opslaan en een geheugenpaleis bouwen tot jezelf testen, genoeg slapen en blijven proberen…
 2. Haperende hersens voorkomen uit het drieluik over dementie door specialist ouderengeneeskunde Annetje Bootsma
 3. Tips van een topchef: gezond eten – van levensbelang! Naast een spel helpt ook goede voeding bij de geestelijke gezondheid. Een smakelijke gastbijdrage van Paul van Staveren.
 4. Zo helpen eten en drinken om langer zelfstandig te blijven van onze redactie. Alle handelingen die we steeds doen om te eten en drinken, zijn naast geheugenspelletjes ook een ideale oefening om vaardigheden te behouden.
 5. Beweeg! Tip 8 om langer thuis te wonen van Nicolien Reith. Ook regelmatig bewegen vertraagt het ouder worden en zorgt ervoor dat u minder snel last krijgt van allerlei kwalen.
 6. Meer sociaal contact op hoge leeftijd  van onze redactie. Alle interacties vormen samen je geheugen. Met sociale interactie kun je ook depressie en stress bestrijden.

Meer sociale contacten? Bekijk hier de mogelijkheden voor Ontmoeting >>

Tot slot

Hebben we u enthousiast(er) gemaakt om uw geheugen gezond en sterk te houden? Laat het weten onder dit bericht en elke tip is welkom. Dat houdt ons ook scherp!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘geheugenspelletjes’? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “Geheugenspelletjes om te onthouden. Train uw hersenen!
 1. Jetty Polanen schreef:

  Ik heb de pro-versie gekocht en betaald maar zie nergens een reactie daarop.

 2. B de Min schreef:

  Mijn partner heeft een herseninfarct gekregen.
  Wij spelen nu iedere dag 1 keer Pim.Pam.pet.
  Nu nog erg intensief maar wel leuk en gezellig samen te doen.

 3. Kizi Mizi spellen schreef:

  Interessant artikel! Het belang van het trainen van onze hersenen kan niet genoeg benadrukt worden. Deze geheugenspelletjes lijken een leuke en effectieve manier om onze cognitieve functies te verbeteren. Ik ben benieuwd naar de specifieke spelletjes en technieken die in het artikel worden besproken. Het is goed om te weten dat we actief kunnen bijdragen aan het behouden van een scherp geheugen. Ik kijk ernaar uit om meer te leren en deze spelletjes in mijn dagelijkse routine op te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: