Gezond leven en het belang van preventie

gezond levenVeroudering heeft invloed op alle lichaamsfuncties. Zo zien en horen we steeds minder als we ouder worden. Het geheugen vertraagt, we worden stijver en vallen sneller. Leeftijdsgebonden gehoorverlies is het trapsgewijs verliezen van het kunnen horen van geluiden. Een gehoorapparaat kan dit dan corrigeren. Veel oogziektes en afwijkingen zijn ook gerelateerd aan het verouderingsproces. Zwakker wordende beenderen worden veroorzaakt door Osteoporosis oftewel botontkalking. Alleszelf.nl geeft graag aandacht aan de verschillende mogelijkheden van preventie waaronder voeding en bewegen voor een gezond leven.

Gezond leven en acceptatie

Leeftijd is slechts een getal. We kunnen niets veranderen aan onze leeftijd, maar wel aan hoe we naar onze leeftijd kijken en het beleven. We zijn zo oud zoals we ons voelen. Er zijn ook veel goede remedies en behandelingen voor de meeste aandoeningen. Nog beter is het om preventief te werk te gaan en te zorgen dat een aantal aandoeningen minder of zelfs geen kans krijgen.

Kijk op virussen

We zijn meestal nonchalant bij bepaalde virussen en zien het als een noodzakelijk kwaad dat zich eens per jaar voordoet. Een paar weken met griep onder de wol en het virus is overwonnen… Sommige mensen, waaronder ouderen lopen echter meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Daarom krijgen mensen vanaf 60 jaar jaarlijks in oktober de griepprik aangeboden. Omdat het virus verandert, moet het vaccin wel elk jaar aangepast worden aan de meest recente virustypen.

Immuunsysteem en afweerveroudering

Veroudering is te zien aan een afname van de voorraad T-cellen en hun functioneren, ook wel afweerveroudering genoemd. Veroudering heeft effect op alle cellen in ons lichaam, dus ook op onze afweercellen. Een gezond afweersysteem valt virussen en bacteriën aan, zorgt dat wonden helen en beschermt zo het lichaam. Het zorgt er ook voor dat zo’n aanval op een goed moment weer stopt. Vooral bij mensen ouder dan zestig jaar begint de kans op onbalans tussen aanval en demping op te spelen. Ze zijn dan vatbaarder voor bacteriële en virale infecties.

Omdat het afweersysteem minder goed gaat functioneren, reageren ouderen minder goed op vaccins, zoals de griepprik. Dit komt doordat de T- en B-cellen die specifieke bescherming bieden, op hogere leeftijd minder goed in staat zijn een geheugen op te bouwen. Ook het vermogen om nieuwe antistoffen te produceren vermindert op hogere leeftijd.

Preventie

gezond leven bewegenDe remedie om langer gezond te blijven, is op zich bekend: minder en gezond eten, meer bewegen en gezonder leven door niet roken (of zo nodig gebruik van de minder schadelijke e-sigaret) en matig alcohol. In preventief opzicht is juiste voeding een belangrijke factor om het immuunsysteem te versterken. Een uitgebalanceerd dieet omvat:

 • enkelvoudig onverzadigde vetten (noten, zalm, tonijn, olijfolie)
 • zuivelproducten
 • eiwitten
 • koolhydraten
 • vitamines, mineralen en
 • minstens vijf porties fruit en groenten per dag.

Gelukkig zijn er ook supplementen die als aanvulling op de juiste voeding bij dragen aan de ondersteuning van de weerstand. De alles in 1 vitamine is een multivitamine waar ouderen baat bij kunnen hebben hebben om gezond en vitaal te blijven. Het ondersteunt de botten en spierfunctie en houdt de weerstand, het energieniveau en het geheugen op peil. Preventie is altijd beter dan genezen.

Weetje: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen gezonder zijn dan andere soorten fruit. Varieer met fruitsoorten, dat is beter!

Wat is uw kijk op een gezond leven?

We zijn benieuwd wat u onderneemt voor een gezond leven en wat u wellicht nu anders gaat doen. U kunt hieronder uw ervaring en tips delen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over gezond leven?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Gezond leven en het belang van preventie
 1. Cees Braat schreef:

  Een gezond leven is ook een gezonde geest in een gezond lichaam.
  Alcohol gebruik, kan ontspannend werken. Met medicijn gebruik, is het beter om dit achterwege te laten. Met hoge bloeddruk, kan het verstandig zijn om een hartfilmpje te laten maken zo kun je problemen voor komen. Ik heb het dan ook ondervonden. Verdikking en verkalking op de slagader. Net op tijd een nw hartklep gekregen.
  Uz/Antwepen. (2016) Nu een normale bloeddruk. Verder nog een heup ingreep die nodig zal zijn om weer wat normaler te kunnen lopen bukken en staan. Fietsen gaat nu niet goed meer. Dus heb ik daarvoor een hometrainer. Die dagelijks gebruikt wordt. Rollator er bij om te kunnen gaan zitten als het aan de kassa te druk is. Om mij heen kijkend, heb ik het nog niet zo moeilijk vergeleken met andere. C.Braat (22-10-1946)

 2. Pieter Vonk schreef:

  Ik vind het belangrijk om gezond te leven, dan geniet je meer van het leven. Niet roken, geen alcoholische dranken of slechts af en toe bij gelegenheden en dan wijn of bier. Regelmatig, liefst dagelijks wandelen en fietsen en wat mijn voeding betreft, ik ben vegetariër en gebruik het voeding supplement Life Plus. Heb wel de rheumavorm Bechterew, en daarom een kromme rug, maar heb daar gelukkig allang geen pijn meer aan en kan me goed bewegen wat lopen en fietsen betreft. P.Vonk (22-09-1933).

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: