Kaartje sturen naar ouderen: Zes leuke tips voor echte post

kaartje sturenZeg nou zelf, het is toch gewoon heel erg leuk als er een handgeschreven brief of ansichtkaart op de deurmat valt? Ouderen beleven zulke post ook elke keer weer als een cadeautje in de brievenbus. Het is zeker een attente wijze van contact en als het met regelmaat gebeurt, wordt mogelijke eenzaamheid minder gevoeld. Dit belang lijkt in tegenstelling tot de ontwikkelingen in de postmarkt. Naast de posttrends geven we hieronder graag zes leuke ideeën mee om toch een kaartje te sturen. Stuurt u ook een kaartje en beter: met regelmaat?

Kaartje sturen tegen de trend in

Meer digitale verzending

Het versturen van post heeft al jaren een neergaande lijn. Niet alle ouderen vinden dat een prettige ontwikkeling omdat digitale verzendingen ook andere vaardigheden vragen. Digitale verzendingen hebben echter vaak de voorkeur omdat het nu eenmaal sneller en goedkoper is. Zo proberen de belastingdienst en bankinstellingen het proces van digitale verzending te vergroten door steeds minder gebruik te maken van de reguliere postbezorging. Navraag leerde dat de grootste enveloppenfabriek van de Benelux, Koninklijke Van der Most, nog steeds anderhalf miljard enveloppen per jaar produceert! Daar horen ook de bekende blauwe enveloppen voor de Belastingdienst bij naast die van bankinstellingen, overheidsdiensten en verzekeringsmaatschappijen. Van der Most geeft echter eerlijk aan dat de productie van enveloppen geen groeimarkt meer is.

Minder postbussen

Het aantal postbussen is in Nederland in vijf jaar gehalveerd. Er staan er nu ongeveer 10.000. Was vroeger de norm om maximaal 500 meter te lopen voor de dichtstbijzijnde postbus, nu is deze norm verlegd naar één kilometer. Reden is de krimpende postmarkt en het reduceren van de kosten. Brievenbussen worden wel meer op strategische plekken geplaatst, bijvoorbeeld bij de supermarkt, een winkelgebied of bij een Post.nl locatie. Brievenbussen bij zorginstellingen en ziekenhuizen zijn gelukkig blijven staan. Om rolstoelgebruikers te bedienen, blijven er ook verspreid over heel Nederland verlaagde brievenbussen beschikbaar.

Internetgebruik 75-plussers lager

Volgens recente CBS-cijfers gebruiken 1,2 miljoen Nederlanders nooit internet. Het gaat om 8 procent van alle Nederlanders vanaf 12 jaar. Dat zijn zeker niet alleen maar ouderen, maar de 75-plussers zijn oververtegenwoordigd. Met papieren post kon een deel van deze burgers zich nog prima redden. Nu dwingt de digitalisering hen alsnog elders hulp te zoeken, als die al beschikbaar is. Bij de belastingdienst kunnen zij nog wel aangeven de communicatie liever per post te ontvangen. Ook de ING blijft op verzoek gratis papieren afschriften verzenden. Dat verzoek kan wel alleen online ingediend…

Een leuk kaartje sturen kan op zes manieren

Tegen de trend in is het dus wel zo fijn dat er organisaties zijn met leuke projecten om een kaartje sturen te stimuleren. Ook een vaste penvriend is mogelijk te vinden! Deze zes initiatieven vonden wij en maken het u wel heel gemakkelijk:

1. Project Postmaatje

Dit project richt zich terecht op de kracht van post! Vanuit het gevoel ‘post maakt blij:)’ is in 2014 Project Postmaatje gestart. Het gaat voornamelijk nog om eenmalige acties, te volgen via hun Facebook pagina. Zowel schrijvers als ontvangers kunnen zich direct aanmelden via de site. Zij vragen u als schrijvers om 4-8 keer per jaar post te verzenden maar 1 keer per maand of speciaal als of met een moederdagcadeau mag natuurlijk ook!

2. Omapost

Met Omapost stuurt u rap en eenvoudig een écht kaartje en dat vanaf uw telefoon. Naar oma, opa of een ander die u lief heeft. Als u een tijdje geen kaartje verstuurd dan ontvangt u een herinnering. Dat zorgt er ook voor dat u de mensen die belangrijk voor u zijn vaker spreekt. En u hebt ook iets extra’s om over te praten.

3. De Grote Kerstkaartenactie

Het Nationaal Ouderenfonds en PostNL organiseren samen deze actie gericht op ouderen die de feestdagen alleen door brengen. In iedere straat woont gemiddeld meer dan één oudere die zich eenzaam voelt, ook bij u in de buurt. Een kaartje van een vriendelijke onbekende kan veel voor hen betekenen. Doet u mee? Stuur een kerstkaart naar eenzame ouderen. en de Grote kerstkaartenactie.

4. No Facebook

Ook het initiatief No Facebook is van het Ouderenfonds, ingegeven omdat sommige ouderen maar één keer in de maand een sociaal contact hebben. Een kaartje sturen kan naar iemand die het uiteraard leuk vindt om een kaartje te krijgen. ‘Bijvoorbeeld een oom voor wie u mantelzorger bent?’, zoals de site vermeld. U steunt tegelijkertijd het Ouderenfonds en extra doneren is natuurlijk ook welkom!

5. Postcrossing

Een kaartje ontvangen uit het buitenland is helemaal leuk. Via Postcrossing kunt u zich zelf aanmelden om uit de hele wereld kaartjes te ontvangen. Zo stuurt u zelf een kaartje naar iemand in Portugal in ruil voor een kaartje van een Canadees… Grenzeloos plezier gegarandeerd!

Andere vormen van contact en ontmoeting >>

Groetjes uit…

We hopen dat u ook de groeten gaat doen. Welke ervaring heeft u met de digitalisering en de vijf leuke manieren om een kaart te posten? Kent u er nog meer? Laat het ons en de lezers weten onder dit bericht.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: