singlereizenOok wanneer u geen partner of ander reismaatje heeft, kunt u met vakantie. Veel groepsreizen worden speciaal voor alleenstaande ouderen georganiseerd. Een prachtige gelegenheid om het reizen te combineren met het aangename gezelschap van leeftijdsgenoten. We presenteren in dit artikel over singlereizen het actuele aanbod. We hebben de reizen zelf niet getest maar zijn wel benieuwd naar uw ervaringen. Die kunt u kenbaar maken onder dit artikel.

Singlereizen: het beste medicijn tegen eenzaamheid

Een groot nadeel van het bereiken van een hogere leeftijd is dat de sociale omgeving kleiner wordt. Volgens onderzoek van TNS/NIPO (2012) voelt een kwart van de 55-plussers in Nederland zich eenzaam. Een werkkring is er op hogere leeftijd vaak niet meer en door overlijden van partner en vrienden neemt het aantal vanzelfsprekende contacten onder ouderen af. Ook lichamelijke beperkingen kunnen ertoe leiden dat deelname aan activiteiten lastiger wordt, waardoor men ook minder mensen ontmoet. Het aangaan van nieuwe contacten wordt minder vanzelfsprekend, terwijl dat vroeger vanzelf leek te gaan. Ons advies: ga eropuit met mensen die in dezelfde situatie zitten; er is een ruim aanbod aan singlereizen voor ouderen en senioren.

Verantwoording

Singlereizen

Bron: NJOY reizen

Naar aanleiding van ons artikel over zorgreizen hebben we verschillende reacties gekregen van ouderen. Zij wilden een reis voor alleenstaanden maken, maar wisten niet goed waar ze moesten zoeken. We hebben daarom een selectie gemaakt van singlereizen voor senioren. Hierbij staat niet het krijgen van zorg voorop, maar de mogelijkheid om met (oudere) leeftijdsgenoten een vakantie-avontuur aan te gaan. We letten hierbij vooral op de leeftijdsgroepen, bestemmingen en prijzen van de vakanties.

Overwegingen bij een groepsreis

Veruit de meeste singlereizen voor ouderen zijn groepsreizen. Deze manier van reizen bent u misschien niet gewend. Daarom geeft de website Vitale Senior verschillende tips over het deelnamen aan een groepsreis. Wij vatten deze voor u samen:

 1. Bij een groepsreis verkeert u de gehele vakantieperiode in het gezelschap van dezelfde groep mensen. Ga na of u voldoende tot uzelf kunt komen en boek een eenpersoonskamer.
 2. Ga na of de mensen in uw groep hetzelfde profiel hebben. Let bijvoorbeeld op leeftijd en eventueel opleidingsniveau. Ook de bestemming en het soort activiteiten gedurende de reis brengt mensen met eenzelfde profiel bij elkaar.
 3. Op sommige websites kan de groepssamenstelling worden bekeken.
 4. Ga niet met een singlereis mee om een nieuwe partner te ontmoeten. U wilt in de eerste plaats samen met anderen een reis maken. Wie weet houdt u er leuke contacten aan over.
 5. Wanneer u zich aan iemand ergert in de groep, bespreek dat dan met die persoon of met de reisleider. Deze heeft hier ervaring mee. Ergert u zich snel aan anderen? Oefen dan in het relativeren of ga niet mee met een groepsreis.
 6. Maak een inschatting van de zwaarte van het programma. Gaat u veel wandelen of wordt u met de bus langs bezienswaardigheden geleid? Zorg dat de zwaarte van het programma bij uw conditie past.

Singlereizen: Aanbod voor senioren en ouderen

Het aanbod aan singlereizen is gevarieerd. Voor wie het allemaal eens wil proberen zij er korte reizen met twee overnachtingen naar bijvoorbeeld België. Hier worden wandelingen en stedentrips georganiseerd. Een flink aanbod van korte singlereizen voor senioren vinden we bij Kras. Later kan met altijd nog een langere reis maken. Het grootste aanbod doet zich voor bij bestemmingen naar Zuid-Europa. Dit zijn reizen die meestal een week (of enkele dagen langer) duren.

Ook valt ons op dat lang niet alle singlereizen bestemd zijn voor mensen ‘tot op de hoogste leeftijd’. Sommige seniorenreizen zijn bestemd voor mensen tot 59 jaar. Enkele organisaties hebben nadrukkelijk een programma voor de ouderen onder de senioren. Zo biedt Singlereizen vakanties aan voor 70-plussers. Op de website van deze organisatie kunt u uw leeftijd invullen, waarna reizen worden geselecteerd die voor u in aanmerking komen. Bij Estivant kan men tot 69-jarige leeftijd uit de voeten.

ReisorganisatieBestemmingenLeeftijdsgroepBijzonderhedenPrijs/week vanafTelefoone-mail
Dalstra reizenDuitsland, Oostenrijk, TjechieGeen ondergrensSinglevriendelijk: geen eenpersoonskamertoeslag€ 3880512-369030info@dalstra.nl
EffewegDuitsland Italië, KroatiëGeen ondergrensSpecialist in busreizen. Singlevriendelijk: geen eenpersoonskamertoeslag Klantbeoordeling 8.5/10€ 4590529-469667info@effeweg.nl
Goed Idee ReizenZuid- en Midden-EuropaVanaf 45 jaarChristelijke signatuur€ 5490172-725000contactformulier
CrusjEuropa, Caraïben45-65 jaar en HBO(+)Voor hoger opgeleiden (vanaf HBO). Groepsgrootte is aangegeven.€ 549020-2600213info@crusj.com
Njoy reizenGriekenland, Portugal, Armenië Macedonië50+Buiten de gebaande paden€ 1.09506-18480543info@njoyreizen.nl
SinglereizenEuropa, Caraïben, IndonesiëVerschillende mogelijkheden. Ook: 70-plusKlantbeoordeling 8.4/10€ 549085-9022000vragen@singlereizen.nl
Kras singlereizenWereldVoor jongeren, 40-55 jaar of alle leeftijdenKlantbeoordelingen per reis€ 4790900-9797contactformulier
EstivantZuid-Europa/Turkije40-69 jaarKlantbeoordelingen per reis€ 699024-3600104contactformulier
One2gether TravelZuid-Europa, Caraïben40-59 jaarVoor jonge ouderen€ 659013-8200200info@one2gethertravel.nl

Reismaatje zoeken

Misschien voelt u wel niets voor een groepsreis, maar wilt u gewoon met iemand anders zelf op stap. Ergens een hotelletje boeken en samen genieten van wat uw vakantiebestemming te bieden heeft. Op de website Seniorenreisgenoot treft u mensen die reisgenoten ‘op leeftijd’ zoeken.  Bij Reismaatjes.nl kunt u selecteren op leeftijd. Wilt u zelf een advertentie plaatsen, realiseer dan dat de advertentietekst sterk de kans van slagen beïnvloedt. Singleplus.nl  geeft de tip in de advertentie in ieder geval op te nemen:

 • Informatie over je vakantie: mogelijke bestemming(en), soort vakantie (actief, strand, sport, natuur, cultuur etc.), de vakantieperiode, de lengte van de vakantie, het soort overnachtingsadres (kamperen, hotel, appartement etc.) en je favoriete vervoermiddel.
 • Informatie over jezelf: persoonlijkheid, leeftijd, beroep of opleidingsniveau, regio, gaan er kinderen mee, ben je roker/niet-roker, voorkeuren qua eten, wat wil je doen tijdens je vakantie.

Tot besluit

Singlereizen maken, lijkt vooral bestemd voor de wat jongere ouderen. Voor vijftigers en zestigers is er volop aanbod, maar ook voor zeventigers en zelfs tachtigers zijn er mogelijkheden. Bij de meeste reizen gaat men ervan uit dat de deelnemers behoorlijk zelfredzaam zijn. Het ontbreken van een partner of goede vriend(in) hoeft geen excuus meer te zijn om niet met vakantie te gaan.

Genieten kan natuurlijk ook al thuis, alleen of samen met een mooie reisgids. Hier vindt u mooie reisgidsen van bol.com. Leuk voor uzelf en als cadeau voor uw reisgenoot.

Heeft u zelf ervaring met ‘singlereizen op leeftijd’? Geef het hieronder aan ons door!

 

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Singlereizen, op vakantie tot op hogere leeftijd
 1. L.S.,

  Een jaar geleden ben ik weduwe geworden en heb nu interesse voor een singlereis.
  Ik ben van 1935,dus 83 jaar oud.
  gelukkig kan ik mezelf redden maar door een ietwat verminderde mobiliteit kan ik geen uren meer wandelen.
  Ik zou graag met een singlereis meegaan omdat je dan mensen treft die in dezelfde situatie zitten als jij.
  Aangezien ik niet zo handig ben met internet hoop ik dat ik via de mail of telefonisch een reis zal kunnen boeken.
  Men vindt mij,gezien mijn leeftijd fit vandaar deze stap.
  Mijn interesses zijn;cultuur,natuur,luieren,wat lichte wandelingen.
  Van nature ben ik opgewekt en houd van wat avontuur.

  Hoop een advies van U te krijgen over een eventuele reis in het voorjaar.
  Mijn voorkeur gaat uit naar Griekenland,de peleponnesos,Kreta.
  Ook Italie is voor mij een aantrekkelijk doel
  En zeker als ik in aanraking kom met een eeuwenoude cultuur.

  Met vriendelijke groet,
  Marijke Pulles-Terpstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: