Platforms voor hulp in huis

hulp in huisOp hoge leeftijd hebt u vaak behoefte aan hulp in huis. Er zijn wel tien platforms op internet waar u deze kunt vinden. Alleszelf.nl helpt u op weg door de belangrijkste kenmerken van de organisaties die hulp in huis aanbieden op een rij te zetten.

Platforms voor hulp in huis

Op hogere leeftijd wordt het voor veel mensen lastig om het huishouden helemaal zelf te doen. De badkamer en keuken schoonmaken, wassen en strijken, stofzuigen, het moet allemaal gebeuren. Als u dat zelf moeilijk kunt, bent u aangewezen op hulp van anderen. U kunt uw familie of vrienden vragen, een thuiszorgorganisatie benaderen of terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente. Maar het kan ook via internet! Er bestaan steeds meer speciale websites waar u hulp kunt zoeken en die voor u bemiddelen.

Verantwoording

Alleszelf.nl vergeleek in februari 2016 tien websites die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling bij huishoudelijke hulp en zorg. We letten daarbij op gebruiksgemak, het aanbod, de informatie daarover, de tarieven en de beschikbaarheid in Nederland. De diensten zelf hebben we niet zelf uitgeprobeerd. We baseren ons op de informatie op de websites zelf. Ook hebben we gebruik gemaakt van uw reactie op ons eerdere artikel hierover, want die vinden wij altijd erg waardevol. Dat geldt ook nu weer: wilt u iets melden over uw ervaringen, laat dan een bericht onder dit artikel achter, zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen.

Zelf zoeken laten zoeken?

Hulp in het huishouden krijgen is een persoonlijke aangelegenheid. U moet iemand die vaak enkele uren in de week bij u thuiskomt en uw hele huis doorloopt natuurlijk wel kunnen vertrouwen. Het voordeel van de bureaus is dat alle aanbieders zijn gescreend. Mensen die niet bevallen worden verder niet meer aangeboden. Er zijn bureaus die op basis hiervan voor u een selectie maken en aanbieden voor een kennismakingsgesprek. Er zijn ook bureaus waar u zelf kunt selecteren, op basis van ervaring, leeftijd, geslacht, foto, woonplaats, etc.

Meestal moet u dan zelf contact leggen en afspraken maken met deze persoon. Tenslotte is het mogelijk dat u een leeftijdeis stelt. Het kan zijn dat u daarvoor eenmalig extra aan het bureau moet betalen.

En dan: een kennismakingsgesprek

Hoe de bemiddeling ook gebeurt, er zal altijd een kennismakingsgesprek volgen. Op de website van werksters.nl vonden we enkele interessante tips voor dit gesprek.

 • Maak een duidelijke lijst met taken die u van de hulp in huis verlangt, zodat u niets vergeet tijdens het gesprek.
 • Bespreek duidelijk welk uurtarief er gehanteerd wordt en hoe u betaalt.
 • Op welke dag(en) en tijdstippen verwacht u de hulp in huis?
 • Wie zorgt er dat de schoonmaakspullen in huis zijn? Doe u dit zelf of neemt de hulp alles mee?
 • U kunt een kennismakingsgesprek combineren met een keer ‘proef schoonmaken’. Zo weet u meteen of de hulp aan uw wensen voldoet.
 • Vraag na met wie u contact kunt opnemen indien er problemen zijn.
 • Indien de hulp niet via een erkend bureau komt, vraag deze dan zich te legitimeren met een identiteitsbewijs. Zo weet u zeker met wie u te maken hebt.
 • Indien u hebt afgesproken om direct contant te betalen, zorg dan dat u contant geld in huis hebt.
 • Is de eerste keer schoonmaken een proefafspraak? Spreek dan af hoe het traject verder verloopt.

Alle platforms op een rij:

_care.comCare.com is een website met veel opties en een groot aanbod aan kandidaten door het hele land. U heeft de keuze uit twee mogelijkheden. Wanneer u gratis lid bent, kunt u uw gegevens achterlaten en kunnen kandidaten contact met u opnemen. Als premiumlid betaalt u € 240 per jaar en krijgt u de mogelijkheid om uitgebreide profielen te bekijken, zelf direct met hulpverleners contact op te nemen en vacatures te plaatsen. Via Care.com kunt u ook diensten zoals persoonlijke verzorging, verpleging, medische zorg, administratieve hulp en klussen aan huis vinden. Bij inschrijving moet u eerst akkoord gaan met negen pagina’s aan voorwaarden.

 

_HelplingHelpling.nl biedt huishoudelijke hulp vanaf een uurtarief van € 14,75. U kunt ook per half uur afnemen. De werkzaamheden staan helder omschreven. U krijgt een indicatie van het aantal benodigde uren afhankelijk van de grootte van uw woning. Als u wilt kunt u ook extra werkzaamheden afnemen, zoals het schoonmaken van de oven, koelkast, kasten of afnemen van de ramen aan de binnenzijde. Per activiteit kost dat extra. U moet vervolgens afwachten wie de werkzaamheden komt uitvoeren; dit regelt de organisatie.

 

 

huiscleaningHuiscleaning is een landelijk werkend platform, met een aanzienlijk aanbod aan hulpen. 85% van degenen met een vraag heeft binnen drie dagen een aanbod. Een uur hulp kost standaard € 12,80. Per bemiddeling betaalt u ook € 34,95. Stopt de hulp binnen zes maanden, dan krijgt u gratis een nieuwe bemiddeling. Huiscleaning zorgt zelf voor screening van de kandidaten. bij ziekte of vakantie krijgen de hulpen gewoon doorbetaald en dat is bij de andere platforms meestal niet het geval.

 

hulpstudent

Hulpstudent is een platform dat vooral rond de studentensteden een flink aanbod heeft van hulpen in de huishouding. Naast huishoudelijk werk is bijvoorbeeld ook hulp in de tuin, computerhulp en vormen van bijles. Hulpstudent bemiddelt voor u en regelt een kennismakingsgesprek voordat de hulp begint. Het uurtarief bedraagt € 13,50, maar daar komen verder geen kosten bij.

 

 

jobadoJobado is een bemiddelingssite die vraag en aanbod op het gebied van klusjes bij elkaar brengt. Het kan om van alles gaan: van huishoudelijk werk tot reparatiewerkzaamheden een huis, tuinonderhoud, kapperswerk, etc. U bepaalt samen met degene die de klus uitvoert het tarief en u rekent onderling af. Het platform berekent zelf 20% van het totale bedrag voor de bemiddelingskosten. De website is helemaal toegerust op communicatie via een smartphone. Wilt u er echt mee aan de slag, dan zult u hierover moeten beschikken.

 

huishoudelijkehulpDe website ‘Huishoudelijke hulp’ van Homeworks helpt u op een eenvoudige manier aan een hulp. U meldt zich aan door naam- en adresgegevens door te geven en Homeworks zoekt een hulp voor u. Bij Homeworks krijt u een vaste contactpersoon, met wie u verder alles regelt. Voor elk gewerkt uur rekent Homeworks € 16,50 en dat is ruim 20% meer dan bij veel van de andere websites. Via sommige verzekeraars kunt u echter korting krijgen (van circa € 1 per uur), maar ook dan betaalt u meer dan gemiddeld. Een deel van de kosten gaat zitten in de voorzieningen voor de werknemers; bij ziekte of vakantie krijgen de hulpen gewoon doorbetaald.

 

sopjeSopje is een grote bemiddelingssite met ruim 131.000 personen in het bestand. U laat uw gegevens op de website achter en Sopje gaat voor u op zoek naar een geschikte kandidaat. Wanneer deze is gevonden, betaalt u deze € 12,50 per gewerkt uur. Daarbij komen de bemiddelingskosten van € 25,75 en € 3,50 per opgegeven uur. Wanneer u dus een hulp voor 3 uur per week zoekt, betaalt u dus eenmalig € 36,25 en verder de kosten voor elk gewerkt uur. U kunt een leeftijdeis stellen aan de hulp, maar daarvoor betaalt u dan € 18,50 extra. Daar zit iets in: dergelijke eisen maken het zoeken van hulpen weer iets lastiger. Wanneer Sopje een hulp heeft gevonden, regelt u zelf een kennismakingsgesprek. Mocht u na dat gesprek niet tevreden zijn, dan gaat Sopje gratis op zoek naar een andere hulp.

standbyinthuiszorg

StandbyInThuiszorg is eigenlijk een buitenbeentje in dit overzicht. Voorheen heette de website Thuiszorgonline, maar sinds de fusie met een platform voor zorg is Standby in Thuiszorg ontstaan. De organisatie levert niet louter hulpen in de huishouding, maar richt zich nu meer op persoonlijke verzorging. Daarbij kunt u denken aan zorg bij dementie, 24 uurszorg, en zorg bij chronische ziekte. Het kan zijn dat langdurig verblijf een onderdeel van de zorg is, en dan hebben de verzorgers ook tijd om een praatje te maken, de was op te vouwen, de koelkast te vullen of een wandelingetje te maken. Standby is geschikt wanneer u zorgbehoevend bent, daarvoor een indicatie beschikt (via het Wmo-loket) en kunt beschikken over een persoonsgebonden budget (PGB).

Thuiszorgvinden.nlThuiszorgvinden.nl  is de enige site die ook voor basisgebruik niet gratis is. Het lidmaatschap kost € 12,50 per jaar. U krijgt daarvoor een ruim aanbod aan diensten, inclusief persoonlijke verzorging, begeleiding, verpleging, medische en palliatieve zorg. Thuiszorgvinden.nl werkt landelijk maar heeft relatief weinig hulpen beschikbaar. Tariefinformatie is niet te vinden op het platform; daarvoor moet u zelf met een mogelijke hulpverlener contact opnemen. U kunt uw voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke hulp aangeven.

 

werkstersWerksters.nl is een algemeen platform voor huishoudelijk werk. Het platform brengt mensen met elkaar in contact en verder kunt u alles onderling regelen. Wanneer we op enkele willekeurige postcodes zoeken krijgen we een flink aanbod aan hulpen die aan de slag willen. Wie wil reageren op een aanbod heeft een premium-lidmaatschap nodig, van € 9,95 per maand. Deze vergoeding is alleen voor het met-elkaar-in-contact-brengen, daarna regelt u alles, ook de betalingen, met de hulpaanbieders zelf.

Conclusie

Sinds ons artikel vorig jaar is het aanbod aan platforms flink toegenomen. Voor u kan dat betekenen dat het alleen maar lastiger wordt om een keuze te maken. Daarom doen wij enkele aanbevelingen.

 • Let op de bijkomende kosten. Het uurtarief is de grootste kostenbepalende factor, maar ook de bijkomende kosten kunnen aanzienlijk zijn. Zo vraagt Care.com € 240 per jaar voor een zogenaamd premiumlidmaatschap. Wij vinden dat veel geld voor de geboden extra’s.
 • Wilt u vooral zelf selecteren of vertrouwt u op het voorstel van de organisatie? Dat heeft met uw eigen voorkeur te maken. Bedenk wel: wanneer u de organisatie een voorstel laat doen, krijgt u in ieder geval iemand aangeboden die gescreend is. En bovendien volgt een kennismakingsgesprek.
 • Let op het contact met de organisatie wanneer u ze belt of mailt. Bij eventuele problemen moet u immers ook van de organisatie op aan kunnen.
 • Er zijn organisaties die doorbetalen bij ziekte of vakantie van de hulp, zoals Huishoudelijkehulp.nl. Daar staat tegenover dat het uurtarief hoger is.

Organisaties die hulp in huis aanbieden

Op onze nieuwe keuzehulp voor huishoudelijke hulp kunt u filteren op de kenmerken van de organisaties die hulp in huis aanbieden. Zo vindt u de dienst die bij u past. En heeft u een huishoudelijke hulp gekozen? Gebruik dan deze tien tips om het beste uit uw hulp in huis te halen. Wilt u zelf nog iets toevoegen? Wij nodigen u van harte uit om dat hieronder te doen!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over hulp in huis? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Platforms voor hulp in huis
 1. Michaela ten Siethoff schreef:

  Heel handig, zo’n overzicht voor het zoeken naar een huishoudelijke hulp, met alle voors en tegens op een rij. Ik mis alleen TopHuishoudelijkeHulp in het rijtje. http://www.tophuishoudelijkehulp.nl

  Senioren-assistent regelt met haar zusterbedrijf TopHuishoudelijkeHulp, gescreende, betrouwbare en gemotiveerde hulpen voor in huis. Voor meer info http://www.senioren-assistent.nl

 2. Maurice Smit schreef:

  Jammer dat jullie Wijzelf.nl niet hebben meegenomen is daar een speciale reden voor?

  • Beste Maurice, zoals je in onze verantwoording kunt lezen, hebben wij ons gericht op ‘platforms die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling bij huishoudelijke hulp en zorg’. Wijzelf is veel breder en biedt veel meer, dus dat verklaart onze keuze. Met groet van Hugo

 3. Timothy schreef:

  Een mooie aanvulling op dit artikel is de online marktplaats voor hulp én werk: https://www.hulp.nl/

 4. Anno schreef:

  Sopje.nl echt mee uitkijken! binnen 24u krijg je een ‘werkster’ op de mail die je kan benaderen. Vanaf dat moment ben je verplicht om te betalen. De werkster kan echter helemaal niet, of is onbereikbaar. Nooit een hulp gezien, wel kosten!

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: