Ontdek welke tablet voor u geschikt is – het complete tabletoverzicht

tabletoverzicht[Gastbijdrage – nu compleet met uitkomsten lezersenquête.] Op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen gaat beter met een tablet: daarmee kunt u antwoorden vinden, makkelijk communiceren met familie en vrienden, zorg organiseren, mensen met dezelfde hobby’s vinden, uw hersens trainen, uw blik verruimen, deelnemen aan gezamenlijke activiteiten en nog veel meer. Bovendien neemt een tablet niet zoveel ruimte in als een computer en kan hij overal op schoot gebruikt worden. Ontdek hier de gebruiksvriendelijkheid, de functionaliteit en de ondersteuning als u een vraag heeft over uw tablet. Welke tablet zou u kiezen?

Het eerste deel van dit artikel is gelijk aan dat van enkele weken geleden. Het tweede deel bevat resultaten van nieuw onderzoek door SeniorWise onder bezoekers van Alleszelf.nl. Maar liefst 197 mensen hebben de enquête ingevuld. Daarmee hebt u waardevolle gegevens aangedragen. Dank voor uw deelname! Uit alle inzendingen hebben we één winnaar geloot van een waardebon van €300 voor een tablet naar keuze, aangeboden door Paradigit. De winnaar is: mevrouw Bindels, 74 jaar uit Simpelveld. Van harte gefeliciteerd! Details over de enquête leest u hier.

Logo_Paradigit_RGB

Steeds meer tablets

65% Van de Nederlandse internetters boven de 12 jaar heeft een tablet (GfK, 2015). Van de 65-plussers gebruikt 24% een tablet om online te gaan (NLO, NOM, SKO, 2015). Naast bijvoorbeeld iPads en Android-tablets zijn er speciale tablets op de markt voor mensen die weinig ervaring met computers hebben. Voorbeelden van dergelijke tablets zijn de SimTab en de Compaan.

Welk tablet is geschikt?

Als u overweegt om een tablet te kopen voor uzelf of voor een ander, dan wilt u waarschijnlijk weten welke tablet het meest geschikt is. In dit artikel komt het volgende aan bod:

Als u uw ervaringen wilt delen, iets wilt toevoegen of vragen, kunt u uw commentaar onderaan dit artikel achterlaten.

Gebruiksvriendelijkheid

Dit zijn voorbeelden van aspecten die bepalen of een tablet gebruiksvriendelijk is:

 • Visuele aspecten: zijn teksten goed leesbaar? Is het mogelijk om (alle) teksten te vergroten? Zijn knoppen als dusdanig herkenbaar?
 • Auditieve aspecten: zijn beltonen en alarmen goed te verstaan? Is muziek van goede kwaliteit?
 • Fijn-motorische aspecten: zijn de knoppen en andere bedienbare elementen groot genoeg en ver genoeg uit elkaar geplaatst? Is het product prettig om vast te houden?
 • Cognitieve aspecten: is informatie op een goede manier gestructureerd en gedoseerd? Reageert het systeem op een voorspelbare manier?

 

Hoe scoren enkele bestaande tablets op deze aspecten? Onderstaande tabel geeft u een overzicht; daarna treft u de conclusies aan. Deze informatie is gebaseerd op het tablet-onderzoek dat door SeniorWise in 2015 voor tabletproducenten is uitgevoerd (het verslag is in het Engels). De vier tablets in deze tabel zijn bekende voorbeelden; er zijn wellicht nog meer tablets die in aanmerking komen.

iOS 9.0 (iPad)Android 5.0CompaanSimTab
Specifiek voor mensen met weinig computer-ervaring?neeneejaja
Visuele aspectenRedelijk. Ook als de tekstgrootte in de instellingen is veranderd, zijn teksten op veel plaatsen te klein.Matig tot slecht. Ook als de tekstgrootte in de instellingen is veranderd, zijn teksten op veel plaatsen te klein.Meestal goedHet startscherm is goed, maar de apps zijn niet door SimTab geoptimaliseerd.
Auditieve aspectenGoed.Verschilt per merk en modelGoed.Goed.
Fijn-motorische aspectenRedelijk. Knoppen zijn vaak klein, maar meestal wel ver genoeg uit elkaar geplaatst.Matig tot slecht. Knoppen zijn vaak niets meer dan een piepklein icoontje.Goed.Het startscherm is goed, maar de apps zijn niet door SimTab geoptimaliseerd.
Cognitieve aspectenRedelijk tot goed. Informatie wordt gestructureerd en gedoseerd aangeboden, maar er zijn relatief veel functies en een aantal knoppen zonder labels.Matig tot slecht. Op veel plaatsen ontbreken de labels op knoppen, wat tot verwarring kan leiden. Bovendien zijn veel van de standaard apps moeilijk gestructureerd.Redelijk tot goed. Op veel plaatsen ontbreken de labels op knoppen, wat tot verwarring kan leiden.Het startscherm is goed, maar de apps zijn niet door SimTab geoptimaliseerd.

Conclusies gebruiksvriendelijkheid

De Compaan scoort qua gebruiksvriendelijkheid gemiddeld het beste. Android-tablets raden wij mensen met weinig computerervaring niet aan. Dit geldt ook voor de SimTab. Het startscherm is weliswaar gebruiksvriendelijker dan het normale Android-startscherm, maar het dient om normale Android-apps te starten. Normale Android-apps zijn vaak niet gebruiksvriendelijk genoeg voor mensen met weinig computerervaring. iPads zijn gemiddeld wel redelijk gebruiksvriendelijk, maar ook duurder dan de andere opties. U hoeft echter niet het nieuwste model te kopen om het voordeel te ervaren.

Functionaliteit

Uit de enquête blijkt dat van de 36 functies die we onderzocht hebben, de deelnemers de volgende 10 functies het belangrijkst vinden. Het deed er bij deze functies niet toe met wat voor apparaat men deze functionaliteit zou willen gebruiken (tablet, desktop, notebook, smartphone, etc.).

 1. E-mail
 2. Internetbankieren
 3. Surfen/browsen
 4. Contactpersonen
 5. Telefoneren
 6. Nieuws
 7. Automatisch een mantelzorger informeren als u valt
 8. Met één druk op de knop hulp kunnen roepen
 9. Met één druk op de knop tegen uw mantelzorger kunnen zeggen dat alles goed met u gaat
 10. WhatsApp

Scores functionaliteit

Op deze pagina vindt u het complete overzicht van de 36 functies en in hoeverre de tablets die we onderzocht hebben deze functies ondersteunen.

Functionaliteit uitbreiden

Op de vraag “Wilt u zelf apps uit de Apple App Store of Google Play Store kunnen toevoegen?” antwoordde 67% van de deelnemers ‘Ja, zeker weten’. Deze flexibiliteit heeft u met de Compaan echter niet. U kunt alleen de apps gebruiken die door het Compaan-team zijn ontwikkeld. De apps die er zijn, zijn zorgvuldig gekozen en zullen daardoor wel in een groot deel van de behoefte voorzien. Bij iPads kunt u (soms tegen betaling) iedere app uit de Apple App Store toevoegen. Aangezien er miljoenen apps zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit geldt ook voor Android-tablets en de SimTab. Daar kunt u (soms tegen betaling) iedere app uit de Google Play Store toevoegen. Het aanbod aan apps en de kwaliteit van deze apps is soms wat lager dan bij Apple, maar de mogelijkheden zijn wederom eindeloos.

Ondersteuning

De meeste mensen (39%) hebben ‘af en toe’ ondersteuning nodig en willen ‘alleen bij problemen’ hulp krijgen (68%). Ze willen de ondersteuning enkel individueel (55%) of in een groep van maximaal vijf mensen (21%) krijgen. Degenen die ondersteuning zouden moeten geven zijn bij voorkeur de eigen kinderen (31%) of professionele servicemedewerkers (28%). De beste plaats hiervoor is thuis (57%) of in een gemeenschappelijke ruimte (35%).

Als u een Compaan of SimTab koopt, heeft u ook recht op ondersteuning. Iemand van de helpdesk staat u te woord en kan indien gewenst op afstand met u meekijken. Als u een iPad of Android-tablet koopt, hangt de ondersteuning af van de winkel waar u het apparaat gekocht heeft. U kunt zich hier het beste voor aanschaf over laten informeren. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de mogelijkheden voor ondersteuning voor de verschillende tablets:

iPadAndroid-tabletCompaanSimTab
TelefonischVerschilt per winkelVerschilt per winkelIedere dag van 9-18uWerkdagen van 9-17u
Meekijken?Niet standaardNiet standaardJa, en ook mantelzorgers kunnen meekijkenJa, en evt. de controle overnemen
Aan huisVerschilt per winkelVerschilt per winkelJa, tegen betaling: €59Nee
RetourVerschilt per winkelVerschilt per winkel14 dagen14 dagen

Prijsinformatie

In de volgende tabel vindt u een overzicht van de kosten van de verschillende tablets. Er zijn veel verschillende Android-tablets op de markt. Daarom hebben we als voorbeeld een tablet uitgekozen die op dit moment vaak verkocht wordt en een groot scherm heeft, net zoals de andere tablets die in dit artikel besproken worden. Er bestaan ook veel verschillende iPads. We hebben voor de vergelijking een wat ouder model gekozen, dat qua specificaties en prijs het dichtst bij de andere tablets in de buurt komt. De prijzen zijn indicatief omdat ze per winkel verschillen en soms worden aangepast.

iPadAndroid-tabletCompaanSimTab
Eenmalige kostenBijvoorbeeld: Apple iPad Air: ± €398Bijvoorbeeld: Samsung Galaxy Tab A: ± €243€299€299
Maandelijkse kosten voor ondersteuningVerschilt per winkel.Verschilt per winkel.€12,95€4, maar het eerste jaar is gratis
Totale minimale kosten na 24 maanden incl. ondersteuning± €398± €243€610€347

Bij deze bedragen zijn de kosten voor de internetverbinding niet inbegrepen. Als u thuis een wifinetwerk heeft, kunt u met al deze tablets direct aan de slag. Zo niet, dan kunt u zich het beste door een winkelier of uw telecom-aanbieder laten informeren over de mogelijkheden.

Keuzewijzer tabletoverzicht

Welk tablet voor wie het meest geschikt is, is van allerlei factoren afhankelijk. De twee belangrijkste factoren zijn wat ons betreft: (1) hoeveel ervaring u heeft met tablets of smartphones en (2) of u zelf nieuwe apps wilt kunnen installeren, om de mogelijkheden van het tablet uit te breiden. De onderstaande tabel laat zien welk tablet wij in welke situatie aanbevelen.

Beginnende tablet-/smartphone-gebruiker Gevorderde tablet-/smartphone-gebruiker
Ik ben tevreden met de basisfunctiesCompaaniPad (gebruiksvriendelijker) of normale Android-tablet (goedkoper)
Ik wil zelf nieuwe apps kunnen installereniPad (gebruiksvriendelijker) of SimTab (goedkoper én meer ondersteuning)iPad (gebruiksvriendelijker) of normale Android-tablet (goedkoper)

Conclusie

Er zijn veel verschillende tablets op de markt. Welk tablet geschikt is, hangt vooral af van hoeveel ervaring u heeft met dergelijke techniek en of u juist wel of niet met nieuwe functies wilt experimenteren. De iPad is in veel gevallen de beste keus, maar ook voor de Compaan, de SimTab en normale Android-tablets bestaat een markt. Voor alle tablets geldt, dat u met oefening de eventuele tekortkomingen van het apparaat zult kunnen compenseren.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over het tabletoverzicht? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Ontdek welke tablet voor u geschikt is – het complete tabletoverzicht
 1. bootsma schreef:

  vind het advies erg algemeen en vraag me af of ouderen etc. hier wel wat aan hebben.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: