ActieGemakkelijk oplossingen vinden voor mensen tot op de hoogste leeftijd. Zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat maakt Alleszelf.nl mogelijk met goede informatie. Het mooie is dat we dat ook met u samen in uw gemeente kunnen realiseren. Zo verzamelden vrijwilligers van ouderenbond PCOB afgelopen week informatie voor een actueel en duidelijk overzicht van diensten voor ouderen in hun eigen gemeente Giessenlanden. We zijn onder de indruk van de bevlogenheid!

Vrijwilligers in gemeente aan de slag voor eigen Alleszelf.nl

Graag delen we hier ons enthousiasme over dit voorbeeld van participatie en hopen wij u ditmaal te inspireren. Zo kunt u bekijken of dit ook iets voor u en uw gemeente kan zijn.

samenwerken

Probleem: aanbod niet te vinden

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig tot op de hoogste leeftijd, ook in uw gemeente. Gelukkig zijn er in Nederland veel voorzieningen om daarbij te helpen: van telefooncirkels tot bezoekdiensten, van klusjesmannen en thuiszorg tot hulp bij de computer, smartphone, huisdieren, administratie en aanpassing van de woning. Helaas blijkt dit aanbod vaak niet of slecht te vinden. En kunnen ouderen er geen gebruik van maken.

participatie om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen

Nederland in kaart brengen

Om de diensten voor ouderen in heel Nederland in kaart te brengen, hebben we een ‘Vul-Alleszelf-Actie’ ontwikkeld. Zo’n actie bestaat uit een dagdeel in één gemeente of wijk. Tijdens de actie verzamelen vijf tot tien digitaal vaardige ouderen onder onze begeleiding de basisgegevens van dienstverleners. Op die manier weten wij snel en goed welke aanbieders u wilt laten tonen. Na de Actie leveren wij een lokale site op (Alleszelf.nl/[uwgemeente]) op en benaderen wij aanbieders om hun vermelding compleet te maken.

Het succes van de 1e Vul-Alleszelf-Actie

Op donderdag 3 maart 2016 hebben we voor het eerst een ‘Vul-Alleszelf-Actie’ uitgevoerd. Dit deden we samen met meer dan tien vrijwilligers van PCOB Giessenlanden. De Gemeente Giessenlanden stelde het gemeentehuis en koffie/thee/gebakjes ter beschikking. Na een welkomstwoord door Arie Slob, voorzitter van PCOB Giessenlanden en wethouder Elisabeth van Leeuwen gingen we van start.

Alleszelf in Gemeente GiessenlandenEerst legden we de opzet uit; daarna brachten de vrijwilligers diensten in kaart in de 10 verschillende categorieën, van administratie tot huishoudelijke hulp en van klussendienst tot thuiszorg.

overzicht van alle diensten

Resultaat en vervolg

In een paar uur hard werken leverden de vrijwilligers in alle categorieën veel vermeldingen op. Deze vermeldingen verwerken wij nu. Naar verwachting zullen wij per 9 mei 2016 de resultaten tonen op Alleszelf.nl/Giessenlanden. Dan helpt die pagina alle oudere inwoners van Giessenlanden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Nadat we nog meer gemeenten op zo’n manier hebben ‘gevuld’ en Alleszelf.nl groeit, gaan we meer soorten diensten tonen met als hoger doel een landelijke dekking.digivaardig

Uniek voorbeeld van eigen kracht

De ‘Vul-Alleszelf-Actie’ is een uniek voorbeeld van eigen kracht van ouderen. Op deze plaats danken we daarom iedereen in Giessenlanden die deze eerste actiedag tot zo’n succes gemaakt heeft! We hopen dat deze vorm van participatie in veel gemeenten navolging krijgt en er op die manier een heuse ‘beweging’ tot stand komt!

Ook in uw gemeente?

Wilt u Alleszelf.nl ook in uw gemeente of wijk? Dat kan nu via uw eigen ‘Vul-Alleszelf-Actie’. Het maakt niet uit of u zelf oudere, mantelzorger, hulpverlener/ouderenadviseur bent. Of dat u georganiseerd en actief bent in een welzijnsorganisatie, vereniging of bond. Zo maakt u dit mogelijk:

 • u brengt vijf tot tien digitaal (zeer) vaardige ouderen bijeen (kan ook samen met zoons/dochters) én regelt de locatie;
 • wij komen naar u toe en nemen u in één dagdeel ‘mee’ om de diensten ‘in te vullen’;
 • uw eigen diensten kunt u kosteloos vermelden; uw afdeling/vereniging/groep komt in onze Hall of Fame én als Alleszelf.nl een succes wordt, ontvangt u tot 10% van de netto omzet die we via uw inzet realiseren;
 • natuurlijk kunt u samenwerking zoeken met uw eigen gemeente, ouderenbond, vereniging en/of bibliotheek.

Spreekt dit u aan? Maak uw interesse dan kenbaar via deze pagina.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel voor samenwerking met de gemeente? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “‘Alles zelf’ voor ouderen in uw eigen gemeente
 1. Tinie Salverda schreef:

  Een heel goed initiatief! Komt iets dergelijks ook in Friesland? Ik ben in februari jl. begonnen met mijn bedrijf Ducens. Dit bedrijf heeft tot doel het administratief ondersteunen van ouderen. Ik ontdek dat dit in Friesland nog niet erg ingeburgerd is.

  Met vriendelijke groet, Tinie Salverda

 2. Robert Arnoldy schreef:

  Beste mevrouw Salverda,

  Bedankt voor uw reactie en zo te lezen helpt u ouderen ook zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Ons hogere doel is een landelijke dekking te realiseren. We hopen dan ook op een aanmelding voor een ‘Vul-Alleszelf-Actie’ in uw regio of gemeente via https://www.alleszelf.nl/vaa/

  Met vriendelijke groet,
  Robert Arnoldy

 3. Tineke Kelder schreef:

  Dag Robert,

  Prima inititief. Ik ben Tineke Kelder en ben activiteitenbeleidster en beeldend therapeut. Ik heb jarenlange ervaring in de ouderenzorg. Ik heb nu een aanbod voor ouderen in serviceflats en dagcentra en gewoon thuis(individueel).
  Ik begeleid ouderen oa bij schilder en tekenactiviteiten. Verder heb ik in Aldlanstate(Leeuwarden) twee keer in de week een groep die ‘aan de koffietafel’ heet. We richten ons bij een kopje koffie op sociaal contact, praten over leuke wetenswaardigheden bijvoorbeeld over het nieuws of wat er gaande is in de natuur per seizoen etc , we doen wat activiteiten die het geheugen prikkelen, zoals taalpuzzels en kwissen, we schilderen of luisteren naar muziek. Kortom een gezellige ochtend die activeert en men is er eens even uit.
  Ook heb ik een praktijk voor beeldende therapie die speciaal gericht is op ouderen. Ik kan ook mensen aan huis bezoeken. Verder heb ik thuis in mijn atelier een ateliermiddag voor mensen met dementie.
  Alles in kleine groepen max. 5 personen per activiteit.
  Mijn site: http://www.triviare.nl

  Met vriendelijke groeten,
  Tineke Kelder

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: