Zorg-au pair: zo kiest u intensieve, inwonende zorg in eigen huis

zorg-au pairBent u op hoge leeftijd en hebt u thuis intensieve zorg nodig? Of zorgt u dag en nacht voor iemand die niet naar een zorginstelling kan of wil verhuizen? Denk dan eens aan een zorg-au pair. Zorg-au pairs wonen bij u in huis en pakken taken op waar de reguliere thuiszorg niet aan toekomt of niet voor bedoeld is. Lees hier alles over de mogelijkheden en de vergoeding. Maar ook over de voor- en nadelen en adressen om een zorg-au pair in te schakelen.

Verantwoording

Dit artikel is gebaseerd op bureauonderzoek en eigen ervaringen in mijn praktijk als mantelzorgmakelaar. Hebt u aanvullingen of andere ervaringen? Geef uw reactie onderaan dit artikel.

Wat is een zorg-au pair?

Een zorg-au pair is een meestal uit Oost- of Zuid-Europa afkomstige vrouw die hier als inwonende au pair zorg biedt aan ouderen. En soms ook aan volwassenen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Nederland telt rond de vijftien bemiddelingsbureaus voor zorg-au pairs. Deze bureaus komen tegemoet aan de groeiende zorgvraag van thuiswonende ouderen nu verhuizen naar een zorginstelling voor steeds minder mensen is weggelegd.

Welke taken heeft een zorg-au pair?

Zorg-au pairs ondersteunen bij dagelijkse activiteiten en bezigheden (boodschappen, wandelen, doktersbezoek), bieden gezelschap, verrichten huishoudelijk werk (schoonmaken, wassen, koken) en kunnen helpen bij de dagelijkse verzorging zoals wassen en aankleden. Ze kunnen ook opletten of iemand voldoende en gezond eet, of klachten signaleren. Zorg-au pairs vormen vaak een aanvulling op de reguliere thuiszorg. Verpleegkundige handelingen, zoals wondverzorging of controle op medicijnen, mogen zij niet verrichten. Deze blijven voorbehouden aan in Nederland geregistreerde, gediplomeerde verpleegkundigen.

Op hoeveel uur zorg kunt u rekenen?

De meeste zorg-au pairs werken volgens contract veertig uur per week, en soms dertig. U spreekt zelf af hoe u die uren over de dag en de week verdeelt. Op de vrije dagen, twee per week, moet u zelf vervanging regelen. Bijvoorbeeld reguliere thuiszorg, mantelzorg of een tweede zorg-au pair. Bemiddelingsbureaus gaan verschillend om met vakantiedagen. Sommige au pairs werken acht maanden en zijn dan één maand vrij. Andere werken drie maanden en gaan dan drie maanden naar huis. Na drie maanden een week vakantie komt ook voor. Ook zijn er zorg-au pairs die twee weken op – twee weken af werken. Vaak heeft u dus te maken met twee zorg-au pairs die elkaar afwisselen.

Welke opleiding hebben zorg-au pairs?

De opleiding van de zorg-au pairs verschilt per bureau. Sommige vragen om een zorgopleiding die vergelijkbaar is met de diverse Nederlandse MBO-opleidingen en minimaal een jaar werkervaring. Een enkel bureau werkt met gediplomeerde verpleegkundigen. Er zijn ook bureaus die alleen selecteren op ervaring in de zorg. De meeste landen waar zorg-au pairs vandaan komen, maken overigens geen onderscheid tussen verzorgenden en verpleegkundigen zoals hier. De waardering van buitenlandse kwalificaties hangt dan ook niet alleen samen met het (buitenlandse) diploma. Het heeft ook te maken met ervaring en Nederlandse taalvaardigheid. Zorg-au pairs spreken meestal Engels of Duits en/of hebben een basiskennis van Nederlands.

Wat kost een zorg-au pair?

Naast kost en inwoning betaalt u gemiddeld tussen € 2.000 en € 2.700 euro per maand voor een arbeidscontract van veertig uur. De kosten vallen hoger uit bij een hoger kwalificatieniveau. Aan wie betaalt u? Er zijn drie mogelijkheden. U betaalt:

  • de zorg-au pair rechtstreeks. Dat betekent dat bemiddelingskosten apart in rekening worden gebracht. En dat uw zorg-au pair staat ingeschreven op uw adres.
  • aan het bemiddelingsbureau in Nederland die de zorg-au pair volgens de regels van de uitzendbranche betalen.
  • aan het bemiddelingsbureau in het land van herkomst.

In alle drie situaties geldt de Nederlandse wetgeving: verplichting tot betaling van minimumloon, en de werkgever moet voldoen aan de regels van de Arbowet en de Arbeidstijdenwet. Zorg-au pairs uit niet-Europese landen moeten bovendien een werkvergunning en een verblijfsvergunning hebben. Nog iets: meestal bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een WA-verzekering.

Krijgt u een vergoeding?

De meeste ouderen die kiezen voor een zorg-au pair, betalen deze uit een PGB vanuit de Wet langdurige zorg. Volledige vergoeding is meestal mogelijk vanaf een zorgindicatie ZZP-5. Dat komt ongeveer overeen met een indicatie voor een verpleeghuis. Heeft u een lagere zorgindicatie, dan moet u een deel zelf betalen.

Waar vindt u een zorg-au pair?

In onderstaande tabel vindt u alle bureaus die wij konden vinden. Kent u andere bureaus of manieren om zorg-au pairs in te schakelen? Laat een bericht achter onderaan dit artikel.

BedrijfWebsiteEmailTelefoon
Au Careau-care.euinfo@au-care.eu030-8201123
BabsAupairAgencybabsaupair.nl via formulier op website055-5347232
De Wit Thuiszorgdewitthuiszorg.nlvia formulier op website085-7607500
De Zorgheuveldezorgheuvel.nlinfo@dezorgheuvel.nl030-7512818
Domocaredomo-care.nlkantoor@domo-care.nl085-2010144
Global Care Capacityglobalcarecapacity.nlinfo@globalcarecapacity.nl010-4659797
Happy HomeCarehappyhomecare.nlinfo@happyhomecare.nl088-2474800
Inwonende Thuiszorginwonendethuiszorg.nlinfo@inwonendethuiszorg.nl030-234 00 00
Smiling Faces milingfacesaupairs.nlinfo@smilingfaces.nl010-4659797
Stichting de Zorghulpwww.stichtingdezorghulp.nlinfo@stichtingdezorghulp.nl0346-25 29 59
T&S Caretensflexwerk.nl/carevia formulier op website0416-347011
Uw ZorgCompaanuwzorgcompaan.euinfo@zorgcompaan.eu0344-603891
WWA&Nwwa-n.nlinfo@wwa-n.nl020-4116010
Zuster in Huiszusterinhuis.nl info@zusterinhuis.nl085-7441170
24 Uurs Zorgloket24uurszorgloket.nl info@24uurszorgloket.nl0800–6444444

Weeg de voor- en nadelen

Met een zorg-au pair bepaalt u zelf wanneer u welke zorg nodig heeft. Er is altijd iemand in de buurt, ook ’s nachts. Een zorg-au pair kan bovendien de mantelzorg verlichten. Al met al kunt u dankzij een zorg-au pair wellicht langer thuis wonen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u een kamer over heeft.

Er zijn ook nadelen aan een zorg-au pair. U levert privacy in. En taal- en/of cultuurproblemen kunnen in de weg staan. Verder is er vaak onduidelijkheid over toezicht op kwaliteit van de (medische) zorg en uw welzijn. Ook is er nauwelijks controle op naleving van wet- en regelgeving. Dat betekent dat u als zorgvrager financieel risico kunt lopen als loonbetaling en loonheffing niet volgens de regels verlopen. Bedenk daarnaast dat de grens tussen werk (beschikbaar zijn) en vrije tijd niet altijd even duidelijk is. Dat vereist goede afspraken vooraf, flexibiliteit en een heldere communicatie. U overweegt een zorg-au pair? Kijk wat werkt binnen úw situatie en laat u vooraf goed informeren.

Tips

  • Bedenk wat u belangrijk vindt qua kennis, opleiding, ervaring, persoonlijkheid en vaardigheden.
  • Vraag meerdere referenties op en trek deze na.
  • Informeer bij het bemiddelingsbureau naar een zorgplan
  • Vraag naar de opzegtermijn.
  • Achterhaal hoe zit het met opvolging als een zorgverlener eerder dan afgesproken vertrekt.

Tot slot

Heeft u zelf ervaring met een buitenlandse zorg-au pair? Kent u andere manieren om een zorg-au pair in huis te nemen? Laat uw reactie onder dit artikel achter. Zo helpt u anderen bij het maken van een keuze.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over de zorg-au pair? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
13 reacties op “Zorg-au pair: zo kiest u intensieve, inwonende zorg in eigen huis
  1. Anoniem schreef:

    volkomen waanzinnig dit. Eerst moeten de zorghuizen geleegd worden en nu krijg je dit soort situaties. Als je niet alles zelf kan betalen kom je toch weer uit bij een pgb of zoiets, dus WEER geld van zorginstellingen.
    dan is het maar de vraag of je wel 24 uur een buitenlandse man/vrouw om je heen wil/.kan hebben,, andere cultuur, etc. heeft zo’n hulp een vrije dag, moet jijzelf weer voor vervanging zorgen………
    alleen de bureau;s die dit oppikken verdienen er dik aan. Toezicht???? door wie?????? er zullen heel wat misstanden/misbruiken ontstaan………………
    heel slecht idee dit

    • Nicolien Reith schreef:

      Dank voor uw reactie. Zorg-au pairs lijken een groeiend verschijnsel op de Nederlandse zorgmarkt. Dat is de reden dat Alleszelf.nl hierover informatie wil geven.
      Uw kritische noot sluit aan bij een onderzoek door Stichting Wemos uit 2014. In dit verslag
      vindt u de voors en tegens gedetailleerd op een rij. Het onderzoek is te downloaden via http://www.wemos.nl onder Publicaties Zorgpersoneel.
      De Inspectie SZW of de Belastingdienst kunnen bemiddelingsbureaus controleren, bijvoorbeeld op illegale arbeidsconstructies of het niet nakomen van belastingverplichtingen. De Inspectie van de Gezondheidszorg echter doet geen onderzoek omdat mensen met een PGB zelf verantwoordelijk zijn voor de inkoop van hun zorg.
      Vriendelijke groeten
      Nicolien Reith

    • Caro schreef:

      That’s the smart thinking we could all benefit from.

  2. neldeweerd schreef:

    Het betreft hier de ouderen die niet in staat zijn dit te regelen. Dit onderwerp moet eigenlijk ondergebracht worden bij de WMO. Is mijn idee!!

  3. Koen schreef:

    Ik wil hierbij reageren op de reactie van meneer of mevrouw ‘Anoniem’ hiervoor.
    Een zorg-au-pair is een alternatief voor een verpleeghuis.

    Soms is er geen breed palet aan keuzemogelijkheden voor mensen de veel zorg nodig hebben. Voorheen was de enige oplossing: het verpleeghuis. Ook dan heb je maar beperkte privacy en krijg je de zorg op de momenten die het verpleeghuis bepaalt.

    Met een zorg-au-pair in huis lever je uiteraard privacy in, maar je krijgt er heel veel voor terug. Zorg op de momenten die je zelf wilt. En van iemand die zeer betrokken is bij jou persoonlijke situatie.

    Het is wat makkelijk om zo ongenuanceerd te reageren alsof er behalve verpleeghuizen alleen maar malafide organisaties bestaan die geld ‘opstrijken’ van de overheid. Grote onzin.
    Ik werk bij De Wit Thuiszorg, een van de in het artikel genoemde organisaties. Wij moeten voldoen aan alle eisen die door de overheid gesteld worden en dat wordt stevig gecontroleerd door onder andere de arbeidsinspectie en de inspectie voor de gezondheidszorg. Net als alle andere zorgorganisaties dus.
    En wij proberen de zorg juist betaalbaar te houden zodat een zorg-au-pair niet alleen iets is voor mensen met een royale portemonnee maar ook voor mensen met een eenvoudig pensioen of alleen AOW. Daar heeft de overheid juist het PGB voor bedacht. Keuzevrijheid voor iedereen.

    Er bestaat dus een keuze… verpleeghuis of toch liever thuis.
    Voor mensen die liever thuis blijven wonen en misschien nog enigszins open staan voor een andere cultuur, een woordje Engels of Duits spreken… is een zorg-au-pair een reële oplossing.

    De overheid stimuleert mensen om zo lang mogelijk thuis te blijven. Dat is niet alleen bedacht als kostenbesparing (een zorg-au-pair is veel goedkoper dan een verblijf in een verpleeghuis) maar ook veel beter voor de mensen zelf. Thuis blijven in je eigen woonsituatie is een wens van heel veen mensen die zorg nodig hebben.

    Geen slecht idee dus. Bovendien al een heel oud idee, want in landen als Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is een zorg-au-pair al jaren een veel toegepaste vorm van zorg.

    Hopelijk reageren er mensen die ervaring hebben met een zorg-au-pair. Wij hebben in elk geval zeer tevreden cliënten die heel blij zijn met hun zorg-au-pair.

  4. Elly schreef:

    Ik hoef mijn hele verhaal niet op te schrijven, want ik ben het helemaal eens met “anoniem” schrijfster hierboven! De hele maatschappij gaat zo werken, alles via de digitale snelweg!!!!
    Diegene die dit allemaal bedenken verdienen een “ruim” salaris, terwijl zij die het nodig hebben met de sores zitten letterlijk en figuurlijk! Menselijke communicatie tussen de 2 partijen is ver te zoeken of helemaal niet aan de orde.
    Waar gaat dit heen en wanneer stopt het?

  5. Jolanda schreef:

    Jammer dat er zo negatief gereageerd wordt: waarom niet vragen aan al die mensen die er al ervaring mee hebben!

    Mijn ouders is het dankzij een zorg-au-pair na 58 jaar huwelijk mogelijk gemaakt om samen thuis te wonen en hun laatste tijd die hen gegeven is samen door te brengen.

    6 maanden lang hebben we met moeder op en neer gesjouwd, van ziekenhuis, revalidatieafdeling, weer ziekenhuis, weer revalidatieafdeling en uiteindelijk een woongroep met ” 24-uurs toezicht” en vervolgens weer ziekenhuis omdat het “24 – uurs ” toezicht niet kon voorkomen dat ze weer in een delier schoot door het te laat herkennen van een blaas- en longontsteking..

    Zonder dit concept had mijn vader alleen thuis in zijn rolstoel gezeten en had hij elke dag onder begeleiding een bezoekje mogen afleggen aan zijn vrouw.
    Die door de reguliere gezondheidszorg, na het avontuur van de woongroep, op een psychogeriatrische afdeling geplaatst zou gaan plaatsen, de diagnose alzheimer was namelijk al gesteld en voor de woongroep was ze nu fysiek te zwak?!

    Mama is nu al weer ruim 4 maanden terug in haar eigen huis bij haar eigen man. Ondanks alle lichamelijke ongemakken nog steeds heel helder en elke dag dankbaar dat zij mag zijn waar zij wil leven en wil sterven: thuis!

    Natuurlijk hebben ze 24 uur iemand in huis en gaat dan gedeeltelijk ten koste van hun privacy, maar bij plaatsing in een verpleeghuis was die privacy zeker compleet verdwenen! Samen, wat een cadeau!

    Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan, en hebben de organisatie waar we mee in zee zijn gegaan zorgvuldig gekozen…en na 4 maanden kan ik je zeggen dat wij zeer tevreden zijn over De Wit Thuiszorg, een organisatie met een betrokkenheid waar menig verpleeghuis een puntje aan kan zuigen…
    Het is voor ons een goede keuze geweest, wij konden ons niet vinden in wat de reguliere gezondheidszorg ons en onze ouders kon bieden. Het PGB geeft ons nu de vrijheid om anders te kiezen en dat hebben we gedaan!
    Dus hou op met alle vooroordelen en laat mensen die keuze zelf maken, laat ze kiezen voor hun eigen leven en hoe ze dat willen indelen.

  6. Nicolien Reith schreef:

    Beste Jolanda
    Hartelijk dank voor het delen van je verhaal. Goed te horen dat het in jullie situatie een mooi passende oplossing is. Ik wens jou en je ouders alle goeds,
    vriendelijke groeten
    Nicolien Reith

  7. Sandra de Hoog schreef:

    Het leek ons ook ideaal. Mijn schoonmoeder hoefde niet in een vieze tehuis om daar verwaarloosd te worden. Helaas bleek het anders. Wij hebben tot nu toe alleen Slowaken, 1 Hongeraase en 1 Poolse gehad (iedere maand een ander). Het enige wat ze hebben is de zorg voor schoonmama. En geloof me ze zullen nooit overwerkt worden: ze klagen over al over kleine nutteloze dingen, als je er niet bij bent dan gooien ze er met de pet naar, geen ervaring (dat je als leerbedrijf functioneert), soms was de Engels taal slechter dan was voorgehouden, internet is hun zuurstof en altijd gezeik over het eten in Nederland (In Slowakije hebben ze geen lunch met brood maar altijd uitgebreide maaltijden met veel vlees!!! en geen aardappel, groente en vlees?!) Mijn schoonmoeder heeft kennissen die hebben zelf altijd personen uit Thailand en Brazilie. Die personen moeten ze je juist tegenhouden anders doen ze ook nog het huishouden van de buren:-). Ze zijn zorgzaam ik zie het ook als mijn schoonmoeder daar op bezoek gaat. Kortom ik denk over te stappen van Oostblokkers naar een ander werelddeel maar dat brengt zoveel administratie mee … Maar ik blijf voor zorg aupair en neem de zoektocht voor lief.

  8. Naam (verplicht) schreef:

    Dag Sandra
    Dankjewel voor het delen van je ervaring. Ik begrijp dat de formule zelf je aanspreekt, maar (natuurlijk) sterk samenhangt met de persoonlijke invulling ervan. Misschien kunnen andere lezers hier hun tips uit halen. Ik wens je succes met je zoektocht,
    vriendelijke groeten
    Nicolien Reith

  9. Hossnia schreef:

    Kan je iemand uit het buitenland halen voor zorg en deze zelf voordragen als zorg aupair? Zo ja, hoe kan ik dit het beste in gang zetten?

  10. Nicolien Reith schreef:

    Beste Hossnia,
    Bureaus voor zorg-aupairs werken met eigen contacten in het land waar zij zaken mee doen. Daarin zijn afspraken versleuteld rondom opleiding, ervaring en betaling. Een buitenlandse zorg-aupair zou zich daarom eerst bij een bureau in eigen land moeten aanmelden. Wil je los hiervan een buitenlandse zorgverlener naar Nederland laten komen, verdiep je dan eerst in het verkrijgen van een verblijfsvergunning (mensen die langer dan 90 dagen in Nederland wonen en/of uit een land buiten de EER komen), visumplicht (mensen die van buiten de EU komen) en werkvergunning (mensen buiten de EER). Op de website van het UWV kun je hierover meer lezen. Vriendelijke groeten Nicolien Reith

  11. Tim schreef:

    Beste Nicolien,

    Mooi artikel en erg handig ook! Als 24-uurs Zorgservice bieden wij ook inwonende 24-uurs zorg van zorg au-pairs aan. We hebben veel ervaring in de thuiszorg en bieden veel vormen van zorg aan. Neem gerust eens een kijkje op onze website http://www.24uurszorgservice.nl. Het zou ook heel fijn zijn als je onze website zou willen toevoegen aan de tabel in het artikel.

    Mochten er vragen zijn dan staan we daar altijd voor open 🙂

    Groet,
    Tim

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: