Zo snel mogelijk zelfstandig na een ziekenhuisopname

ziekenhuisopname[Gastbijdrage] Op hoge leeftijd neemt de kans op een ziekenhuisopname helaas toe. U hebt dit meestal niet in eigen hand. Gelukkig kunt u er wél iets aan doen om na een ziekenhuisopname weer zo snel mogelijk zelfstandig in uw eigen woning te wonen. Voor Alleszelf.nl zet ik de belangrijkste tips op een rij die u hierbij kunt gebruiken.

Naar huis na ziekenhuisopname

Het is niet altijd te vermijden: u moet een keer naar het ziekenhuis. U wilt daarna waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weer zelfstandig thuis wonen. Daarvoor zijn onderstaande tips bedoeld. Deze zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring in de ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen en bureauonderzoek. De tips zijn algemeen, terwijl elke persoon en situatie anders zijn. Daarom moet u zelf nagaan of u ze wilt toepassen. En uiteraard moet u altijd het doktersvoorschrift volgen; deze tips zijn daarvoor geen vervanging. Kent u nog andere tips, hebt u meer ervaringen? Deel ze onder dit artikel.

Tip 1: vraag na wat u wel en niet mag doen thuis

Laat u door de verpleegkundige goed informeren over de zaken die u thuis wel en niet mag doen. U kunt daarbij denken aan:

  • lopen;
  • traplopen;
  • tillen;
  • lichamelijke verzorging;
  • huishoudelijke taken.

Tip 2: vraag na wat u medisch kunt verwachten

Vraag de arts:

  • welke verschijnselen bij een normaal herstel horen;
  • welke complicaties u kunt verwachten;
  • hoe u daar dan mee om dient te gaan.

Tip 3: ken uw hulptroepen thuis

Als u via de vorige tips weet wat u lichamelijk, geestelijk en medisch kunt verwachten, dan weet u ook waar u eventueel hulp bij nodig zult hebben. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan op welke hulp u thuis kunt rekenen van bijvoorbeeld uw partner, vrienden, buren en kennissen. Het helpt als u voor uzelf een lijstje maakt met namen van alle mensen die u wellicht kunnen helpen. En dat u hen gaat of laat vragen welke hulp zij kunnen bieden. Als u dit weet, dan weet u ook welke hulp nog ontbreekt.

Tip 4: regel aanvullende hulp thuis

Na de vorige tip weet u welke hulp u wél nodig hebt, maar waar nog geen oplossing voor is. Hiervoor heeft elk ziekenhuis zogenaamde ’transferverpleegkundigen’ of een afdeling ‘zorgbemiddeling’. Met hen kunt u bespreken welke aanvullende steun u in de thuissituatie nodig heeft. Ook kunnen zij deze ‘nazorg’ voor u regelen.

Tip 5: weet welke medicijnen u moet gaan gebruiken

Vraag aan uw arts of verpleegkundige welke medicijnen u moet gebruiken.

Tip 6: zorg dat uw huisarts is geïnformeerd

Het is belangrijk dat uw huisarts geïnformeerd is over uw ontslag, verandering van medicatie of benodigde nazorg. Op die manier kan hij/zij u goed en snel helpen als er (onverwacht) nazorg door hem/haar nodig is. Vraag uw ziekenhuisarts of verpleegkundige of dit geregeld is. Als dat nog niet zo is, spreek af en bewaak dat zij dat wel voor u verzorgen.

Tip 7: schrijf alles op

Voor alle tips geldt: noteer de belangrijkste zaken en/of zorg ervoor dat een naaste van u deze informatie ook krijgt. Op die manier kunt u later alles nog eens nalezen en beter onthouden.

Tip 8: voldoende eten

Het is belangrijk om voldoende te eten en te drinken als u uit het ziekenhuis komt. Voor ouderen geldt een advies van 2,5 liter vocht per dag. Gebruik zo nodig wat vaker op de dag een kleine maaltijd.

Tip 9: voldoende en veilig bewegen

Het is belangrijk dat u voldoende beweegt. Voor ouderen geldt het advies om minimaal vijf tot zeven keer per week een half uur te bewegen. Natuurlijk volgt u hierbij op de eerste plaats de adviezen van uw arts of fysiotherapeut. Veilig schoeisel (geen gladde zolen, dichte hiel en goed passend) helpt u bij het lopen en voorkomt vallen. Kijk ook hier voor Alleszelf-beweegtips, die u ook kunt gebruiken als u beperkingen heeft.

Tip 10: dag- en nachtritme aanhouden

Het is belangrijk om zoveel mogelijk een dag- en nachtritme aan te houden. Met name als u ziek bent bestaat de neiging om overdag in slaap te vallen, met als gevolg dat u ’s nachts niet slaapt. Dit vergroot de kans op acute verwardheid.

Uw ervaringen

Wat zijn uw ervaringen? Hebt u tips voor anderen om zo snel mogelijk weer zelfstandig te wonen na een ziekenhuisopname? Deel uw inzichten hieronder!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over zelfstandigheid na ziekenhuisopname? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
11 reacties op “Zo snel mogelijk zelfstandig na een ziekenhuisopname
  1. Tiny Visscher schreef:

    Hallo,

    Zijn jullie bekend met Wehelpen.nl?
    Dit is een landelijk digitaal platform voor vraag en aanbod op het gebied van hulp en ondersteuning. de grondlegger lag zelf in een revalidatiecentrum toen hij het idee van Wehelpen bedacht.
    Voor meer informatie: Wehelpen.nl

  2. geertje karstens schreef:

    In de Juckemaheerd, Niekerk vlak bij Zoutkamp, aan de Waddenkust hebben we onze B&B zo ingericht dat het ook mogelijk is om hier in een paar dagen weer op kracht te komen. Naast begeleiding bij opstaan en naar bed gaan, het nuttigen van de maaltijden, is het ook mogelijk om extra zorg te krijgen van een verpleegkundige. In de fitnessruimte kunnen oefeningen worden gedaan, buiten kan er gewandeld worden in het bos of in het haventje van Zoutkamp. De royale kamers, voorzien van al het gemak, TV, makkelijke inloopdouche, hoog toilet, slaapruimte voor familie op de vide en dit alles tegen een gewone B&B-prijs. Hier kunnen we samen deze stappen voor herstel volgen, zodat elke cliënt, voor ons een gast, weer goed aangesterkt naar huis kan gaan.

  3. Annet schreef:

    ik zou niet zou gauw hulp vragen via wehelpen.nl omdat je net weet wie je in huis haalt. Je bent na een operatie bijvoorbeeld in een kwetsbare positie.
    het idee is erg goed maar ik zou liever eerst zelf hulp geven om te ervaren hoe het werkt en dan pas zou ik er misschien zelf gebruik van durven maken.

  4. Voedingscentrum schreef:

    Een tip van het Voedingcentrum: op http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx kun je leeftijd en geslacht invullen voor een voedingsadvies op maat. Moet je aankomen na ziekte, dan is deze pagina een aanrader: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/ondergewicht/gezond-aankomen.aspx. Hopelijk hebben jullie hier wat aan!
    Vriendelijke groet, Jip, redactie Voedingscentrum

  5. Frederique van Zembro schreef:

    Nog een tip: neem tijdens het thuisherstel een Zembro bracelet in huis. Hiermee kun je gemakkelijk contact leggen met familie, vrienden of buren in geval van nood. Bijvoorbeeld als er onverhoopt iets mis gaat tijdens een toiletbezoek midden in de nacht of bij het zelfstandig douchen. Optioneel kun je ook nog een professionele alarmservice afnemen. Grootste voordeel is dat dit hulpmiddel per maand te huur is, dus het kan gewoon teruggestuurd worden als het niet meer nodig is! Meer info: https://www.zembro.com

  6. Ireen de kloet schreef:

    2,5 liter vocht is wat veel voor de kwetsbare ouderen.
    Je mag al blij zijn met 1,5 liter. Weet ik uit ervaring.
    Mvg
    Ireen de kloet
    Verpleegkundige bij Buurtzorg

  7. Nicolette schreef:

    Een helder overzicht!
    Wat mij betreft mag TIP 3 HEEL GROOT EN VET geschreven worden.
    De eigen kracht en het eigen onderzoek zijn nog vaak ver te zoeken. Als dan na een operatie een transferverpleegkundige naar de Wmo belt of mailt, word je snel ‘voor het blok’ gezet!

  8. Jildau schreef:

    Ouderen zijn kwetsbaar, vooral na een ziekenhuisopname.
    Eenmaal thuis komt het regelmatig voor dat er een inzinking komt.
    Vragen om goede hulp is moeilijk

    Ziekenhuis ontslaan hun patiënten , na de operatie of anderzijds
    Thuis moet het herstel op gang komen.

    Het is van groot belang dat de eerste weken er professionele hulp komt wanneer de oudere naar huis gaat!

    Niet alleen voor ADL en mogelijke verpleegtechnische handelingen
    Vooral voor de opservatie , persoonlijke omstandigheden, vochtbalans en voortgang herstel,
    eenzaamheid, eventuele rugsteuntje voor de partner!

    Ik schaam mij diep voor de ontkenning van stille eenzaamheid, verwaarlozing , mogelijke mishandeling van de oudere, vooral in de overgang van een opname naar thuis!!

    wijkverzorgende

  9. Liesbeth Pauw -Senioren-assistent schreef:

    Het is goed dat er een beroep wordt gedaan op de achterban thuis. Helaas zien wij heel vaak dat sommige mensen weinig of geen hulp thuis hebben en komt alleen de thuiszorg 1 of 2x per dag langs. Het komt regelmatig voor dat mensen dan ook te weinig eten. Zo zullen ze niet snel herstellen en zijn ze snel weer terug in het ziekenhuis. Senioren-assistent kan hulp aan huis bieden. Huishoudelijke hulp maar ook hulp bij eten en boodschappen en koken. Senioren-assistent ondersteunt de ouderen en de mantelzorgers op allerlei gebied. Wij hebben geen wachtlijst, werken met betrouwbare medewerkers en kunnen ook uit het PGB worden betaald. http://www.senioren-assistent.nl.

  10. Nicoline schreef:

    Denk ook eens aan technische hulpmiddelen om het herstel thuis te vergemakkelijken.
    Vaak kun je met eenvoudige oplossingen al veel bereiken in het vergroten van het comfort en de veiligheid in huis. Een persoonsalarm en een alarmkoord in de badkamer. Aanpassingen in de badkamer of een tablet met verbinding met een zorg alarmcentrale. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een comfortinstallateur is speciaal opgeleid om ouderen te helpen weer zelfstandig thuis te wonen, juist ook na een ziekenhuisopname als er op korte termijn oplossingen moeten worden bedacht.
    U vindt een comfortinstallateur bij u in de buurt via de link naar het register UNETO-VNI Comfortinstallateurs. Zo bent u in ieder geval verzekerd van vakkundig advies door een professional die beschikt over de juiste vakdiploma’s.
    https://www.uneto-vni.nl/comfortinstallateur

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: