Vakantie tot op hoge leeftijd, het kan!

vakantie voor ouderenWilt u op hoge leeftijd, ook met eventuele beperkingen, op vakantie? Vakantie voor ouderen daar zijn veel mogelijkheden voor. Met de zomer in het vooruitzicht zet Alleszelf.nl ook dit jaar de mogelijkheden op een rij, zodat u een vakantie kunt vinden die bij u past qua reisgenoten, programma of voorzieningen. Ook laten we u weten hoe u op uw vakantieadres in Nederland de benodigde thuiszorg kunt ontvangen. Wij zijn ook benieuwd naar uw eigen tips!

Waarom reizen voor ouderen?

Veel ouderen gaan ‘gewoon’ op vakantie. Lekker naar een hotel of met de caravan op stap; bij voorkeur in het voor- of naseizoen. Want dan is het lekker rustig en betaalbaar. Er zijn ook ouderen die kiezen voor een reis die speciaal voor ouderen is bestemd. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn: u wilt samen met andere ouderen optrekken of u zoekt een reis waar alles in een rustiger tempo verloopt. Misschien hebt u door lichamelijke beperkingen behoefte aan bijzondere verzorging of aangepaste accommodatie. Ook dan zijn er volop mogelijkheden.

Verantwoording ‘vakantie voor ouderen’

In dit artikel bespreken we de reismogelijkheden en reisbureaus die speciale ouderenreizen aanbieden. Hiervoor hebben we in april 2016 onderzoek uitgevoerd. We hebben zoveel mogelijk het aanbod geselecteerd dat bestemd is voor ouderen en voor mensen met lichamelijke beperkingen. Daarbij hebben we onder meer gebruik gemaakt van tips die we kregen naar aanleiding van een eerder artikel.  Vermelding op Alleszelf.nl betekent echter geen goedkeuring, want we hebben de mogelijkheden niet uitgeprobeerd. U misschien wel en in dat geval vernemen we graag uw ervaringen onder dit artikel.

Drie maal vakantie voor ouderen:

 1. vakanties met zorg: uitstapjes, vakantiereizen en zorghotels;
 2. thuiszorg op uw vakantieadres;
 3. ‘gewone vakanties’ die bijzonder geschikt zijn voor ouderen, met of zonder lichamelijke beperking.

1. Vakanties met zorg

Vakanties en uitstapjes met zorg zijn er in alle soorten en maten.

Uitstapjes

Een eerste variant van vakantie-met-zorg zijn korte uitstapjes. Denk bijvoorbeeld aan eendaagse uitstapjes als museumbezoek of met een strandrupsvoertuig waarbij u in uw rolstoel gewoon mee kan. Volop mogelijkheden voor een dagje uit met een beperking vindt u op de website van Dagjeweg.nl. In de meeste grote steden kunt u rondvaarten maken, zoals in Utrecht of Amsterdam. Vanuit Rotterdam bezichtigt u de havens of het landelijke Kinderdijk. Voor een tochtje door de natuur kunt u kiezen voor een van de tochten door de Biesbosch. Iets langer weg kan ook: bijvoorbeeld een vierdaagse bootreis over het IJsselmeer of vijf dagen door Zuidelijk-Nederland.

Vakantiereizen

Een andere variant van vakantie-met-zorg zijn vakantiereizen. De meeste vakanties duren één tot enkele weken. Als u een keuze maakt, let u natuurlijk op de bestemming (soort omgeving en reisduur), de prijs, maar ook op de zorg die u onderweg eventueel kunt krijgen. Het steeds groter wordende aanbod vindt u in onderstaande tabel. Op grond van de informatie van de aanbieders hebben wij een inschatting gemaakt van de zorgzwaarte die u per aanbieder kunt krijgen. U kunt hierbij denken aan:

 • licht: geschikt voor gebruikers van een rollator en rolstoel;
 • middel: persoonlijke verzorging is mogelijk; beperkte verpleging;
 • zwaar: uitgebreide verpleging is mogelijk, meestal dag en nacht (24×7).

Het aanbod verschilt per reis. Let u dus zelf bij het boeken van een reis goed op de zorg die voor die reis beschikbaar is. Reisorganisaties bieden soms reizen aan in verschillende ‘gradaties’. Daarmee geven zij de geschiktheid aan van de reis bij meer of minder vitaliteit. Wanneer u bijvoorbeeld graag wandelingen in flink tempo van minimaal een uur maakt, valt u bij Seniorvakantieplan in de categorie 5 (vitaal). Wanneer u echter hulp nodig heeft bij het uitstappen uit de bus behoort u bij categorie 1. Bij  Zorgvakantiewijzer kunt u de intensiteit van het dagprogramma combineren met de mate van zorg die u nodig heeft. De zorghotels vallen in de categorie waar zware zorg mogelijk is. Een meer uitgebreide beschrijving van zorghotels vindt u elders op deze website.

Zorghotel

Als u liever op één vaste plek uw vakantie viert, dan kunt u ook kiezen voor een zorghotel. Dit is een derde vorm van vakantie-met-zorg. In een zorghotel bent u niet alleen te gast, u kunt er ook passende zorg krijgen. De meeste hotels bieden zorg op afroep en werken daarvoor samen met een lokale thuiszorgorganisatie. Soms levert een nabijgelegen zorgaanbieder of -centrum de zorg. Dan kunt u ook terugvallen op andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, diëtist of psycholoog.

Omdat één heldere definitie van het begrip zorghotel niet bestaat, is de variatie groot. Zo zijn er hotels waar het zorgaanbod zich beperkt tot een alarmbel of aansluiting voor een scootmobiel. Daartegenover staan hotels met 24-uurzorg. Ook de accommodatie kan nogal verschillen. Van luxe hotel in een landelijke omgeving tot een afdeling van een zorginstelling. Of u kiest een aangepaste bungalows met zorg in een vakantiepark. Daarnaast zijn er steeds meer zorgresidenties, in de volksmond particuliere verpleeghuizen. Deze bieden onder de noemer zorghotel logeerplekken voor mensen met een zorgvraag. Ook hotelketen Van der Valk heeft zich op deze markt begeven, door in Tiel een zorghotel te openen. Bekijk deze link voor een uitgebreide omschrijving van de mogelijkheden van zorghotels.

Keurmerk

Wenst u zoveel mogelijk zekerheid over de kwaliteit van de geboden zorg tijdens de vakantie? Dan kunt u kiezen voor een van de ruim 20 organisaties die zijn aangesloten bij de Nederlandse Branchevereniging van aangepaste vakanties (NBAV). Een organisatie voldoet aan het NBAV-keurmerk wanneer de vakantieaccommodaties (algemeen, badkamer, slaapkamer) en de omgeving (paden, wegen, receptie) toegankelijk zijn en over de juiste voorzieningen beschikken. Bij accommodaties voor mensen met een lichamelijke beperking moet bijvoorbeeld een tillift aanwezig zijn. Verder gelden de algemene eisen over de heldere informatie en duidelijke boekingsvoorwaarden. Op de website van de NBAV treft u ruim 20 reisorganisaties aan die over het keurmerk beschikken.

ReisorganisatieNBAV keur- merkZorgzwaarteReisbestemmingenTelefoonnummerMail
AllegoedsvakantiesXlicht-zwaarNL0318 485183info@allegoedsvakanties.nl
Carias op ZeeXlicht-zwaarEuropa033 3033210info@carias.nl
ECT ZorgvakantiesXlicht-zwaarNL en Europa088 3280000info@ect-zorgvakanties.nl
Het VakantiebureauXlicht-zwaarNL0318 486610info@hetvakantiebureau.nl
LindetoursXlicht-zwaarNL Europa045 5753636zorgreizen@lindetours.nl.
MundoradoXlicht-zwaarEuropa0182 587056info@mundorado.nl
Rita Spanjezorgreizenlicht-middelZuid-Spanje, Tenerife06 34767800info@rita-spanjezorgreizen.nl
Rode KruisXmiddel-zwaarNL en Dui (Rijn)070 4455678 service@redcross.nl
Sanavidalicht-zwaarPortugal0577 490309info@sanavida.nl
Seniorvakantieplanlicht-middelNL en Europa035 6933017info@seniorvakantieplan.nl
Vakantie Op StaplichtNederland06 52304957vakantieopstap@gmail.com
VNB PelgrimsreizenXmiddel-zwaarLourdes, Israel073 6818111info@vnb.nl
ZonnebloemXmiddel-zwaarNL en Europa076 5646464dienstencentrum@zonnebloem.nl
Zorghotels buitenlandzwaarNL Dui Pol Beln.v.t.info@zorghotels.eu
Zorghotels NLzwaarNLn.v.t.info@zorghotels.nl
Zorgvakantieslicht-middelNL EU, wereld0032 34110742info@zorgvakanties.com
Zorgvakantiewijzerlicht-zwaarNL en Europa0348 470469info@tourwise.nl

2. Ook thuiszorg op uw vakantie-adres

Wanneer u ergens in Nederland met vakantie gaat, zou u misschien het liefst de verzorging een weekje willen meenemen. Met de verzorgenden die u gewend bent, zal dat niet lukken, maar u kunt toch gebruik maken van verzorging op uw vakantieadres. U kunt aanspraak maken op deze zogenaamde ‘vakantiezorg’  als u een geldige indicatie heeft en in uw thuissituatie ook zorg ontvangt. Beschikt u niet over een geldige indicatie óf wilt u meer zorguren dan uw indicatie toelaat? Dan zult u waarschijnlijk moeten bijbetalen voor de extra geboden zorg.

U kunt thuiszorg op uw vakantieadres in gang zetten door contact op te nemen met uw eigen zorgaanbieder en/of een zorgorganisatie die in uw vakantieregio werkzaam is. Die vindt u bijvoorbeeld via contact met het Wmo-loket van uw vakantiegemeente (hier staat ons overzicht met contactgegevens van alle Wmo-loketten van Nederland).  U kunt het regelwerk ook uitbesteden aan een organisatie als Comfortzorg. Comfortzorg stelt dan een vakantie-zorgplan op. Een onderdeel is het nagaan van de geschiktheid van uw vakantieverblijf voor de zorg die u nodig heeft.

Thuiszorg in het buitenland wordt bijvoorbeeld aangeboden door Sanavida (Portugal) en door Exporesidencias. Ook dan kunt u kunt een deel van de kosten voor de thuiszorg vergoed krijgen. Het Zorginstituut Nederland biedt u meer informatie hierover. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de hoogte van de vergoeding. Kijk hier voor ons overzicht van contactgegevens van alle zorgverzekeraars in Nederland.

3. ‘Gewone’ vakantie voor ouderen

Noem het maar gewoon. Kamperen op een camping waar speciaal rekening is gehouden met ouderen en bijzondere voorzieningen zijn om zich met rollator of rolstoel voort te bewegen. U vindt dit aanbod bijvoorbeeld op de seniorenvakanties startpagina.

bungalow met zorgbungalow SomerenEen comfortabeler initiatief is een zorgeloze vakantie, ook met zorg, in De Bungalow Someren. Of ga drie dagen naar een hoeve op de Veluwe  met privéchauffeur. Of overwinteren in Spanje. Veel vitale ouderen trekken voor meerdere weken of maanden naar Zuid-Europese kuststreken. Ook hier kunt u desgewenst thuiszorg krijgen, zoals onderstaande tabel laat zien. Maar omdat niet standaard is voorzien in zorg voor ouderen, noemen we deze vakanties ‘gewoon’. Dat is anders bij de ‘vakanties met zorg’.

Wanneer u een bootreis gaat maken beschikt u over veel comfort. Net als in een hotel kunt u een reis ‘vol pension’ boeken en bovendien zijn alle belangrijke voorzieningen (zoals winkeltjes, recreatieruimte, zonnedek) niet ver van uw kamer. Het reizen met lichamelijke ongemakken wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Op een boot reist de hotelkamer met u mee, waardoor u niet steeds uw spullen hoeft in- en uit te pakken.

Bent u afhankelijk van een rolstoel, dan neemt u deze zelf mee. Bij het boeken van de reis zult u mogelijk de afmetingen daarvan moeten doorgeven. U zult dan een kamer krijgen met extra brede deuren, geen drempels en een aangepaste douche en wc. Het is handig om een kamer te reserveren die in de buurt van de lift ligt, zodat u uw kamer makkelijk kunt bereiken. U vindt een uitgebreid overzicht van cruises bijvoorbeeld op de website van Zeetours en het Cruisereisbureau. Hier vindt u meer dan 10.000 bootreizen in Nederland en binnen en buiten Europa.  Door middel van een keuzemenu zult u er snel uw weg vinden.

ReisorganisatieReisbestemmingenTelefoonnummerMail
Overwinteren in Spanje
ExporesidentiasSpanje0034 935791942informacion@exporesidencias.com
SunlinerSpanje0541 510022 info@sunliner.nl
Zorg uit en thuisSpanje0034 667430572info@zorguitenthuis.com
Bootvakanties
D-reizenEuropa en wereld0900 1811info@d-reizen.nl
KrasNL, Europa, wereld0900 9697contactformulier
NeckermannEuropa, Amerika070 233906servicedesk@neckermann.nl
Peter LanghoutNL, Dui, Italië0172 468800klantenservice@peterlanghoutreizen.nl
TUIEuropa en wereld0900 8847uw vestiging

Tot slot

We hebben geprobeerd in dit artikel een ruim aanbod van vakantie voor ouderen op te nemen. Maar we realiseren ons dat we niet compleet kunnen zijn. Kent u nog andere reismogelijkheden? Mist u nog een organisatie waarmee u goede ervaringen heeft? Laat het ons weten!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over vakantie voor ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
5 reacties op “Vakantie tot op hoge leeftijd, het kan!
 1. Omring schreef:

  Verpleging of verzorging nodig tijdens uw vakantie op Texel? Zie onze vakantiezorg

 2. Hans Beute schreef:

  Ook aan te raden:
  Nederlandse organisatie, Nederlandse beheerders, vrijwilligers en verpleegkundigen/helpenden
  Vakantiepark l’Accolade
  80 Avenue des Bouriennes, Domino
  17190 Saint-Georges-d’Oléron
  Frankrijk

  Telefoon: (Nederlands sprekend, voor reserveringen van gasten en vrijwilligers).

  vanuit Nederland: 0033- 5 46 76 55 20
  vanuit Frankrijk: 05-46 76 55 20

  Email: info@l-accolade.nl

 3. Frederique van Zembro schreef:

  En voor extra zekerheid neemt u gewoon Zembro bracelet mee op vakantie. Die werkt namelijk in heel Europa en als er onverhoopt iets gebeurt, staat u rechtstreeks in contact met familie of vrienden

 4. Leuke blog! Vakantie moet inderdaad op alle leeftijden nog mogelijk zijn.

 5. reisblogger schreef:

  Geweldig artikel.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: