Tien tips om het beste uit uw hulp in huis te halen

[Gastbijdrage] Misschien krijgt u nu of straks minder uren hulp in het huishouden of u moet zelf meer betalen voor deze ondersteuning. Hoe haalt u dan het beste uit uw hulp? Maak gebruik van deze tien tips en heb grote kans op meer resultaat in minder tijd.

Mijn ervaring

Ik heb jaren als huishoudelijke hulp gewerkt en doe dat nog steeds elke week bij mijn oma. Vanuit die ervaring heb ik onderstaande lijst met tips opgesteld. Kijk zelf wat bij u en uw hulp past. Gebruik de tips ook voor overleg met uw hulp, want op die manier kunnen u en uw hulp prettig samenwerken. Op die manier houdt u ook zélf de regie; het gaat immers om uw huishouden!

Tip 1 – Maak een planning

Maak samen met uw huishoudelijke hulp een planning. Zo is voor u allebei duidelijk wat er is gebeurd en nog moet gebeuren. En kunt u wellicht wat makkelijker ‘schuiven’; misschien de ramen niet elke twee maanden, maar eens per kwartaal? Gebruik bijvoorbeeld deze werkplanning.

Tip 2 – Wat kunt u zelf?

Kijk nog eens goed welke werkzaamheden u zelf kunt doen. Misschien kunt u meer dan u denkt: strijken, een prullenmand legen, kastjes swifferen. Alle beetjes helpen. Ook hiervoor kunt u voor uzelf een planning maken en het bijvoorbeeld spreiden over meerdere dagen.

Tip 3 – Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen om u te helpen, bijvoorbeeld instrumenten waardoor u niet hoeft te bukken of te reiken. Een voorbeeld is de kruimeldief met lang handvat. Ook een wringmechanisme voor een dweil kan handig zijn. Kijk ook op de hulpmiddelenwijzer voor meer overzicht en inzicht.

Tip 4 – Vraag hulp van familie of vrienden

U bent het misschien niet gewend, maar het is tegenwoordig helemaal niet zo raar om af en toe iemand die bij u op bezoek is te vragen een specifieke zwaardere klus te doen. Zo kunt aan familie of vrienden, als ze toch op bezoek zijn, af en toe vragen om een boodschap te doen of mee te nemen, even de ramen te wassen of het bed te verschonen. Daarná smaken de koffie of de wijn lekkerder! Op deze manier heeft uw hulp meer tijd voor andere werkzaamheden.

Tip 5 – Maak gebruik van vrijwilligers, burenhulp of de Keuzehulp

Wist u dat u ook vrijwilligers kunt vragen voor dergelijke klussen? Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vrijwilligers of burenhulp in te schakelen. Op deze pagina van Alleszelf.nl staat een overzicht van de mogelijkheden. Gebruik ook de Keuzehulp van Alleszelf.nl:

Direct uw huishoudelijke hulp zoeken en vinden >>

Tip 6 – Bereid voor

U heeft uw huis misschien leuk ingericht met planten, decoratie en kleine gebruiksvoorwerpen. U kunt voordat uw hulp komt in alle rust de tijd nemen om bijvoorbeeld uw vensterbanken, dressoir, eet- en koffietafel leeg te halen of wat dingen te verschuiven. Zo kan uw hulp sneller en effectiever werken.

Tip 7 – Koffie na afloop?

Misschien neemt u de tijd om tussendoor even koffie te drinken met uw huishoudelijke hulp. U kunt ook in overleg met hem of haar afspreken om dat na die tijd te doen.

Tip 8 – Spullen klaarzetten

Af en toe zult u een inval- of vakantiekracht krijgen. Dan moet u vaak even uitleggen waar alles staat. Maar: u kunt vantevoren ook alles al klaar zetten, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken en uw hulp direct aan de slag kan gaan.

Tip 9 – Vraag dezelfde invalkracht

Vooral in de zomer zijn veel vakantiekrachten actief. Uw hulp gaat vast ook wel eens op vakantie. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld drie weken weggaat, vindt u het misschien fijn om in die tijd dezelfde invalkracht te ontvangen. Dit mag u vragen aan uw thuiszorgorganisatie! Uit ervaring weet ik dat dit voor zowel u als de huishoudelijke hulp een stuk prettiger is.

Tip 10 – Opgeruimd en netjes

Tot slot het volgende: het is niet iedereen gegeven, maar probeer gedurende de week alles direct op te ruimen zodat het werk niet opstapelt. Een opgeruimd huis geeft u een rustig gevoel en maakt makkelijker en sneller schoon!

Samen sterker!

Ik hoop dat deze tips u op weg helpen en wens u veel succes en plezier met uw hulp in het huishouden toe! Heeft u nog andere tips? Ik zou het leuk vinden om die te horen!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over hulp in huis?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
9 reacties op “Tien tips om het beste uit uw hulp in huis te halen
 1. trees jansen schreef:

  hallo,hoe zit het met zelf betaalde hulp bij ziekte. als men weinig of geen huish hulp krijgt van de gemeente via de wmo.

  wij willen zelf de hulp betalen en de kosten opvoeren in de aangifte. omdat wij 65+ zijn levert dat een aardige aftrekpost op doordat men 213% kan aftrekken.

  de wmo hulp van 1 1/2 uur moet wel eerst de eigen bijdrage betaald worden die niet aftrekbaar is. hoe zit het als we niet de wmo inschakelen,maar zelf de hulp zoeken?

 2. A,Vrekke schreef:

  Mijn situatie: 2 1/2 u. hulp p.w. is 14 u. per periode (pp) ad 17,= p/uur = 238,= pp.
  Door CAK max. bijdrage vastgesteld op 213,15pp
  Komt neer op 15,22 per uur. Mijn hulp (6 j. bij mij) ontvangt nog geen 10,= p/u. netto.

  “Huur”ik haar zelf in ad 12,50 p/u ; dat kost mij dat 14 x 12,50 = 175,= Euro.. Ik blij. Zij blij.
  Ik betaal 2 weken door bij vakantie; evenals bij ziekte.

  Wat is wijsheid ? Komt zij niet meer; moet ik zelf hulp zoeken. T-zorg kent mij dan niet meer.
  CAK ook niet. Zij valt niet meer onder S.V.-wetten.Mogelijk heb ik dan wel aftrek voor de I.B.
  onder ziektekosten. COPD en hartfalen. Kan zelf redelijk nog wat in huis doen. 85 jaar.

  Of mijn hulp het voor de I.B. opgeeft of niet; is haar verantwoording. Blijft de vraag; Wat is wijsheid.

  • Corry schreef:

   @Of mijn hulp het voor de I.B. opgeeft of niet; is haar verantwoording.

   Als u er voor kiest de kosten voor de huishoudelijke hulp als aftrekpost op te geven bij de IB dan is voor uw hulp die €12,50 bruto uurloon. Dat betekend dat zij ongeveer 30% loonbelasting over die €12,50 moet gaan betalen! Zij zou dan ongeveer €8,75 p.u netto overhouden.
   Uw berekening zoals hierboven is voorgesteld bij haar “inhuren” voor €12,50 p.u en die kosten dan op te geven onder ziektekosten bij de belastingdienst is voor u wel interessant maar voor uw hulp beslist niet.

   Ter indicatie; €13,50 à €14,- is momenteel een heel normaal uurloon voor een zwart uitbetaalde huishoudelijke hulp!

  • dreejansen schreef:

   hallo, wij hebben het anders opgelost. binnenkort komt het ook in de media.

   als volgt wij hebben idicatie via de wmo voor maar 1 1/2 uur. cak bijdrage en zorginstelling,elke keer andere hulp. hulp zelf kiezen is de vergoeding lager.

   dus laten we het c.a.k wat het is idem de wmo.

   hebben dus zelf hh hulp gezocht. hh2 betalen 12.50 per uur. de hulp geeft haar adres burgersofinummer et cetera. ze ondertekent de kwitantie .

   per 4 weken 16uur hulp . is 200 euro de aftrek is 213% x13= 5538 euro onder de ongeveer 34000 euro geen drempel. als men aow heeft en pensioen tot ongeveer 13000 euro(veilige kant) en een partner heeft zonder pensioen of samen dat bedrag, is na aftrek huish hulp e.d fiscaal er ook nog geld terug! en indien men huurt en zorgtoeslag heeft wordt dit ook meer omdat het toetsinkomen daalt. in een geval bovenstaand met 5000 euro pensioen(wij dus) komen wij ruim 1000 euro in de plus. de ene partner heeft dan alleen aow !

 3. Heleen schreef:

  Als de huishoudelijke hulp haar inkomsten niet opgeeft kunt u het ook niet als zorgkosten opvoeren en van de belasting aftrekken.

 4. Jildau schreef:

  De HH 1. En de HH2 bij de Thuiszorgorganisaties worden helemaal vergeten.

  Mijn spreekt nu van huishoudelijk werk.

  De HH1 , de huishoudelijke hulp A, komt psychische- of lichaamlijke chronische ziekteproces
  Vanuit gaande dat de hulpvraag, aanvulling was voor huishoudelijke taken, welke zelf niet meer kan uitvoeren.

  De meesten welke in aanmerking kwamen, hadden een onderliggend lijden,
  Dwz een psychische – of lichaamlijke chronische ziekteproces.

  De HH2 werd gegeven door een huishoudelijke verzorgende,
  Deze kracht deed de huishouding, overzicht houdend , tevens luisterend oor,
  observatie en zonodig rapportage en overleg met andere disciplines .
  Denk aan hygiene , voedingspatroon, zelfredzaamheid, algehele malaise , eenzaamheid met depressie!

 5. Jeannette Rijks schreef:

  Wat een fantastische, praktische tips. Daar kan iedereen wel iets van leren. Er zou misschein nog een puntje bij kunnen:
  ‘ Vraag je af wat belangrijker is: een schoon huis of gezelligheid. Als jouw hulp als een witte tornado door het huis schiet, blijf je misschein achter met een schoon huis, maar zonder de kans eens gezellig te praten. Je kunt het bespreken met jouw hulp. Samen iets doen is vaak veel plezieriger.’ Ook die keus maken is opkomen voor jezelf!

 6. Th vd Wiel schreef:

  Een student Toegepaste Gerontologie, even denken…van mogelijk 25 jaar oud … vraagt zich af, correctie… leert, wat een oudere van 55 jaar nog zelf kan. Nou jongeman, deze ‘oma’ van 56 jaar werkt full time , voor de snotneuzen onder ons…. dat is een baan van 40 uur per week, in Dordrecht. Zij staat om half 6 ’s ochtens op en rijdt dagelijks om half 7 over de A 15 naar haar werk. 5 Dagen in de week dus . Daarnaast danst zij, tuiniert zij, leest zij dagelijks de krant en doet zij haar huishouden zonder hulp in de huishouding. Dit gaat zij tot haar 67ste doen. Haar man ook trouwens. Misschien moet je je norm eens aanpassen en leren dat iemand van 55 jaar vooralsnog geen oud wrak is maar een gezond mens. Iemand die midden in de samenleving staat en bovenal verwacht zo ook behandeld/ gezien te worden. En niet als een zwakzinnige.. . Voor de goede orde: bovenstaand adviesje , die 10 tips, is een open deur. Of moet ik zeggen… een belediging.

  • dreejansen schreef:

   fantastisch ga zo door. kunnen de smartphone’s aan de lippen een voorbeeld aan nemen.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: