Er zijn veel vrijwilligers voor ouderen in Nederland. Zo zijn er ook veel manieren om een vrijwilliger te vinden die u als oudere kan helpen. U kunt bijvoorbeeld terecht bij maatschappelijke hulpverleningsorganisaties. Ook zijn er steeds meer marktplaatsen op internet waar u een oproep kunt plaatsen voor hulp of kunt zoeken naar vrijwilligers die hun hulp aanbieden. Alleszelf.nl zet een aantal mogelijkheden op een rij om u op weg te helpen.

Bent of kent u iemand van een vrijwilligersorganisatie die zich wil laten vermelden op Alleszelf.nl, klik dan hier!

Maatschappelijke hulporganisaties

Organisaties zoals het Rode Kruis, Humanitas, het Leger des Heils en De Zonnebloem zijn heel belangrijk voor ouderen:

 • hier leest u algemene informatie;
 • hier leest u alles over het aanbod van het Nederlandse Rode Kruis;
 • hier leest u alles over het aanbod van Humanitas.

De platforms

We hebben de volgende platforms gevonden:

Veel soorten vrijwillige hulp beschikbaar

Voor ouderen is er een ruim aanbod van diensten die via vrijwilligers geleverd worden. Op de verschillende platforms noteerden wij de volgende diensten.

[one_half]

 • Administratie, belastingen en financiën
 • Begeleiding
 • Boodschappen doen
 • Computer- en tv-hulp
 • Huisdieren en honden uitlaten
 • Huishoudelijke hulp
 • Internethulp
 • Klussen in huis, tuin en op erf
 • Koken

[/one_half] [one_half_last]

 • Naar activiteiten gaan
 • Mantelzorgondersteuning
 • Medisch bezoek
 • Oppassen
 • Sociaal contact, gezelschap, praatje met de buren, bezoek
 • Vervoer, verhuizen en logistiek
 • Verpleegkundige zorg
 • Verzorging
 • Wandelen

[/one_half_last]

Marktplaatsen verspreid over Nederland

Er zijn twee marktplaatsen die op dit moment vraag en aanbod voor heel Nederland bij elkaar brengen. Andere marktplaatsen zijn gebonden aan gebieden, regio’s of gemeenten. Hieronder het overzicht:

PlaatsMarktplaats
Heel NederlandWeHelpen.nl
Heel NederlandMiess.nl
Heel Nederland; speciale lokale websites voor Aalsmeer, Alkmaar, Bergen (Alkmaar), Langendijk (Alkmaar), Amstelveen, Asten, Breda, Delft, Den Helder, Deurne, Diemen, Eersel, Etten-Leur, Geldrop-Mierlo, Gilze en Rijen, Goeree-Overflakkee, Gouda, Haarlemmermeer, Helmond, Hillegom, Hollands Kroon, Horst aan de Maas, Laarbeek, Lopik, Nissewaard, Oosterhout, Overbetuwe, Reimerswaal, Roosendaal, Schagen, Someren, Veldhoven, Vianen, Vught, Zaanstad, Zwijndrecht.Zorgvoorelkaar.com
Noord en Oost NederlandThuisWoonService.nl
Nederland, met accent op Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-HollandVraagelkaar.nl
Provincie UtrechtHandjehelpen.nl
Ede en omstrekenGoedebuur.nl
Bussum, Den Haag, HilversumBurenhulpcentrale.nl
Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek, Montferland, Velsen, ZaanstadBuuv.nu
Veghel, inclusief de dorpen Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheid en ZijtaartSamsamVeghel.nl

Beschrijving van elke marktplaats

Hieronder staan van elke marktplaats een omschrijving en ‘quick review’. We bekijken deze vanuit het perspectief van iemand met een concrete hulpvraag. We baseren ons op de informatie op de websites en hebben dus de diensten niet zelf uitgetest. Mocht u dat wel gedaan hebben en daar iets over willen melden, dan houden we ons aanbevolen. U kunt uw ervaringen toevoegen onderaan dit artikel.

Burenhulpcentrale

BurenhulpcentraleBurenhulpcentrale zegt over zichzelf: “Burenhulp is van alle tijden. Het is niets meer of minder dan iemand uit de eigen straat of buurt een handje helpen. Een keer een boodschap doen of de hond uitlaten, een kastje naar boven helpen sjouwen of een TV programmeren. De mooiste vorm van burenhulp is natuurlijk als dat vanzelf(sprekend) gaat. De Burenhulpcentrale® zorgt er op een eigentijdse manier voor dat mensen die iets nodig hebben op een makkelijke manier in contact kunnen komen met mensen uit de buurt die iets voor een ander willen doen, zonder daaraan vast” te zitten.”

 • Beschikbaarheid: Burenhulpcentrale is actief in Bussum, Den Haag en Hilversum.
 • Aanbod: Burenhulpcentrale kent de volgende hulptypen: activiteit in de buurt, boodschappen doen, hond uitlaten, helpen met PC of TV, iemand vervoeren, koken, klus in huis of tuin en praatje met de buur.
 • Onze indruk: De Burenhulpcentrale richt zich op vraag en aanbod in de eigen buurt. Dat lijkt ons voor veel mensen aantrekkelijk. Om zich aan te melden kan men een formuliertje op de website invullen of iemand van de organisatie bellen.

Buuv

Buuv schrijft over zichzelf: “BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV gaat het om diensten die je als bewoners voor elkaar kan doen. Zonder dat er direct iets tegenover staat. Bij BUUV is het niet voor wat hoort wat. Als BUUV hoeft u echt niet altijd klaar te staan. U kunt ook af en toe een handje helpen; gewoon wanneer het u uitkomt. Beter een goede BUUV dan een verre vriend.”

 • Beschikbaarheid: Buuv is actief in Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek, Montferland, Velsen, Zaanstad
 • Aanbod: Buuv biedt de volgende diensten: computer en administratie, gezelschap, hobby, huisdieren, huishouden en boodschappen, klussen buitenshuis en tuinieren, klussen in huis, koken, onderwijs, vervoer, verzorging en begeleiding.
 • Onze indruk: Buuv komt sympathiek over door een nadrukkelijk beroep te doen op het ‘burengevoel’. De site lijkt vaak gebruikt te worden: in Amsterdam-Zuid bijvoorbeeld worden dagelijks gemiddeld twee verzoeken geplaatst en driemaal per week een aanbod gedaan. U kunt zoeken in hulpvragen, hulpaanbod en zelfs spoedvragen.

Goedebuur

goedebuurGoedebuur schrijft over zichzelf: “GoedeBuur is een marktplaats voor burenhulp in Ede. Via advertenties kunnen jij en je buurtbewoners elkaar helpen, elkaar iets leren of samen dingen doen. Zo maak je de buurt met elkaar prettiger om in te wonen.” Het platform is opgericht door het Centrum voor vrijwillige inzet en mantelzorg in de gemeente Ede en richt zich op alle kernen in en rond Ede.

 • Aanbod: tuinieren, onderwijs, administratie, boodschappen, computer, gezelschap, hobby, huisdieren, buiten klussen, binnen klussen. Dan is er ook nog de categorie ‘overig’, kortom: alles waarmee goede buren elkaar kunnen helpen.
 • Onze indruk: het ziet ernaar uit dat de website precies doet waarvoor deze bedoeld is: allerlei mensen die bij elkaar in de buurt wonen met elkaar op een laagdrempelige manier in contact brengen. Gelet op de beperkte schaal van de gemeente vinden wij het aantal deelnemers erg groot, zoals blijkt uit de advertenties. Een site die navolging verdient.

Handjehelpen

handjehelpenHandjehelpen schrijft over zichzelf: “Heb je af en toe een steuntje in de rug nodig om zelf activiteiten te ondernemen? Of om mantelzorg te kunnen blijven geven? Meld je dan aan. Handjehelpen biedt hulp in de regio Utrecht. Een paar voorbeelden van onze hulp: Een maatje om samen op pad te gaan of een hobby te beoefenen, ondersteuning kinderen met gedragsproblemen, maatje iemand met niet-aangeboren hersenletsel”

 • Beschikbaarheid: Alle gemeenten in de provincie Utrecht, met uitzondering van de regio Amersfoort. Ook Weesp (N.H.) heeft zich onlangs aangesloten.
 • Aanbod: mantelzorgondersteuning en gezelschapsmaatjes. Doelgroep bestaat uit kinderen en volwassenen met een beperking of met een gedragsprobleem, waaronder mensen met dementie.
 • Onze indruk: Handjehelpen.nl is in zijn oorspronkelijke vorm al in 1979 opgericht door ouders met een hulpvraag. Momenteel zijn er overal in de provincie 1.400 mensen actief en wordt jaarlijks 117.000 uur hulp geboden. De site werkt op basis van inschrijving en de matching van vraag en aanbod vindt achter de schermen plaats. Omdat het hier een specifieke groep hulpvragers betreft, lijkt ons dat gepast.

Miess

Miess.nlMiess zegt over zichzelf: “Miess.nl is het platform waar u iemand kunt vinden voor diverse activiteiten waar u behoefte aan heeft om zo langer zelfstandig te kunnen blijven wonen maar ook om met de maatschappij mee te doen. Met Miess.nl kunt u uw eigen sociaal zorgnetwerk opbouwen en uw sociale zelfredzaamheid te bevorderen. Vanuit de WMO moet u eerst zaken in uw eigen omgeving proberen te regelen. Maar als oudere, met al een kleiner sociaal leven, is dat best moeilijk. Miess.nl wil u daar juist bij helpen en u in staat stellen uw eigen kringetje op te bouwen.”

 • Beschikbaarheid: Miess is actief in heel Nederland
 • Aanbod: Miess kent de volgende soorten aanbod: samen boodschappen doen, winkelen, medisch bezoek, wandelen, wandelen met een rolstoel etc., stukje rijden, spel spelen, kop koffie drinken, sporten, naar een buurtavond, voorstelling/film of beurs, fair, evenement gaan, schoonmaken, eten koken/geven, hond uit laten, huisdier verzorgen, tuin verzorgen.
 • Om in contact te treden met iemand die een dienst aanbiedt moet via iDeal of bankoverschrijving €5,00 per keer worden afgerekend. Daarna kunt u natuurlijk met deze persoon onbeperkt vervolgafspraken maken. Deze betaling zorgt ervoor dat het gebruik niet 100% gratis is en lijkt een groot obstakel om ‘alleen even te checken’ of een iemand bij uw vraag past.
 • Onze indruk: Miess lijkt er vooral op gericht om ‘samen’ iets te doen, zoals ook uit de ondertitel ‘met iemand samen’ blijkt. De startpagina nodigt direct uit om te zoeken, maar kent ook veel nieuwsberichten die afleiden van het doel van de site. Met de zoekfunctie kunt u op postcodeniveau naar hulp zoeken. Betaling om in contact te kunnen komen met een mogelijke vrijwilliger lijkt ons een te grote drempel. De deelname aan de website is de laatste tijd verbeterd maar nog steeds beperkt. In een straal van 100 kilometer van Utrecht vinden we iets meer dan 100 hulpaanbieders. Vanuit Woerden vinden we pas op 20 kilometer afstand ene ‘Mevrouw Katja’, een vrouw van 71 uit Utrecht die graag samen boodschappen wil doen. Maar of ze daarvoor helemaal naar Woerden wil …

Samsam Veghel

SamsamveghelSamSam Veghel zegt over zichzelf: “SamSam is een digitale marktplaats voor en door bewoners. Bij SamSam gaat het om diensten die u als bewoners voor elkaar kunt doen. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, het uitlaten van de hond, een lift naar de dokter, een klusje in huis of hulp in de tuin. Wat voor u een kleine moeite is, kan voor een ander juist heel veel betekenen.”

 • Beschikbaarheid: Veghel, Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheid en Zijtaart.
 • Aanbod: administratie, boodschappen, computergebruik, gezelschap/ontspanning, huisdieren, huishouden, klussen, maaltijden, mantelzorgondersteuning, onderwijs, oppassen, tuinonderhoud en vervoer.
 • Onze indruk: SamSam Veghel ziet er eenvoudig en praktisch uit. Meteen op de startpagina zijn korte omschrijvingen van vraag en aanbod in beeld; dit stimuleert om direct te zoeken en gebruik te maken van het platform. Ook is het makkelijk om selecties te maken voor vraag en aanbod, een categorie en een wijk of dorp. Voor mensen met een adres buiten de regio Veghel is het niet mogelijk om een account te maken. Het actieve aanbod van (op moment van onderzoek) 20 advertenties maakt de moeite van een bezoek aan de website waard.

ThuisWoonService

ThuiswoonserviceThuisWoonService zegt over zichzelf: “Het platform ThuisWoonService brengt mensen met een hulpvraag in contact met mensen die hulp willen en kunnen bieden. Door middel van het samenbrengen van vraag en aanbod ontstaat er een groep van mensen die voor elkaar zorgt en waarbij iedereen zelf de regie voert.”

 • Beschikbaarheid: ThuisWoonService is gericht op Noord en Oost Nederland.
 • Aanbod: zorg/gezondheid, huishoudelijke hulp, sociale hulp, vervoer, dieren, boodschappenservice, oppas, tuin/erf, administratie, computer, studiebegeleiding.
 • Onze indruk: ThuisWoonService biedt op de startpagina direct aan om hulp te zoeken of hulp te bieden. Hulp zoeken kan pas na registratie en door het plaatsen van een oproep. Er is geen mogelijkheid om door het bestaande hulpaanbod te bladeren. Dat maakt het lastig voor een oudere of mantelzorger om in te schatten hoe nuttig dit platform kan zijn. Er is een hoge drempel: men moet eerst aangeven wat men wil, wanneer en met welke frequentie en in welke periode. Vervolgens moet men ‘afwachten’ of men gebeld of gemaild wordt. De hulpvragers staan daarmee in een afhankelijke positie. Men krijgt daardoor ook geen enkele indruk van de benodigde wachttijd.

Vraagelkaar

vraagelkaarVraagelkaar omschrijft zichzelf als volgt: “Vraagelkaar is nieuw. En handig. En gratis. Voor jou en voor iedereen in jouw omgeving! Want op Vraagelkaar kun je elkaar – zonder enige verplichting – alles vragen én aanbieden: aan jouw vrienden en/of bekenden van jouw vereniging. Gewoon omdat je iets zoekt, wat je nodig hebt of omdat je het leuk vindt om iets voor een ander te doen. Zo kun je veel voor elkaar betekenen.”

 • Beschikbaarheid: het is niet direct duidelijk in welk gebied Vraagelkaar actief is. Gelet op de partijen die het mogelijk maken en geplaatste oproepen gaan we er vanuit dat het vooral voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Flevoland en Noord-Holland is.
 • Aanbod: administratie en belasting, bezoek en gezelligheid, cultuur en vermaak, eten, hobby, huisdieren, huishouden, huiswerk en studie, kinderen, klussen, pc-tablet-telefoon, sport, tuin, vervoer-verhuizen-logistiek en zorg.
 • Onze indruk: Vraagelkaar activeert mensen om, zoals de naam doet vermoeden, elkaar vragen te stellen en dit ‘gewoon te doen’. Dat is een mooie missie. Hierbij kan de gebruiker vrienden uitnodigen, groepen aanmaken om samen dingen te ondernemen of in openbaar aanbod zoeken. Hoewel mooie functies, vinden wij de drempel voor deelname toch hoog. Dat komt vooral omdat we nergens voorbeelden zien van vragen en aanbiedingen en alles zich in een black box lijkt af te spelen.

Wehelpen

WeHelpenWeHelpen omschrijft zichzelf als volgt: “Wehelpen is een online marktplaats voor het vinden en verbinden, organiseren en delen van hulp. U kunt met Wehelpen.nl hulp vragen en aanbieden, maar ook hulp organiseren – voor uzelf of een ander – binnen een hulpnetwerk van familie en vrienden. Hulp vragen en aanbieden kan tussen iedereen die lid is van wehelpen.nl of alleen via bekenden in een eigen hulpnetwerk of een groep. WeHelpen wil ervoor zorgen dat mensen elkaar vinden en dat elkaar helpen weer vanzelfsprekend wordt.”

 • Beschikbaarheid: WeHelpen is niet locatie-gebonden; een kaart met hulpaanbieders toont beschikbaarheid van aanbod in heel Nederland.
 • Aanbod: administratie/financiën, computer, gezelschap, huishoudelijke hulp, klussen in huis en tuin, vervoer en verzorging.
 • Onze indruk: bij Wehelpen zijn mensen aangesloten uit heel Nederland. Zoeken op woonplaats is mogelijk, alleen is het niet duidelijk binnen welke straal het aanbod wordt getoond. Bijna 9.000 mensen hebben een hulpaanbod en een kleine 1.000 hebben vragen om hulp. Vanwege de landelijke dekking en de goede ‘vulling’ zal het platform voor veel mensen nuttig zijn.

Zorgvoorelkaar (NLvoorElkaar)

Zorgvoorelkaar.comZorgvoorElkaar (ook wel NLvoorElkaar genoemd) omschrijft zichzelf als volgt: “Zorgen voor elkaar wordt steeds belangrijker in onze samenleving. De huidige ontwikkelingen in de Nederlandse zorg- en welzijnssector vragen om een vernieuwende aanpak. Out-of-the-box oplossingen die ervoor zorgen dat mensen weer de zorg en hulp krijgen die ze verdienen. Zorgvoorelkaar.com biedt een gebruiksvriendelijk platform waar mensen met een hulpvraag eenvoudig zelf de hulp kunnen vinden die ze nodig hebben. Of het nu gaat om een oudere die gezelschap vindt in de vorm van een vrijwilliger of een moeder die professionele begeleiding zoekt voor haar gehandicapte kind. Zorgvoorelkaar.com biedt voor iedereen een passende oplossing. Door ons lokale karakter ook nog eens bij hen in de buurt. Zo dragen wij ons steentje bij aan een zorgzame samenleving in Nederland.”

Ten slotte

Zeker tien organisaties hebben evenzoveel websites gemaakt voor mensen die hulp willen krijgen of ontvangen (of elkaar gewoon willen ontmoeten). De wat ons betreft aantrekkelijkste sites hebben de vorm van een prikbord, waar je lekker kunt neuzen tussen de hulpvragen en aanbiedingen die er allemaal bij jou in de buurt worden gedaan. Zit er wat tussen, dan kunt u zelf overwegen of u stappen verder zet en u zich registreert. Het is misschien een kwestie van smaak, maar de site van Thuiswoonservice vinden we wat druk, waardoor we niet snel vinden wat we zoeken. De site van Goedebuur (Ede) vinden we een aanbevelenswaardig voorbeeld. De landelijke platforms WeHelpen en Zorgvoorelkaar kennen het meeste aanbod. Kortom: wanneer u op zoek bent naar vrijwillige hulp of gezelschap, dan heeft u de mogelijkheid uit een groot aantal sites.

En u?

Wat is uw ervaring met deze marktplaatsen? Kent u nog andere? Hebt u tips voor gebruikers? Laat uw reactie achter!

[alert type=”info” close=”true”]Nieuwsbrief: wilt u elke week een gratis update ontvangen zoals dit artikel? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.[/alert]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: