Als u op hoge leeftijd zelfstandig woont en er ontbreekt voor uw gevoel iets wezenlijks in uw leven, dan is een zorgvrijwilliger misschien iets voor u. Ook al krijgt u thuiszorg door een zorgorganisatie en vermaakt u zich uitstekend met uw familie, vrienden en kennissen in uw omgeving. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij en laat zien hoe u van deze vrijwillige dienstverlening gebruik kunt maken, ook bij u in de buurt. Ook als mantelzorger is het goed om te weten wat zorgvrijwilligers kunnen betekenen en hier samen naar te kijken.
Vier soorten zorg thuis
Er zijn verschillende soorten hulp en ondersteuning voor hulp bij u thuis:
1. De professionele thuiszorger
Deze is vaak in dienst bij een zorgorganisatie. Ook zijn er professionele hulpen die ‘voor zichzelf’ werken. Zij bieden hun diensten veelal aan via een van de platforms die we al eerder hebben besproken op Alleszelf.nl. Kenmerkend voor de professionele thuiszorgers is dat men per uur wordt betaald. De hulpen werken taakgericht. Zij komen niet in de eerste plaats voor de gezelligheid, maar voor bijvoorbeeld het schoonhouden van uw woning.
2. De mantelzorger
Dit is een familielid of goede bekende die het vooral belangrijk vindt voor ú te werken. Natuurlijk zijn de taken ook belangrijk, maar de reden dat de mantelzorger voor u werkt is de band die deze met u als persoon heeft. Naar schatting zijn er in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers die hun ouder(s), kind of bekende hulp geven.
3. Vrijwilligers in de zorg
Zorgvrijwilligers zijn er in Nederland ongeveer 420.000. Deze zorgvrijwilligers willen graag mensen helpen die zich in kwetsbare situaties bevinden. Bij vrijwillige thuiszorg staat de persoonlijke aandacht voor de mensen met een zorgvraag voorop. De zorg kan allerlei vormen hebben. Soms gaat het om praktische hulp aan ouderen (zoals samen boodschappen doen), soms om intensieve begeleiding van mensen met een psychische aandoening.
4. Leden van stadsdorpen
Dit is een burgerinitiatief van mensen die door elkaar te leren kennen de handen ineen slaan met activiteiten. Zij doen zij ook iets voor elkaar met vrijwillige hulp en steun. Kijk maar eens wat Stadsdorp Zuid doet aan ‘Goed Nabuurschap’ in Amsterdam (Oud) Zuid en de Zuidas op het gebied van gezelschap, kleine klussen en sociale en culturele activiteiten. Er is ook een site van alle stadsdorpen in Amsterdam. Pas als je lid bent, heb je toegang tot alle activiteiten en mogelijkheden. De leden helpen vrijwillig, onder het motto ‘niets moet maar het mag’. De aanpak richt zich op binding, steun en eigen regie vanuit elkaar kennen.
Zo helpen zorgvrijwilligers
Zorgvrijwilligers verrichten belangrijk werk. Er zijn verschillende soorten hulp die ze aanbieden:
- De vrijwillige thuishulp zet zich belangeloos in voor hulpbehoevenden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die geen mantelzorgers of onvoldoende professionele hulp hebben, maar toch hulp nodig hebben. De vrijwilligers kunnen ook een rol spelen wanneer uw mantelzorger met vakantie gaat of ziek is. De thuishulp voor vrijwilligers kan uit verschillende activiteiten bestaan: van schoonmaakklusjes tot het opknappen van huis en tuin, tot langdurige maatjesprojecten. Bij deze ‘maatjesprojecten’ kunt u denken aan samen regelmatig iets ondernemen. Dat kan zijn samen winkelen, wandelen, naar het theater, of wat dan ook.
- Bij buddyzorg gaat het om vrijwilligers die maatje zijn van mensen met psychische of verslavingsproblematiek. Ook mensen met een ernstige of levensbedreigende ziekte (zoals kanker, ALS, MS of hiv/aids) kunnen beroep doen op een buddy. Een buddy is dan weliswaar een vrijwilliger, dat wil niet zeggen dat deze geen professionele aanpak heeft. Over het algemeen krijgen buddy’s een uitgebreide training. Meer weten over buddyzorg?
- Bij een organisatie voor georganiseerde burenhulp kunt u vrijwilligers vinden die graag buurtgenoten helpen die door ouderdom, ziekte of een beperking hulp nodig hebben. Deze vrijwilligers komen graag langs om eens een praktisch klusje te doen of om gezellig een praatje te maken. Er zijn in Nederland veel organisaties die vraag en aanbod van burenhulp bij elkaar willen brengen. In onze Keuzehulp vindt u bijvoorbeeld al de landelijke websites NLvoorelkaar.nl voor een chauffeur of gezelschap, Croqqer, Wehelpen.nl. Voor een aantal gemeenten is er BUUV.nu en voor inwoners van Den Haag is er Den Haag Doet Burenhulp voor klussen, begeleiding & gezelschap. Ook hier is het meeste aanbod gratis, al wordt voor sommige diensten wel een vergoeding gevraagd. Als dat het geval is, wordt u daar natuurlijk van tevoren van op de hoogte gesteld.
Door de inspanningen van de vrijwilligers kunt u zelf meer zelf doen, deelnemen aan de samenleving en/of minder eenzaam zijn. U kunt zich daardoor prettiger voelen en beter leven. De vrijwilligers zijn net als de professionele thuiszorgers vaak verbonden aan een organisatie. Dat is wel zo veilig, u weet dan meteen dat u niet zomaar iemand over de vloer krijgt, maar iemand die volgens de doelstellingen van de organisatie werkt.
Vrijwillig, dus helemaal gratis?
Ook zorgvrijwilligers krijgen geen vergoeding voor de uren die zij werken. Maar zij krijgen vaak wel een (beperkte) vergoeding voor de kosten die zij maken. Zodat zij er in ieder geval niet op hoeven toe te leggen. Die vergoeding wordt meestal (deels) vanuit de organisatie via wie ze ingezet worden betaald; soms wordt u een kleine bijdrage in de kosten gevraagd.
Wanneer u bijvoorbeeld een vrijwilliger vanuit Carinova krijgt, vergoedt u alleen de kosten voor het vervoer. Dit zijn de werkelijke kosten van het openbaar vervoer of € 0,20 per kilometer als de zorgvrijwilliger van eigen vervoer gebruik maakt. Het werk van de vrijwilliger hoeft dus niet gratis te zijn, maar arm zult u er niet door worden!
De organisatie met zorgvrijwilligers bij u in de buurt
Er zijn veel organisaties die vrijwillige thuiszorg aanbieden. De organisatie Mezzo [Redactie: Mezzo heet per januari 2019 MantelzorgNL] heeft hier een landelijk overzicht van. Wanneer u uw woonplaats intypt, vindt u vanzelf de dichtstbijzijnde organisatie voor vrijwilligerszorg. Ook in de Keuzehulp op Alleszelf vindt u steeds meer diensten van deze organisaties in verschillende categorieën door te filteren op gratis en/of de prijsrange 0 tot 5 euro aan te vinken. Zo vindt u bijvoorbeeld in verschillende Twentse gemeenten vrijwilligers voor begeleiding en gezelschap via SIZ Twente.
En u? Deel uw ervaring en oordeel:
Heeft u ervaring met zorgvrijwilligers? Wat voor hulp bieden zij en hoe bevalt het u? Laat het ons horen!
Geef ook een aanbieder een beoordeling. Dat kan zowel een zorgvrijwilligersorganisatie zijn als een site die zorgvragen en -aanbod samenbrengt. U kunt uw beoordeling geven op hun eigen pagina op Alleszelf.nl. Klik dan in het zoekresultaat op hun knop ‘Meer informatie’ en daarna op ‘Beoordeling geven’.
Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over zorgvrijwilligers? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Stadsdorpen zijn een voorbeeld van burgerinitiatieven, daarnaast zijn er ook zorgcoöperaties, dorpsraden en andere informele vormen. Je vindt ze allemaal op https://nlzorgtvoorelkaar.nl/initiatievenkaart/default.aspx.