Stijve spieren en gewrichten? Dit helpt!

Stijve spieren en gewrichtenPiepen, kraken, steunen, zuchten… Heeft u geregeld last van stijve spieren en gewrichten, bijvoorbeeld ’s morgens? Met het verstrijken van onze levensjaren is dat echt niet zo vreemd want de kwaliteit van uw bindweefsel neemt af. Zo veranderen uw kraakbeen, banden en pezen maar ook uw  spieren en kapsels van de gewrichten. Uw rug geeft signalen af dat de tussenwervelschijven van uw ruggenwervel minder elastisch en dunner worden. Maar toch hoeft u zich hier gelukkig niet letterlijk en figuurlijk bij neer te leggen. Er zijn verschillende methoden die bijdragen aan het behoud van uw flexibiliteit. Deze zorgen ook voor minder klachten en pijn. Alleszelf.nl informeert u hier graag verder over de oorzaken en mogelijke oplossingen om vrijer en fijner te bewegen tot op de hoogste leeftijd.

Oorzaken van stijve spieren en gewrichten

Naast over- en onderbelasting zijn er verschillende aandoeningen die stijve spieren en gewrichten kunnen veroorzaken. We noemen een aantal belangrijke voor een eerste indicatie:

Artrose
Deze term kent u vast al want het is de aandoening van ons bewegingsapparaat dat het meeste voorkomt. Wist u dat 50% van alle ouderen gewrichtsklachten heeft? Daarbij gaat het veelal om de rug vanwege beschadigd kraakbeen. Resultaat op is dat het gewricht haar beweeglijkheid verliest met als gevolg overbelasting van

  • pezen
  • spieren
  • kapsels en
  • banden.

Dat gaat eerst ongemerkt maar leidt op den duur tot pijn en stijfheid. Vooral te weinig beweging maakt het kraakbeen zwakker daarom is het een schokkend feit dat maar liefst twee op de drie Nederlanders te weinig beweegt voor een optimale gezondheid. Uiteraard kan overbelasting klachten veroorzaken maar op hogere leeftijd gaat het logischerwijze toch vooral om een gebrek aan belasting.

Reuma

Mogelijk worden uw klachten ook veroorzaakt door reuma. Deze aandoening zorgt voor chronische ontstekingen aan de gewrichten, pezen en spieren. Hiervoor is er er nog geen geneesmiddel, maar er bestaan gelukkig wel medicijnen voor onderdrukking van de symptomen en als ziekteremmer.

Osteoporose

Deze botontkalking  komt ook veel voor op latere leeftijd: boven de vijftig jaar zelfs bij een op de drie vrouwen en een op de acht mannen.  De mate waarin ontkalking van de botten optreedt is gelukkig te beïnvloeden.

Parkinson

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine. waardoor ook problemen met beweging ontstaan. Lees hier meer over de verschillende vormen van Parkinson: hypokinesie, akinesie en bradykinesie.

Ischias

Heeft u wellicht alleen zenuwpijn in de bilstreek. Deze pijn kan zelfs uitstralen naar de benen maar zou normaliter binnen 6 weken moeten verdwijnen. Kleine verkrampingen (spierknopen) in de spieren die we triggerpoints noemen, zijn niet de enige oorzaken van Ischias.

Oplossingen voor uw stijve spieren en gewrichten

Schroom niet om uw klachten kenbaar te maken aan de huisarts, zeker als deze lang aanhouden en uw activiteiten belemmeren. Mogelijk kan medicatie helpen, al dan niet in combinatie met chiropractie of fysiotherapie om beweeglijkheid te verbeteren.

rugpijn therapie

Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten en het verminderen van klachten kunt u ook zelf aan de slag:

Bewegen

Als we bewegen zetten we ook ons gewrichtskraakbeen in werking. Dat hoort veerkrachtig en schokdempend te werken. Door te bewegen activeert u de voedselvoorziening van uw kraakbeen. Daardoor blijft het oppervlak gladder en voorzien van een natuurlijk laagje smeerolie. Ons lichaam blijft een wonder he! Om plezierig te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten dus essentieel. ook onze botten leven en om deze gezond te houden moet u ook uw ‘geraamte’ regelmatig belasten. Eerder gaven we deze tijdloze beweegtips om langer flexibel en zelfstandig te blijven.

Voeding

gezond eten

We kunnen het niet genoeg benadrukken maar onze vitaliteit begint bij een gezonde, verantwoorde, uitgebalanceerde voeding. Lees maar eens deze tips van een topchef over gezond eten. Vitaminen zijn immers van groot belang voor ons lichaam. Op hogere leeftijd kan het wel een uitdaging zijn om dit dagelijks te realiseren.

“Biologische veranderingen hebben naarmate we ouder worden invloed op de gezondheid en zorgen ervoor dat we bepaalde voedingsstoffen meer nodig hebben.” | Chef Paul van Staveren – restaurant Sonoy.

Enerzijds door behoefte aan andere voedingsstoffen door biologische veranderingen. Anderzijds door een afnemende mobiliteit en zelfredzaamheid waardoor er meer gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld een maaltijdservice. Het gebruik van aanvullende voeding kan dan uitkomst bieden.

Supplementen

vitaepro spieren en gewrichten

Om uw spieren en gewrichten zo lang mogelijk soepel en flexibel te houden is het dus belangrijk dat u voldoende beweegt én gezond & gevarieerd eet. Dat laatste lukt veel mensen niet. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van Nederland de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnenkrijgt. Een voedingssupplement kan dan een goede aanvulling zijn.

VitaePro is een voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. De unieke samenstelling van VitaePro bestaat uit enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten voor spieren en gewrichten, het immuunsysteem, hart en uw energieniveau.

Op VitaePro.nl leest u meer over de ingrediënten en werking van VitaePro. Bijvoorbeeld het ingredient Boswellia serrata, wat in de Indiase geneeskunde al honderden jaren wordt gebruikt voor het behoud van soepele gewrichten*. VitaePro zelf ervaren? Profiteer dan van de introductie aanbieding en probeer het volledig vrijblijvend de eerste twee maanden voor slechts € 9,95.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Keuzehulp Maaltijden & Boodschappen >>

Minder last van stijve spieren en gewrichten?

Bent u (op weg) geholpen met deze informatie over vooral voeding en bewegen? Misschien heeft een tip als aanvulling of wilt u uw ervaring delen, dat kan dan hieronder. Graag zelfs!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over stijve spieren en gewrichten?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Stijve spieren en gewrichten? Dit helpt!
  1. A. Renniers schreef:

    ik wil graag opmerken dat ik bij mensen in mijn kennissenkring zie dat zij last van de gewrichten krijgen door het gebruik van statines. Deze worden kennelijk vrij snel gegeven, terwijl het toch ook zo is dat de cholesterol omhoog gaat als je ouder wordt. Je hoeft dan toch niet altijd gelijk aan de statines. Zelfs mensen die uit een familie komen waar het cholesterol over het algemeen te hoog is (dus familiair) moeten de statines slikken, terwijl er geen tot nauwelijks effect is hiervan.
    Ik zou hier weleens wat meer over willen weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: