Hoe wordt een traplift geïnstalleerd? Zo is het veilig!

Hoe wordt een traplift geïnstalleerdBij het ouder worden kan een traplift een van de belangrijkste hulpmiddelen zijn om onafhankelijkheid te bewaren. Het kopen van een nieuwe traplift kan het verschil betekenen tussen uw veiligheid behouden of uw huis helemaal opgeven. Met dit apparaat kunnen mensen met evenwichts- en mobiliteitsproblemen gemakkelijk en comfortabel een trap oplopen. Mocht dit bij u van toepassing zijn, overweeg dan vandaag nog om een traplift te laten installeren. Maar hoe wordt een traplift geïnstalleerd?

Bij de installatie van een traplift zijn er veel factoren waarmee u beter rekening mee kunt houden. Hoe handig u ook bent, een traplift is geen klein of eenvoudig apparaat, en doe-het-zelvers zonder de juiste opleiding en ervaring lopen ernstige veiligheidsrisico’s. Ga in plaats daarvan op zoek naar een bedrijf met opgeleide werknemers dat een veilige en nauwkeurige installatie garandeert.

Zo wordt een traplift geïnstalleerd

Om de traplift te installeren, bevestigt de monteur een rails ter ondersteuning op beugels aan de trap. Daarbij houdt de installateur de rails van de traplift op een goede hoogte van de trap. Idealiter bevestigt men de beugels met 4 schroeven per beugel en om de 3-4 treden aan de traptreden, zodat er geen schade aan de trapleuning of de muren rond de trap ontstaat. Bovendien zorgt het installatieteam er altijd voor dat de traplift zich op een praktische afstand van de trapleuning en de muur bevindt om krassen en schaafwonden te voorkomen. De traplift mag de muur nooit raken.

Kenmerken

Er zijn ook verschillende kenmerken van trapliften die van invloed kunnen zijn op de installatie. Wilt u bijvoorbeeld een glijrail (een rail die van de vloer wegglijdt) of een scharnierende rail (de rail beweegt mechanisch op en neer). Leveranciers nemen dit altijd door voorafgaand aan de aanschaf en  plaatsing van de traplift.

Montagetijd

De meeste eenvoudige trapliften nemen één tot twee uur in beslag om te installeren. Er zijn echter complexere installaties die vier tot vijf uur in beslag nemen, bijvoorbeeld als er meerdere bochten in de trap of als het gaat om een gebogen trap. Na de installatie van de traplift zal de leverancier u meenemen in de eenvoudige bediening en de werking van de traplift.

Traplift zoeken & vinden >>

Traplifttypen

Het type traplift dat voor uw huis geschikt is om te laten installeren, is doorgaans afhankelijk van de volgende factoren:

  1. Of de trap een bocht maakt;
  2. Is de trap smal, steil, lang of kort;
  3. Zijn er obstakels zoals radiator en deuropening op de trap;
  4. Is de trap gemaakt van beton, hout, metaal, of tegels;
  5. Of de trap zich uitstrekt over verschillende verdiepingen, een overloop in het midden heeft, of een wenteltrap is;
  6. Biedt de trap onder- en bovenaan een duidelijke overloop;
  7. Tot slot telt natuurlijk ook de persoonlijke voorkeur en stijl.

hoe wordt een traplift geinstalleerd info

Duidelijk hoe een een traplift wordt geïnstalleerd?

Met deze technische informatie bent u nu beter voorbereid op de keuze en installatie van een traplift thuis. Lees hier ook meer over de aanschafmogelijkheden van een traplift. Of stond u toch nog voor een verrassing na uw aankoop? Laat het dan hieronder weten zodat andere lezers nog beter met thuismobiliteit aan de slag kunnen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over hoe wordt een traplift geïnstalleerd?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: