Zo lang mogelijk fit blijven met reuma klachten

reuma klachtenReumatoïde Artritis, beter bekend als reuma is een aandoening die zorgt voor chronische ontstekingen aan de gewrichten, spieren en pezen. Tegenwoordig zijn er moderne medicijnen voor reuma beschikbaar, waardoor het mogelijk is om langer fit te blijven met reuma klachten.

Wanneer u of iemand in uw omgeving gediagnosticeerd is met reuma (reumatoïde artritis), dan is het ziektebeeld vaak nog onduidelijk. Het is een chronische ziekte waarvan het verloop per patiënt kan verschillen. Bekend zijn de gevoelige gewrichten en vermoeidheid, maar ook ontstekingen aan organen kunnen een gevolg van reuma zijn. De behandeling van reuma is gericht op het remmen van de ziekte en het verlichten van de symptomen die de patiënt ervaart. Dankzij reumamedicijnen kan een patiënt langer fit blijven. Naast de fysieke symptomen van reuma is het belangrijk voor familieleden, vrienden en andere betrokkenen om voldoende te letten op de psychologische en sociale effecten die reuma heeft.

Rond de 260.000 mensen met reuma klachten

Reuma komt veel voor. De ziekte kan men op iedere leeftijd treffen, maar vaak begint het tussen de 40 en 50 jaar. Met het ouder worden nemen de symptomen van reuma toe. Uit onderzoek blijkt dat Nederland in 2019 maar liefst 260.000 mensen met reumatoïde artritis telde. In dat jaar waren er 12.000 nieuwe patiënten bijgekomen. Uit een in 2013 verschenen rapport van Nivel, bleek zelfs dat 1 op de 9 mensen last heeft van een reumatische aandoening, wanneer er gekeken wordt naar de bredere definitie van reuma volgens het Reumafonds. Hoewel het voor iedere patiënt voelt alsof dit hem of haar overkomt, is het dus een ziekte die veel mensen in de samenleving treft. Dit is vervelend, maar ook een voordeel. Omdat reuma vaak voorkomt kan er veel onderzoek worden gedaan, waardoor er veel bekend is over verschillende reumatoïde artritis behandelingen en beschikbare medicijnen.

Hoe beïnvloedt reuma je leven en mobiliteit?

Bij reuma ontstaan gewrichtsproblemen vaak het eerst in de handen en voeten. Deze problemen omvatten stijfheid, pijn, ontstekingen en vergroeiingen. Hierdoor zal het voor de patiënt steeds lastiger worden dingen te pakken en te bewegen. Bijkomende problemen zijn onder andere een hoge temperatuur, zweten, een verminderde eetlust en daarmee gemoeid gewichtsverlies en vermoeidheid. Reuma is één van de grootste oorzaken van invaliditeit. Aan het begin zal dit zich uiten in moeite met traplopen en langere afstanden lopen, later kan dit leiden tot het moeten gebruiken van een rolstoel. Uit Amerikaanse studies is gebleken dat een vroege diagnose en goede behandeling een verschil maakt in de effecten van reuma.

Nieuwe reuma behandelingen en medicijnen

Het goede nieuws voor reumapatiënten is dat er ontwikkelingen zijn in medicijnen en behandelingen. Ook wanneer de medicijnen die de huisarts of arts in het ziekenhuis voorschrijft onvoldoende effect hebben, zijn er andere mogelijkheden. Zo biedt Everyone.org mensen op een veilige en legale manier toegang tot medicijnen die nog niet in dat land verkrijgbaar zijn. Voor reuma bestaat nog geen geneesmiddel, maar er bestaan wel medicijnen die de symptomen onderdrukken en de ziekte remmen. Twee van die nieuwe reumatoïde artritis behandelingen zijn:

  • Jyseleca (filgotinib), een remmer voor volwassenen met actieve reuma. Deze remmer kan aanslaan bij patiënten die niet reageren op andere reumamedicijnen.
  • Rinvoq (upadacitinib), een JAK-remmer die pijn, zwellingen en stijfheid moet verlichten door de cytokines te remmen.

Wat zelf doen bij reuma klachten?

Naast verschillende reuma behandelingen en medicijnen zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van reuma te remmen en verlichten.

  • Bij reuma is voldoende blijven bewegen belangrijk om de spieren en gewrichten soepel te houden. Probeer ook op latere leeftijd zo lang mogelijk licht te blijven sporten. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of zwemmen.
  • Bij ontstoken gewrichten kunnen deze met koude kompressen gekoeld worden. Bij niet-ontstoken gewrichten kunnen juist warme kompressen of een warm bad helpen.
  • Neem veel rust en vermijd te grote lichamelijke en geestelijke inspanningen.
  • Zorg dat je gezond eet, met name voeding die op natuurlijke wijze cytokines verlaagt. Uit onderzoek blijkt dat deze voedingsmiddelen helpen tegen reumaklachten: bosbessen, gedroogde pruimen, granaatappels, gember, olijfolie, groene thee. Verder is ontstekingsremmend voedsel, zoals voeding met Omega 3-vetzuren goed. Het eten van vlees en drinken van alcohol moet vermeden worden.

Keuzehulp Informatie & Advies >>

Kortom, hoewel reuma niet te genezen is, kun je met moderne medicijnen, goede voeding, voldoende beweging en rust de symptomen van de ziekte bestrijden en het verloop van de ziekte gunstig beïnvloeden.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over reuma klachten?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Gastauteur reuma klachten:] TheSocialMedwork maakt toegang tot medicijnen eenvoudig als geregistreerde geneesmiddelenbemiddelaar en internationale apotheek. Zij begeleiden patiënten en hun arts bij veilige en legale toegang tot een voorgeschreven geneesmiddel dat nog niet is goedgekeurd op uw woonlocatie.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: