Gehoorproblemen en de behandeling. Dit moet u weten!

gehoorproblemenDat gehoorproblemen meer voor komen bij mensen dan bij dieren en zeker op hogere leeftijd is algemeen bekend. Boven de 60 levensjaren is de kans steeds groter om geconfronteerd te worden met een geheel of gedeeltelijk gehoorverlies, ook wel slechthorendheid genoemd. Alleszelf.nl vertelt er graag meer over om vroege herkenning te stimuleren en de acceptatie te vergroten. Naast uitleg over de soorten gehoorproblemen schetsen we in dit artikel daarom ook de symptomen van gehoorverlies en de behandeling bij afnemend gehoor. Durf te vragen naar gehooradvies en neem hier dus zeker ook kennis van in uw mogelijke rol als mantelzorger.

Soorten gehoorproblemen en -verlies

Bij deze problemen met horen kan het gaan om drie typen gehoorverlies. wanneer een persoon wordt geconfronteerd met . Hier zijn de gebieden:

  • Geleidende (de buitenkant van het oor of het middenoor is verantwoordelijk voor het verlies in capaciteit om te horen)
  • Perceptief (het binnenoor is alleen betrokken)
  • Gemengd (dit betekent een combinatie van de twee heeft betrokkenheid bij het verlies van het gehoor)

Symptomen die aantonen dat er een gehoorprobleem is

Een of meerdere van deze symptomen kunnen duiden op een afnemend gehoor:

  • Zachte geluiden (zoals ook gefluister) zijn moeilijker te horen en spraak komt gedempt over. Bovendien kunnen andere irrelevante geluiden  juist wel worden gehoord.
  • Een persoon vindt het moeilijk om een gesprek te volgen. Dit gebeurt vooral wanneer er ruis is op de achtergrond of tussen een menigte of  rumoerige omgeving.
  • Het kan zijn dat men medeklinkers moeilijk kan verstaan zoals bijvoorbeeld aan het einde van woorden als ‘vis’ of ‘poes’
  • Als iemand vraagt om langzaam, duidelijk en luid te spreken.
  • Betrokkene vraagt om of zet zelf het volume van de TV, radio of andere audioapparaten opvallend, storend harder
  • Ook het vermijden van sociale situaties of afzien van gesprekken kan duiden op gehoorverlies.

Oorzaken van het verlies van het gehoor

We zullen nu kijken naar de verschillende oorzaken van op het gebied van gehoorverlies:

Otosclerose

Dit verwijst naar een aandoening van het middenoor. Het wordt steeds moeilijker voor de dunne en de kleine botjes in het middenoor om geluidstrillingen door te geven. Het gehoorverlies veroorzaakt door het middenoorprobleem heet geleidende verlies van het gehoor. De beste behandeling van dit probleem is een operatie met 90% kans op succes.

De Ziekte van Ménière

Dit type gehoorverlies treedt op vanwege een probleem in het evenwichtsorgaan ligt (meestal eenzijdig). Artsen zijn er nog niet uit waardoor deze gehoorziekte optreedt. Mensen in de leeftijd tussen dertig en vijftig kunnen de ziekte van Ménière al krijgen. Iedereen die deze ziekte heeft, is ook zeer gevoelig voor neuraal verlies. Kenmerken zijn aanvallen van draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen maar ook misselijkheid en braken. Wanneer een luid geluid wordt afgespeeld of iemand spreekt met een luide stem, blijkt het oor gevoelig voor dergelijke geluiden. Het verlies van het vermogen om te horen komt en gaat bij de patiënt en kan soms helaas ook permanent zijn.

Auto-immuunbinnenooraandoening (AIED)

Een persoon met een auto-immuunziekte is iemand wiens eigen lichaam is begonnen met een aanval op de gezonde cellen en in dit geval de cellen van het binnenoor. Een dergelijk gehoorverlies gebeurt vrij snel. Het is zeer aanbevolen dat er in dit geval een arts wordt geraadpleegd. Er bestaat een medische behandeling voor auto-immuniteit die het gehoorverlies kan beperken tot een minimum niveau. De ziekte kan symptomen veroorzaken zoals duizeligheid, tinnitus en gehoorverlies.

Intens Hard Geluid

Lawaai kan permanent verlies veroorzaken van het potentieel om geluiden te horen. Verlies van het gehoor door een luid geluid veroorzaakt geen pijn en het gebeurt met het verstrijken van de tijd. Lawaai kan een plotselinge explosie betreffen, een luidspreker die te hard staat, of elk ander geluid dat intens genoeg is om te leiden tot verlies van het gehoor. Bekend is wellicht het oorsuizen na het bezoek aan een drukke kroeg, concert of discotheek.

Akoestische Neuroma

In deze situatie vindt het verlies van het gehoor plaats door de vorming van een tumor. Het kan ook leiden tot een piep in het oor en een persoon met dit probleem ervaart veelal dat hun oren ‘vol’ zijn. Naast enkelzijdig gehoorverlies en evenwichtsstoornissen kunnen de eerste symptomen ook bestaan uit duizeligheid en oorsuizen.

Hoofdletsel

Een ander type van het onvermogen om te horen, kan een gevolg zijn van traumatisch hersenletsel. Als gevolg van een dergelijke verwondingen, ontstaat er een gat in het trommelvlies en schade aan het middenoor, wat resulteert in schade aan het gehoor.

Tests bij gehoorproblemen

Uw arts kan de ‘patiënt’ vragen om een reeks tests te ondergaan om de oorzaak van het gehoorverlies te achterhalen en een diagnose vast te stellen:

  • Zuivere Toon Testen
  • Beengeleiding Testen
  • Spraak Testen
  • Tympanometry
  • Akoestische Reflex Testen
  • Auditory Brainstem Response
  • Otoacoustic Uitstoot

Gehoorproblemen en beschikbare behandelingen

Hulp is te krijgen op verschillende manieren bij een gehoorprobleem of -verlies. Laten we eens kijken naar de manieren waarop dit probleem kan worden behandeld:

1. Hoortoestellen

Als het gehoorverlies is opgetreden vanwege een blessure aan het binnenoor, dan kan dit worden voorkomen door het gebruik van hoge-kwaliteit hoortoestellen. EarPros is een gereputeerde merk dat comfortabele en hoogwaardige,  moderne hoortoestellen maakt. Uw KNO-arts kan u meer vertellen over de potentiële voordelen van het gebruik van hoortoestellen.

Keuzehulp Informatie & Advies >>

2. Chirurgische behandeling

Er zijn een aantal typen van gehoorverliesproblemen die behandeld kunnen worden met een operatie.

3. Het verwijderen van Wax-verstopping

Een ophoping van oorsmeer is vaak de oorzaak van gehoorproblemen. Uw huisarts kal het oorsmeer verwijderen door deze uit te spuiten. Een KNO-arts kan de gehoorgang veelal schoonmaken onder zicht van een oor-microscoop met instrumentjes.

4. Cochleaire implantaten bij ernstige gehoorproblemen

In het geval dat het gehoorverlies ernstig is, kan een cochleair implantaat een geavanceerde behandeling zijn.

Gehoorproblemen en uw ervaringen

Bent u op weg geholpen met deze informatie om gehoorproblemen te herkennen en bespreekbaar te maken? We horen hieronder graag uw ervaring, ook in uw rol als mantelzorger.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over gehoorproblemen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: