Wanneer u een dagje ouder wordt, wordt uw huis dat waarschijnlijk ook. Het kan dan verstandig zijn om toch nog een nieuwe badkamer aan te schaffen. Of om aanpassingen te doen in uw huidige badkamer. U wilt immers veilig in bad of onder de douche kunnen, zonder gevaar te lopen uit te glijden. Maar waar let u op als u op zoek gaat naar een nieuwe badkamer?
Nieuwe badkamer in elke smaak
Natuurlijk gaat het ook over smaak. U wilt dat de badkamer veilig, functioneel en ook mooi wordt. Als het goed is, besteedt u er dagelijks toch flink wat tijd in. Even douchen of in bad, naar het toilet en de tanden poetsen. U komt vaker in de badkamer dan u denkt. Het is dus toch belangrijk hoe de sfeer in uw badkamer is. De badkamer moet veilig zijn, maar hoeft er niet steriel, saai en onpersoonlijk uit te zien. Kies daarom tegels in mooie kleuren, badkamermeubels die passen bij uw smaak en pas de kleur van de handdoeken aan aan de inrichting. Zo heeft u uw eigen wellness center aan huis!
Veilige en functionele nieuwe badkamer
Toch is veiligheid en functionaliteit nog belangrijker dan hoe de badkamer eruit ziet. Heeft u hier aan gedacht?
Douchecabines & douche wanden
Wanneer u rondkijkt in een (online) showroom kunt u ontzettend veel douchecabines kopen. Maar wilt u een douchecabine of heeft u liever een douchewand? Een douchewand loopt gelijk met de bestaande vloer en bij een douchecabine zult u altijd een opstapje hebben. Het is maar net wat u wilt.
Het is sowieso verstandig om eens te kijken naar een alternatief voor uw oude, vertrouwde douchegordijn. Wanneer u een douchecabine of douchewand aanschaft, zult u merken dat de vloer namelijk veel minder nat wordt en daardoor minder glad en gevaarlijk is. Losse matjes zijn dan ook niet meer nodig; ze zien er leuk uit en ze houden de vloer misschien prima droog, maar u kunt er lelijk over struikelen.
Prettige hulpmiddelen
Welke veiligheidsmaatregelen kunt u nog meer nemen? Steunen bij of naast het toilet zijn aan te raden. U kunt zich dan gemakkelijker weer optrekken als u wilt gaan staan. Ook een douchestoeltje, bijvoorbeeld ingebouwd in de douchecabine, kan een handig hulpmiddel zijn. Misschien gebruikt u het niet alle keren, maar voor de keren dat het nodig is, hangt het er alvast. In het artikel ‘Vallen in huis‘ leest u ook meer over de hulpmiddelen voor meer veiligheid in de natte ruimte:
- antislipmatten
- beugels en steunen
- douchezitjes en -krukken
- badzitjes
- badplank
- toiletverhogers
- luchtontvochtiger
- waterdicht personenalarm.
Badkamerverlichting
Ook goede verlichting is niet te onderschatten. Door goede verlichting te gebruiken, zorgt u dat u veilig de badkamer in- en uit kunt komen. Ook wanneer u ‘s nachts even naar het toilet wilt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor verlichting op een sensor. Deze gaat automatisch aan en weer uit.
Verwarming
En dan de verwarming in de badkamer. Hoeveel mensen hebben nog steeds een elektrische straalkachel hangen? Deze kachels zijn niet alleen enorm duur in gebruik, ze kunnen ook nog eens flink brandgevaarlijk zijn. Kies daarom, zeker bij het opnieuw inrichten van uw badkamer, altijd voor een mooie designradiator. Deze radiator doet ook dienst als handdoekwarmer, zo hebt u altijd een fijne warme handdoek om u mee af te drogen.
Hulp voor badkameraanpassingen
Als u niet voor een full service leverancier gaat, heeft u mogelijk hulp nodig bij uw badkameraanpassingen. Dat kan variëren van een complete verbouwing tot deels vervanging en installatie. Of zoekt u gewoon een klussendienst om enkele hulpmiddelen te monteren? In onze Keuzehulp ‘Klussen Huis & Tuin‘ kunt u filteren op het type klus om de juiste dienst te vinden zoals reparaties, onderhoud, woningaanpassing en hulpmiddelen.
Tijd voor een nieuwe badkamer?
Welke aanpassingen heeft u gedaan in uw (nieuwe) badkamer? Wilt u uw tips met ons delen? Laat uw reactie hieronder achter.
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de nieuwe badkamer?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.