Zitkussens als hulpmiddel. Zo zit u goed met steun en comfort

zitkussens als hulpmiddelTegenwoordig zitten we eigenlijk veel te veel. Op een stoel of op de bank. Of we nu nog werken, onze hobby uitoefenen, autorijden, lezen, kletsen of naar Alleszelf.nl surfen via mobiel, tablet of pc. Ongemerkt belast ook u uw lichaam zo voortdurend. Op hogere leeftijd wordt het zitten ook versterkt door afnemende mobiliteit. Veel zitten kan leiden tot allerlei klachten. Misschien heeft u tijdelijke klachten door een ongemak of na een operatie. Of bent u gebonden aan een rolstoel. Naast een goede zithouding, de juiste therapie en preventief bewegen kunnen speciale zitkussens helpen om de pijn te verlichten…

Minder pijn bij het zitten is wel zo comfortabel, ook op een te harde stoel. Alleszelf.nl is er goed voor gaan zitten en heeft voor alle zitkussens als hulpmiddel voor u opgezocht. Ook als mantelzorger kunt uw uw naaste wijzen op deze mogelijkheden.

Zitkussens als hulpmiddel bij klachten

Er bestaan ergonomische zitkussens die helpen tegen verschillende klachten:
  • rugklachten door slijtage, reuma of artrose
  • last van uw stuit
  • aambeien
  • doorligwonden
  • andere lichamelijke problemen

Voor elk (on)gemak het juiste kussen:

U heeft de keuze uit een breed assortiment aan zitkussens als hulpmiddel om het zitten aangenamer te maken. Ze zijn er in allerlei kleuren, maten en merken. De verschillende kussen zijn naar behoefte drukverlagend, zitting verhogend, houding ondersteunend en positionerend…

Wigkussens

Allereerst bestaan er wigkussens welke helpen om een ergonomische juiste zithouding aan te nemen. Het kussen is driehoeksvormig en sommige versies hebben ook een uitsparing om drukverschil te creëren. Dankzij het lichte gewicht neemt u dit kussen dan ook makkelijk overal mee naar toe nemen. Leg het wigkussen bijvoorbeeld in de autostoel of eetkamerstoel voor meer comfort.

Foamkussens

ringkussen voorbeeldDe foamkussens zijn veelal ring- of eivormig en geschikt bij zitklachten zoals aan uw stuitje of bij aambeien. Sommige versies zijn extra geschikt bij opgelopen lichamelijk letsel, bijvoorbeeld door een ongeluk of operatie. Door het foammateriaal is het kussen zacht en daardoor extra comfortabel. De open plek in de ringvorm zorgt dat uw zitpijnplek wordt ontzien. Voor op reis bestaat er ook een opblaasbaar ringkussen.

Wij vonden ook nog het Harley zitkussen voor de juiste zithouding. Door een stabiele, correcte zithouding kunt u namelijk veel lichamelijke klachten voorkomen. Dit kussen is gemaakt van visco-elastisch foam, dat ook voor drukvermindering zorgt. Het is erg geschikt bij een verhoogd risico op decubitus (doorliggen), zie ook hieronder.

Anti doorligkussens

Kent u decubitus? Dit is de medische term voor doorliggen of een doorligwond. Iemand die veel op bed ligt of in een rolstoel zit, kan decubitus ontwikkelen. Het is een plaatselijke beschadiging van de huid. Deze wordt veroorzaakt door langdurige druk en/of wrijving op dezelfde plaats. Het belangrijkste zijn preventieve maatregelen maar er kan ter ondersteuning ook een anti-doorligmatras en/of zitkussen worden ingezet. De gezondheidssituatie en het stadium van decubitus bepaalt het type matras of kussen.

Draaikussen

draaikussen autoHet woord zegt het al: het draai(schijf)kussen helpt om gemakkelijker op te staan uit bijvoorbeeld bed of (auto)stoel. Het wendbare kussen speciaal door fysio – en ergotherapeuten ontwikkeld om genoemde draai beter te kunnen maken. Zo staat u op in de juiste richting, wat een uitvinding!

Rugkussens

Als u langdurig, onjuist zit kan uw houding uiteindelijk nek-, rug- of schouderklachten veroorzaken. Ook een rugkussen rekenen we daarom tot de zitkussens. Het juiste rugkussen zorgt voor een anatomische, correcte zithouding logischerwijze dankzij een goede ondersteuning in de rug. Er is ook een speciale, comfortabele rugsteun voor in bed. Voor een extra steuntje in de rug kunt u natuurlijk ook gewoon een sierkussen gebruiken.

Sierkussens

zitkussen als hulpmiddelU wilt er natuurlijk ook mooi bij zitten. Met sierkussens geeft u een ruimte een bepaalde sfeer en kleur. Vaak hebben sierkussens een dubbelfunctie. U kunt als extra styling van uw inrichting maar ook als ondersteuning een aantal sierkussens aanschaffen. Voor op de zit- of loungebank naast bijvoorbeeld een wigkussen. Maar ook gewoon om een sfeerhoekje leuk aan te kleden. We vonden daarvoor dit leuke look-inspiratieboek voor zitkussens voor binnen én buiten.

Vergoedingen

Voor vergoeding van uw zitkussens als hulpmiddel heeft u, afhankelijk van uw zorgverzekeraar, een verwijsbrief van uw behandeld arts nodig. Mogelijk kent uw aanvullende zorgverzekering meer vergoedingen voor hulpmiddelen. Meer hierover vindt u in het reglement van uw zorgverzekeraar.

Zitkussens als hulpmiddel lenen of kopen

U kiest het juiste kussen mogelijk op basis van advies van uw behandelend specialist zoals bijvoorbeeld uw ergotherapeut of fysiotherapeut. Advies krijgt u ook bij de verschillende thuiszorgwinkels op een fysieke locatie maar ook steeds beter online. Ook de website scouters heeft een overzicht van winkels en webshops voor hulpmiddelen. Naar de zitkussens als hulpmiddel moet u dan wel even zoeken. Tot slot biedt ook Alleszelf.nl in de Keuzehulp Thuiszorg een groeiend aanbod shops voor koop of huur:

Thuiszorgwinkels met zitkussens vinden >>

Zit u goed?

Alleszelf.nl zette voor u graag alle zitkussenopties op een rij. Of mist u nog iets of heeft u een ervaring met een bepaald zitkussen als hulpmiddel? Laat het dan weten onderaan dit bericht.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: