De tien meest geschikte honden voor ouderen

honden voor ouderenDe behoefte aan gezelschap is menselijk en niet leeftijdsgebonden. Op wat hogere leeftijd is dit dus niet anders. Er zijn niet voor niets zoveel aanbieders van begeleiding en gezelschap in Nederland. Als u zelfstandig en alleen woont kunt u helemaal extra behoefte hebben aan wat reuring. Zo heeft u na uw pensioen ook vast meer tijd voor een nieuwe interesse of hobby. Heeft u wel eens aan een hondje als kameraad gedacht? Zo’n huisdier moet natuurlijk wel passen bij uw leefstijl, budget, de leefruimte en heel belangrijk: uw mobiliteit! Alleszelf.nl zet daarom de meest geschikte honden voor ouderen op een rij. Tot slot geven we aan hoe u het beste aan een puppy of juist een oudere hond kunt komen. Of gaat u voor een gepensioneerde, professionele hond?

Top 10 honden voor ouderen

Het ene hondenras is het andere niet… Hieronder volgt op alfabetische en dus willekeurige volgorde onze selectie van de meest geschikte hondenrassen. Naast een karakterschets geven we ook de levensverwachting aan zodat u weet waar u aan toe bent. Verder geven we een gewichtsklasse aan. Dit geeft ook een indruk van de kosten voor voeding of u de hond makkelijk kunt tillen. Wel zo leuk als u op stap kunt met uw hondje op de fiets, in een mandje op de rollator of scootmobiel of in een reismand- of tas!

1. Allround Cavalier King Charles-spaniël

Cavalier King Charles-spaniël

Deze spaniël is eigenlijk heel allround en daardoor geschikt voor elke omgeving. De Cavalier King Charles-spaniël past zich ook heel goed aan aan verschillende omstandigheden zoals verhuizingen en uitjes. Houdt u van een speelse hond op het moment dat u dat wilt dan is dit uw type. Ze vragen niet uitzonderlijk veel aandacht en zijn heel lief en inlevend. Dit hondenras leeft gemiddeld tussen de 9 tot 14 jaar en weegt zo’n 6 tot 7 kilo.

2. Zorgeloze Dwergschnauzer

Dwergschnauzer senioren hond

Dit is de miniversie van de ‘gewone’ schnauzer. Het formaat van de dwergschnauzer zorgt dat hij letterlijk past in iedere  omgeving. Het is een hele vriendelijke, gehoorzame dus zorgeloze hond. De meeste aandacht gaat uit naar huidverzorging omdat u wekelijks moet borstelen. Hij verhaart echter gelukkig zelden. Deze schnauzer kan wel 12 tot zelfs 15 jaar oud worden. Hij weegt tussen de 5 en 9 kilo.

 

snuffelbox cadeau voor hondHonden voor ouderen tip: Cadeau voor hond

Geef uw nieuwe hond wat hij wil: afleiding! Om de maand een eigen Snuffelbox op maat met geschikte speeltjes, snacks, kauwproducten en meer.

3. Aanhankelijke Engelse cockerspaniël

Engelse cockerspaniël ouderen

Bent u heel veel thuis? Ga dan voor dit aanhankelijke hondje. Cockerspaniëls missen u namelijk enorm als u op pad bent. Meenemen kan wel makkelijk want de spaniël is o zo vriendelijk en echt makkelijk te trainen. Net als de dwergschnauzer is af en toe borstelen wel nodig. Ook dit hondenras leeft gemiddeld 12 tot 15 jaar. Het gewicht ligt wat hoger op zo’n 9 tot 13,5 kilo.

 

4. Loyale Ierse wolfshond

Ierse wolfshond seniorenhond

De Ierse wolfshond is wel een maatje groter. Het is echt een van de trouwste honden voor ouderen en daarom fijn om om u heen te hebben. Nadeel is dat ze al als puppy wel nogal wild zijn. Maar volwassen is hij veel rustiger en kan, vriendelijk als hij is, ook goed overweg met de (klein)kinderen. Deze wolfshond wordt wat minder oud; 6 tot 8 jaar maar weegt natuurlijk meer: van 45 tot maar liefst 56 kilo!

5. Aaibare Maltezer

Maltezer hondje voor ouderen

Ook deze hond heeft met zijn ’teddybeer-look’ een hoog schattigheids gehalte. Maar ja, dat geldt eigenlijk ook voor elke aanhankelijke hond. Samen met zijn speelse karakter krijgt u alle liefde en levendige gezelligheid. Dit hondenras is opvallend slim en daardoor goed te trainen. Extra leuk is dat de maltezer graag bij u op schoot slaapt. Dat betekent extra stiekeme knuffeltijd. Deze wordt oud hoor; reken op 15 tot 18 jaar. Het is een lichtgewichtje met 2 tot 5 kilo.

6. Aardige Mopshond

Mopshond voor ouderen

Zegt u nou zelf, dit is toch een moppie? De mopshond heeft niet alleen een schattige, grappige look maar ook een liefdevol karakter. Als een zachtaardige kameleon past hij zich aan elke omstandigheden aan. Hij voelt zich thuis in elk huis, gaat goed om met andere honden en is niet bang voor vreemden. Geef de mopshond wel een gezond dieet en genoeg beweging want anders is het zo een dikkertje. Zoekt u een waakhond? Laat de mopshond dan links liggen. Dit moppie wordt 13 tot 15 jaar en weegt tussen de 6 tot 8 kilo.

7. Slimme Poedel

poedel voor ouderen

Bij dit hondenras kunt u uw favoriete formaat uitkiezen. Ze zijn er namelijk in allerlei maten zoals de toy-, dwerg- of normale poedel. Net als de Malthezer is de poedel extreem slim zodat zij ook makkelijk te trainen zijn. Hun speelsheid helpt daar ook bij. De karaktertrekken zijn verder lief en zachtaardig maar ook wat overenthousiast. Een normale je poedel kan u dan zomaar omduwen. Bij minder mobiliteit is de toy of dwergpoedel daarom een verstandiger keuze. De poedel vraagt wel wat meer aandacht en tijd. Zo houden ze van langere wandelingen en apporteren. De vacht vraagt verder om regelmatig kapperbezoek, ook voor een bijzonder coupe zoals op de foto, en dat 12 tot 15 jaar. Ze wegen slechts 2 tot maar liefst 70 kilo!

8. Wandelende Schotse terriër

Schotse terriër voor ouderen

Bent u wat slechter ter been? Deze Schotse terriër is dan ideaal want hij wandelt -hoe eigenwijs ook- rustig mee. Hij is verder heel liefdevol, erg gezellig en toch ook speels. Extra bijzonder: dit hondenras is hypo-allergeen. Daarmee is hij dus ook geschikt voor ouderen met een hondenallergie. Tot slot is deze terriër een goede waakhond en leert makkelijk dingen aan. Ze hebben een levensverwachting van 11 tot 13 jaar en wegen 8 tot 10 kilo.

9. Blije Welsh corgi Pembroke

honden voor ouderen corgi

Wat een korte pootjes en grote oren heeft deze schattige hond! De corgi is gek op uw liefde, knuffels en aandacht. Deze blije honden zijn echte mensenvrienden en doen het goed bij de (klein)kinderen. Hopelijk houdt u van stofzuigen want ze verliezen wel veel haar. Deze corgi wordt 11 tot 13 jaar en weegt tot 13,5 kilo.

 

10. Alerte West Highland white terrier

terrier voor ouderen

Deze terrier is een levendige, speelse, dappere en ook waakse hond. Wie wil er niet zo’n vrolijk, alert,  slim, trouw hondje. Het is een echte allemansvriend ook al is hij best eigenwijs en volhardend. een puppytraining is wel zo handig.
De hond heeft flink wat energie en wil veel spelen. Daarna is het goed slapen op schoot. Goed voor 13 tot 15 jaar plezier bij een gewicht van 6,5 tot 9 kilo.

 

Hier haalt u nieuwe honden voor ouderen

kosten hondenDenkt u dat u overstag bent? Kijk voor de zekerheid eerst nog even naar de Nibud-berekening van de kosten van huisdieren zoals een hond en al deze benodigde spullen. Lees anders ook eens Sponsor een pup, dat zorgt ook voor contact. Is een hond aanschaffen haalbaar? Kijk dan hieronder naar de beste aanschafmogelijkheden:

(Oudere) hond adopteren

Een geadopteerde op gepensioneerde hond is misschien wel het meest geschikt op hogere leeftijd. Deze honden zijn veelal geen puppies meer en daarom een stuk rustiger. De behoefte aan spelen en lange wandelingen is minder en u hoeft ze ook minder aan te leren. Kijk gerust eerst eens bij een dierenasiel in de buurt of er een geschikte viervoeter voor u tussen zit. Families zoeken er vaak juist een jonge hond dus er is vaak genoeg keuze in wat oudere honden. Of kijk op de pagina van de Koninklijke hondenbescherming voor een ‘oudje’ als een van de ideaalste honden voor ouderen!

Getrainde hond voor ouderen

Er zijn ook veel getrainde honden die ‘met pensioen’ zijn die u kunt adopteren. Denk bijvoorbeeld aan politiehonden, drugshonden of blindengeleidehonden. Zij willen ook heel graag genieten van hun oude dag. Hun training en aangeleerde discipline krijgt u er gratis bij!

Fokkers van honden via de rasvereniging

raad van beheer fokkersEen fokker is van invloed op de gezondheid, het gedrag en de aard van de pups. Koop beter geen pup via Marktplaats of een broodfokker. Check de fokker daarom eerst eens via internet. Ga ook bij meerdere fokkers langs voor informatie over het ras en om de moederhond van een aankomend puppynestje te zien. Veel fokkers zijn lid van een bij de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging. Deze stellen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht. Vraag bij de fokker naar zijn lidmaatschap en de (verplichte) onderzoeken. Hier vind je een overzicht van alle fokkers, ook van onze honden voor ouderen, op de ‘HondenPage’.

Contacthonden voor mensen met dementie

Kent u Stichting Blijf? Zij richten zich op de verantwoorde inzet van contacthonden door zorgprofessionals in de ouderenzorg oor mensen met dementie. Zijt selecteren en plaatsen contacthonden bij zorgprofessionals, waarbij de zorgprofessionals door Stichting Blijf worden begeleid, opgeleid en geaccrediteerd.

Toch maar geen nieuwe hond? Zoek en vind hier ander gezelschap >>

Uw tips over geschikte honden voor ouderen

We zijn benieuwd naar uw ervaring met een nieuwe hond nemen op hogere leeftijd, ook mogelijk in uw rol als mantelzorger. Noteer dan uw verhaal en tips onderaan dit bericht. Zo helpen we elkaar!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over honden voor ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Bronnen:] Purewow | Wikipedia (incl. beeldgebruik)

Deel dit artikel
5 reacties op “De tien meest geschikte honden voor ouderen
 1. Hebben jullie contact gehad met de KNMVD? Of het LICG? Want deze lijst met honden mist alle vormen van nuance. Zo is nummer 1 één van de meest genetisch belaste honden als het gaat om erfelijke ziekten en nummer 6 heeft gezondheidsproblemen vanwege een te korte snuit. Ook qua energie en trainingsbehoeften lopen de rassen enorm uit een. De Wolfshond, Cocker en Corgi zijn over het algemeen rassen die weldegelijk veel aandacht en beweging nodig hebben, wat juist voor de gezelschapsrassen als de Maltezer minder geld. Een passend hondenras moet worden gekozen op de wensen, mogelijkheden (zoals mobiliteit, geld, huisvesting) en karakter van de eigenaren niet naar aanleiding van het zijn van een nummer 1 op een lijst.
  Nog belangrijker: nergens in jullie artikel vermelden jullie dat het verstandig is om te overleggen wat er met een hond gebeurd mocht de eigenaar in het ziekenhuis of verzorgingstehuis belanden of komen te overlijden. Te vaak komen er nog honden in het asiel terecht, omdat dit gesprek nooit gevoerd is met de familie of vrienden vóór de aanschaf van een dier. Wat het welzijn van dit dier niet ten goede komt.
  Het klopt zeker dat een hond een enorme aanwinst voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van een (oudere) eigenaar, maar voor alle aankopen van een dier geld: bezint eer ge begint.

  • Ria de jong schreef:

   Ik had ook met 2 vrienden afgesproken dat na mijn overlijden mijn chiwaf-waf bij een van hun zou komen maar nu krijgt een ervan een herseninfarkt en de ander is ernstig ziek geworden en op mijn leeftijd vind je niet zo snel nieuwe vrienden die daarvoor te strikken zijn dus ben nu nog steeds aan het zoeken.Het is een schatje maar ze blaft buiten naar alles wat ze ziet al is het een plastic zak daarom noem ik haar chi waf waf hier.

  • Willem van der Weerd schreef:

   Prima aanvulling, helemaal mee eens!

 2. Trix schreef:

  Reactie van de student is een zeer nuttige aanvulling op het aanschaffen van een hond. Inderdaad, bezint eer ge begint. Laat u goed voorlichten en nog beter, als u een hond wil aanschaffen verdiep u zelf vooraf ook in hondenrassen.
  Als e.e.a. tussen u en de hond matcht kan een hond een rijke aanvulling zijn.
  Veel succes.

 3. Wessel schreef:

  Wij hebben een kruising tussen een jack Russel en een boomer. De hond heet Nico en is nu 4 jaar. Weten jullie hoe oud deze honden kunnen worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: