Een huisdier kan voor veel mensen een aanvulling op het leven zijn. Van een fijne tot een noodzakelijke… Voor ouderen kan een huisdier helpen om actief te blijven. Met een hond bestrijd je de eenzaamheid extra doordat je meer contact maakt buitenshuis tijdens het uitlaten. Op hogere leeftijd kan een huisdier kiezen en verzorgen echter lastiger worden door afnemende mobiliteit of vermogens. Mensen met een beperking ervaren mobiliteit ook als een groot goed. Gelukkig is er voor hen een mobieler en dus beter leven mogelijk. ‘Sponsor een pup’ is een initiatief van KNGF Geleidehonden dat hieraan bijdraagt. We vragen graag uw aandacht voor deze prachtige aanpak, ook omdat deze zorgt voor leuk contact op hogere leeftijd. Met uw steun houdt u namelijk wekelijks contact met uw persoonlijke pup tijdens zijn opleiding.
Sponsor een pup tot blindengeleidehond
De leergierige pups van KNGF gaan graag naar school. Zij hebben één gezamenlijk doel: geleidehond worden. Daarmee verbeteren zij na hun training het leven van mensen met een beperking. Hun studie duurt maar liefst twee jaar en dat kost geld. Daarvoor is dan ook uw hulp nodig! U sponsort al uw eigen pup vanaf 8 euro per maand en dat is wel zo leuk: u krijgt een persoonlijk inkijkje in zijn leven!
KNGF Geleidehonden leidt niet alleen blindengeleidehonden op voor mensen met een visuele beperking, maar ook assistentiehonden voor mensen in een rolstoel, autismegeleidehonden voor kinderen, en ptss-buddyhonden voor oud-geüniformeerden met posttraumatische stressstoornis.
Huisdier kiezen? Zo werkt SPUP
Een pup sponsoren is heel eenvoudig. Op de website sponsoreenpup.nl gaat u geen huisdier kiezen… Nee, u kiest een lieve Spup om geleidehond te worden. Daarna doorloopt u de aanmelding op de site. Overleg en vraag zonodig assistentie van een naaste.
“Hallo allemaal! Vind je me leuk? Snap ik, mijn kersverse puppypleeggezin vindt me ook een snoepje. Ik woon hier met twee grappige teckels; als die in hun mand liggen, prop ik mezelf daar gezellig bij. Mijn pleegbaas probeert me aan mijn verstand te peuteren dat ik buiten moet plassen, maar dat vergeet ik nog wel eens.” | Voorbeeldpup Fons
Na uw aanmelding volgt u hem twee jaar op de voet. Dat kan makkelijk via een persoonlijk dagboek. Daarin staan mooie foto’s, leuke verhalen en spontane filmpjes. Met een inlogcode kunt u op het online platform dit digitale dagboek van uw Spup inkijken. Zo volgt u de pup van zijn geboorte en hebt u met regelmaat leuk contact met de hond in het gastgezin. Zo ziet u ook dat uw donatie nuttig wordt besteedt. Na ca. 2 jaar kan de professioneel opgeleide hond bij een baas aan de slag als geleidehond.
Wilt u uw pup ook in het echt ontmoeten? Dat kan als u exclusief een pup sponsort (vanaf € 5.000). Aan uw eigen adoptiepup zijn dan leuke privileges verbonden. U mag het hondje ook zelf een naam geven. Lees hier meer informatie over exclusieve adoptie. Op geleidehond.nl leest u ook alles over de KNGF-honden en de prachtige missie.
Weet ook dat KNGF Geleidehonden een Erkend Goed Doel is en zij dus voldoen aan strenge kwaliteitseisen en verantwoording afleggen aan de toezichthouder CBF. Zo is gegarandeerd dat zij bijdragen aan een betere wereld en zorgvuldig omgaan met elke gift. Meer weten? Kijk op de site van Geef Gerust.
Actieve alternatieven
Lijkt het u (daarnaast) toch leuk om echt gezelschap van een hond te ervaren zonder de volledige zorg te dragen? Met OOPOEH, opa’s en oma’s passen op een hond kunt u zich aanbieden als maatje voor een hond. Dat is beter dan bijvoorbeeld een papegaai te nemen die wel 60 kan worden… Bent u mobiel genoeg en wilt u toch een eigen huisdier? Bekijk dan onze top 10 van honden voor ouderen. Overweeg een ouder, rustiger dier uit bijvoorbeeld uit een van de vele dierenasielen, deze hebben de aandacht nodig maar veelal ook wat minder behoefte aan beweging. Weet wel waar u aan begint: Wist u dat volgens het Nibud een hond jaarlijks tussen de 600 en 1000 euro kost? Neem ook een kijkje in onze Keuzehulp voor meer persoonlijke ontmoetingen:
Meer mogelijkheden voor contact >>
Welke ervaring heeft u met het houden van huisdieren tot op de hoogste leeftijd? Of heeft u ook alternatieve tips zoals SPUP? Deel ze hieronder in een reactie.