4 Manieren om geld te besparen tijdens het pensioen 

geld besparen tijdens het pensioen [Gastbijdrage] Het is een enorme mijlpaal om de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken. Jaren hebt u hard gewerkt om tot dit punt te komen. Heel fijn om nu eindelijk te mogen genieten van meer rust. Doen waar je zin in hebt en eventueel genieten van kinderen en kleinkinderen. Tegelijkertijd merkt u nu wellicht ook dat er maandelijks minder geld binnenkomt dan voorheen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het vraagt wel om een verandering in het uitgavenpatroon. Het kan daarom geen kwaad om voor uw pensioen op een rijtje te zetten waar u kunt besparen. Zo komt u niet voor onnodige vervelende financiële verrassingen. Maak daarbij gebruik van deze vier tips over geld besparen tijdens het pensioen:

1. Autokosten

Autorijden is in Nederland gewoon erg duur. Niet alleen als we kijken naar verzekeringen en belasting, maar ook als het gaat om brandstofkosten. Daarom is het goed om uzelf af te vragen of een auto nog wel nodig is als u bent gestopt met werken. Wilt u deze toch graag behouden? Onderzoek dan op welke manieren u kunt besparen. Hebt u de prijzen tankstations bijvoorbeeld wel eens kritisch bekeken? Deze kunnen enorm uiteenlopen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de prijzen gedurende de dag zelfs kunnen veranderen. Door kritischer te tanken en de auto wat vaker te laten staan, kunt u flink besparen op de autokosten.

Andere vervoersoplossingen >>

2. Maak gebruik van seniorenkorting

Wist u dat u op veel plekken nu ook in aanmerking komt voor seniorenkorting? Dat betekent dat u goedkoper een dagje uit kunt gaan, met het openbaar vervoer kunt reizen of zelfs abonnementen kunt afsluiten. Deze seniorenkorting is natuurlijk niet voor niets in het leven geroepen. Dit is speciaal bedacht omdat senioren over het algemeen minder te besteden hebben. Zoek dit daarom goed uit en vraag de korting zeker aan indien dit mogelijk is. Hier kunt u op maandelijkse basis flink wat geld mee besparen.

3. Overwaarde van koopwoning gebruiken

Woont u al langere tijd in dezelfde koopwoning? Dan hebt u door de jaren heen wellicht flink wat overwaarde opgebouwd. Het is bij veel hypotheekverstrekkers mogelijk om deze overwaarde op pensioenleeftijd te gebruiken. U kunt dit als extra inkomsten naast uw pensioen beschouwen. Het voordeel hiervan is dat u iets comfortabeler kunt leven. Wel is het belangrijk dat u hier zuinig mee omgaat. Het is een extra potje, maar mag niet overvloedig gebruikt worden.

4. Krijg meer inzicht in de inkomsten en uitgaven

Het allerbelangrijkste is om meer inzicht te verkrijgen in de inkomsten en uitgaven. Als u altijd eenzelfde soort salaris hebt gehad, dan bent u hier door de jaren heen waarschijnlijk gewend aan geraakt. Hierdoor bent u ook gaan leven naar het geld dat er maandelijks op de bankrekening verscheen. Nu moet dat wellicht iets aangepast gaan worden. Daarom goed om eerst meer inzicht te verkrijgen en zeker de eerste maanden alle inkomsten en uitgaven netjes bij te houden. Zo ontdekt u al snel wat er nodig is en waar er nog ruimte voor verbetering is.

Uw ervaring met geld besparen tijdens het pensioen

Herkent u de besparingen of heeft u er bepaalde ervaringen mee? Of heeft u meer tips over geld besparen tijdens het pensioen? Deel deze dan in een reactie onder dit bericht.

[Gastauteur geld besparen tijdens het pensioen is GRID | Foto door Pixabay]

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: