Overwaarde huis of hypotheek: wat kun je daarmee doen?

overwaarde huisEen woning kopen in Nederland is sinds 2020 iets lastiger dan voorheen: de huizenprijzen zijn sindsdien enorm gestegen, waarbij de gemiddelde prijs maar liefst 410.000 euro is. Heeft u echter al een hele tijd een koopwoning dan zit u in deze tijd juist goed. Misschien kunt u voor een aantrekkelijke prijs uw huis verkopen of kunt u iets anders leuks doen zoals de overwaarde van het huis opnemen. Hier is namelijk veel meer mee mogelijk dat de meeste mensen denken. In dit artikel leest u er meer over.

Wat is overwaarde van uw huis of hypotheek precies?

Wanneer de waarde van uw woning hoger is dan de waarde van de hypotheek die nog openstaat, is er sprake van overwaarde. Dit kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld wanneer de huizenprijzen omhoog gaan zoals nu het geval is. Veel mensen maken gebruik van de overwaarde om daarmee een nieuwe woning aan te schaffen. Omdat je meer geld hebt te besteden, hoef je een minder hoge hypotheek af te sluiten en heb je uiteindelijk minder hoge kosten voor je nieuwe woning.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat u met een woning of hypotheek met overwaarde rijker bent dan u wellicht had gedacht. Dit geld is op dat moment uiteraard nog wel in stenen geïnvesteerd, maar uiteindelijk bepaalt u zelf wat u daarmee doet. Uw woning verkopen is dus zeker interessant te noemen, maar er zijn nog veel meer opties die aantrekkelijk kunnen zijn. Een optie is bijvoorbeeld om de overwaarde van uw huis op te nemen.

Overwaarde huis opnemen: hoe werkt dat?

Overwaarde hoeft namelijk niet te betekenen dat u uw woning moet verkopen. De kans is groot dat u hartstikke prettig zit op de plek waar u nu woont. In dat geval kunt u kijken naar de mogelijkheden om die overwaarde op te nemen. Op die manier kunt u wel profiteren van het geld dat uiteindelijk natuurlijk gewoon van u is, zonder dat u meteen uw huis hoeft te verkopen. Dit is iets wat voornamelijk senioren doen – bij deze leeftijdscategorie is de kans op overwaarde erg groot. Zij hebben het huis jaren geleden aangeschaft en door de jaren heen zijn de huizenprijzen enorm gestegen.

In dat geval kunt u verschillende dingen doen om de overwaarde op te nemen. Zo bestaan er verschillende ‘verzilverhypotheken’ waar u voor kunt gaan. Hierbij wordt de bestaande hypotheek overgesloten en krijgt u maandelijks een bedrag uitgekeerd. Ook kunt u kiezen voor de volgende mogelijkheden:

  • Uw hypotheek oversluiten en verhogen.
  • Een tweede hypotheek nemen.
  • Het afsluiten van een krediethypotheek.
  • Sales en lease back: uw huis verkopen en vervolgens huren.

Weet u niet zeker voor welke optie u moet gaan? In dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met een expert op het gebied van hypotheken en overwaardes. Hij of zij kan u zeker verder helpen met het maken van de juiste keuze.

Hier kunt u de overwaarde voor gebruiken

makkelijke tuin tipsWat u ook met de overwaarde van uw hypotheek of huis doet; of u uw woning gaat verkopen en beginnen met huren of wanneer u uw hypotheek oversluit en verhoogt; u kunt een dergelijk bedrag voor heel wat leuke dingen gebruiken. Het belangrijkste voor senioren is om thuis blijven wonen mogelijk te maken. Investeer daarom bijvoorbeeld in het verbeteren van uw huidige woning. Misschien hebt u altijd al een aanbouw, dakkapel of een groenere tuin gewild. Of wie weet is de keuken aan vervanging toe of kan de badkamer wel een opfrisser gebruiken. Wat speciaal voor senioren handig is, is om het huis zodanig aan te passen dat je nog langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van leuningen, trapliften en andere toepassingen om je huis veilig en comfortabel te maken.

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden met de overwaarde van je woning. Wat dacht je van de volgende opties?

  • Bewaar uw overwaarde voor ‘de oude dag’ – als een extra spaarpotje.
  • Vul uw huidige inkomen aan met delen uit de overwaarde. Dat levert toch wat extra’s op voor een comfortabel leven.
  • Schaf een tweede woning aan die u kunt verhuren. Op die manier investeert u waar u uiteindelijk weer meer geld uit kunt halen.
  • Koop een vakantiewoning voor uw gezin en/of familie waar u in het weekend en in de vakanties heerlijk kunt verblijven.
  • Ondersteun eventueel kinderen op financieel vlak.
  • Kijk naar andere mogelijkheden om te investeren voor de toekomst. Misschien hebt u altijd al een boot of camper willen hebben of is het tijd voor een grotere en vooral veiligere auto.

Direct alles voor administratie & geld vinden >>

 Uw overwaarde huis tips

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor de overwaarde huis of hypotheek. Met dit bericht helpen we u hopelijk een eind op weg. Heeft u al ervaring met deze materie die u wilt delen? Laat het weten onder dit bericht.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over overwaarde huis?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: