[Gastbijdrage] Wilt u als oudere leren omgaan met een computer, tablet of ‘slimme telefoon’? Of kent u iemand op hoge leeftijd die dat zou willen? Er zijn in Nederland veel mogelijkheden voor gratis of betaalbare computerles; en er zijn ondernemers die u kunnen helpen. Samen met Alleszelf.nl zet ik de mogelijkheden op een rij.
Dit bericht is een volledig geactualiseerde versie van een eerder bericht over computerles op deze plaats. Aanpassingen heb ik verricht op basis van reacties, nieuwe initiatieven en eigen onderzoek. Ik start met organisaties die zich het meeste roeren of genoemd worden. Dank aan iedereen die reageerde en meedacht!
Hulp nodig?
Hoewel ouderen steeds vaker op internet zijn, is er ook een groep mensen voor wie dat niet zo is. Hoort u bij die groep, of wellicht uw vader of moeder of een andere ‘senior’ in uw buurt? De computer is echt een mooi hulpmiddel! Maar voordat u op internet kunt ‘surfen’, moet u eerst leren omgaan met het apparaat: een laptop, een ‘gewone pc’, een iPad of andere tablet of een smartphone. Als u daar voor openstaat, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning en computerles. Natuurlijk kunt u uw eventuele (klein-)kinderen, buren of vrienden om hulp vragen. Maar er zijn ook organisaties die u kunnen helpen. Ook verwijzen wij u graag naar het handige e-book, dat u hier kunt downloaden.
Onderzoek naar computerles
Ik richt me vooral op begeleiding via cursussen en trainingen in groepen of individueel verband en bij voorkeur offline. Zelfstudieboeken, DVD-cursussen, websites met tips en workshops social media blijven buiten beschouwing. Dat geldt ook voor ondersteuning die incidenteel of niet meer beschikbaar is, of alleen wordt aangeboden bij specifieke software of bij de aanschaf van apparaat. Als u weer aanvullingen hebt: graag! U kunt ze onder dit bericht achterlaten, zodat we het inzicht over computerles zo compleet mogelijk maken.
1. Openbare bibliotheken
Vooral de activiteiten van en ín de circa 1.000 vestigingen van openbare bibliotheken vallen op en ik heb de indruk dat het alleen maar toeneemt. De activiteiten zijn verschillend en ook de organisatie erachter. De ene bibliotheek organiseert zelf een inloopavond voor tabletvragen, de andere bibliotheek biedt vooral internetcursussen (zoals Klik&Tik) aan, de ene keer wordt er samengewerkt met Seniorweb en/of HCC, de andere keer sponsort de gemeente of bestaat er een groep vrijwilligers zoals de Digidokters bij de bibliotheek in Rotterdam. Bovendien varieert het aanbod doorlopend. Het grote voordeel van een bibliotheek is dat je er ‘offline’ kunt binnenlopen en om informatie vragen. Hier vindt u de bibliotheek bij u in de buurt.
2. Seniorweb
In heel Nederland zijn vrijwilligers van Seniorweb actief, onder andere bij bibliotheken, in samenwerking met anderen of zelfstandig. Ze worden ondersteund door een landelijk professioneel bureau. Ik wijs zelf in mijn workshops altijd naar Seniorweb en het valt me op dat ook in de reacties op het vorige blog en bij oproepen Seniorweb telkens wordt genoemd. Overigens heeft Seniorweb online veel cursussen. Een landelijke dekking van 400 leercentra, zoals een van de reageerders noemde, is natuurlijk uitstekend. Aan de andere kant wisselt het aanbod. Uit mijn eigen woonplaats weet ik, dat de inloopmiddag in de bibliotheek, die o.a. in samenwerking met vrijwiligers van Seniorweb jaren bestond inmiddels is gestopt. Niettemin, Seniorweb blijft actief en aan de weg timmeren.
Uit de reacties:
- De Digibuurt in Oss werkt samen met Seniorweb en is “een prima plek om ėén-op-ėėn les te krijgen voor 4 euro per uur!”
- In Capelle aan den IJssel is een Seniorweb Leercentrum gevestigd. Er wordt les gegeven in Windows, Android, IPad (IOS), fotobewerking, Word, Exel. Overigens geeft dit Leercentrum ook les in Krimpen aan den IJssel.
3. HCC Seniorenacademie
De vrijwilligers van de Seniorenacademie van HCC “willen senioren bij startersproblemen helpen met gerichte informatie en trainingen.” Er worden op circa 35 locaties bijeenkomsten georganiseerd waar voorlichting over digitale onderwerpen worden gegeven, zoals het gebruik van een tablet, internetbankieren, werken met de tekstverwerker of voor simpele reparaties. Het is gratis voor leden. Dat geldt ook voor de telefonische helpdesk en de vraagbaak van HCC Seniorenacademie.
4. Ouderenbonden
Ouderenorganisatie Unie KBO heeft ‘tabletcoaches’, verspreid over heel Nederland. Hier vindt u het overzicht van coaches, uiteraard speciaal bedoeld voor leden van de Unie KBO. Daarnaast kom ik wel eens vrijwilligers van de ANBO tegen die bijvoorbeeld binnen bibliotheken inloopbijeenkomsten ondersteunen of mede-organiseren, zoals de Digidokter Rozenburg in de bibliotheek van Rotterdam / Rozenburg. Informeer hiervoor bij uw lokale ANBO-afdeling.
5. Andere georganiseerde vrijwillligers
Ook bij Volksuniversiteiten en een enkele lokale vrijwilligersorganisaties kun je cursussen volgen. Een aantal Volksuniversiteiten geeft cursussen over pc’s, laptops, tablets, internetbankieren of verwante cursussen; via deze site zijn alle 50 Nederlandse Volksuniversiteiten te vinden. Ik merk dat de activiteiten erg verschillen. Bij verschillende Volksuniversiteiten die ik ken is de belangstelling voor computer- of iPad-les nihil en worden cursussen afgelast, andere starten er juist mee. Voor zover ik weet zijn organisaties voor vrijwilligers op het gebied van tablet- en computercurssussen niet speciaal actief voor senioren.
6. Welzijnsorganisaties
Het ‘welzijnswerk’ is hier en daar actief met digitale hulp aan senioren, zoals de app ‘Zilveronline‘ in Amstelveen. In bijna elke gemeente is een welzijnsorganisatie. U kunt hier zoeken naar de diensten van de welzijnsorganisatie bij u in de buurt.
7. Ondernemers
Ook ondernemers bieden ondersteuning aan. Het lijstje is al wat uitgebreider dan de vorige keer, maar er zijn er vast nog meer.
- Bij de pinken zijn, tabletfeestjes voor ouderen. Op de site ook video-instructies over bijvoorbeeld iPad aansluiten op Wifi, surfen of e-mailen met de iPad
- In Noord-Holland is Computer Training Thuis actief, vaak voor senioren.
- iPadles voor senioren, regio Renkum-Wageningen
- PC 50plus, computerlessen aan ouderen
- Lokale winkels, informeer eens of ze cursussen of individuele begeleiding geven
- Cursussen van leveranciers die verder gaan dan begeleiding bij aanschaf van een apparaat:
- Student IT Services: een computerstudent aan huis, met name in Utrecht en Gelderland
- Student aan huis: computerhulp en les aan huis.
- Vanuit Hulpstation geven hulpstudenten uit de IT-sector computerhulp aan huis, ook bij websiteproblemen.
Overzichten
Het Digitaal Hulpplein brengt oefenlokaties in beeld die ‘mensen op een laagdrempelige manier cursussen en ondersteuning’ bieden ‘op het gebied van digitale media. Het netwerk is groeiende.
Op de site van de gemeente Capelle aan den IJssel staat een “overzicht van cursussen en hulp op het gebied van digitale vaardigheden. Handig als u bijvoorbeeld uw computer-, tablet- en internetvaardigheden wilt verbeteren, via trainingen of inloopspreekuren.” Ik ken zelf geen overzichten in andere gemeentes, maar ik kan me niet voorstellen dat Capelle aan den IJssel de enige is of blijft.
Computerles: conclusie
U zult zelf actief moeten zoeken, maar er zijn in Nederland steeds meer mogelijkheden om te leren omgaan met computer, tablet of slimme telefoon. Laat uw ervaringen, tips en aanvullingen hieronder achter. Succes!
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over computerles? Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Speciaal voor de iPad verzorgt de Stichting Nederland Verbindt, in samenwerking met de Rabobank, de ROC’s, de Unie KBO en anderen, regelmatig cursussen waarbij leerlingen van de ROC’s de ouderen lesgeven.
Hallo Peter,
Een goede aanvulling. Dank je wel!
Annet
Hey,
Zeer leuk artikel! Ik ervaarde hetzelfde probleem bij mijn vader. Hij heeft een iPad maar zat nog met zeer veel vragen!
Vele vragen kwamen ook telkens terug. Als filmmaker besloot ik om er mijn statief en camera bij te nemen en iPad-video’s te maken. Deze video’s kan je bekijken op http://www.ipadleren.com
Het voordeel is dat je de video’s kunt bekijken en herbekijken zoveel je zelf wilt.
Veel plezier!
Matthias
Dank voor dit mooie overzicht! Dat kan veel senioren verder helpen! Ik zal een link plaatsen vanuit onze website http://www.lacota.nl/mantelzorgscherm.
Onze ervaring is dat er in computercursussen nog weinig aandacht is voor eHealth toepassingen, thuistechnologie en domotica. De HCC heeft dit signaal goed opgepakt en samen met hen werken we aan een Train de Trainer Traject en een gespecialiseerde Helpdesk. In 2016 kunnen we trainingen aanbieden in Harderwijk, Ede en Amersfoort. We hopen dat dit via de HCC een uitstraling krijgt naar alle locaties die in het bovengenoemde overzicht genoemd zijn. Biblioheken zijn belangstellend.
Succes!
Wim Kromwijk, Directeur LaCoTA
http://www.lacota.nl
Dank jullie voor deze aanvullingen. Heel nuttig! Overigens merk ik (oa. door de samenwerking in http://www.omaonline.nl) dat in wijk/buurthuizen veel meer computer-tablet-smartphonelessen worden gegeven dan ik dacht. Helaas is dat niet in dit overzicht samen te vatten, het is te divers en niet op een centrale website terug te vinden. Mocht iemand daar wel een overzicht van hebben, dan delen we het graag.
Hartelijke groet, Annet
Goede avond, ik zou me graag bij een organisatie aanmelden als vrijwilligster voor een ipad cursus voor ouderen of tablet cursus. Helaas ben ik niet op de hoogte waar dit zou kunnen eventueel…zelf zit ik al bij het ouderenfonds en zou graag meer willen doen. Iemand ideeen?
Hallo Amelia,
In veel bibliotheken zijn inloopbijeenkomsten voor mensen met vragen over tablets, computers, laptops. Vaak worden hiervoor vrijwilligers gezocht. Daarnaast weet ik dat in diverse buurthuizen computercursussen worden gegeven. Ook HCC is regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Seniorweb zoekt het vooral onder senioren. Heb je hier voldoende aan? Je kunt me ook mailen, dan zoek ik even met je mee annet@vanbetuwadvies.nl
voor wie wel graag zelf een computer in huis zou hebben maar misschien wat krap bij kas zit: ik heb regelmatig de beschikking over desktop pc’s en laptops die op scholen gestaan hebben maar eens in de zoveel tijd beleidsmatig vervangen worden. meestal zijn dit nog prima computers.
als iemand interesse heeft om zo’n tweedehands machine over te nemen (de school wordt hier ook voor gecompenseerd), stuur gerust een mailtje.
Wat ontzettend leuk en goed dat zoveel mensen hun kennis ter beschikking stellen voor andere. Mijn vraag is weet ook iemand of er vrijwilligers zijn die ook cursussen geven in het gebruiken van window?
Elke tip is welkom!
Hartelijk dank,
Domenico
Hallo Domenico,
Bij seniorweb kun je online cursussen volgen, zie http://www.seniorweb.nl
Waar woon je? Er zijn in verschillende plaatsen cursussen, maar niet overal. Ik zie bijvoorbeeld cursussen in bibliotheken, via HCC, leercentra van seniorweb én buurthuizen. Je kunt reageren via deze website, dan kijk ik met je mee; je kunt me ook rechtstreeks mailen via annet@vanbetuwadvies.nl. Maar misschien vind je zelf een cursus in de buurt door te googelen op je woonplaats.
Hartelijke groet, Annet
Graag aansluiten bij Buurtzorg ! Fantastisch goede site ! Is er een app ? En graag google maps er op aansluiten !