Woonplezier met een stekker: 5 tips voor slimme en eenvoudige technologie in huis

woonplezier

[Gastbijdrage] Ontdek de top 5 van makkelijke, betaalbare techniek in huis. Om gewoon plezierig en -dus- langer zelfstandig thuis te wonen. Woonplezier ook op hoge leeftijd. Misschien mogen ze geen ‘domotica’ heten, maar zijn het gewoon goede tips voor ‘ Woonplezier met een stekker er aan ’. Als bonus krijgt u tips voor meer inspiratie voor technologie in huis.

Grenzeloos of gewoon handig?

Technologie kent geen grenzen. The sky is the limit en de fantasie van technologie-ontwikkelaars gaat nog verder dan dat. Ook voor gebruik in huis zijn er prachtige snufjes ontwikkelt en jarenlang dachten velen dat die reuze handig zouden zijn en een grootse toekomst tegemoet gingen. Maar het tegendeel bleek waar. Te moeilijk, te ingewikkeld, te duur. Het was zo makkelijk niet om een goede markt te vinden voor domotica: want zo noemde men elektronica voor in je ‘domus’ – huis dus. Gelukkig is de markt snel aan het veranderen en is de slimme techniek verwerkt in veel makkelijke en betaalbare techniek voor in huis.

5 x Woonplezier:

1. Oplaadbare LEDzaklamp

Oplaadbare bedlamp woonplezier

Ze zijn er in soorten en maten maar de kern is dat u altijd een mobiel lichtje hebt op plekken en momenten waar u het net even nodig hebt. Bij de keldertrap, naast uw bed om in het donker uw weg te vinden, in de huiskamer om de weg naar de meterkast te vinden als het licht uitvalt. Of in de winter de weg naar de schuur.

 • Merknamen: Alecto
 • Prijs: € 17,50
 • Bij: bouwmarkt, Blokker

2. Digitale deurspion

woonplezier Digitale deurspion

Een digitale deurspion laat goed zien (vaak ook in kleur) wie er voor de deur staat, al kunt u er dan nog niet mee spreken. Sommige versies kunnen ook een fotootje bewaren voor als de bezoeker toch ongewenst bleek….dan hebt u toch een foto in handen. Wel zorgen voor een goede buitenlamp. De digitale deurspion is ook een handige oplossing voor kleine mensen voor wie het ouderwetse spiekoogje te hoog is geplaatst. En trouwens: eigenlijk zit er geen stekker aan….hij werkt veelal op AA-batterijen.

 • Merknamen: Axa, Abus, Dulimex
 • Prijs: vanaf € 70
 • Bij: Blokker, elektrawinkel, bouwmarkt

3. Nachtrouteverlichting

Nachtrouteverlichting

Met een eenvoudige lamp onder uw bed krijgt u voldoende licht om veilig uw route naar het toilet (of de koelkast 😉 ) te kunnen vinden. Het licht is zacht strijklicht zodat uw eventuele partner niet gewekt wordt. De lamp heeft een schemer- en bewegingssensor zodat hij alleen aangaat als het donker is én er beweging wordt waargenomen. U kunt zelf instellen hoe lang de lamp moet blijven branden, daarna gaat hij vanzelf weer uit.

 • Merknamen: LEDwalk of BedLight
 • Prijs: vanaf € 35
 • Bij: internetwinkels

4. Plafonnière (bijvoorbeeld) met sensor

Plafonniere

De lamp gaat aan wanneer er beweging is en alleen wanneer het schemerig of donker is. Deze lamp is vooral handig in zogenaamde ‘doorgangsruimtes’ zoals de overloop of de gang.

 • Prijs: vanaf € 35
 • Bij: Bouwmarkt en verlichtingswinkels

5. Afstandsbediening voor lampen en kleine apparaten

Contactdoos met afstandsbediening

Handig bijvoorbeeld om allerlei sfeerlampjes in huis te bedienen. Snoerschakelaars zijn soms lastig te bereiken en dit betekent dat u zich in allerlei bochten moet wringen om ze aan en uit te doen. Draadloze schakelaars werken met een afstandsbediening en zogenaamde tussenstekkers. Er kunnen meerdere lampen mee bediend worden.

 • Prijs: vanaf € 15 voor 3 tussenstekkers
 • Web- en elektrawinkels maar ook supermarkten hebben ze terugkerend in het assortiment

Deze bediening op afstand is ook in meer uitgebreide systemen te koop: KlikAanKlikUit , HomeWizard, BeNext e.d.. Hierin kunnen o.a. ook stopcontacten, een stekkerdoos, wandschakelaars, zonwering en gordijnen gekoppeld worden aan een afstandsbediening en eventueel een internetkoppeling. Dat laatste maakt dan weer bediening vanaf een computer, tablet of smartphone mogelijk.

Meer inspiratie voor woonplezier vindt u hier

Hoewel de producten in deze top 5 niet nieuw zijn, zijn ze bij ouderen toch nog vaak niet bekend. Of hebben mensen nooit bedacht op welke plek in hun huis zoiets handig zou kunnen zijn. Lees ook het artikel over smart home en veilige verlichting. Op verschillende plekken in Nederland zijn er projecten om ouderen bekender te maken met nieuwe technologie thuis.

In Alkmaar kun je het Slimste Huis bezoeken, en in Andelst (Gelderland) is ook aandacht voor slimme technologie voor Thuis. In Woerden zijn er meerdere demonstratiewoningen ingericht voor het project TechnologieThuisNu. In Friesland kun je nog tot in december 2015 de Roadshow Langer Zelfstandig Thuis voorbij zien komen en daarnaast reist daar het Technologiehuisje van MijnHuisOpMaat in Friesland door een aantal gemeenten. Het Huis van het Heden staat in Leeuwarden in de Noordelijke Hogeschool en kan daar bezocht worden. Tot slot is in Zaanstad een rondreizend technologiehuisje gerealiseerd voor het project Comfortabel Wonen in uw eigen huis dat in de maand december in Assendelft zal staan en daarna door de gemeente Zaanstad zal trekken.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over woonplezier? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
8 reacties op “Woonplezier met een stekker: 5 tips voor slimme en eenvoudige technologie in huis
 1. geertje karstens schreef:

  Dag,

  wat een leuke tips. Wij werken samen met Freddi Kuipers(SSWG) van Broodje Alarm in Groningen, die dergelijke hulpmiddelen zoveel mogelijk voor een lagere prijs probeert na te maken. Hiervoor heeft hij een werkplaats ingericht met handige mannen en vrouwen, die het niet zo goed lukt om een baan te hebben op de gewone arbeidsmarkt.

 2. j m van Rijen schreef:

  echt goeie tips ,,,het helpt allemaal ,
  en wat ik ook goed vind van dit bericht ,, dat je de naam van de winkel en de prijs erbij vermeld
  makkelijk hoor ,, dank je wel !!

 3. Helga schreef:

  Een heleboel bruikbare en betaalbare tips!
  Bedankt hiervoor.

 4. m.maurik schreef:

  ik heb al jaren een klein lampje in de gang met een sensor, springt aan als het donker is en er loopt iemand voorbij. Tis een kleindingetje met 3 AA batterijen erin. Gekocht bij de Action en kost hooguit 3 euro, weet niet meer precies omdat ik dit lampje al heel lang heb.

 5. Naam (verplicht)Dirkje Slegers schreef:

  Wat een bruikbare tips!
  De gemeente Hoorn N-H heeft i.s.m. regionale en landelijke partners het Belevingscentrum: ‘Lekker Blijven Wonen’ gestart en en om alle foefjes daarvoor te laten zien een pand geopend.
  http://www.lekkerblijvenwonen.nl/test;

 6. Josephine Dries schreef:

  Dank voor jullie enthousiaste reacties! En fijn dat het bruikbaar is: daar gaat het uiteindelijk om!

 7. Ypkje Hoekstra schreef:

  Mooie voorbeelden, heel herkenbaar! Een aantal van deze hulpmiddelen laten wij zien in onze demonstratiewoning het “Huis van Morgen”. Het “Huis van Morgen” is een bestaande jaren ’60 woning die ingericht is met diverse hulpmiddelen en aanpassingen die voor eenieder handig kunnen zijn. Sinds de opening, eind november 2014, hebben we al vele bezoekers mogen ontvangen die veelal verrast waren door de eenvoud van de getoonde mogelijkheden. Daarnaast is de herkenbaarheid van de woning als woning in tact gebleven, het is geen showroom en ook dit wordt bijzonder gewaardeerd door onze bezoekers. Het “Huis van Morgen” (www.huisvanmorgen.nu) past ook in het overzichtje met de projecten die genoemd worden onder het kopje ‘Meer inspiratie vindt u hier’.

 8. Marianne schreef:

  Heldere tips en fijn dat slim wonen steeds bekender wordt doordat er meer aandacht voor komt. Met Expeditie-SlimThuis en SlimoTheek reizen we door Nederland en gaan letterlijk naar ouderen, mantelzorgers, mensen met een chronische aandoening of een beperking, vrijwilligers en werkers in zorg en welzijn toe om hen uitleg te geven over en kennis te laten maken met om dit soort producten, middelen en diensten die het zelfstandig wonen vergemakkelijken. Zie http://www.expeditie-slimthuis.nl

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: