De computer als hulpmiddel. Leve de PC!

computer als hulpmiddelDe opmars van computers is onstuitbaar en veel dagelijkse zaken zijn niet meer te regelen zonder een PC met internetverbinding. Van online bankieren tot belastingaangifte en het boeken van een vlucht, je kan niet om de computer heen. Waar de jongere generaties opgegroeid zijn met de PC, wil dit op hogere leeftijd nog wel eens barrières opleveren. De digitale ontwikkelingen gaan snel en het gebruikersgemak van computers laat nog al eens te wensen over. Voeg daaraan toe het veelvuldige nieuws over de gevaren van fishing en hacks en het is begrijpelijk dat sommige ouderen wat terughoudend worden in het gebruik. Dat is jammer, want er zijn zoveel leuke dingen die je met de computer als hulpmiddel kunt doen en zaken die je via internet eenvoudig kunt regelen.

Leve de computer als hulpmiddel!

In dit artikel geven we graag een aantal voorbeelden hoe u de computer als hulpmiddel kunt gebruiken om het leven makkelijk maken tot op de hoogste leeftijd. Naast het gebruik van Alleszelf.nl natuurlijk…

Contact onderhouden

Eenzaamheid wordt voor veel ouderen een thema naarmate zij slechter ter been zijn en mensen om hen heen wegvallen. Kinderen en kleinkinderen wonen niet altijd naast de deur of zijn druk. Hier kan de computer een belangrijke rol vervullen in het onderhouden van contacten, of virtuele face-to-face gesprekken. Applicaties zoals Skype zijn uitermate geschikt voor het creëren van nabijheid en live contact. Dankzij het beeld en geluid vervalt de afstand. Uiteraard kan dit ook via een mobiel toestel, maar kleine schermen en toetsen zijn veelal geschikter voor een jongere doelgroep. De mogelijkheid om contact te hebben met een kleinkind voor de camera is een geweldig voordeel van het huidige technologische tijdperk.

Online bestellen

Bij mooi weer of voor een kleine boodschap is het lekker om even de deur uit te gaan. Als je je even wat minder voelt, of als je wat meer nodig hebt, dan wordt de gang naar de winkel al gauw een last. Dan is de computer een uitkomst voor het kopen en laten bezorgen van producten. Dit betreft niet alleen boodschappen, maar ook bijvoorbeeld een cadeau kan online gekocht worden. Zo kan je ook bij kleinkinderen die ver weg wonen een geschenk laten bezorgen op hun verjaardag. Ook kan je in online winkels originele producten bestellen met daarop een eigen foto of een eigen tekst. Bij bijvoorbeeld www.drukzo.nl is het bestelproces erg eenvoudig gemaakt en zijn er duidelijke stappen voor het kopen van een gepersonaliseerd cadeau met foto. Zo maakt een online winkel het leven gemakkelijker en overbrugt het afstanden en fysieke barrières. Ook diensten voor ‘langer thuis’ zijn steeds gemakkelijker online te vinden en in te schakelen. Onze eigen Keuzehulp is daar een goed voorbeeld van.

Actieve geest

Je bent nooit te oud om te leren is het gezegde. Dit geldt ook voor veel mensen op hoge leeftijd. Het is bekend dat een actieve geest helpt om de achteruitgang van het geheugen af te remmen. Hierbij komt het grote aantal geheugenspelletjes en spellen als schaken voor op de PC goed van pas. Maar waarom zou je op hogere leeftijd geen interessante studie doen of een nieuwe taal leren? Er is een keur aan gratis en betaalde applicaties waarmee je kan leren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo vind je op YouTube een enorme hoeveelheid aan informatie en tutorials, waarmee het eenvoudig is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op vele gebieden.

Vakantietrip boeken

Veel mensen ontwikkelen na hun pensioen een gezonde reislust. Aan tijd geen gebrek en het aantal bestemmingen is eindeloos. Waar vroeger een reisbureau noodzakelijk was voor het plannen van een vlucht of een hotel, kan tegenwoordig iedereen vanachter de computer zijn uitjes boeken. Of het nou gaat om een weekendje weg met Pasen of een uitgebreide (zorg)vakantie, je hoeft er de deur niet voor uit. Vanachter de PC is het eenvoudig om prijzen en bestemmingen te vergelijken, waardoor de voorpret al thuis begint. Dankzij de tips en beoordelingen van andere reizigers wordt het eenvoudiger om de kwaliteit te beoordelen en weet je vooraf wat je kan verwachten.  Zo wil je als oudere reiziger vaak weten of er goede bedden zijn, of het sanitair op orde is en of er bepaalde medische voorzieningen zijn.

Hulp om de computer als hulpmiddel te gebruiken

Al met al biedt een computer vele voordelen voor mensen op leeftijd. Zo nu en dan zal enige computerles of begeleiding nodig zijn, maar het is de kunst om de techniek van de computer als hulpmiddel te zien en niet als ingewikkelde apparaten die voorbehouden zijn aan jongeren. En kent u onze tips om met slecht zicht toch uw computer te gebruiken?

Hulp bij digitale media vinden >>

Deel uw PC-ervaring

Bent u nu nog bewuster van de mogelijkheden van de PC? Heeft u nog meer tips om de computer als hulpmiddel te gebruiken tot latere leeftijd? Help mee en deel uw tips hieronder. We horen ook graag hoe mantelzorgers hierbij helpen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de computer als hulpmiddel?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: