Het doel van onze website is duidelijk: zo lang mogelijk fijn en zelfstandig blijven wonen. Eén van de onderdelen die daarbij erg belangrijk is, is zelf of met passende hulp kunnen wassen, drogen en strijken. De uitdrukking ‘Een kind kan de was doen’ gaat hier niet op; het kan een hele en steeds meer een (te) zware klus zijn. We geven daarom graag wat tips om makkelijk wassen mogelijk te maken. Lees hieronder wat u kunt vergelijken, over kopen of leasen en nuttige innovaties. Maar ook over handige hulpmiddelen, hulp in de huishouding en vergoedingen.
Makkelijk wassen met welke wasmachine
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden wat betreft de keuze van uw wasmachine. U heeft vast voorkeuren over de prijs en de grootte, maar denkt u ook aan hoeveel toeren een machine draait, hoe duurzaam hij is en hoe het zit met (de kosten van) eventuele reparaties of verbeteringen? Er is zoveel keuze dat het nogal overweldigend kan zijn. Vergelijk wasmachines op alle onderdelen zodat u het overzicht bewaard. Zo kiest u bijvoorbeeld de beste wasmachine volgens WasmachinePagina en raadpleeg ook deze consumentenbond wasmachinetest.
Een wasmachine of droger leasen
Heeft u een nieuwe wasmachine of droger nodig en ziet u het niet zitten hier in één keer veel geld voor neer te tellen? Of denkt u dat u hem nog maar een paar jaar zult gaan gebruiken? Dan is het leasen van een machine misschien een optie voor u. Voor een paar tientjes per maand least u een wasmachine of droger. Deze wordt bij u thuis afgeleverd en geïnstalleerd. Is er een probleem dat gerepareerd moet worden? Ook de monteur wordt vaak vergoed als u een wasmachine of droger least. Een goede optie dus!
Innovaties: niet altijd nodig
Wasmachines en drogers zijn allang niet meer zo simpel. Tegenwoordig bevatten ze tientallen standen, opties en knoppen. De techniek gaat ver maar is niet altijd nodig, zeker niet op uw oude dag. Een aantal onderdelen die minder belangrijk zijn als u kleine wasjes draait, zijn bijvoorbeeld een grote vulcapaciteit of een stoomoptie. Kijk in plaats daarvan of er een trommelreinigingsprogramma op de wasmachine zit en of uw wasmachine duurzaam is. Al die nieuwe foefjes zijn vaak helemaal niet nodig als u de machine niet intensief gebruikt. Als u toch graag up to date blijft en alle nieuwe snufjes uit wilt testen is er genoeg keuze.
We lichten hieronder wat innovaties uit per ‘productgroep’ samen met algemene tips voor makkelijk wassen tot de hoogste leeftijd:
1. Makkelijk wassen
Tegenwoordig bestaan er wasmachines met een touchscreen en wifi, zodat u bijvoorbeeld een berichtje op uw telefoon krijgt wanneer de was klaar is. Daarnaast is er in de samenleving steeds meer vraag naar duurzame apparaten en dat is dan ook duidelijk terug te zien op de markt. Nieuwe wasmachines hebben bijna allemaal een A+++ beoordeling als het gaat om zuinigheid. Hier kunt u ook op letten bij uw aankoop, door naar de beoordeling van zuinigheid en het waterverbruik te kijken.
Een handige tip, speciaal voor ouderen, is het gebruik van een bovenlader. Dit is smallere wasmachine waarbij de deur aan de bovenkant zit, zodat u niet hoeft te bukken om uw was in- of uit te laden. Ook de bediening is hoger geplaatst is, zodat u deze in kunt stellen zonder te bukken. Ontzettend handig en een stuk beter voor uw rug.
2. Makkelijk drogen
Waar een droger vroeger een los apparaat was, zijn er tegenwoordig veel was-droog combinaties. Met een paar drukken op de knop kiest u een wasprogramma en een droogtijd. Zo hoeft u niet uw natte was in de droogtrommel te tillen en kunt u meer dingen doen met uw vrije tijd. Als u zuinigheid belangrijk vindt, kunt u mogelijk beter kiezen voor een losse droger en wel eentje met waterpompdroger. Deze werken energiezuinig en gebruiken tot zo’n 60% minder energie dan andere drogers. Goed voor het milieu en uw portemonnee dus.
U kunt uw kleding natuurlijk ook gewoon aan een waslijn of -rek laten drogen. Wanneer u last heeft van de gewrichten in uw handen zijn deze wasknijpers die om uw was schuiven in plaats van knijpen een goede tip! En kent u de verhoogde wasmand op poten of op wielen? Dat scheelt bukken en tillen. Natuurlijk kunt u de wasmand ook gewoon op tafel of een lage kast zetten.
3. Makkelijk strijken
Nu we het gehad over wassen en drogen kan strijken natuurlijk niet uitblijven. Ook op uw oude dag wilt u natuurlijk goed voor de dag komen en niets helpt daar meer bij dan mooi gestreken kleding. Tegenwoordig werken bijna alle strijkijzers met stoom. Dit is duurzamer en het stomen maakt uw kleding extra glad. Er zijn nog maar een klein aantal fabrikanten die droogstrijkijzers (strijkbouten) maken, omdat deze een stuk minder effectief zijn. Een dure oplossing is een strijkmachine maar wel handig bij veel strijkgoed. U legt dan wasgoed op een rol waarop een pak rust. De bediening van de rol gaat met uw voeten terwijl u zit.
Een voordeligere tip voor uw oudere dag: neem een strijkplank die op verschillende hoogtes verstelbaar is zodat u uw kleding ook zittend kunt strijken. Doe dat op een speciale strijkkruk, die ook verstelbaar is.
Services en hulp in het huishouden
Zelfs met al deze tips blijft wassen, drogen en strijken een hele klus op uw oude dag. Heeft u hulp nodig in huis met bepaalde klussen? Maak dan gebruik van onze Keuzehulp om met hulp makkelijk te wassen en vind assistentie in het huishouden, stomerij-, strijk- en wasservices en andere mogelijkheden. Kent u bijvoorbeeld de Dobbi app? Dit is een bijzondere initiatief voor stomerij- en wasservice aan huis met gratis halen- en brengen.
We schreven eerder In vier stappen naar de juiste huishoudelijke hulp. Doorloop de stappen om goed voorbereid op zoek te gaan naar een hulp in de huishouding.
Vergoeding Wmo
Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) die in 2015 in werking is getreden kunt u een mogelijk aanpassingen en hulp in huis voor de oude dag vergoed krijgen. Of uw aanpassingen vergoed kunnen worden wordt beoordeeld als u een verzoek indient en verschilt per gemeente. Zo zijn er gemeenten die huishoudelijke hulp als algemene voorziening aanbieden. Hier vindt u een overzicht met het Wmo-loket bij u in de buurt.
Uw ervaring met makkelijk wassen
Wast, droogt en strijkt u nog zelf? Heeft u een tip om de was makkelijker te doen? En waar zou u op letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine? Laat het ons hieronder weten in een reactie.
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over makkelijk wassen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Investeer in een nieuw stoomstrijkijzer met apart waterreservoir. Daarmee gaat strijken echt zo veel makkelijker. Ik heb het jaren uitgesteld omdat ik dacht dat het niets uitmaakte, maar ik had ongelijk. Het werkt super, makkelijker, mooier, sneller.
2e voordeel is dat het ijzer zelf niet zo zwaar is, er zit namelijk geen water meer in en dat kan zomaar een paar ons schelen.
Ik ben erg blij met het korte programma, waar ik apart de temperatuur en apart het toerental van het centrifugeren kan instellen. En dan is het schoon genoeg. en nauwelijks gekreukt gaat een deel nat aan de lijn. Die eco programma’s duren eindeloos. Daar hebben we als gepensioneerden (tussen werk en zerk?)wel tijd voor, maar geen geduld.
Mijn stoomstrijkijzer met los waterreservoir bevalt idd al jaren prima. Ik hou van katoenen kleding. Hoorde wel dat strijken niet standaard in de Wmocontracten zit.
Was doe je graag zelf natuurlijk maar het is niet aan ieder gegund en strijk is een uitputtingsslag op rug en knieën. Ook al kan dat zittend, je bent gebroken na kwartier. U schrijft dat strijk niet in WMO huishoudelijke hulp zou zitten.. bij mij wel. Waarschijnlijk een nieuw gesprek aanvragen bij uw gemeente omdat het er bij hoort en dus bent u verkeerd geïndiceerd. Ikzelf was op papier ook verkeerd geïndiceerd dus goed nalezen en aan bel trekken. U heeft ook rechten.