Verstandig zonnen op elke leeftijd: smeren, kleren, weren!

verstandig zonnenWe gaan weer richting dagen met meer zonuren dat vinden velen wel zo prettig. Op weg naar de langste dag neemt helaas ook de hoeveelheid ultraviolette straling toe. Vooral de verbranding door de zon, heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker is. Ook op hogere leeftijd is het daarom zeker belangrijk om de kans op huidkanker te verkleinen. Alleszelf.nl geeft u graag de drie basistips voor verstandig zonnen met een goede zonbescherming. Lees meer over insmeren, de juiste kleren en het zon weren door schaduw te creëren: een parasol is toch ook zonnig?

UV-straling en verstandig zonnen

Wist u dat huidkanker de meeste voorkomende vorm van kanker is in Nederland? In 2018 kregen maar liefst 61.000 mensen de diagnose. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (UV-straling). Zoals al aangegeven heeft deze uv-straling, vooral door verbranding door de zon, een grote invloed op het ontstaan van huidkanker.  Er zijn 2 typen UV-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken:

  1. UVA-straling: wolken maar ook glas (!) beschermen hier niet tegen. Een hoge dosis uva kan uw huid dusdanig beschadigen met huidveroudering en huidkanker tot gevolg;
  2. UVB-straling: deze bereikt de aarde gedeeltelijk en laat uw huid verkleuren en mogelijk dus verbranden. De straling maakt echter ook de nuttige vitamine D aan.

Voorkomen van verbranding door deze uv-straling is dan ook noodzaak en voor ons genoeg reden deze zon beschermende tips te delen:

Verstandig zonnen tip 1: Smeren

Gebruik zonnebrandcrème

Smeer om de twee uur voldoende zonnebrandcrème en bescherm zo uw huid tegen zonnestralen. Een zonnebrandcrème zorgt ervoor dat uw huid namelijk minder snel verbrandt en ook minder snel veroudert. Daarnaast verkleint u de kans op huidkanker. De factor van zonnebrandcrème wordt aangeduid met de Sun Protection Factor (SPF). De bescherming is met een hogere beschermingsfactor steeds beter maar gebruik hoe dan ook minimaal factor 30 maar voor een donker huidtype kan dit advies anders zijn.

Soorten

​Kiest u vooral het type zonnebrandmiddel wat u prettig vindt; Naast de geur kan ook de substantie verschillen. Het maakt voor de bescherming niet uit of u een spray, lotion of crème kiest. Gaat u voor makkelijk uitsmeren? Dan is een gels of lotion meer geschikt. Crèmes bevatten minder water en meer vetten en zijn daardoor weer meer geschikt als u een drogere huid heeft of om uitdroging van de huid te voorkomen.

App met advies en insmeeralert

KWF Kankerbestrijding heeft een ‘UV Radar app’ ontwikkelt. De app geeft u gepast advies voor verstandig zonnen op basis van de actuele zonkracht op uw locatie en uw huidtype. Zo heeft u overal en altijd het juiste advies bij de hand. De app downloadt u gratis via de App Store en Google Play.

Verstandig zonnen tip 2: Kleren

UV-kleding

Er bestaat speciale UV-kleding voor blijvende bescherming van de huid tegen verbranding van de zon. U hoeft de huid onder deze kleding niet in te smeren, dat is handig en voordelig! Er zijn ook duurzame varianten verkrijgbaar en de UV-kleding beschermt uw huid vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van rond de 50. Zij houdt namelijk 98% van de UV-straling tegen, ook als deze nat wordt! Er bestaat zelfs UV-werende zwemkleding.

Gewone kleding

U kunt uw huid natuurlijk ook bedekken met gewone kleding. Besef dat de huidbescherming daarbij sterk afhangt van het materiaal en de kleur kleding. Lichtere en dunnere stof laat meer uv-straling door. Besef dat bijvoorbeeld een standaard wit T-shirt uw huid maar beschermt vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van 10 tot 15.  Hou er rekening mee dat natte, gewone kleding nog minder uv-straling tegen houdt.

Beschermende accessoires

Voor extra bescherming helpt bijvoorbeeld een omslagdoek, hoed of petje al dan niet met extra zonneklep. Bescherm ook altijd uw ogen als de zon schijnt met een UV-bestendige zonnebril. Deze zijn er in verschillende beschermingsfactoren, veelal met een typering die loopt van 0 tot 4 waarbij 0 geen bescherming tegen UVA en UVB biedt en 4 de best mogelijke UV-bescherming. Let bij aanschaf ook op het CE certificaat. Ook een speciale uv-paraplu of handparasol beschermt goed tegen de zon.

Verstandig zonnen tip 3: Weren

verstandig zonnen parasolZoek tijdens de felste zonuren bewust de schaduw op. De zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur. Wat extra schaduw in uw tuin of op het balkon creëert u makkelijk met een passende parasol. Ook zo’n zonwerende parasol koopt u tegenwoordig ook gemakkelijk online. Dat kan bij de betere zonwering- en tuinmeubeldetaillisten. Zo biedt Parasols.nl een ruim assortiment aan van tuin-, muur- en zweefparasols en zelfs horecaparasols. U vindt er ook de juiste onderdelen en accessoires.

Hun Solero-parasols ondergaan uitgebreide inspecties, metingen en keuringen voordat zij deze bij u in de tuin of op het terras zetten. Dankzij een aluminium frame heeft elke parasol een hoge weerstand tegen corrosie. Daarom zit er twee jaar garantie op het frame en op de kleurvastheid van het doek zelfs vier jaar. Lees meer over het onderhoudsadvies en een een gratis beschermhoes via de zonnige Keuzehulp voor Huis & Tuin.

Alles voor in huis & tuin vinden >>

Meer tips voor verstandig zonnen?

Heeft u zelf nog tips of ervaringen met zonwerende middelen? Laat het hieronder weten. Als het u echt te heet onder voeten wordt, lees dan ook onze tips in Hittegolf? Zo houdt u het koel! Wij wensen u alle -maar gezonde- zonneschijn!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over verstandig zonnen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: