Vergrijzing en zelfstandig wonen. Zo woont u!

vergrijzingDe Nederlandse bevolking vergrijst in de komende decennia in een rap tempo. Dit komt door het grote aantal babyboomers dat de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt of in de komende jaren met pensioen gaat. De vergrijzing doet zich voor in heel Nederland, maar vooral in de steden. Alleszelf.nl belicht deze demografische ontwikkeling en het beleid dat de overheid hierop afstemt. Daarnaast geeft we hieronder ook de mogelijke keuzes aan voor woningaanpassing en de geschikte woonomgeving. Zo woont u mogelijk langer zelfstandig thuis. Hebt u hier eigen ervaringen mee of wilt u informatie delen? Laat dan graag een reactie onder dit artikel achter.

Vergrijzing en wonen

langdurige zorg thuisDe ouderen van vandaag en morgen wonen vaker zelfstandig dan de ouderen van voorheen. Zij willen dit niet alleen zelf, maar ook het overheidsbeleid is hierop gericht. Met de Hervorming Langdurige Zorg beoogt het kabinet dat ouderen langer zelfstandig wonen. Het beleid is er op gericht dat zij pas naar een zorginstelling verhuizen als zij een intensieve vorm van zorg nodig hebben. Dit betekent dat niet alleen gezonde ouderen, maar ook ouderen met beperkingen langer zelfstandig wonen.

Als u thuis 24 uur per dag zorg nodig heeft bestaan er gelukkig wel goede mogelijkheden. Het is alleen niet altijd eenvoudig om deze zorg te regelen. Er zijn drie organisaties die u hierbij onafhankelijk en kosteloos kunnen ondersteunen.

Vergrijzing en de woonsituatie

vergrijzing trapliftZelfstandig wonen vergt niet alleen zelfredzaamheid van ouderen, maar ook een geschikte woonsituatie. Volgens deze indicator is een woning ‘geschikt’ als de woonkamer en de slaap- en badgelegenheid gelijkvloers zijn. Of dat er ‘nultreden’ te maken zijn, bijvoorbeeld door aanleg van een traplift. Bij een traplift kopen mag de investering maximaal 10.000 euro bedragen. Bij Voorzieningen hoger dan dit maximale bedrag wordt een verhuisindicatie afgegeven door gemeenten.

Omgeving

Is uw buurt als woonomgeving geschikt is om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Dat wordt bepaald door fysieke, functionele en sociale factoren. In een geschikte woonomgeving bevinden arts, apotheek, supermarkt en openbaar vervoer zich op maximaal 500 meter afstand. Meer ouderen en vooral meer oude ouderen betekent een toenemende vraag naar zorgprofessionals. Over het algemeen krijgen mensen namelijk rond de 75 jaar te maken met chronische aandoeningen. Naast de zorgprofessionals kan mantelzorg een bron zijn van structurele hulp bij persoonlijke verzorging of huishoudelijke taken. Mantelzorg is namelijk een belangrijke pijler in het beleid om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Deze zorgtaken kunnen ook tijdelijk of geheel worden overgenomen met respijtzorg.

Keuzehulp voor huis & tuin >>

Vergrijzing vraagt om geschikte woningen en een passende woonomgeving. Het overgrote deel van de Nederlandse ouderenhuishoudens woont in een woning die geschikt te maken is om ook bij toenemende gezondheidsproblemen zelfstandig te blijven wonen. Veel mensen krijgen op hogere leeftijd kwalen en bijvoorbeeld moeite met traplopen. Maar ook drempels kunnen een behoorlijk obstakel worden. Veel van dit soort hindernissen in de woning kunnen tegen betrekkelijk lage kosten worden weggenomen.

“Slechts 6,5 % van alle ouderen woont in een ongeschikte woning” | Bron ‘Project Langer Zelfstandig Wonen van Ouderen’, Planbureau voor de Leefomgeving

Gemiddeld woont dan ook slechts 6,5% van alle ouderen in een ongeschikte woning: een woning die bouwkundig niet of alleen tegen hoge kosten is aan te passen.

Hoe ervaart u uw woonomgeving?

Wilt u meer weten over aanpassingen per ruimte? Lees dan verder in onze berichten over de:

We zijn benieuwd naar uw eigen ervaringen met woningaanpassingen en u uw woonomgeving. Deelt u gerust hieronder uw informatie met andere lezers.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de effecten van de vergrijzing?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Vergrijzing en zelfstandig wonen. Zo woont u!
  1. Ik woon alleen in een 5 kamer woning, ben 81 jaar, het is een sociale huurwoning. Er zij 2 trappen naar boven en er is ook nog een tuin, waarvoor ik een tuinman heb. Heb gezien mijn reuma, 2 en half uur huishoudelijke ondersteuning. En krijg gezien mijn inkomen zorg en huurtoeslag . Heb ook diverse aanpassingen . Maar ik kan nergens heen.
    Want als ik een levenbestendige woning zou kunnen krijgen , moet ik meer huur betalen. En wie verhuist mij en betaalt de verhuizing? Ik woon in Rotterdam. Bij mij in de straat wonen 9 oudere mensen in een eengezinswoning .Er zou wat gebouwd worden, maar alles ligt stil.
    Dan zijn wij zo hoogbejaard dat verhuizen geen zin meer heeft. Oplossing???

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: